מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

רשלנות שמאית מקרקעין בהערכת שווי דירה מושכרת בשכירות מוגנת

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לביסוס טענה זו צרפה הנתבעת לתצהירה חוות דעת של השמאי מר מאיר אייל מיום 24/6/14 שהעריך את שווי השיפוצים בסך של 311,107 ₪.
אשר לטענה שלפיה יש לחייב את הנתבעת משום שאם התובעת לא תעשה זאת תעביר מסר בעייתי לדיירים ולפולשים, נטען כי התובעת התרשלה בניהול נכסיה, ישנה על זכויותיה למעלה מ- 20 שנה, לא פנתה אל הנתבעת ועתה מנסה להפיל את האחריות למחדליה על הנתבעת, ומכאן שמי שגרם לפגיעה בקופת הציבור הוא התובעת עצמה.
עיון בחוות הדעת מעלה כי השמאי העריך כי דמי השכירות הראויים של הדירה עמדו על סך של 3,400 ₪ לחודש בשנת 2010; סך של 3,600 ₪ לחודש בשנת 2011; וסך של 3,700 ₪ לחודש בשנת 2012.
נוסף על כך, מחוות הדעת של המומחה מטעם התובעת עולה כי נרשמו בפנקס הזכויות הערות לגבי הדירה, וביניהן הערת "בינוי ופינוי איזורי שקום" וכן זיקת הנאה שלפיה החלקה כפופה ל- "זכות שימוש וגישה לשירותים צבוריים לעובדי הערייה ושלוחיה לטובת עירית תל אביב יפו". כן יש לראות את האופן שבו הוצגה התובעת בכתב התביעה, בתור חברה אשר משכירה "דירות בשכירות בלתי מוגנת וסוציאלית". למרות זאת, בסוף סעיף 9 לחוות הדעת הבהיר המומחה כי המצב המשפטי של הדירה לא הובא לידי ביטוי לעניין מטרת חוות הדעת שהוגדרה בסעיף 2 כ- "אומדן דמי שימוש חופשיים ראויים". בסעיף 10 תחת הכותרת "עקרונות השומה" צוין כי "השוק של נכס מקרקעין, כדוגמת הנכס נשוא השומה, אמור לבטא דמי השכירות הראויים החופשיים הצפויים להיתקבל בעת השכרתו של הנכס בשוק החופשי". אלא שבנסיבות העניין, משלא הוכיחה התובעת כי הייתה רשאית להשכיר את הדירה לצד ג' במחירי השוק, היה מקום לערוך שומה המשקפת את הסכום שהיה צפוי להיתקבל בגין שימוש בדירה לדיור צבורי ולא בגין השכרת הדירה בשוק החופשי.
...
לאור האמור לעיל, אין בחוות הדעת כדי לבסס את דמי השכירות הראויים בגין הדירה הספציפית לתקופה הרלוונטית, ומכאן שגם דינה של התביעה על סך 102,500 ₪ להידחות.
מכאן שגם אילו היה מקום לחייב את הנתבעת בסך של 102,500 ₪ הנ"ל, משהועלתה טענת קיזוז בסכום גבוה יותר שלא הוכחשה ולא נסתרה, דינה של התביעה היה להידחות.
לאור כל האמור לעיל התביעה נדחית, אך בנסיבות העניין אינני מוצא לנכון לתת צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

התובעת הגישה נגד הנתבע תביעה לפינוי מושכר מוגן בטענה של הפרת חוזה השכירות המוגנת, וכן תביעה כספית לתשלום דמי שכירות על קרקע בשטח 1,000 מ"ר. הנתבע הגיש תביעה שכנגד נגד התובעת וחב' מהדרין בע"מ ותבע ידאגו לו לדרך כניסה למושכר.
לאחר סיום שמיעת הראיות ולאור דברי מר ערן רווח אודות החזרת המושכר והמגרש לחב' עמידר, הצעתי לצדדים הצעת פשרה לפיה התובעת תקבל לידיה את המושכר והמגרש תמורת תשלום דמי מפתח בהתאם לחוות דעת של שמאי מטעם בית המשפט.
