כאמור לעיל, בשנת 2004 נחתמו עם כהן הסכמי החכירה ובפברואר 2006 נחתם עימה הסכם הפיתוח, אלא שהמסדר היתנער מהסכמים אלו בהודעתו מיום 18.12.2007 והודיע על ביטולם, התפתחות שאילצה את כהן להיגרר להתדיינות משפטית ארוכת שנים עם המסדר שתחילתה בהליך בוררות שהתנהל בפני הבורר השופט בדימוס גלדשטיין, שהניב שני פסקי בוררות, הראשון, מיום 10.11.2011 בסוגיית החבות, והשני, מיום 24.09.2014 שתוקן ב 15.01.2015, בסוגיית גובה הפצוי.
המסדר הגיש בקשת רשות ערעור על החלטה זו שנדחתה ע"י בית המשפט העליון בהחלטתו מיום 14.03.2018 בה נקבע "כי קבוצת כהן רשאית לממש את זכות הסרוב הראשונה שהוענקה לה בהסכם הפיתוח ומכוחו לרכוש (חכירה) את המקרקעין" (כמובא בעמוד 68 רישא לפסק הבוררות).
לאחר אישור פסקי הבוררות וטרם הכרעת בית המשפט העליון בבקשת רשות העירעור לעיל, אף טרם רכשה כהן את המקרקעין באמצעות מימוש זכות הסרוב הראשון, ועת לא היה ידוע אם כהן קבלה או תקבל בסופו של דבר את הפצוי הכספי עליו הורה הבורר גלדשטיין, או תזכה לממש את רכישת המקרקעין, ולאחר שכהן מידרה את נסאר ממידע, הגיש נסאר תובענה כספית נגד כהן בה עתר למתן חשבונות; לחייב את כהן לשלם לו את העמלה המוסכמת בשיעור 35% בתוספת מע"מ מכל תשלום שקבוצת כהן קיבלה או תקבל מהמסדר, אף את הפצוי המוסכם, ולחלופין את דמי התווך בסך 2.5 מיליון דולר באם תוכר זכותה לרכוש את המקרקעין.
...
אין חולק כי בסופו של דבר, וכפי שקבעה הבוררת "ביום 18.4.2018 חתמה קבוצת כהן על הסכם חכירה חדש עם המסדר בהתאם לזכות הסרוב הראשונה (להלן: "הסכם החכירה החדש")" (עמוד 67 לפסק הבוררות).
לחילופין העלתה כהן טענת קיזוז לפיה ככל שהסכמי התווך 2006, 2008 לא יבוטלו, כי אז יש לדחות את תביעת נאסר משכבר קיבל את מלוא דמי התיווך המגיעים לו מכוח ההסכמים.
בע"א 5248/94 מדינת ישראל נ' קיבוץ עין גב, פ"ד נ(1) 284, 296-297, בוטל פסק בוררת עקב חריגה מסמכות בפסיקת סעד שלא נתבע, ונקבע:
"לעניין החריגה מסמכות רואה אני להדגיש: אין לפנינו מקרה של טעות ביישומו של הדין ואף לא טעות בקביעת הסמכות, אלא - מקרה ברור של עשיית מעשה ללא סמכות כמשמעותו ברישה של סעיף 24(3) לחוק הבוררות; וזאת - על-ידי קיום דיון ופסיקת פיצויים בשל ראש נזק שזכרו לא בא בכתב התביעה ואשר ניסיונותיו של המשיב לשרבבו לזירת ההתדיינות במהלך הבוררות נתקלו בהתנגדות חד-משמעית של המערער... כמפורט לעיל, אין המדובר כאן בפסיקת פיצויים לתובע 'מעבר לעתירתו בכתב התביעה' כאמור, אלא בחיוב הנתבע בתשלום פיצויים בעבור ראש נזק שזכרו לא בא כלל בכתב התביעה; ובתור שכזה לא הוסמך הבורר בהסכם הבוררות לדון בו, ועל אחת כמה וכמה לפסוק פיצויים בגינו. עם כל הצער והטרחה שבדבר, במקום שנטען שהבורר חרג מסמכותו - ולו גם במשמעות הדווקנית המוצעת על-ידי המשנה לנשיא - אין מנוס מ'לבחון את כתב התביעה ואת כתב ההגנה ולנבור בחומר הראיות' כלשונו של המשנה לנשיא; ובמקום שנטען כי במהלך הדיון הוסמך הבורר, מכוחו של שינוי חזית, לדון בראש נזק נוסף, נראה כי לא תהיה ברירה אלא לבחון את חומר הראיות, והנטל להוכיח טענה כזו מוטל, מטבע הדברים, על טוענה".
לעניין חריגה מסמכות אין הבדל בין חיוב בפיצוי בעבור ראש נזק שלא נתבע בכתב התביעה, לבין דחיית תביעה בהסתמך על טענה שלא זו בלבד שלא נטענה בכתב ההגנה, אלא נטען בו היפוכו של דבר.
התוצאה
התוצאה היא שאני מורה על ביטול חלקי של פסק הבוררות, כך שפרק ז לפסק הבוררות החל מסעיף 29 (עמוד 69) וכלה בסעיף 33 (עמוד 86) – יבוטל, ותחתיו תבוא הקביעה לפיה זכאי נסאר לדמי התווך המוסכמים גם בהינתן רכישת זכויות החכירה על דרך מימוש זכות הסירוב הראשון.