לאחר שנימצא תיק התוכנית ניתנה על ידי עו"ד שפיר תוספת לחוות הדעת הנ"ל ולפיה בתקנון התוכנית שהופקדה ואושרה נקבע כי:
"מטרתה של תוכנית זו (להלן "תוכנית ג/786") כאמור בסעיף 5 לתקנונה היא:
"לשנות ייעוד חלק מחלקות 34, 35 בגוש 18981 מאיזור חקלאי לאיזור להקמת תחנות דלק וזאת בכדי לאפשר הקמת תחנת מילוי בנזין של חברת פז".
בסיפא מציינת עו"ד שפיר כי חוות דעתה מתייחסת "לשאלת תוקפה של התוכנית בלבד ואין בה עמדה לגופן של הוראות התכנית ג/786".
מאחר ובתכנית לא נקבע פירוט שטחי הבניה המותרים ניתנה חוות דעתו של עו"ד ד"ר עופר גוט, היועץ המשפטי לוועדה המחוזית צפון מיום 3.1.13 לפיה:
"מדובר בתכנית משנת 1966 המשנה את ייעוד הקרקע מבלי לקבוע זכויות בניה ומבלי להקנות לבעלי הקרקע הקפי שטח לבניה. ערב אישור התוכנית חלה על הקרקע תוכנית מנדטורית 50/42 RP.
העותר הגיש בקשה להקים על החלקה "מבנה עקרי 300 מ"ר לשימוש שירותי רכב ורשוי לכל סוגי הרכב + 19 מ"ר ממ"מ".
בהחלטת הוועדה המקומית נקבע (ככל שהדבר נוגע לעתירה) כי:
"עפ"י חוות דעת היועץ המשפטי של הועדה המחוזית לא ניתן לאשר תוספת בניה במקרקעין אשר נמצאים בחלקות 35, 34 , היות ונוצלו כל זכויות הבניה בהתאם להיתר בניה מס' 29/12 היות ומדובר על מיתחם אחד של תחנת תידלוק משותף לשתי החלקות".
העותר הגיש ערר על החלטת הוועדה המקומית.
בכל מקרה, אין ספק כי הוראות התמ"א חייבות לשמש כלי פרשני לשם פרשנות הוראות התכנית המפורטת, ככל שקיימים חילוקי דיעות בענין זה, ולא ניתן להוציא היתר להקמת תחנת תידלוק או בניה בשטח התחנה בנגוד להוראות התמ"א.
אני ערה לפסק הדין בעע"מ 2528/02 ועדת הערר המחוזית – מחוז המרכז נ. פז חברת נפט בע"מ והוועדה המקומית לתיכנון ובניה – זמורה (18.6.08) , שם קבעה כבוד השופטת א. פרוקצ'יה כי "תמ"א 18 נועדה ביסודה, להבטיח שירות נאות לצרכני תחנות תידלוק, להבטיח הגנה על הסביבה ועל הבטיחות, ולאפשר הרחבת מערך תחנות התידלוק בהתאם לצרכי האוכלוסיה במדינה....תמ"א 18 אינה מתיימרת לבוא במקום תוכנית מתאר מקומית או מפורטת החלות על הקרקע, הקובעות את הייעודים והיקפי הבניה עליהם. מטרתה היא ליצור מערכת הסדרים כלל ארצית, המכוונת ומנחה את התכניות המקומיות בתחומים שונים, אולם אין היא עוסקת, כשלעצה, בהקניית זכויות בניה. הגדרת שטחי הבנייה והקף זכויות הבניה במקרקעין מצויה בתוכניות הנקודתיות בהן נקבע יעוד המקרקעין, ותמ"א 128 אינה עוסקת בהן".
יחד עם זאת, פסק הדין מתייחס להוראות תמ"א 18 לפני תיקון מס' 4 (למרות שהתיקון ניכנס לתוקף ביום 9.7.06 מצוטטים סעיפים מתמ"א 18 לפני התיקון).
...
בעתירה נטען כי ועדת הערר חרגה מסמכותה כאשר התחשבה בתמ"א כחלה על החלקה ולא רק לצורך פרשנותה, כי פרשנות ועדת הערר את המונח "תחנת תדלוק" במובן הצר ולא באופן דינאמי , התואם את צרכי ההווה – מנוגדת להלכה הפסוקה ולספרות ואינה סבירה וכי לא היה מקום להסתמכות ועדת הערר על פס"ד השתתפויות בנכסים- הסתמכות שהביאה מסקנה בלתי סבירה בעליל, שדינה להתבטל.העותר טען כי השימושים של מכון רישוי ושרותי רכב אינם שימושים נילווים לתחנת תדלוק אלא שימושים עיקריים מכוח התכנית המפורטת.
מסקנה זו עולה בקנה אחד עם האמור בסעיף 6.2 לתמ"א , כאשר ס"ק (ד) המתיר שטח כולל של כל השימושים המותרים בס"ק (ג) וס"ק (ו) מתיר שטח כולל נוסף לשימושים המותרים בס"ק (ה) – דהיינו המדובר בשטח "נוסף" ולא "כולל".
ניתן להסיק כי מדובר בשטח "נוסף" מהאמור בעע"מ 2528/02 הנ"ל כדלקמן:
"סעיף (6) לתמ"א 18 מגדיר את דירוג תחנות התדלוק, בין היתר, על פי שטח מקסימלי של שירותים נילווים שניתן להקים בסמוך להם – תחנה מדרגה א' עד 70 מ"ר שטח כולל...."
דהיינו, השטח לשירותים נילווים הוא בסמוך לשטח התדלוק.
התוצאה
אני דוחה את העתירה ,ככל שמדובר בערר על החלטת ועדת הערר שלא להתיר הקמת מכון רישוי על החלקה.
אני מקבלת את הערר באופן חלקי, באופן שבקשת העותר להיתר לשירותי רכב תוחזר לועדה המקומית, אשר תפעיל סמכותה כאמור בסעיף 9 לתמ"א /4/18 , בכפוף לאמור לעיל באשר לשטח הבניה הכולל המותר.