מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שינוי יעוד קרקע חקלאית באזור חדרה לצורך פיתוח עירוני

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

השופט א' א' לוי כתב בעיניין זה, בין היתר בהסתמך על עניין בירנבך, כך: "הציפייה הכללית לפיתוח מקרקעין היא חלק אינטגראלי מהפוטנציאל הכלכלי שלה. שוויים של מקרקעין שייעודם חקלאי הנמצאים בלב איזור חקלאי, אינו כשוויים של מקרקעין חקלאיים הצמודים לאיזור בנוי, לא כל שכן אם אותם מקרקעין נמצאים, כמו במקרה הנוכחי, בטבורה של עיר ובלב שכונת מגורים, שהרי עם ההתרחבות הטבעית של העיר סכוייה של קרקע חקלאית הגובלת בה, ולא כל שכן קרקע המצויה במרחב התיכנון שלה, לשינוי ייעוד, גדולים יותר, וסכויים וציפיות מסוג זה מביאים בהכרח לעליית ערך השוק של הקרקע" (שם, בעמ' 538).
האופן שבו חושב שווי החלקות בשומה המכרעת, כך נקבע, מוביל להענקת פיצוי מלא לקבוצת חדרה בגין הפגיעה בחלקות שבבעלותם, בעוד היתעלמות ממחירי השוק משמעותה הענקת פיצוי חלקי בלבד שאין בו כדי להשיב את המצב לקדמותו.
מערערים אלה טוענים כי בקרקעותיהם היה פוטנציאל ממשי לבנייה עובר לאישור תכנית הר/1941, בין השאר לאור הנתונים הבאים: מיקומם המרכזי של המקרקעין בעיר בצמוד למתחמי בנייה רוויה ולשטחי מסחר, העובדה שעיריית הרצליה שינתה בעבר את ייעודם של שטחים באיזור מיתחם הבאסה – שעל פי הנטען אין ביניהם לבין מקרקעי המערערים שוני מהותי – לייעוד המאפשר בנייה, עובדת קיומה של תכנית אב כלל עירונית משנות ה-70 שכללה חלופה של הקמת מרכז עסקים ערוני במיתחם הבאסה, וכן העובדה שתכנית מתאר הר/253א (להלן: תכנית הר/253א), שהייתה התכנית התקפה החלה על המקרקעין במצב הקודם לתכנית הר/1941, קבעה כי באישור הועדה המקומית והועדה המחוזית ניתן יהיה להגשים "תכנית שיכון", בהתקיים תנאים מסוימים (שלטענת מערערי קבוצת דלי דליה, מתקיימים בנוגע למקרקעין שלהם).
כמו כן, הועדה המקומית חדרה סבורה כי בית המשפט המחוזי שגה בקבעו כי העובדה שמדובר במקרקעין בייעוד חקלאי המצויים בקירבת אזורים מיושבים יכולה לבסס כשלעצמה פוטנציאל תיכנוני.
...
בהקשר זה, סבורני כי האיזון אותו מציעה השופטת ברק-ארז, לפיו רק כאשר הפוטנציאל התכנוני מתבטא בתכנית מופקדת יש לפצות בגין ציפיות בעל המקרקעין, הוא איזון ראוי, אשר לוקח בחשבון גם את האינטרסים הציבוריים ועקרונות של צדק חלוקתי.
אם כן, במישור העקרוני, סבורני כעמדתו של השופט גרוסקופף כי אין מקום להכריע בעת הזאת בשאלה האם פגיעה תכנונית כשלעצמה עשויה לעלות כדי פגיעה ובאילו נסיבות.
כשלעצמי, אני סבור כי לגבי השאלה הראשונה נשוא דיוננו, די ברף של תוכנית מופקדת ו"דבר מה נוסף" המעיד על התקדמות של ממש בהליכי התוכנית באופן המעיד על סיכוי טוב לאישורה, רף נמוך מעט מהרף הגבוה של כמעט נקודת "אל-חזור" שציינה חברתי.

