אין מקום להטיל על המעסיקים חובת יידוע מוגברת ביחס לתכנית המענקים, משום שהמענק אינו זכות קנויה ואינו חלק מתנאי העבודה של כל רופא ורופאה, ומשם שבפסק דין המומחים נקבע כי מדובר במסמך מדיניות של הריבון "וככזה דומה הוא למענקים, הלוואות, הקלות במס וכו' הניתנים על ידי המדינה לאזרחיה כחלק ממדיניות כללית של הריבון". בנסיבות אלה, הטלת חובת יידוע מוגברת על המעסיק אינה סבירה שכן האחריות למיצוי הבירור ראוי שתוטל על העובד, "בדומה למענק בשל מס הכנסה שלילי שהחובה להגיש בקשה על כך ובדיקת הזכאות לקבלו, לרבות עמידה בקריטריונים הקבועים שם מוטלת על המבקש ולא על המעביד".
בית הדין האיזורי שגה כשקבע בפסק הדין כי זכאותה של ד"ר כנעני למענק לא הייתה מוטלת בספק, מה גם שעל בסיס נקודת המוצא הזו הגדיר כי המחלוקת העיקרית בה יש לידון ולהכריע היא שאלת חובת היידוע, היקפה, ועל מי היא מוטלת בנסיבותיו של מקרה זה. יתר על כן, לא ניתן לפסוק פיצוי בשיעור שנפסק על בסיס הפרת חובת היידוע כעומדת בפני עצמה.
על המדינה והתאגיד, כמעסיקים, חלה חובת כללית ליידוע העובדים על זכויותיהם במקום העבודה, "וזאת מכוח חובת תום הלב וההגינות החלה על המעסיק, בכל האמצעים העומדים לרשותו. עוד נקבע בפסיקה כי ככל ולשינוי ביחס לזכויותיו של העובד משמעויות כלכליות כבדות משקל, כך תגבר חובת הגילוי המוטלת על המעסיק".
נוסף על חובת היידוע הכללית, על המדינה והתאגיד חלה גם "חובת יידוע ספציפית מוגברת בנושא המענקים, כפי שניתן ללמוד משלל מכתביו של מר כהן, אשר הועברו לבתי החולים". באופן ספציפי טוענת ד"ר כנעני כי ביחס לשנה בה החלה את ההיתמחות - שנת 2013 - פורסם ביום 26.1.2014 מכתבו של מר כהן שהופנה לכלל המעסיקים לרבות בית החולים, במסגרתו "הוטלה על ביה"ח החובה הברורה ליידע את כל המתמחים שפתחו פנקס היתמחות בשנה זו בדבר המענקים". נוסף על כך, ד"ר כנעני הוכיחה במסגרת ההליך כי בית החולים ידע שמוטלת עליו חובת יידוע פרטנית, באמצעות הצגה של מכתב ששלחה מחלקת משאבי אנוש למתמחה אחר שהתמחה עם ד"ר כנעני באותה מחלקה ובאותו מיקצוע, בו הודיעו לו מפורשות כי הוא זכאי לקבלת המענק בשנת 2014.
(4) תובענות שבין עובד לאירגון עובדים הקשורות בחברות או
בתחום פעילותו של האירגון בעניני עבודה;
הלכה פסוקה היא כי "ארגון עובדים מחויב לייצג את ציבור העובדים הנתון למרותו בהגינות, בתום לב ובנאמנות" (דב"ע נב/4-12 ההסתדרות הכללית-האגוד הארצי של קציני הים - צים-חברת השיט הישראלית בע"מ, פד"ע כו 3 (1993)).
לפיכך דעתנו היא כי הקביעה לפיה טעות (ואין טענה כי אינה בתום לב) במתן הייעוץ המקצועי על ידי ארגון העובדים מביאה לכך שארגון העובדים מחויב בפצוי העובד או העובדת בגין כך, גם היא הרחבה של עילת הייצוג ההוגן במידה העלולה להביא לאותה פגיעה ביחסי העבודה הקבוציים עליה דיבר הנשיא אדלר בעיניין קודמן.
...
לטענת המדינה מסקנה זו מתחייבת מדבריו של עו"ד כנעני, בן זוגה של ד"ר כנעני ומתצהירו של ד"ר חורי בבית הדין האזורי.
לאחר ששקלנו את הדברים, הגענו לכלל מסקנה כי במקרה שלפנינו יש להפחית את הפיצוי שנפסק לזכותה של ד"ר כנעני בסך של 30,000 ש"ח. שיעור זה משקף הן את פערי הכוחות והמידע בין הצדדים ואת מגמתו של בית הדין לגשר בפסיקה על פערים אלו, והן את היותה של ד"ר כנעני עובדת המוחזקת בעינינו כמי שיכולה הייתה לבדוק ולברר זכויותיה בתוך פרק הזמן שעמד לרשותה.
שאר נסיבות המקרה מתיישבות גם הן לטעמנו עם שיעור זה.
על יסוד כל האמור לעיל, נחה דעתנו כי על המדינה לפצות את ד"ר כנעני בגין הנזק שנגרם לה בניכוי שיעור האשם התורם שנקבע כי יש לייחס לד"ר כנעני, ובסך הכול ישלמו המדינה והתאגיד לד"ר כנעני פיצוי בשיעור 270,000 ש"ח, וזאת במקום הפיצוי שנפסק בבית הדין האזורי.
סוף דבר
נוכח כל האמור לעיל, אנו קובעים כדלקמן:
הערעור שהוגש על ידי הר"י (ע"ע 36129-04-20) - מתקבל, ובהתאם מבוטל החיוב שהוטל על הר"י בפסק דינו של בית הדין האזורי.