העירעור ותמצית הטענות
טענות המערערת בתמצית: התקנת הסוכך מחייבת קבלת היתר בנייה; גם לו היו המשיבים מגישים בקשה למתן היתר בניה להתקנת הסוכך, ככל הנראה הם היו מסורבים עקב הפגיעה בחזית הבניין והם לא יכלו ואינם יכולים לקבל היתר להתקנתו; החלל הכפול שמעל מרפסת המשיבים הנו רכוש משותף ואינו חלק מדירתם; התקנת הסוכך ללא קבלת היתר בניה הנה הפרת חובה חקוקה לפי סעיף 63 לפקודת הנזיקין; התקנת הסוכך מהוה מיטרד ליחיד לפי סעיף 44(א) לפקודת הנזיקין; המערערת זכאית לפסיקת פיצוי בגין זנק לא ממוני עקב המיטרד.
בנוסף, כל התקנה של קיר מסך/בד כלשהוא בחזית הבניין מהוה שינוי הפוגע בחזית הבניין ואיננו מאשרים זאת ולא נתנו הסכמתנו לשינוי זה", "כל הבניין בנוי על חללים כפולים כאלה של שתי קומות גובה. . . ", "הבניין הזה ניבנה מראש כבניין אוורירי אין שום אפשרות לסגור את המרפסות האלה, המרפסות האלה ברגע שהן נסגרות הן נהפכות לשטח עקרי ולא שטח של מרפסות".
אולם אף אם נסבור כי לא ניתן להגדיר את החללים הפתוחים כ"רכוש משותף" משום שהם אינם חלק מוחשי (אינני סבור כך, כאמור), עדיין הם רכושם המשותף של כל בעלי הדירות ולא של בעל דירה ספציפי, כפי שזכויות בנייה הן הרכוש של כל בעלי הדירות למרות שאינן מוגדרות כ"רכוש משותף" (ע"א 10322/03 ישעיהו נ' שטרייכר, פ"ד נט(6) 449).
...
עם זאת, אין בקביעה זו, לדידי, כדי לחייב את המסקנה אליה הגיע חברי ולפיה "המשיבים אינם רשאים להתקין את הסוכך באותו חלק, משום שהוא מונע מיתר בעלי הדירות לעשות שימוש באותו חלק ... ומשמעות הדבר למעשה היא הצמדת אותו חלק לדירתם, בלי שניתנה הסכמת בעלי הדירות לכך ...".
המדובר בסוכך גלילה חשמלי, וילון/מסך הניתן להרמה ולהורדה (להלן- סוכך עליון), אשר נועד להצל את מרפסת דירתם של המשיבים ולמנוע חשיפתם של האחרונים לשמש הקופחת, כך שנהיר הוא כי פתיחתו/פרישתו אינה נדרשת, אף לא מתחייבת, במהלך היום כולו ואף לא בכל ימות השנה.
לשאלה זו לא נדרש בית משפט קמא (במובחן מהדיון שערך באספקלריה שונה של עילת המטרד) וסבורני כי אין מנוס מלהשיב את התיק לבית משפט קמא לצורך דיון והכרעה בה.
באשר ליתר ההשגות שהעלתה המערערת בערעורה, סבורני כי לא נפלה כל שגגה מלפני בית משפט קמא וקביעותיו המנומקות, המעוגנות בראיות שבאו לפניו, אינן מחייבות התערבותה של ערכאת הערעור.
יהודית שבח, שופטת, סג"נ
התוצאה
הערעור מתקבל.