בהליך ערעור פלילי אחר (עפ"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הבקשה הוגשה במסגרת ערעור שהוגש על החלטת בית משפט השלום בחדרה (כבוד השופט א' גופמן) מיום 29.7.19 בתיק בצה"ם 30647-07-19 (להלן: "החלטת קמא").
בנוסף נטען, כי לא היה מקום להוציא את צו ההריסה, שכן החלקה מצויה בתחומי "הקו הכחול" של התכנית, כך שיש לה עדיפות לשינוי ייעוד, לעומת מקרקעין המצויים מחוץ לקו הכחול והיא מיועדת לפיתוח ערוני.
המשיבה טוענת, מנגד, כי יש לדחות את הבקשה לעיכוב ביצוע, שכן אין כל ממש בעירעור, שהרי קביעת בית משפט קמא לפיה צו ההריסה הוצא כדין, נכונה היא; הבניה בוצעה ללא היתר, על קרקע חקלאית ולפי התכנית, החלקה עליה ניבנה המבנה מצויה ביעוד שטחים פתוחים ולא באזור המיועד לפיתוח.
...
המשיבה טוענת, מנגד, כי יש לדחות את הבקשה לעיכוב ביצוע, שכן אין כל ממש בערעור, שהרי קביעת בית משפט קמא לפיה צו ההריסה הוצא כדין, נכונה היא; הבניה בוצעה ללא היתר, על קרקע חקלאית ולפי התכנית, החלקה עליה נבנה המבנה מצויה ביעוד שטחים פתוחים ולא באיזור המיועד לפיתוח.
דיון והכרעה לאחר שבחנתי את החומר שהיה מונח בפני בית משפט קמא ואת החלטת קמא ונתתי דעתי לטענות המערערת בערעורה ולטענות הצדדים בבקשה לעיכוב ביצוע, הגעתי לכלל מסקנה, שיש לדחות את הבקשה.
נוכח כל האמור לעיל, אני דוחה את הבקשה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

העותרים הם בעלי זכויות במקרקעין המצויים באיזור העיר חדרה.
לעמדתם, כל עוד לא הושלמו הליכי התיכנון לאישורה של התכנית המפורטת, נותרות החלקות בייעוד חקלאי; השנייה- העותרים טוענים כי על מנת להטיל עליהם חיוב בהיטל סלילה, על הערייה להצביע על "זיקת הנאה" בין הכביש לבין חלקות המקרקעין.
היטלי פיתוח - כללי לצורך הקמת תשתיות עירוניות זקוקה הרשות למימון.
ג)(1) בעל נכס שהוא שטח חקלאי לא ישלם היטל עד לשינוי ייעודו של הנכס לפי הוראות חוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965; (2) שונה ייעודו של נכס שהוא שטח חקלאי, ישלם בעלו היטל לפי הוראות חוק עזר זה. (ד) ראש העיריה רשאי לידרוש את תשלום ההיטל מבעל נכס גובל במועד כאמור בסעיף קטן (א) או (ב) או (ג), לפי הענין; היו לנכס יותר מבעל אחד בעת ובעונה אחת, רשאי ראש העיריה לידרוש את תשלום ההיטל מכולם יחד אם מעל אחד מהם לחוד.
...
ההשוואה שמבקשים העותרים לעשות להוראות בדבר החיוב בהיטל השבחה אינה מחייבת מסקנה אחרת.
סוף דבר בשים לב לכל האמור, הגעתי למסקנה כי חלקות המקרקעין אינן בבחינת "שטח חקלאי" הפטור מתשלום היטל וכי אין בטענה בדבר היעדר זיקת ההנאה כדי להצדיק את ביטול הדרישה.
על כן, אני מורה על דחיית העתירה.
העותרים ישלמו למשיבה הוצאות ההליך בסך כולל של 10,000 ש"ח. ניתן היום, כ"ג אייר תשפ"א, 05 מאי 2021, בהעדר הצדדים.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

