בפניי רשות ערעור על פסק-דינו של בימ"ש לתביעות קטנות מיום 21.12.23 (כב' הרשם הבכיר יניב לוזון) במסגרתו הסתמך על חוו"ד המומחה בגין ניזקי העץ ובהתאם לכך קיבל את תביעת המשיבים וחייב את המערער בתשלום פיצוי כספי למשי, תשלום שכר חוו"ד המומחה, הוצאות והתיר פיצול סעדים להגשת תביעה נפרדת לצוו עשה לכריתת העץ.
פסק-הדין של בימ"ש קמא
ביום 21.12.23 ניתן כאמור פסק דינו של בימ"ש קמא, תוך אימוץ מלא של קביעות המומחה בחווה"ד, (מבלי שניתנה כאמור היתייחסות המומחה לטענות הצדדים כפי שבימ"ש קמא עצמו הורה), ובהתאם פסק בין היתר כדלקמן:
העצים בחצר הבית של המערער אכן מזיקים וגורמים ללכלוך עד צורך בכריתתם, התמונות מספיקות כדי לראות את הנזקים הנגרמים כתוצאה מהפירות והנשורת.
טענה נוספת בפי המערער, שאין בסמכותו של בימ"ש קמא להרחיב חזית ביוזמתו בכך שהתיר פיצול סעדים להגשת תביעה לצוו עשה לכריתת העץ – סעד שלא התבקש לתת ולא נרשם כאחד הסעדים הנדרשים בכתב התביעה >> לעניין טענה זו, ועוד טרם ניתנה תשובת המשיבים לבקשת רשות העירעור, מצאתי לנכון ליתן החלטה, שחלקה הרלוואנטי הנו כדלקמן:
החלטתי הנ"ל מדברת בעד עצמה ואין צורך להרחיב מעבר לכך בפס"ד דנן.
...
[הערה: ההדגשות בציטוטים שיובאו בפסה"ד להלן, אינן במקור ונועדו לשם ההדגשה בלבד]
לאחר עיון בטענות הצדדים ובתיק קמא, מצאתי לדון בבקשה ולתת רשות ערעור בהתאם לתקנה 149(2)(א)(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018, ומכח סמכותי עפ"י תקנה 138(א)(5) החלטתי שדין הערעור להתקבל, מהטעמים שיפורטו.
בהמשך עדכנו המשיבים כי המערער לא מעוניין לשלם את הסכום הנדרש למומחה וכי היינו מעוניין למנות מומחה אחר מטעם ביהמ"ש. בתגובה טען המערער כי יש לדחות את התביעה מאחר והינה קנטרנית, לא הוצגה חוו"ד למקרה הנזק ולמחיר תיקון הנזק, לא הוצגה חוו"ד הקושרת את המערער למקרה הנזק, ובכל מקרה הוא איננו חייב לשאת בעלויות כלשהן כדי להזים את טענות המשיבים.
בענייננו, לאחר בחינת מכלול ההשתלשלות וטענות הצדדים, סבורני כי עניינינו נופל בגדר המקרים החריגים בהם נדרשת התערבות בפסה"ד של בימ"ש קמא, כפי שאנמק להלן:
שכ"ט המומחה
כבר בפתח הדברים אדגיש כי איני רואה לנכון להתערב בהחלטות בימ"ש קמא לעניין עצם הצורך במינוי מומחה ו/או באופן הטלת שכר טירחתו על מי מהצדדים.
ער אני לכך כי תפקידו של מומחה מטעם ביהמ"ש אינו לפסוק במחלוקת שבין הצדדים אלא לחוות דעה מקצועית בשאלות מקצועיות המתעוררות ביחס לסכסוך ואין כל חובה על המומחה להיפגש עם הצדדים ו/או לערוך ביקור במקום בנוכחות הצדדים; ברם משבפועל התקיים הביקור במעמד צד אחד בלבד, והתשובה של המומחה לאי-זימון הצד שכנגד נומקה בכך שלא השתתף בתשלום שכר טירחתו, התנהלות זו יש בה כדי להעיב על מראית פני עבודת המומחה, גם אם התנהלות זו נעשתה בתום לב.
במצב דברים זה, והואיל וכל פסה"ד מבוסס על חוו"ד המומחה, סבורני שלא ניתן להותיר את פסה"ד על כנו ויש להחזיר התיק לבימ"ש קמא >> כדלקמן:
דרך המלך הינה להורות לבימ"ש קמא למנות מומחה אחר, שכן מומחה זה איבד למעשה את האובייקטיביות בעיני המערער – וכאמור לעיל, בצדק, גם אם בפועל מדובר בחוות דעת מקצועית.
אשר על כן אני מורה על החזרת התיק לבימ"ש קמא, בימ"ש ישמע את עמדת הצדדים לגבי מינוי מומחה חלופי ו/או אותו מומחה, ויחליט כמיטב שיפוטו.