הבניית שיקול הדעת השפוטי בענישה
במסגרת הסדר הטיעון בין הצדדים, הוסכם כי כתב האישום המקורי יתוקן ועבירת השוד בחבורה ובאלימות הומרה לעבירה של סיוע לשוד בחבורה ובאלימות, והעבירה של קשירת קשר לבצוע פשע (גניבת רכב) – נשארה על כנה.
היחס שבין מנגנון גזירת העונש שנקבע במסגרת תיקון 113 לחוק העונשין לבין המנגנון הדיוני של הסדרי הטיעון נדון בע"פ 512/13 פלוני נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים, 30.9.2013) משם נלמד כי מדובר בשני מנגנונים מקבילים בעקרם שבבסיס כל אחד יסודות ייחודיים לו:
"הסדר טיעון במסגרתו נקבע לעתים טווח ענישה מוסכם, הנו הסכם בין רשויות התביעה לבין נאשם, כאשר בית המשפט איננו, כידוע, צד להסכם זה... הסדר טיעון מביא לידי ביטוי, בין היתר, את שקולי רשויות התביעה כגון: אינטרס הציבור בענישה הולמת ומהירה למעשי עבירה, חיסכון במשאבים, קשיים ראייתיים, נסיבות ספציפיות לקולא וכו'. אל מול שיקולים אלו של רשויות התביעה עומדים שיקוליו של הנאשם, המגיע להסדר עם רשויות התביעה, בין השאר בשל הרצון להביא להפחתה באישומים, או כדי להביא להקלה בעונש, או כדי להמנע מניהול הליך ארוך ויקר שלא לצורך... אין מדובר בהכרח ברשימה ממצה, אך ליבת העניין ברורה: שני הצדדים – כל אחד משיקוליו שלו – מגיע להסדר עם הצד השני כדי לקדם את האינטרסים הנראים חשובים בעיניו. נכון הוא כי להסדר טיעון, כהסכם המסדיר הרשעה בפלילים, יש מאפיינים ייחודיים בהשוואה לחוזים אחרים... אך במהות מדובר בהסכמה בין מי שהם צדדים לדיון משפטי, על המאפיינים המיוחדים שיש בכך לנוכח השיטה המשפטית הרלבנטית. לראיה – השכיחות הגבוהה של הסדרי הטיעון מאפיינת בעיקר שיטות משפט אדברסריות, בהן הכוח הנתון לצדדים להשפיע על היתנהלות ההליך – גדול יותר באופן יחסי..." (השופט מלצר, שם, עמ' 11)
על רקע זה, נאמר בהמשך כי :
"טווח ענישה מוסכם במסגרת הסדר טיעון – שונה ממיתחם הענישה בשני מובנים עקריים:
בע"פ 6752/10 יהודה טטרואשווילי נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים) הדגיש ביהמ"ש את הצורך בהטלת עונשי מאסר בפועל על מבצעי השוד, שכן עבירת השוד מטִבְעה מתוכננת היא, ובמאמץ קטן יוצאים מבצעיה עם שלל גדול.
...
פועל יוצא מכל האמור לעיל:
"... כאשר נקבע טווח ענישה מוסכם בהסדר טיעון (בו בעת שמתחם הענישה רחב, כמובן, יותר) – עדיין בית המשפט, אם הוא מקבל את הסדר הטיעון, צריך לפסוק, ככלל, במסגרת טווח הענישה המוסכם (עד גבול קצוותיו), ולא בהטיה כלשהי ל"רצפה" או ל"תקרה" שמעבר לו, המותווים במתחם הענישה".
אשר על כן, החלטתי להקל עם הנאשם ולהימנע מלהטיל עליו עונש מאסר מאחורי סורג ובריח.
לאור כל המקובץ לעיל, אני מטילה על הנאשם כדלקמן:
א) 6 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות אשר ירוצו ב-צ'יימס, רח' המוביל 7 אזור התעשייה כפר-סבא בימים א'-ה', 8.5 שעות עבודה יומיות.