מרבית מקרקעי המערערים מסווגים בתמ"א 31 בשטח שייעודו "נוף כפרי/פתוח". חלק מהמערערים טוענים כי מקרקעיהם נמצאים בשטח שייעודו "כתם לפיתוח ערוני". בסעיף 11.1.3 לתמ"א 31 נקבע כי שטח "נוף כפרי/פתוח" "מיועד לשימוש חקלאי, נוף כפרי, ישובים כפריים, מיתקני תיירות ונופש, מתקנים ומוסדות הקשורים להתיישבות הכפרית, מתקנים אחרים – המשתלבים בשטח כפרי/פתוח וכן שטח המיועד לשימור הנוף". בסעיף 11.1.3 (ד) לתמ"א 31 נקבע כי באיזור כפרי/פתוח תותר הרחבת ישוב רק בתנאי שההרחבה היא בהמשך רצוף לשטח הבנוי ושאין בה שינוי מהותי של אופי הישוב וסביבתו.
השוני של מחיר קרקע חקלאית במרכז הארץ ממחיר קרקע חקלאית בפריפריה נובע, לדעת הוועדה, כפי שאף העידו השמאים שהופיעו בפניה, מההנחה הרווחת בציבור כי קרקע חקלאית במרכז הארץ תופשר ביום מן הימים, בין השאר מכיוון שזהו האיזור בו מתבצעת מרבית הבניה (בין חדרה לגדרה).
המבחן שנקבע על ידי ועדת הערר, משמעו שלילה מוחלטת של הזכות לפצוי לפי סעיף 197 לחוק כאשר מדובר בקרקעות חקלאיות; על אף שאין סימטריה בין היטל השבחה לבין פיצוי על פי סעיף 197 לחוק, לא צריך שיהיה הבדל באשר לקביעת שווי השוק; החלטת ועדת הערר נגועה בכשל לוגי, מאחר והיא נוגדת החלטות אחרות של ועדות ערר ששללו פיצוי מהטעם שפיתוח עיר הוא דבר צפוי ושאין לבעל חלקה גובלת זכות קנויה שפיתוח העיר ייעצר על מפתנו ומהטעם שהיא גוזרת פיצוי שונה להפקעת מקרקעין חקלאיים מכח חוק התיכנון והבניה בהשוואה להפקעתם מכח דיני ההפקעה.
...
לאור האמור אני דוחה את הערעור.
אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הערר ויש לדחות את הערעורים.
לאור האמור אני דוחה את הערעורים.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בדרישת התשלום ציינה הערייה כי העותרת נידרשת לשלם את ההיטל בשל שני אירועים; ביצוע עבודות סלילה בנכס גובל, כשהכוונה לבצוע עבודות באיזור צומת הל"ט וסלילת דרך וגשר מעל נחל גדורה המצויים בקירבת המקרקעין; ושינוי ייעודם של המקרקעין מייעוד חקלאי לייעוד תעשיה.
היטלי פיתוח – המסגרת המשפטית לצורך הקמת תשתיות עירוניות זקוקה כל רשות מקומית למקורות מימון.
יתרה מזאת, עילת החיוב בגין שינוי ייעוד מותנית בכך כי שינוי הייעוד יחול על נכס הגובל בתשתית עירונית שהוקמה, והואיל וקרקעות הצפון אינן בבחינת נכס גובל, אין תחולה לעילת החיוב.
די בשינוי הייעוד כדי לבסס את העילה (ראו והשוו לפסק דיני בעת"מ 15451-12-20 י. סלומון עבודות קדוח בע"מ נ' עריית חדרה, פסקה 24 (5/5/2021)).
...
העותרת מפנה לסיכום עקרונות וסיכום כלכלי שהושגו בינה לבין המדינה מהשנים 2000 ו-2003, ולפיהם מתכוון משרד התשתיות הלאומיות לייעד חלק מהקרקעות למפעלים אחרים.
גם טענות אלו דינן להידחות.
סוף דבר בשים לב לכל האמור, דין העתירה לביטול דרישת התשלום להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו