ביום ה- 2/8/16 היתקבל תסקיר שירות המבחן ובו תאור נסיבות חיו של הנאשם וההיסטוריה העבריינית המיוחסת לו.
עוד, נכתב בתסקיר כי : "יצחק מתקשה לקחת אחריות על ביצוע העבירות. לדבריו, בילה עם חבריו לרגל חג הפורים, והם שיכנעו אותו לנהוג ללא רישיון נהיגה ברכב של חבר ולהימלט ממרדף משטרתי."
בדיון שהתקיים ביום 27/10/16 הודיע הנאשם כי הוא מבקש לשחרר הסנגוריה הציבורית מייצוג וכי הוא שכר את שירותיה של עו"ד חן בן חיים.
המצב המשפטי:
סעיף 153(א) לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב) התשמ"ה 1982, קובע כי לנאשם האפשרות לבקש מבית המשפט לאפשר לו לחזור בו מהודאתו מנימוקים מיוחדים שיירשמו:
"הודה נאשם בעובדה, אם בהודיה שבכתב לפני בית המשפט ואם במהלך המשפט, רשאי הוא בכל שלב של המשפט לחזור בו מן ההודיה, כולה או מקצתה, אם הרשה זאת בית המשפט מנימוקים מיוחדים שיירשמו".
על אותם המקרים בהם מדובר "בנימוק מיוחד" עמד בית המשפט העליון בהזדמנויות שונות, כך למשל:
בע"פ 4988/07 ששון רחמינוב נ' מדינת ישראל, כתבה כבוד השופטת פרוקצי'ה:
"נסיבות לחזרה מהודיה מחייבת נימוקים מיוחדים כאמור בסעיף 153 לחוק סדר הדין הפלילי, הן שמורות למצבים חריגים, כגון מקרה בו נפל פגם בהודאה מבחינת רצונו החופשי של הנאשם, או כאשר חל ליקוי בהבנתו את משמעותה המלאה של הודייתו. ניתן גם משקל למועד הגשת הבקשה לחוזר מהודיה, בין היתר, בהקשר לשאלה האם יש בעיתוי כאמור כדי להצביע על מניע מניפולטיבי מצד הנאשם לנצל את ההליך הפלילי בדרך לא ראויה כדי לשפר את סכוייו להקל בדינו (ע"פ 3991/04 רגבי נגד מדינת ישראל).."
(וראה בעיניין זה גם: ע"פ 1958/98 פלוני נגד מדינת ישראל, ע"פ 5763/10 מתן תורג'מן נגד מדינת ישראל וע"פ 10478/09 פלוני נגד מדינת ישראל)
בע"פ 10518/06 מירון נגד מדינת ישראל, נאמר:
"המקרים בהם מתאפשר לנאשמים לחזור בהם מהודאתם הם חריגים ונדירים .. דוגמאות מתייחסות לטעות בדבר הבנת ההודיה על הנאשם... או רצונו הכן והנחוש .. לנסות להוציא את צדקתו לאור."
כאמור, בקשת הנאשם לחזרה מהודאתו נולדה לאחר החלפת הייצוג.
...
טיעוני הצדדים:
ב"כ המבקש טענה כי יש להיעתר לבקשתה שכן הנאשם לא הבין בשום שלב כי הוא מודה בעבירות המיוחסות לו בכתב האישום.
יחד עם זאת, נשאלת השאלה, האם גם נאשם אשר הודה במודע, תוך שהוא מבין את המשמעויות הכרוכות בהודאתו, יוכל בנסיבות מסוימות, לבקש לחזור בו מהודייתו ?
בע"פ 3754/91 סמחאת נגד מדינת ישראל, הובעה גישה מקלה בנוגע לקבלת בקשה לחזרה מהודיה (ע"י השופטים גולדברג ונתניהו, כנגד דעתו של השופט אור):
"האם גם נאשם אשר הודה במודע, מתוך הבנת המשמעות הכרוכה בהודאתו ומתוך רצון חופשי, יוכל בנסיבות מסוימות, לשקול מחדש את מעשיו ולבקש לחזור בו מהודאתו לפני גזר הדין, לא די, לדעתי, בבירור השאלה, אם ההודאה ניתנה בשעתה מרצונו הטוב והחופשי של הנאשם. סבורני, כי גם אם השתכנע בית המשפט בכך, עוד עליו לשאול עצמו, מהי הסיבה הכנה והאמתית אשר מביאה את הנאשם לבקש את החזרה מהודאה. אם סבור הנאשם, כי טעה בשיקוליו בעת שהודה, והמטרה היחדה העומדת ביסוד בקשתו היא כי תינתן לו ההזדמנות להוכיח את חפותו, כי אז נכון וראוי הוא שלא להכביד תמיד בשיקולם של אותם "נימוקים מיוחדים" הנדרשים בסעיף 153(א) הנ"ל. אני ער לכך, כי גישה זו עלולה לפתוח פתח לנאשמים להתחרט על הודאתם, ואף נתתי דעתי על הפגיעה של "רוחב הלב" זה בניהולו התקין של הדיון ועל שיבוש סדריו של בית המשפט.
"
ועוד נאמר ע"י כבוד השופט רובינשטיין בע"פ 10478/09 פלוני נגד מדינת ישראל:
"מן הפסיקה נמצאנו למדים, כי הדגש המרכזי בכגון דא מושם בראש ובראשונה על שאלת רצונו החופשי של הנאשם בשעת הודיה, ומידת הבנתו את משמעות החלטתו. ברי כי ההליך הפלילי אינו "תוכנית כבקשתך" ואין לאפשר לנאשם לתעתע בבית המשפט (ובתביעה), ועם זאת יש מקום לבדוק כראוי את "אותות האמת" של החזרה מההודיה שמא יש בה ממש.
סיכום:
בהתחשב בגישת בית המשפט העליון, לפיה טרם ניתן גזר דין תיטה הכף לטובת ביטול הרשעתו של הנאשם, מבלי שבית המשפט יקשיח עמדתו בדבר הנימוקים החריגים הנדרשים, ובהתחשב ביתר הנסיבות אותן פירטתי, אני סבורה כי יש לאפשר לנאשם לחזור בו מהודייתו ולו בהתבסס על הסיכוי הקלוש שבדבריו.