מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

רשלנות רפואית: מחלוקת מומחים בפיענוח בדיקות דימות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התביעה צרפה לכתב התביעה מיום 23.6.13 חוות דעתו הרפואית של ד"ר אברהם כץ, קרדיולוג ורופא פנימי מומחה, שקבע כי הנתבעת התרשלה בטיפולה בתובע.
כמו כן צרפה חוו"ד של ד"ר עמיקם שלמה מומחה למחלות לב ממנה עולה כי לתובע נכות צמיתה עקב הארוע לבבי שעבר ביום 18.1.2008 בשיעור של 25%, בהתאם לתקנה 9(1)ג'2 לתקנות המל"ל [על שיעור נכות זו אין מחלוקת].
בנוסף טוענת ב"כ הנתבעת כי לא ניתן לנבא מבעוד מועד אוטם שריר הלב באמצעות בדיקת דימות, אלא רק אם קיימת איסכמיה פעילה, ולעיתים עלולה להתקיים מחלת לב כלילית מבלי שהדבר בא לידי ביטוי בבדיקת מפוי ובהעדר הרחבה חולפת של חדר שמאל ובהיות הנבדק אי תסמיני לא הועלה חשד כזה.
העד פרופ' טננבאום שביצע את פענוח בדיקת התליום SPECTבחקירתו מיום 29.10.15 דוחה את גישת המכפלת דופק X (עמ' 105-106 שורות 17 בעמ' 105 עד שורה 9 בעמ' 106) ומציין: "ת: הדברים ההסטוריים האלה שמאוד חשובים ללימודי סטודנטים הם לא רלבאנטיים לרפואה פראקטית, קלינית, כיום. בשביל זה משתמשים
...
קבלת טענות ההגנה מקובלת עלי טענת ההגנה לפיה על פי הנחיות ה Guildlines American Association עולה כי מבחן המיפוי ומבחן המאמץ מעניקים תמונה ברורה יותר מבדיקת מכפלת X באק"ג. כמו כן אני מסכים שמומחה התביעה בהיותו סבור כי צנתור היה עדיף על גישה שמרנית, התעלם מהעובדה כי לתובע הייתה תופעה פיזיולוגית של דפנות חדר שמאל, אשר היו מעובות.
ליבי ליבי עם התובע על הנזק שנגרם לו, אך לצערי לא כל נזק הינו בר פיצוי על ידי מאן דהוא- ומכאן ועד להטיל אחריות על מוסד רפואי בגין טיפוליו המרחק הינו רב. בידי נותר רק לאחל לתובע הרבה בריאות ואריכות ימים אך סבורני כי עליי לדחות את התביעה.
מסקנתי היא שהן על פי החוק והפסיקה והן על פי תורת ישראל הנתבעת לא חבה חובת פיצוי התובע בגין התנהלות רופאיה, כפי שפורטו לעיל.
לאור כל האמור לעיל התביעה נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

לגישתם של פרופ' רפפורט וד"ר יניב, בדיקות נוספות כגון בדיקות דימות נערכות כאשר יש חשש של ממש לדליפה, שכן "הנזקים של הבדיקה הזו הרבה יותר גדולים ואז זו היתה רשלנות רפואית" (עדות פרופ' רפפורט - עמ' 260 לפרוטוקול הדיון, שורות 19-18; עדות ד"ר רוזנבוים - עמ' 302 לפרוטוקול הדיון, שורות 11-10; עדות ד"ר יניב – עמ' 237 לפרוטוקול הדיון, שורות 7-2).
כאמור, בית המשפט קמא סבר, בין היתר, כי נוכח העובדה שקיימת מחלוקת בין שני המומחים ביחס לפיענוח בדיקת ה-MRI , ונוכח עדותו של פרופ' רפפורט שמטרת בדיקתו היתה לברר האם נותרה שארית גידול, לא נמצא כי היתנהלותו של פרופ' רפפורט היתה רשלנית.
...
במצב דברים זה, שבו חוות הדעת הרפואית שהציגו המערערים אינה תומכת בעמדתם, אף שלא נכתבה בהקשר לקשר הסיבתי, נראה כי אין מנוס אלא מההכרעה האמורה, קרי שהיתה דליפה, והניסוח בסיכום המחלה מ-9.11.00 תומך בכך: "משתחרר. יוזמן לניתוח אלקטיבי עם ד"ר יניב". ראו גם סיכום הניתוח המתקן על-ידי ד"ר שטרייזנט מיום 26.11.00, שבו נאמר, כי הניתוח היה "לפלסטיקה של דפקט בבסיס האונה הקדמית"; אחד התיאורים האנמנזיים במסמך זה הוא Fracture of cribriform plate .