מעיון בתיק הנכס עולה שהתובעת ידעה מלכתחילה שהמחסן שבקש הנתבע הוא מחסן לחלקי חילוף לכלי רכב, כפי שיפורט להלן: 1) ביום 26.5.1996 כתב מר אמנון שחר מיזכר למר יפרח, ובסעיף 2 כתב כדלקמן: "לאחר שינוי יעוד הדירה למחסן חלפים, צריך היה לשום את כל המיגרש לרבות המבנה כי מדובר בעסק לפי נתוני המסמך המצורף. נראה כי מאוחר מדי ולא ניתן." (ההדגשות שלי - י.ז.) 2) במכתב מר יפרח מיום 26.5.1996 למנהל אגף רשות הפיתוח כתב מר יפרח בסעיף 25 כדלקמן: "הדייר שילם באופן קבוע שכ"ד כפי שנתבקש, עד שהדייר ביקש לשנות את יעוד הנכס למחסן חלפים לרכב. בקשתו הובאה לוועדת דמי מפתח ב-7 בנובמבר 1994, שאישרה את בקשתו לשינוי יעוד, ולהתנות את הסבת החוזה ממגורים למחסן בהריסת המבנים שאין עבורם חוזה מוגן. למרות שבתשריט מופיע כי קיים מיגרש בגודל 1,375 מ"ר, לא הייתה כל היתייחסות לגביו." משמע מכך, שהבקשה למחסן הייתה למחסן לחלקי חילוף לכלי רכב; 3) קיימת מפת מדידה מיום 5.9.1999 של המודד דרור בן-נתן של המושכר והמגרש, בו נכתב במפורש על המיגרש והמושכר, כי מדובר ב"חלפי המהיר" עסק חילוף חלקי מכוניות; 4) בטופס ביקור מעגל מיום 24.10.01 נרשם במפורש שבמושכר מיתנהל עסק חלקי חילוף לרכב, בשם "חלפי המהיר"; 5) ביום 6.3.03 אישר מר הדר שמואל, מנהל המרחב בחב' עמידר, כי הנתבע החזיק בחוזה שכירות עסקים מחודש נובמבר 1994 כאשר יעוד העסק היה מחסן גרוטאות לרכב; לאור כל הנתונים הנ"ל, נראה שהתובעת ידעה מלכתחילה ששינוי היעוד ממגורים למחסן, היה למחסן לחלקי חילוף לרכב.
התובעת לא העריכה את שווי במיגרש לצרכי עסק, למרות שכל הנתונים היה בפניה.
בסעיף 66 לסיכומיו טוען הנתבע שחובתן של התובעת וחב' מהדרין ליתן לו דרך כניסה למגרש ולמושכר נובעות מהוראות החוק והפסיקה, המחייבות בעל בית לספק לדייר תנאים סבירים וקיום הזכירות, ובין היתר: 1) מכוח סעיף 13 לחוק השכירות והשאילה , תשל"א-1971; 2) מכוח סעיף 11 לחוק השכירות והשאילה; 3) מכוח קיום חיוב להשכיר בתום לב; 4) רשלנות מכוח פקודת הנזיקין, הרשלנות מתבטאת בכך שהנתבעות שכנגד לא פתחו דרך חילופית למושכר, כפי שאדם סביר היה עושה באותן נסיבות; 5) השגת גבול במקרקעין, בין היתר, ע"י גרימת נזק והפרעה לשימוש; 6) פגיעה בקניינו של הנתבע במשמעות חוק יסוד כבוד האדם וחרותו; 7) הפרעה לשימוש במקרקעין במשמעות סעיף 17 לחוק המקרקעין; 8) הפרת חובה חקוקה, כאשר החיקוקים שהופרו הנם סעיפים 3, 11 לחוק השכירות והשאילה, חוק יסוד כבוד האדם וחרותו וסעיף 17 לחוק המקרקעין.
...
הנתבע לא מפרט בסיכומיו כיצד כל האמור לעיל מצדיק היעתרות לבקשתו.
התוצאה הנובעת מכל האמור לעיל, שיש לדחות את התביעה שכנגד שהגיש הנתבע כנגד התובעת וחב' מהדרין.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל, אני דוחה את התביעה ואת התביעה שכנגד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2016 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הצגה לקונית זו מעוותת את התמונה, כאילו מדובר בגילוי מרעיש ומפתיע מיום הביקור, שעה שעל פי מסמכים רבים ומרתקים שנמצאו ברשות המינהל, קיומם של מחזיקים הטוענים לזכות במקרקעין היתה ידועה לפחות משנת 1966 , ראו מכתבו של מנהל לישכת אגף שומת המקרקעין במשרד המשפטים למינהל בו הוא מעריך את שווי החלקה "אילו היתה פנויה וחופשית" ומציין כי "על החלקות קיימים מספר מבנים ישנים מוחזקים על ידי דיירים". (מתוך קובץ מסמכים שהוגש ביום 30/10/14 ע"י הנתבעות).
המנהל טוען כי רשלנות במיצוי זכויותיו במקרקעי ציבור אינה מקנה זכויות.
המנהל טוען כי אין לפצות הנתבעות, פיצוי לפולש מהוה מתן שכר לחוטא, כאמור בע"א 95/93 מינהל מקרקעי ישראל נ' מוחמד דיב ר'זק ג'אבר ובע"א 3846/13 מדינת ישראל-מנהל מקרקעי ישראל נ' היפר- חלף ואח' (פורסם בנבו), יש להיתעלם מחוו"ד השמאי בהיותה שגויה וחסרה באופן מהותי.
"הלכה פסוקה היא, כי חוק הגנת הדייר אינו קובע שרשרת אין-סופית של דיירות מוגנת, בדרך 'הורשה' מדייר שנפטר לבן משפחתו. החוק מגביל בסעיף 27(1) את ה'הורשה' רק ל'יורש' של הדייר המקורי, או ל'יורש אחר יורש' (פעם אחת בלבד), וזאת רק לגבי מי שהתקיימו לגביו התנאים הנקובים בסעיף 20 בעת פטירת הדייר המקורי, ואשר המשיך להתגורר במושכר עם הדייר המקורי וכן יחד עם 'היורש הראשון' עד לפטירתו, ובילבד שבעת מותו של הדייר האחרון לא הייתה לו דירה אחרת למגורים" (ע"א (מחוזי י-ם) 11303/07 ויסברג נ' קן דרור, פיסקה 14 לפסק הדין והאסמכתאות הנזכרות שם. האם חבצלת ושקד הן בנות רשות כאמור, נתבעות 2 ו-3 מעולם לא החזיקו המקרקעין הללו לבדן ולא גרו בהם, אלא בעת שהיו רווקות, יחד עם הוריהם.
...
אשר על כן אני קובעת כי לא התקיימו נסיבות חריגות שמצדיקות להכיר בנתבעות 1 ו-2 כבנות רשות.
סוף דבר אני דוחה את התביעה נגד נתבעת מס' 3 ומחייבת את התובעת בתשלום הוצאותיה בסך 10,000 ₪ בתוספת מע"מ כדין.
אני מקבלת את התביעה נגד נתבעות 1 ו-2 ומורה על פינוי הנכס עד ליום 1/7/16.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2005 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

לטענת הבנק, התרשלה הנתבעת בחוות הדעת בכך שלא ציינה ו/או התעלמה מעובדת היות הדירה מושכרת בחלקה בשכירות מוגנת, דבר שהיה בו כדי להשפיע במידה ניכרת על שוויה כפי שהדבר בא לידי ביטוי בעת שמומשה ובאופן שהסב לבנק נזק כבד.
בנסיבות אלו, פנה התובע לשמאי מקרקעין אחר שאינו הנתבעת, מר אבי מנדלסון, להלן: "מנדלסון"), אשר העריך את הנכס למועד עריכת שמאותו ביום 28/10/01 בהתחשב ש-40% משטח הנכס מושכר בשכירות מוגנת, דבר שיש בו להשפיע על שוויו, באופן ששוויו פחות במידה ניכרת מזה שהתובע סבר בהסתמך על חוות הדעת.
במקורו היה הנכס דירה של 3 חדרים אשר חולקה למספר יחידות משנה (להלן "היחידות") כאשר יחידה אחת בשטח של כ-45 מ"ר לפי הערכת השמאי מנדלסון מטעם התובע ואילו 37.4 מ"ר לפי הערכת השמאי מטעם הנתבעת, מושכרת בדיירות מוגנת לגב' ליאורה להב (להלן "היחידה המוגנת").
...
אין בידי לקבל את טענות בא כוח הנתבעת וכאמור בסעיף 2 לסיכומיו, לפיהן אין במקרה זה חובת זהירות של הנתבעת כלפי הבנק באשר לטעמו אסור היה לבנק להסתמך על השמאות האמורה שכן היא שמאות מקוצרת.
בחינת חומר הראיות מובילה לידי מסקנה כי הבנק תרם ואף במידה ניכרת לנזק וכי האשם רובץ במידה משמעותית לפתחו.
סוף דבר דין התביעה להיתקבל בחלקה בלבד.
אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע את הסך 44,125 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2006 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

הנתבע שכנגד טוען כי דבריו נאמרו בתגובה למעשיו ודבריו של התובע שכנגד ובכוונה להתריע על רמת הגינותו, וכי היה בדברי הנתבע שכנגד פרסום מותר ומוגן, לפי ההגנות של חוק לשון הרע.
הנתבע אף חקר את המומחה מטעם התובעים, שמאי המקרקעין, אשר העריך את שווי הדירה אשר הפסידו התובעים בהליכים דלעיל, ואשר מהווה לטענתם הנזק העיקרי שנגרם להם כתוצאה מפעולותיו של הנתבע.
לא שוכנעתי כי התובעים הפסידו את המשפט בתביעת האכיפה נגד פורן עקב טעות או התרשלות מצדו של הנתבע כששוכנעתי כי הוא ייצג את התובעים בצורה סבירה, ושטח בפני בית המשפט את מלוא המסכת העובדתית והמשפטית הדרושה מצדם של התובעים, אך בכך ככל הנראה לא היה די כדי להרים את נטל ההוכחה המוטל על בעל דין במשפט אזרחי, במיוחד כשמדובר בנטל כבד כמו הנטל הדרוש בתביעה לאכיפת הסכם מכירת מקרקעין.
הנתבע למעשה ייצג את התובעים בעיניין אחד ויחיד – הוא המחלוקת בין התובעים במשפחת פורן באשר לדירה שהתובעים גרו בה בשכירות תקופה ארוכה, ואשר התכוונו בשלב מסוים לרכוש אותה ממשפחת פורן, על כל המסכת המשפטית המסועפת שהייתה בין הצדדים בעקבות אותה מחלוקת.
...
נתון זה מצביע על כך שהנתבע שכנגד עת אמר את מה שאמר לתובע שכנגד במשרדו, האמין באמת ובתמים כי התובע שכנגד לא עדכן את יתרת החוב לאחר שהנתבע שכנגד שילם לו על חשבון החוב סכום מסויים, טענה שהתבררה בסופו של דבר כנכונה כפי שעולה מעדותו של עו"ד עוואודה.
בשכלול כל הנתונים הללו הגעתי למסקנה כי אין באירוע שאירע בחודש ינואר 98 כדי להוות עוולה בהתאם לחוק איסור לשון הרע.
לסיכום, אני דוחה את התביעה ואת התביעה שכנגד.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו