עוד נקבע בפסיקתו של בית המשפט העליון כי ההתערבות בהחלטת הרשות המנהלית תעשה אך במקרים הקיצוניים בהם חרגה הרשות ממיתחם הסבירות, אשר נקבע על פי הנסיבות של כל מקרה ומקרה [בג"צ 7444/06 דורון טיקוצקי ואח' נ' שר האוצר ואח', (מיום 23.09.2007)], ויפים לעניין זה דבריו של השופט זמיר בבג"צ 6406/00 בזק החברה הישראלית לתקשורת בע"מ נ' שר התיקשורת, פ"ד נח(1) 433:
"אכן, חוסר סבירות היא עילה משפטית לבקורת החלטות של רשויות מינהליות, אולם העילה כפופה לסייגים. אחד הסייגים הוא שבית-המשפט אינו מוכן להתערב בהחלטה מינהלית בעילה של חוסר סבירות, אלא רק כאשר ההחלטה היא כל כך בלתי סבירה עד שרשות סבירה לא הייתה יכולה לקבל אותה. פרושו של דבר שבית-המשפט אינו אמור לשקול במאזניים את העמדה של העותרת כנגד העמדה של המשיבים כדי להחליט איזו עמדה סבירה יותר. אין זה תפקידו של בית-המשפט, אלא תפקידם של המשיבים, שהרי החוק הקנה להם את סמכות ההחלטה, להם ולא לבית-המשפט; במסגרת זאת הוקנה להם שיקול-דעת, ושיקול-הדעת חל גם על השאלה מהי העמדה הסבירה יותר בנסיבות המקרה...
באותו מקרה נדונה שאלת זכאותם של קציני מישטרה בכירים לקבלת שכר בדרוג מהנדסים על בסיס לימודיהם באוניברסיטאות בשיטת "למידה מרחוק".
בית דין זה קבע כי במעמדה של המישטרה כמעסיק צבורי, שומה עליה לפעול כלפי השוטרים המועסקים על ידה בהגינות, ביושר ובתום לב, ובמיוחד כך על רקע המציאות לפיה שכרם ותנאי שירותם נקבעים באופן חד צדדי על ידה, ובהתייחס לבקורת השיפוטית על החלטותיה של המישטרה בתחום שכר השוטרים, פסק באותו מקרה, כדלקמן:
"פעולותיה של המישטרה בתחום השכר נתונות לבקורת שיפוטית המבוצעת על ידי בתי הדין לעבודה. ביקורת זו משתרעת על פני כל אותם תחומים בהם מוסמך בית הדין להפעיל את ביקורתו, כגון – טענות בדבר חוסר סמכות, שיקולים זרים, העידר סבירות, מידתיות לא ראויה, אפליה פסולה וכיוצאות באלה טענות. עם זאת בית הדין– כערכאת שיפוט – אינו מוסמך לבחון עניינים הנוגעים לעיצומם של גובה השכר הראוי או תנאי העבודה הראויים".
הינה כי כן, ובנגוד לסברת המערערים, לא מדובר בקביעה יוצאת דופן, לא כל שכן קביעה "עמומה" בפסק הדין בפרשת שפיק סעיד, אלא ביישום ההלכה המושרשת בשיטתנו המשפטית, כפי שהובהרה לא אחת בפסיקתו של בית המשפט העליון ושל בית דין זה.
יתרה מכך, על האמור לעיל נוסיף, כי במסגרת עתירות שהובאו לפניו לרבות בנושאי כח אדם בצה"ל, פסק בית המשפט העליון, לא אחת, כי ההלכה לפיה בית המשפט אינו שם את שיקול דעתו תחת שיקול דעתה של הרשות המוסמכת, חלה ביתר שאת, כאשר מדובר בפיקוחו של בית המשפט העליון על החלטות מקצועיות-תכנוניות של שילטונות הצבא [ראו למשל: בג"צ 734/83 יעקב שיין נ' שר הבטחון, פ''ד לח(3) 393; בג"צ 329/87 ריצ'רד סורקו-רם נ' שר הבטחון, פ''ד מג(4) 873; בג"צ 3246/92 גלעד הר עוז ו-59 אח' נ' שר הבטחון, פ''ד מו(5), 301; בג"צ 279/72 אילן עובד נ' שר הבטחון ו-4 אח', פ''ד כז(1), 169], וכפי שנפסק מאוחר יותר בבג"צ 9628/03 רס"ב אבי צרפתי נ' ראש אכ"א, בקשר לעתירתם של מפעילי מערכות חימוש מוטסות בחיל האויר, להכיר בהם כאנשי "צוות עזר אויר" ולזכותם בהטבות הכספיות הנובעות מכך:
"נקודת המוצא היא כי מדיניות הצבא בכל הנוגע למערכת היחסים בינו לבין החייל בשירות קבע אינה חסינה מביקורת שיפוטית, והיא נבחנת על-פי אמות מידה מקובלות המנחות את הפיקוח השפוטי על מעשי הרשות הציבורית. במסגרת פקוח זה נבחן האם הצבא פועל בגדרי סמכותו, האם הוא עומד בקני המידה של הגינות ותום-לב המתחייבים מרשות ציבורית בבצוע תפקידה, והאם החלטותיו חורגות מגדר הסבירות או מונחות משקולי שרירות וטעמים בלתי עניינים. עם זאת, מידת הריסון הננקטת, דרך כלל, בבקורת שיפוטית על מעשי המינהל, חלה ביתר שאת לגבי מדיניות הצבא ביחסיו עם חייליו. כבר נאמר לא אחת כי הצבא מהוה מסגרת מיוחדת, עליה מוטלת המשימה הכבדה ביותר מאלה המוטלות על המערכות הציבוריות – להגן על חיי האזרחים ועל ביטחון המדינה. במסגרת החובה לעמוד במטלה זו, נתון לצבא שיקול דעת רחב ביותר בכל הנוגע לאירגון המערכים המקצועיים בשירותיו וסיווגם לקטגוריות שונות, וקביעת מעמדם לצורך תכליות כאלה ואחרות. ארגון המערך המקצועי וסיווגו הוא אחד האמצעים החשובים הנתונים בידי צה"ל להבטיח את יכולתו לעמוד כראוי במשימות המוטלות עליו, והוא מצריך ראייה מקצועית רחבת הקף, בד בבד עם בקיאות פרטנית לגבי אופיים הפארטיקולרי של המערכות המקצועיות השונות ותרומתן היחסית לבצוע משימות הצבא. במסגרת קביעת המדיניות הנוגעת למערכים המקצועיים בצבא נשקלים, בין היתר, שיקולים של הקצאת כח אדם, תקציבים, הכשרה וקידום מקצועי, קביעת משקלם היחסי של המערכים השונים על פי נחיצותם וחשיבותם, וכיוצא באלה. מושכלות ראשונים הם כי בית-משפט זה לא יתערב, דרך כלל, במדיניות הצבא בנושאים אלה, אלא במקרים קצוניים של סטייה מכללי מינהל תקין, פגיעה באמות מידה של המשפט הצבורי, ובכללם, פגיעה בזכויות אדם. המיוחדות של המערך הצבאי, והמקצועיות הנדרשת בקביעת מדיניותו להגשמת תכליותיו, מדגישים את הריסון המתבקש בהחלת הבקורת השיפוטית על מעשי המינהל הצבאי. וכך, הבקורת השיפוטית על מדיניות הצבא בהקצאת כח אדם לתפקידים שונים וקביעת מעמדם וזכויותיהם של מערכים מקצועיים שונים היא צרה ביותר (בג"ץ 279/72 עובד נ' שר הביטחון, פד"י כז(1) 169; בג"ץ 4537/90 שושן נ' הרמטכ"ל, פד"י נ(4) 416; בג"ץ 3246/92 הר עוז נ' שר הביטחון, פד"י מו(5) 301; בג"ץ 6840/01 פלצמן נ' הרמטכ"ל, תק-על 2005(4) 219)".
[ראו: בג"צ 9628/03 רס"ב אבי צרפתי נ' ראש אכ"א, האלוף גיל רגב (מיום 7.3.2006)].
אי לכך, ובדומה לריסון המוחל לעניין הבקורת השיפוטית על החלטות מקצועיות או תכנוניות של שילטונות הצבא, גם לעניין מדיניות הקידום בדרגות ובשכר במישטרה, בית הדין לא יתערב דרך כלל, במדיניות המישטרה בנושאים אלה, אלא במקרים קצוניים של סטייה מכללי מנהל תקין או פגיעה באמות המידה של המשפט הצבורי שפורטו לעיל, וכל זאת, מבלי לפחת מחובתה של המישטרה כמעסיק צבורי, לפעול כלפי השוטרים המועסקים על ידיה במסגרת החוק, בהגינות, ביושר ובתום לב.
כך או כך, וגם אם השתכנע בית הדין האיזורי, כי בהחלטת הרשות (המישטרה, בעניינינו), נפל פגם מסוג הפגמים המצדיק את התערבותו, הרי שכמבואר בראשית הדברים, בית הדין, איננו מוסמך להעניק זכויות כלכליות, כפי שאלו התבקשו על ידי המערערים בכתב תביעתם, ועל כן, לכל היותר, מוסמך היה בית הדין האיזורי להורות על החזרת הסוגיה של קידום פקדים בדרגות או בשכר, לדיון והכרעה אצל הגורמים המוסמכים במדינה ובמשטרה, בצרוף הנחיותיו.
...
אי לכך ולאור כל המבואר לעיל, דין קביעתו של בית הדין האזורי - לפיה כביכול הוקמה ועדה בין משרדית, שהגיעה לאותם סיכומים בדבר מענקי התמדה ותוספת פקד מתקדם - להתבטל.
איננו מקלים ראש במצוקת הפקדים, ובכלל זה חלק מהמערערים, שטרם קודמו בתפקידם ובדרגתם בשל אותו "צוואר בקבוק" בקידום הפקדים (לגביו לא היה חולק), אך בשונה מבית הדין האזורי, לא שוכנענו, כי התנהלות המדינה בכל הנוגע לתיקון עיוותי השכר שנבעו מאותו "צוואר בקבוק", חרגה באופן קיצוני מגדר הסביר, וזאת גם אם ייתכן שניתן היה למצוא פתרונות אחרים, יעילים יותר או אף במועד מוקדם יותר.
סוף דבר –
אשר על כן ולאור כל המבואר לעיל, התוצאה היא שערעור המערערים בתיק ע"ע 39850-10-13 שבכותרת - נידחה, ואילו ערעור המדינה בתיק 6287-10-13 שבכותרת - מתקבל, ואנו מבטלים את חיובה של המדינה לכנס את ועדת מעקב כאמור בפסק הדין ומבטלים את קביעותיו של בית הדין האזורי בכל הנוגע לפגמים שנפלו בקביעת שכרם של הפקדים.