חוק זכויות החולה תשנ"ו-1996 מגדיר "הסכמה מדעת" כדלקמן:
"לא יינתן טפול רפואי למטופל אלא אם כן נתן לכך המטופל הסכמה מדעת לפי הוראות פרק זה".
עינינו הרואות, כי טענה זו מתייחסת לטפול רפואי אשר ניתן למטופל.
השאלה הנכונה אליה יש להדרש בעניינינו, אינה אלא האם במועד הביקור השני ובטרם שיחרור התובעת מבית-החולים קיבלו התובעים מידע מלא אודות החלופות והסיכונים הקיימים בהמשך ההיריון ואם לאו, האם הדבר עולה לכדי פגיעה באוטונומיה שלהם?
פגיעה באוטונומיה אם לאו?
ביהמ"ש העליון בהילכת מרגלית קדוש ע"א 1303/09 בעמ' 186 לפסק הדין מול סעיף 12 קבע כדלקמן:
"כאשר מוכחת רשלנות בטיפול הרפואי (על רכיבי הנזק והקשר הסיבתי), ממילא אין טעם לידון בהפרת חובת הגילוי והיעדר הסכמה מדעת. אם לא הוכחה רשלנות בטיפול הרפואי עובר בית המשפט לבחון את העילה של הפרת חובת הגילוי והעדר הסכמה מדעת (על רכיב הנזק והקשר הסיבתי). משלא הוכחה עילה של העדר הסכמה מדעת, או אז נידרש בית המשפט לבחון קיומה של פגיעה באוטונומיה (ע"א 7952/98 חכם נ' קופ"ח כללית)...".
בעניינינו לאחר שקבעתי, כי יש לדחות את טענת הרשלנות הרפואית על כל היבטיה, ואת טענת התובעים להיעדר הסכמה מדעת, יש לבחון איפוא האם נגרמה לתובעים פגיעה באוטונומיה.
ב"כ התובעים שב ושאל את העד אם הוא זה שדיבר איתה על האלטרנטיבות הקיימות מלבד זרוז עם פיטוצין כגון האפשרות להכניס בלון וכו', והעד השיב כדלקמן:
"אני לא יכול להגיד לך מה בדיוק אני הסברתי, אז לא הקלטתי את עצמי אבל מכיוון שזה לא אזשהו מקרה שהוא יוצא מפרקטיקה רגילה אז כמו שאני מסביר תמיד אז כנראה שהסברתי גם לה".
(שם, עמ' 57 ש' 1-6)(הדגשה שלי-א.מ.ג.)
בעיניין זה יפים דבריו של כבוד השופט א' ריבלין בע"א 6696/00 בית החולים המרכזי עפולה נ' יעל פינטו (פורסם ביום 2/9/02), עמ' 7 כדלקמן:
"בית משפט זה חזר ועמד על החשיבות הקנויה לעריכת רשומות רפואיות ראויות ומלאות, לתעוד הולם של התרחיש הרפואי ולשמירה על מסמכים רפואיים. הדבר נועד לשרת תכליות שונות. הוא מאפשר טפול עיקבי, רציף ונכון בחולה, המטופל לא-פעם לאורך זמן ועל-ידי אנשי צוות שונים. הוא מעניק כלים לניתוח מושכל של העובדות והממצאים, ובעקבות ניתוח זה - להסקת מסקנות ההולמות את מצבו של החולה ולהפקת לקחים מן ההתרחשויות. הוא נותן תוקף לזכותו של החולה לדעת מהו מצבו הרפואי, מה נעשה בגופו, ומהן האפשרויות העומדות בפניו. הוא מאפשר לחולה להוכיח את תביעתו מקום שהטיפול בו היה רשלני".
(הדגשה שלי-א.מ.ג.)
כאן המקום לחזור ולהעיר, כי הסבריו של ד"ר סירוטינסקי ניתנו לתובעים בשפה העברית, שכן הוא אינו דובר ערבית (שם, עמ' 48 ש' 17-18), העד השיב שהתובעת ובעלה מבינים עברית, ויש מסביבו מספיק מיילדות דוברות ערבית (שם, עמ' 51 ש' 29 ואילך).
...
לאחר ששקלתי את טענות הצדדים ונסיבות האירוע, אני סבורה, כי יהא זה סביר וראוי לפסוק לתובעים יחד פיצוי בגין פגיעה באוטונומיה בסך כולל של 300,000 ₪.
בהיעדר הוכחה דין טענה זו להידחות.
סוף דבר, הנתבעים יפצו את התובעים בסכום פיצוי כולל של סך של 300,000 ₪, לסכום זה יש להוסיף שכ"ט עו"ד בסך 70,200 ₪ וכן החזר אגרה, החזר שכר עדות העדים והחזר עלות חוות דעת רפואיות בכפוף להצגת קבלות.