כנגד המבקשת הוגש כתב אישום המייחס לה לכאורה ביצוע שלוש עבירות רצח – לפי סעיף 300(א)(2) לחוק העונשין, עבירה של ניסיון רצח – לפי סעיף 305(1) לחוק ועבירה של פציעה בנסיבות מחמירות – לפי סעיף 334 + 335(א)(1) + (ב)(2) לחוק.
נטען, כי המבקשת ניגשה למיטותיהם של בנה הקטין ע, ובתה מ, בעודם שוכבים במיטותיהם, העירה אותם, ובאמצעות הגרזן הכתה בצווארם עד למותם.
חוות-דעת פסיכיאטרית מהמרכז הרפואי לבריאות הנפש והמערך הקהילתי באר-יעקב, נס-ציונה
מעיון בחוות הדעת הפסיכיאטרית ביחס לשאלת אחריותה הפלילית של המשיבה, סבורות עורכות חוות הדעת ד"ר קופצ'יק מרינה וד"ר פאינה בר מהמחלקה הפסיכיאטרית במרכז הרפואי לבריאות הנפש בבאר יעקב, כי המשיבה בעת ביצוע המעשים הייתה שרויה במצב דיסוציאטיבי כתוצאה מאי ספיקה על רקע הפרעת אישיות.
באשר לתסקיר שירות המבחן שלא המליץ על שיחרור המבקשת בשל מסוכנותה נטען, כי שירות המבחן לא שלל את החלופה המוצעת בדמות דודה מר עבד אלמועטי ואף תואר על ידי שירות המבחן כאדם רציני המבין את האחריות המוטלת עליו כמפקח, ומבין את ההשלכות של מצבה של המבקשת והמיוחס לה. באשר לצורך בשהייה ופקוח אינטנסיבי נטען, כי בנוסף לדוד עבד אלמועטי, מוצעים בני משפחתה – הוריה, אחיותיה ובעלה, כך שניתן באמצעות הערבים, ליצור מנגנון פקוח מלא ומתמיד עבור המבקשת.
...
לאחר שעיינתי בחוות-הדעת הפסיכיאטרית (של פרופ' אביחי לוי) מצד המבקשת, המצורפת לה גם חוות-הדעת הפסיכולוגית של ד"ר שפיק מסאלחה, אין בחוות-הדעת כדי להוליך למסקנה, כי אין בידי המשיבה ראיות לכאורה, אם כי, יש בהן כדי להשליך על עוצמתן הפחותה של הראיות ביחס לשאלת קיומה של מחלת נפש במועד ביצוע העבירה.
לאחר שהקשבתי לטיעוני ב"כ הצדדים ועיינתי בחוות הדעת הפסיכיאטריות וכן עיינתי בתסקיר שירות המבחן וכן בחנתי את אותם הערבים – בני המשפחה, שנבחנו על ידי שירות המבחן, הגעתי לכלל מסקנה, שלא ניתן באמצעות החלופה שהוצגה כדי להשיג את תכלית המעצר, וזאת הן מהטעמים המצוינים בתסקיר שירות המבחן ביחס לרמת המסוכנות הגבוהה הנשקפת לכאורה מצד המבקשת לעצמה ולזולתה, והן ביחס לאי יכולתם של הערבים שנבחנו בנסיבות המקרה, לתת מענה הולם לרמת מסוכנות זו, בשל המצב המורכב של המבקשת, כפי שעולה מכלל חוות-הדעת, הן של המבקשת והן של המשיבה.
לצד הטעמים המנויים בתסקיר שירות המבחן, גם התרשמותי מהערבים, שאין לי ספק בדבר נכונותם ורצונם לסייע למבקשת, עדיין לא שוכנעתי שיש ביכולתם לתת מענה הולם שיש בו כדי לאיין את המסוכנות הלכאורית הנשקפת מהמבקשת.
תימוכין למסקנתי זו מוצא דווקא אנוכי בחוות-הדעת הפסיכיאטרית שנערכה על ידי פרופ' עמיחי לוי בעמ' 15 - כמצוין בסעיף 18 לעיל, כך שאין בידם ויכולתם של הערבים לעמוד במבנה המנגנון הפיקוחי ההרמטי וההדוק הכולל השגחה פיזית וטיפול אמבולטורי, וזאת לאחר ששמתי לנגד עיניי את דברי בית המשפט העליון, כי:
"לא ניתן לאיין באופן מוחלט כל סיכון והשאלה היא של איזון יחסי בין רמת הסיכון לחובה לשקול חלופת מעצר... חלופת מעצר איננה נועדה אלא ליצור רמה סבירה של ביטחון, להבדיל מוודאות, להשגת מטרות המעצר בדרך אחרת". (ראה בש"פ 6927/09, ובש"פ 266/09)
על רקע המתואר לעיל, ולאחר שבחנתי בכובד ראש את מכלול השיקולים הרלוונטיים, הנני מורה על דחיית הבקשה לעיון חוזר.