כבית המשפט המחוזי סבורני, כי נהיר לכל בר דעת שנכותו הרפואית של המשיב ובכלל זה מצבו הקוגניטיבי הפחיתו באופן משמעותי את יכולתו לחזור לעיסוקו הקודם; אני גם יוצא מן ההנחה, כי אצל מעבידו הקודם והותיק של המשיב יכול היה להמשיך בעבודה, אף אם לא באותה איכות במלואה.
התוצאה היא איפוא, כי החישובים באשר לפיצוי בגדר הפסד השתכרות לעבר מאז מארס 2006, לעתיד ייעשו לפי האחוז שניקב.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

הנושאים הרפואיים בתחום הקרדיולוגיה, אשר נדונו עד דק ובהרחבה יתרה במהלך חמש ישיבות אלו, במהלכן נחקרו, כאמור לעיל, ארבעה מומחים רפואיים ורופא מצנתר אחד, התפרשו על פני למעלה מ- 800 עמודי פרוטוקול, הנם מורכבים ללא שיעור וסבוכים עד אין קץ. אשוב ואדגיש כבר עתה כי חקירות המומחים הרפואיים, המהוים את עיקר המאסה במסד הראייתי שהונח בפניי בתיק זה, היו כרוכות בירידה לרזולוציות הדורשות הבנה והכרה מעמיקה של האנטומיה של הלב על עורקיו וחדריו, דורשות הכרה והבנה של איבחון מחלה כלילית טרשתית, לרבות הערכה של היקפה וחומרתה, בכלל זה העיתוי בו נעשית הערכה כאמור (בזמן הצינתור עצמו או ביחס לנתונים המתקבלים בדיעבד בדו"ח הנתיחה לאחר המוות), בדיקות הדימות שעמדו לשימוש הצוות הטיפולי נכון למועד הצינתור (שנת 2007) אשר בהן יש להעזר בעת קבלת ההחלטה על הטיפול, הבנה והכרה של תהליך הצינתור על כל שלביו ותפניותיו, לרבות באילו צנתרים משתמשים בכל שלב משלבי הפרוצידורה, הכרה של טרמינולוגיה רפואית המאפיינת כל שלב ושלב בתהליך הצינתור, הבנה של הפעולות שנעשו והסיבוכים שארעו במסגרת מאמצי ההחייאה כפי שבוצעו במקרה דנן על כל השלכותיהן, וכל זאת רק על קצה המזלג כפי שניתן יהא להתרשם ביתר שאת בהמשך הדרך.
חוות דעתו של ד"ר אמר (כירורגיית לב חזה)- המומחה בחן את כל התעוד הרפואי והתמקד בחוות דעתו בסרט הצינתור ובדו"ח הנתיחה לאחר המוות שבוצעה למנוח, וקבע כי קיים פער בין התמונה האנטומית האמיתית של העורקים הכליליים לבין האופן שבו המצנתר פיענח את הממצאים הללו בזמן אמת.
על רקע הניתוח שערכנו לעיל, עת הצבענו כיצד ירעת המחלוקת צומצמה לנוכח קביעותיו של המומחה הרפואי מטעם בית המשפט בחוות דעתו כמו גם בחקירתו, לא נותר אלא להכריע בשתי סוגיות כדלקמן: האם בחירת הצנתר הטיפולי (סוג וגודל) הייתה שגויה ובעטיה נגרמה הדיסקציה? האם פעולת החדרת הצנתר הטיפולי הייתה עמוקה מידי ולא זהירה המקימה התרשלות בביצועה? ואולם בטרם נצלול לניתוח טענות אלו, נביא להלן את הפסיקה הנוהגת בכל הסוגיות והטענות המשפטיות שהעלו הצדדים בסיכומיהם; המסגרת הנורמאטיבית והפסיקה הנוהגת כידוע, בהתאם לפסיקה הנוהגת לא כל טעות במהלך ביצוע פרוצידורה רפואית תהווה בהכרח התרשלות, לא כל שכן, עת לא הוכחה כי בכלל נעשתה טעות של הרופא המטפל בזמן אמת, בדומה למקרה של המצנתר דנן, כפי שנצביע להלן.
" (הדגשה שלי- א.ב) לגבי בחירת החלופה של מעבר לשלב של הצינתור הטיפולי במטרה לפתוח את עורק האוטם, על פני חלופה כירורגית (ניתוח מעקפים), או חלופה של הפסקת הצינתור ובצוע בדיקות עזר כפי שגורסים מומחי התביעה, אז מלבד העובדה כי מומחה בית המשפט דחה טענות אלו מהפן הרפואי, יפים לכאן גם את דבריו של כב' השופט עמית בע"א 2538/15 הסתדרות מדיצינית הדסה נ' יהודית זר (פורסם בנבו מיום 15/1/17): "...לעיתים, רופא ניצב בצומת שבה נידרש ממנו להפעיל שיקול דעת ולבחור דרך טיפולית אחת מבין חלופות שונות שכל אחת מהן צופנת בחובה סיכון למטופל. כאשר הבחירה שנעשתה היא בחירה באפשרות סבירה ומוכרת, קשה יהיה לראות בכך התרשלות מצד הרופא..." (הדגשה שלי-א.ב) אשר לטענת התביעה כי היה על הצוות הרפואי להפנות את המנוח לניתוח מעקפים המתבצע בבית חולים בו קיימת מחלקה כירורגית לניתוחי לב חזה כחלופה עדיפה על ביצוע צינתור טפולי על מנת להיות "על הצד הבטוח", אזי מלבד העובדה כי טענה זו נדחתה מבחינה רפואית על ידי מומחה בית המשפט, הרי שגם הפסיקה תומכת במסקנה זו עת קבעה כי אין סיבה לחזור לשיטות רפואיות שהיו נהוגות יותר בעבר, אלא יש ללכת עם הקידמה.
...
על רקע האמור לעיל, אשתדל להלן לתמצת את עיקרי הדברים, על מנת להציג בצורה נהירה וברורה, עד כמה שניתן, את הסוגיות שבמחלוקת דרך הצגת ההחלטות והפעולות שננקטו על ידי הצוות הרפואי מטעם הנתבעים, על פני ציר הזמן בצורה כרונולוגית, החל מהרגע בו התקבלה החלטה על ביצוע הצנתור ועד שהצוות נאלץ להכריז על מות המנוח בתום ניסיונות ההחייאה.
אולם גם טענה זו דינה להידחות נוכח דבריו המפורשים של מומחה בהמ"ש עת הסביר מדוע גם הפתולוג שביצע את הנתיחה לאחר המוות, לא יכול היה לאתר את הדיסקציה בעורק ובכך לאשש (או שמא לשלול) את הסברה שזו אכן ארעה, בהסבירו: " האמת היא שהוא (הפתולוג-א.ב) לא יכול להגיד, ואני אסביר אולי...אחרי ההחייאה הניסיונות להחדיר שם ציוד וסטנטים אז זה מטשטש את כל התמונה. בגלל שפה הייתה התערבות מאד בוטה של הניסיון לפתוח את העורקים, לכן, לעניות דעתי, הוא לא יכול לראות מתי בדיוק לפני התחלת הטיפול. אם אתם שואלים אותי ביושר, אני לא רואה פה אפשרות אחרת". (עמ' 713 לפרוטוקול).
לפיכך אי הבאת הרופא שערך את המסמך ברוח דבריו של דר' ג'עפרי, מקום בו אין חולק כי המצנתר הראשי אשר מעיד מידיעה אישית ובלתי אמצעית על מהלך הדברים הוא דר' ג'עפרי בעצמו ("אני בחרתי את הצנתר ואני צנתרתי...אני החלטתי ואני עשיתי"), בעוד שדר' איליה היה רק העוזר והמתמחה שלו- אינה צריכה לפעול לחובת הנתבעים שכן לא התרשמתי כי עדותו חסרה להבנת התמונה המלאה שנדונה עד דק כפי שמצינו לעיל, וזאת מלבד העובדה כי דר' מנביץ מתגורר בארה"ב מזה שנים.
סוף דבר לאור כל המקובץ לעיל, באתי לכלל דעה כי דין התביעה להידחות.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

במקרה דנן עסקינן בטענה בדבר פענוח רשלני של בדיקת דימות שד ועל כן, ראוי למנות מומחה בתחום זה. בתשובתה מתייחסת המשיבה גם לחשש המבקש לפיו המומחית מטעמה כיהנה בעבר, בין היתר, כמנהלת היחידה לדימות השד וזהו תחום תת התמחותה.
על הקושי לקבל חוות דעת נוספת בתחום הרפואה, מקום בו קיימת חוות דעת של מומחה בעל שם, קראו את ספרו האוטוביוגרפי של הרב מרגלית "אתהלך". קשה להלום מצב לפיו המומחה שימונה מטעם בית המשפט המיתמחה בדימות השד, לא יושפע, ולו באופן תת רצוני מפרטי ההשכלה והניסיון הרחבים והמרשימים של מומחית המשיבה.
מראית פני הצדק מחייבים, כי תחילה יידרש מומחה בית המשפט אך ורק לבדיקות ההדמיה מושא המחלוקת, בבחינת "דף חלק'. לאחר הגשת חוות הדעת, יוכלו הצדדים, להגיש למומחה בית המשפט את חוות הדעת מטעמם, על מנת שהמומחה ישקול עמדתו.
...
אשר על כן, מתקבל הערעור באופן, שמומחה בית המשפט יעיין תחילה בבדיקות ההדמיה בלבד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום הרצלייה נפסק כדקלמן:

מצבה הרפואי של התובעת נסקר בחוות דעת מומחה מטעמה (ד"ר טטיון), אשר מצא, על יסוד המסמכים והבדיקות שנערכו לתובעת, כי לתובעת נגרמו הפגיעות והנכויות המפורטות להלן: פגיעה צוארית הגורמת למגבלת תנועה קלה וכאבים בעמוד שדרה צוארי אשר גרמה לנכות צמיתה בשיעור של 10%, לפי סעיף 37(5)(א) לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז-1956 (להלן – תקנות המל"ל); פגיעה מותנית הגורמת למגבלת תנועה קלה וכאבים בעמוד שדרה מותני - נכות צמיתה בשיעור של 10%, לפי סעיף 37(7)(א) לתקנות המל"ל; בגין מצב לאחר פגיעה בכף יד ימין עם קרע של רצועת ה- UCL, כאבים, מיגבלה בתנועה והפרעה תפקודית - נכות צמיתה בשיעור של 10%, לפי סעיף 35(1)(ב) לתקנות המל"ל. פגיעה בכף רגל ימין עם הווצרות מצב של הלוקס וראלגוס פוסט טראומטי - נכות צמיתה בשיעור של 5%, לפי סעיף 50(2) לתקנות המל"ל. ביחס לקיומה של נכות זמנית קבע המומחה מטעם התובעת כי התובעת הייתה באי כושר זמני מלא (100% נכות זמנית) למשך 180 ימים (החל מיום 14.12.2017 ועד ליום 11.6.2018), ונכות זמנית נוספת בשיעור של 50% עד ליום 8.12.2018.
מאחר שאין מחלוקת, אף לשיטת המומחה מטעם התובעת, כי הנכות החלקית שנקבעה לה אינה עולה על 50%, אזי ממילא לא מיתקיים התנאי הנידרש לצורך כסוי במקרה דנן.
לא מצאתי בסיס לטענה ביחס לפיענוח בדיקת הדימות משנת 2013.
הוא הדין במקרה שבו נמצא כי המבוטח התרשל בכך שלא פעל להשגת הפוליסה או להתוודע לתוכנה.
...
ריבית מיוחדת לא מצאתי לחייב הנתבעת בריבית מיוחדת לפי סעיף 28א לחוק חוזה הביטוח, שכן, הגם ששוכנעתי שהנתבעת לא שילמה במועד את תגמולי הביטוח, לא בוססה הטענה כי העיכוב נבע מחוסר תום לב. מהראיות עולה כי העיכוב נבע מטענות לגיטימיות שהעלתה הנתבעת ואשר היה מקום לבררן.
בעניין זה נפנה לאמור ברע"א 2244/04 ר.ד. משקאות גורמה בע"מ נ' אליהו [פורסם בנבו] (01.12.2004): "התייחסות בית המשפט המחוזי ליחס שבין תום לבו של המבוטח בהעלאת הדרישה לתגמולי ביטוח לבין שאלת תום לבו של המבטח בהעלאת שאלת זכאות המבוטח לתגמולים מתבקשת מעיקרי ההסדר בחוק בדבר הריבית המיוחדת, המניח את מרכז כובדו של המבחן הרלבנטי על אופי התנהגותה של חברת הביטוח. תום ליבה של החברה המבטחת נבחן על פי כלל הנסיבות האופפות את העניין, והתנהגותו של המבוטח עשויה להוות מרכיב במערכת נסיבות זו, אולם לא בהכרח מרכיב מרכזי ומכריע לעניין זה. הריבית המיוחדת נושאת אופי של סנקציה אשר יש לנקוט הקפדה יתרה בטרם תחול על המבטח, ויש להותירה לאותם מקרים מיוחדים ונדירים בהם הוכח באופן ברור חוסר תום ליבו של המבטח בסירובו לקיים את חיובו, אף שעל פי מבחני תום הלב החיוב לשלם את תגמולי הביטוח לא אמור היה להיות שנוי במחלוקת באופן אמיתי" התוצאה אני מקבל, אפוא, את התביעה באורח חלקי בלבד.
הנתבעת תשלם לתובעת סך של 18,000 (12*1,500 ₪) אשר בצירוף הצמדה בהתאם להוראות הפוליסה מיום 13.4.2015 ועד למועד מתן פסק הדין עומד על סך של 20,435 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו