מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

שטרות – חתימה כיסוד להטלת חבות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2014 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

לפיכך, יש לידון ולהכריע בשתי שאלות שלובות זו בזו: הראשונה, על מי מהצדדים מוטל נטל ההוכחה להראות, כי חתימת הנתבע על גבי השיקים הנה אמיתית ? השאלה השנייה, היא האם הורם נטל ההוכחה במקרה דנן? ההלכה היא, כי החתימה על שטר היא תנאי להטלת חבות שטרית.
המלומד זוסמן כותב בספרו "דיני שטרות" (מהדורה שישית, 1983) בעמ' 50 (להלן: "זוסמן") כדלקמן: "כאשר אמתותה של חתימה שנויה במחלוקת, זה טוען כי זויפה וזה טוען כי אמיתית היא, המסתמך על החתימה חייב בהוכחת אמתותה, שכן על יסוד חתימה אמיתית בלבד יוכל להוציא מחברו". ובהמשך (בעמ' 337) מציין זוסמן כי : "נתבע הטוען טענת זיוף אינו חייב להוכיח שחתימתו זויפה אלא התובע חייב להוכיח שהנתבע חתם על השטר, שכן רק על פי חתימתו האמיתית זכאי הוא להוציא מחברו". לאור האמור, ומשטען הנתבע לזיוף, מוטלת על התובעת החובה להוכיח את אמתות חתימתו של הנתבע על גבי השיקים במידת ההוכחה הנדרשת בהליך האזרחי, היינו לפי מאזן ההסתברויות.
...
דיון ומסקנות לאחר עיון בכתובים ושקילת טענות הצדדים, אני מחליטה לדחות את התביעה, כפי שיפורט להלן.
בע"א 465/88 הבנק למימון ולסחר בע"מ נ' מתתיהו, פ"ד מה(4) 651, 658 (1991)) נקבע כי: "אי הבאתו של עד רלוונטי מעוררת, מדרך הטבע, את החשד, כי יש דברים בגו וכי בעל הדין, שנמנע מהבאתו, חושש מעדותו ומחשיפתו לחקירה שכנגד". במצב דברים זה, ומשלא הונחה לפתחו של בית המשפט תשתית ראייתית המאששת את גרסת התובעת אודות חתימתו של הנתבע על השיקים, הרי שאין מנוס מהקביעה כי התובעת לא הרימה את נטל ההוכחה.
סוף דבר לאור כל המקובץ לעיל, אני קובעת כי התובעת לא הוכיחה עילה שטרית לחייב את הנתבע בתשלום סכום השיקים נשוא התביעה, ועל כן אני מורה על דחיית התביעה כנגדו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2014 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הגנתו של המערער "אין אדם חב על פי שטר אלא אם כן חתם עליו", הוא כלל העומד ביסוד דיני השיטריות (ע"א 4294/90 עזבון המנוחה חיה לאה רינסקי ז"ל נ' רחמני ושות' מימון בע"מ, פ"ד נ(1) 453, 464).
חתימתו של אדם הנה תנאי בילתו איין להטלת חבות שטרית אישית עליו.
...
סוף דבר הערעור מתקבל לעניין הבקשה להארכת המועד להגשת ההתנגדות לביצוע השטר.
המשיב ישלם למערער הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 2,000 ש"ח. ניתן היום, כ"א אדר ב תשע"ד, 23 מרץ 2014, בהעדר הצדדים.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

הסדר זה מבטא את אחד מעקרונות היסוד בדיני שטרות – עיקרון השקיפות – שלפיו השטר עצמו צריך להכיל את כל הפרטים הדרושים לקביעת מהותה של ההיתחייבות.
לשון אחר, ספק מתירים על-ידי הטלת חבות אישית (זוסמן, בעמ' 45).
על-פי עדויותיהם של עורכי הדין שליוו את העסקה, ונכחו במעמד החתימה על השיטריות – כוונת הצדדים, בחתימותיהם על השיטריות, היתה שהחבות על-פי השטר תהא של החברה, כאשר המערער ופרונסי ישמשו כערבים להתחייבותה (ראו לדוגמה: עמ' 2 ו-8 לפרוטוקול הדיון בבית משפט השלום, ועמ' 7 לפרוטוקול הדיון בהתנגדות שהגיש המערער לבקשה לבצוע השיטריות).
...
טרם סיום, ברצוני להתייחס בקצרה לשתי טענות דיוניות שהעלה המערער: (א) אין בידי לקבל את טענתו של המערער כאילו הפניה לנסיבות במקרה דנן עומדת בניגוד לכלל הקבוע בסעיף 80 לחוק הפרוצדורה, שלפיו סתירתו של מסמך בכתב צריכה להיעשות אף היא באמצעות ראיה בכתב.
הקביעה ה"עובדתית" שאליה מפנה המערער, ולפיה משנכתב שמו של פרונסי במקום המיועד לעושה השטר – אין מנוס מן הקביעה כי הצדדים התכוונו למה שנעשה בפועל, הינה מסקנה פרשנית, או הנחה הגיונית, שאליה הגיע בית המשפט על-בסיס התשתית המשפטית, כפי שהבין אותה.
מסקנה זו היוותה חלק בלתי-נפרד מן הניתוח המשפטי של הסוגיה על-ידי בית משפט השלום, ובית המשפט המחוזי היה חופשי לסטות ממנה, על-פי הבנתו את המסגרת המשפטית הרלוונטית ואת התשתית העובדתית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2015 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

לאחר שבחנתי את טענות הצדדים בהקשר זה, מצאתי לקבל את גישתה של התובעת ולקבוע כי ניתן להטיל חבות שטרית גם על יסוד העתק ההמחאות.
התובעת לא השכילה להוכיח כי די בחתימה אחת כדי להקים חבות שטרית, כפי שטענה, היא אף לא הוכיחה נוהל מסודר לפיו גב' סאוסן היתה זו שחומת על הצ'קים ואלו היו נפרעים, וזאת מעבר לכך שלא הוגשו על ידי התובעת מסמכים כלשהם הקשורים לעסקה במסגרתה נימסרו ההמחאות, כגון- חשבונית/ תעודת משלוח, מסמכים אשר בהכרח מצויים בידי התובעת, והדבר אומר דרשני.
...
הנתבע הגיש התנגדות לבקשה, לרבות בקשה להארכת מועד, ולאחר שבחנתי את גרסתו וחקירתו הנגדית, הוריתי על הארכת מועד וקבלת ההתנגדות.
לאור כל האמור לעיל, יוצא אפוא, כי גרסת התובעת לא הוכחה כדבעי ולא הוכחה חתימה בתוקף הרשאה.
אשר על כן, לאור כל הנימוקים שפורטו לעיל, הנני מורה על דחיית התביעה.
התובע ישלם לנתבע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 4,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

בעיניין אוזן נחלקו הדיעות בבית המשפט העליון בשאלה האם הטלת חבות שטרית על המַרשה מחייבת שחזות השטר עצמו תלמד על כך שניתנה רשות למוּרשה – החותם, לחתום על השטר במקום המרשה.
בית המשפט סקר את המחלוקת, כפי שנגלעה מוקדם יותר, בפסק הדין בע"א 4294/90 עזבון המנוחה חיה לאה רינסקי ז"ל נ' רחמני ושות' מימון בע"מ, פ"ד נ(1) 453 (1996), שהכריע בין היתר כי כאשר מדובר בצדדים קרובים לשטר ניתן לייחס חבות שטרית למרשה גם על יסוד נסיבות חיצוניות לשטר.
...
כתוצאה, אני מורה על סגירת תיק ההוצל"פ וביטול כל הליך מבצעי שננקט במסגרתו.
לעניין הוצאות ההליך, שהנתבע נתן להן דגש מיוחד בסיכומיו, אני סבור כי יש לקוצבן במתינות.
אמנם התביעה נדחתה בסופו של יום, ברם התנהלות הנתבע, שמסר לידי אלכסיי המחאות שלו, ללא פיקוח ממשי, תוך שהוא מודע לקשייו הכספיים, תרמה תרומה מהותית לכך שאלכסיי ככל הנראה ניצל זאת בסופו של דבר לרעה והביא לפתיחת ההליך הנוכחי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו