מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שינוי מעמד אסיר: ביטחוני לפלילי

בהליך רע"ב (רע"ב) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

לעמדת האסירים, חוק שיחרור על-תנאי ממאסר, התשס"א-2001 (להלן: חוק שיחרור על-תנאי) אינו מבחין בין אסירים בטחוניים לבין אסירים פליליים ובין אסירים שהם תושבי או אזרחי מדינת ישראל לבין אסירים זרים, ועל כן אין מקום לקביעה גורפת שלפיה לא קיים פוטנציאל שקום לאסיר שביצע עבירות על רקע אידיאולוגי או לאסיר זר. כמו כן טוענים האסירים כי תוצאתה של הוראת השעה היא אפליה שאין להצדיקה בין קבוצות אסירים שונות.
תכנית שקום "פרטית" ופגישה עם מומחים מעת לעת אסירים שאינם זכאים לתכנית שקום מטעם הרשות לשקום האסיר מבקשים להציג לפני ועדת השחרורים תכנית שקום פרטית מטעמם, ולצורך כך מבקשים להפגש בין כתלי בית הסוהר עם מומחים – עובדים סוצאליים ואחרים – שיסייעו להם בעריכת תכנית כאמור (לשאלת מעמדן של תכניות שקום פרטיות אלו בגדר שקולי ועדת השחרורים ראו עניין נאאל; רע"ב 6083/07 ג'דנייה נ' היועץ המשפטי לממשלה (21.10.2007) (להלן: עניין ג'דנייה)).
כזכור, ההנחיה ביחס לאסירים אלה היא כי לגביהם "לא תאושר הכנסת מטפל פרטי לצורך הכנת תכנית שקום. זאת היות שלא ניתן לפקח על תוכניות שקום מחוץ לשטחי ישראל [...]". ביחס לאסירים זרים הכלל הוא איפוא כי בשום מקרה לא תאושר כניסת מומחה מטעמם (וזאת להבדיל מן הקבוע ביחס לאסירים בטחוניים, שלגביהם תישקל כניסת מומחה פרטי אם יוכח "להנחת הדעת" כי חל שינוי בולט וממשי בתפיסותיו האידיאולוגיות של האסיר).
...
סוף דבר אם תשמע דעתי נכריז על בטלותם של סעיפים 5.6.1.7-5.6.1.5 להוראת השעה.
לטעמי, די בכך שהנוהל הקבוע בהוראת השעה נכון להיום מאפשר ומסדיר את האופן שבו יבוצע הדבר; ומשכך, נפגעת זכותם של האסירים דנן להליך הוגן ביחס לאסירים אחרים, שלהם העניקה המדינה זכות דיונית זו. עמדתה של המדינה, לפיה קבלת הבקשה תוביל להקצאת משאבים בלתי-סבירים עבור בניית תכניות שיקום שהן חסרות תוחלת, שובה את הלב; אולם אין בידי לקבלהּ.
כאמור, אף אני סבור, כחברי השופט ע' פוגלמן, כי יש להכריז על בטלותם של סעיפים 5.6.1.7-5.6.1.5 להוראת השעה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

כיום ישנו מתקן כליאה אחד – מחנה עופר – המצוי באיזור, ובו מוחזקים, על-פי הנתונים שנבחנו ביום הדיון, 691 עצורים, ויתר העצורים הפלשתיניים, 6,594 במספר, מוחזקים במתקנים שונים בישראל, מתוכם 1,362 הנם עצורים, 1,104 הם אסירים פליליים ו-4,168 –אסירים בטחוניים.
ייאמר תחילה כי לא מצאנו שאכן מיתקיים טעם מספיק לשנות מההלכה שהותוותה בפרשת סג'דיה, לעניין מעמדה של תקנה 6 לתקנות הגובר על הוראות האמנה.
לא ראינו לשנות אף מההלכה שנקבעה בפרשת ואג'יה, שעליה חזר בית משפט זה בהזדמנויות נוספות (ראו למשל: בג"ץ 1622/96 אחמד נ' שירות הבטחון הכללי, פ"ד נ(2) 749, 751 (1996)).
...
ייאמר תחילה כי לא מצאנו שאכן מתקיים טעם מספיק לשנות מההלכה שהותוותה בפרשת סג'דיה, לעניין מעמדה של תקנה 6 לתקנות הגובר על הוראות האמנה.
בנסיבות אלה, לא מצאנו לשנות מההלכות שנקבעו בפרשות סג'דיה וואג'יה. משכך, העתירה שלפנינו נדחית ללא צו להוצאות.

בהליך עתירות אסירים (עת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

העותר מציין כי הוא משמש כ"דובר" של האסירים הבטחוניים באגף בו הוא שוהה, לטענתו עובדה זו מקנה לו מעמד לייצג את האסירים הבטחוניים באגף.
המשיבה מציינת כי מידי יום הוא מתמודד עם עשרות עתירות שבמסגרתן "מציעים" העותר ורבים שכמותו, הצעות ייעול בדבר הטבת תנאי מאסרם, שינוי פקודות וכו'.
העותר מבקש סעד המתייחס לכלל האסירים בכלא גילבוע בין אם מדובר באסירים פליליים ובין אם מדובר באסירים בטחוניים ומתוך טיעוני ב"כ העותר וההפניה לדוח הסנ"צ ניתן להבין שמבקשים להחיל את הסעד לגבי כלל בתי הכלא ומיתקני הכליאה בארץ.
...
יחד עם זאת אין כל מקום להיעתר לכל דרישה להטבת תנאים של אסירים.
ברע"ב 4132/15 יצחק זוזיאשיווילי נ' שב"ס דחה בית המשפט העליון (כב' השופט סולברג) בר"ע נגד ההחלטה שלא לאשר לעותר להכניס מזגן נייד לתאו בציינו שבית המשפט המחוזי בחן את ההחלטה והגיע למסקנה, על בסיס החומר הרפואי, כי מדובר בהחלטה סבירה וכי די באוורור הקיים.
אשר על כן אני מורה על דחיית העתירה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

לטענתם, לשיקולי בטחון המדינה יש מעמד בכורה באיזון, לנוכח הסיכון הנשקף מקיום מפגשים של חברי כנסת עם האסירים הבטחוניים ולצד ההלכה הפסוקה בדבר חזקת המסוכנות של אסירים בטחוניים ובפרט לגבי קשר שלהם עם החוץ.
בעיניין צלאח, עלתה השאלה האם החלטת שב"ס לשנות ממדיניות רבת שנים, לפיה ניתנה לאסירים בטחוניים האפשרות להרשם ללימודים במסגרת האוניברסיטה הפתוחה, ולשלול באופן גורף מכלל האסירים הבטחוניים את האפשרות ללמוד במסגרת האוניברסיטה הפתוחה – בעוד זכות זו ניתנת לאסירים הפליליים – היא כדין.
...
בנסיבות אלה, אני סבור כי העתירה מיצתה עצמה – ועל כן יש להורות בשלב זה על מחיקתה תוך שמירת זכויות העותרים בעניין חוקיות ההסדר החדש, לאחר שיעוגן בפקודת הנציבות.
לטעמי, מאמצי חבריי לבחון את חוקיות המתווה לתיקון פקודת הנציבות כבר בשלב מוקדם זה הביא, בסופו של דבר, לחוסר התאמה בין מסקנותיהם והסעדים המוצעים על ידם, לבין המצב העובדתי כפי שהשתקף בפנינו לאחר הדיון בעתירה.
המסקנה שלפיה יש להימנע בשלב זה מהכרעה בעניין חוקיות התיקון המוצע לפקודת הנציבות, מקבלת משנה תוקף לאור העובדה כי המחלוקת שלפנינו מבטאת התנגשות מהותית בין הרשות המחוקקת לרשות המבצעת – אשר לכתחילה, מוטב כי תיושב ללא התערבותו של בית משפט זה. שאלת חוקיות המתווה המוצע עוסקת באופן הפעלת הפיקוח הפרלמנטרי על פעולותיה של הרשות המבצעת באמצעות שירות בתי הסוהר – ועל כן מצויה בלב ליבה של מערכת היחסים שבין הרשות המבצעת לרשות המחוקקת.

בהליך רשות ערעור על פסק בוררות (רע"ב) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי דחה את עתירת המבקש כנגד החלטת הגורמים המוסמכים בשירות בתי הסוהר (להלן: שב"ס) לדחות את בקשתו לשינוי סיווגו מאסיר בטחוני לאסיר פלילי.
שנית, המבקש הפנה לאמור בהחלטה שניתנה בעיניינו ביום 24.5.2022 במסגרת הליך המעצר, ובה צוין כי "נוכח העובדה כי כתב האישום סופו של יום אינו כולל אישום בעבירה ביטחונית, מתבקש השב"ס לשקול מעמד המשיב [המבקש – ד' ב' א'] והעברתו למיתקן כליאה שאינו מוגדר בטחוני" (מ"ת 12043-05-22, השופט נ' סילמן).
...
על רקע זה, כמו גם בשים לב לחוות הדעת המודיעינית שהוגשה, מצא בית המשפט המחוזי בנצרת כי החלטת שב"ס היא סבירה ודחה את העתירה.
בכתב התשובה שהוגש, טענה המדינה כי דין העתירה להידחות, בהתחשב בכך שלא חל שינוי מהותי בנתוני המבקש מאז ניתן פסק הדין בעתירה הראשונה.
לאחר שעיינתי בבקשה ובנספחיה, כמו גם בתיק בית המשפט בעתירה הראשונה, באתי לכלל מסקנה כי יש לדחות את הבקשה אף מבלי להידרש לתגובת המשיבים.
סוף דבר: בקשת רשות הערעור נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו