התקנות האמורות הותקנו בהתאם לסעיף 265(31) לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965, המסמיך את שר הפנים להתקין תקנות בכל הנוגע ל "כללים לחישוב שטחים של מגרשים לבניה לצורכי רשוי ותכנון, לרבות השטח הכולל המותר לבניה ואפשרות חלוקתו לשטחים למטרות עיקריות, ושטחים למטרות שירות, גובה הבנינים, ומספר קומות".
הביטוי "שטח כולל המותר לבניה", המופיע כאמור בסעיף 265(31) לחוק התיכנון והבניה, מוגדר בסעיף 1 לאותו חוק כ "סך כל השטח המותר לבנייה, הכולל הן שטחים למטרות עיקריות והן שטחים למטרות שירות".
תקנה 2 לתקנות חישוב השטחים עוסקת ב"חישוב שטחי בניה ואחוזי בניה" והיא קובעת כי "בתוכניות ובהיתרים יחושבו שטחי בניה ואחוזי בנייה לפי הוראות תקנות אלה".
בתקנה 4(א) נקבע:
"לענין תקנות אלה, השטח הכולל המותר לבניה, בבנין פלוני, הוא הסכום, במטרים רבועים, של השטחים המקורים בכל קומותיו, בין אם שטחים אלה נמצאים מעל פני הקרקע ובין אם הם מתחתיה, הכל בכפוף להוראות האחרות שבתקנות אלה."
הגדרת המושג "שטח מקורה" בתקנה 1 לתקנות החישוב היא "שטח המכוסה בגג בצורה גיאומטרית כלשהיא".
נמצא איפוא כי:
· כללי דמי ההקמה מורים כי דמי ההקמה יוטלו "לפי שטח הבנייה";
· לעניין כימות שטח הבנייה, כללי דמי ההקמה מפנים לתקנות חישוב השטחים;
· על פי תקנות חישוב השטחים, "שטחי בניה" הם "השטח הכולל המותר לבנייה", וככלל מושג זה מקיף את כל השטחים המקורים בכל הקומות.
נפנה כעת לידון בכל אחת מן הסוגיות, בהתאם לסדר הנ"ל.
מרתפי חנייה
כאמור לעיל, כללי דמי ההקמה מגדירים את שטח הבנייה כסך כל שטחי הבנייה "למעט שטחי מרתף חנייה".
לצורך סייג זה, סעיף 2 לכללים מגדיר את המונח "מרתף חנייה" כדלקמן:
"'מרתף חנייה' - חלק מבניין, שהחלל שבין רצפתו לתחתית תקרתו נמצא כולו או חלקו מתחת למפלס פני הקרקע המתוכננים או פני הרחוב לאורך יותר מפאה אחת של החלל, שיועד, לפי בקשה להיתר שאושרה, למרתף לחניית כלי רכב".
על פי עמדת תאגיד המים הנתבע, הסייג הנ"ל (שמשמעותו פטור מתשלום דמי הקמה) מוגבל לאותם שטחים המשמשים "בפועל" לחניית כלי רכב, דהיינו מקומות החנייה עצמם.
...
על כן, אני מקבל את טענות התובעת בנושא זה ומורה לנתבע לתקן את החיוב בהתאם.
אינני מקבל את טענת התובעת בנושא זה.
ראשית, וכפי שכבר הוסבר, בהתאם לתקנה 4(א) לתקנות חישוב השטחים, "... השטח הכולל המותר לבניה, בבנין פלוני, הוא הסכום, במטרים רבועים, של השטחים המקורים בכל קומותיו...".
אין מקום למחלוקת כי "מסדרון מילוט" הוא שטח מקורה בקומה (ומראהו והשימוש בו עשויים להיות זהים לאלה של פרוזדורים אחרים באותה קומה).
ת: הפכנו את כל המשרד בשביל למצוא את זה. את כל המיילים, לשחזר את כל המיילים, לשחזר את כל החומר שיש ולא מצאנו.
על כן, אני מקבל את התביעה בסוגיה זו ומורה לנתבעת לתקן את החיוב כך שיוענק הפחתה מלאה (ולא 90% ממנה).
סיום
כמפורט בחלקים הקודמים – התביעה מתקבלת בחלקה ונדחית בחלקה.