מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

רצח באדישות: רצח בכוונה תחילה ללא כוונת זדון

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2005 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

למשל, "הגורם בכוונת תחילה למותו של אביו", אפשר להרשיעו בעבירת רצח הן לפי חלופה של סעיף 300(א)(1) – רצח בכוונת תחילה, והן לפי סעיף 300(א)(2) – "גורם במזיד למותו של אביו, אמו...
באשר לתוצאה, פזיזות כוללת אדישות, המוגדרת כך: "בשוויון נפש לאפשרות גרימת התוצאות האמורות" (סעיף 20(א)(2)(א) לחוק העונשין).
האפשרות שתוך כדי ביצוע עבירה זו העבריין יגרום למותו של אחר, אפילו אם לא התכוון לכך, על מנת להימלט, או על מנת להקל בביצועה, ברורה ביותר.
הוא הרג את המנוחה בזדון ויש מקום להרשיעו בעבירת רצח על פי כל אחת מהחלופות – 300(א)(3) וכן 300(א)(4).
...
המסקנה מכל האמור הינה שהנאשם אכן עבר את עבירת הגניבה.
התייחסתי לעיל לראיות התומכות במסקנה שהמנוחה נכחה במהלך האירוע גם בחדרה וגם בסלון.
סוף דבר.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

כשהחוקר שואל אותו אם הוא ממציא את כל זה הוא לא משיב לשאלה, אלא אומר: "אחים שלי לא מעורבים ברצח". החוקר מבהיר לו שהוא לא התכוון לכך שאחיו לא מעורבים ברצח, אלא רק נתן דוגמא ושהחוקרים כבר יודעים מה כל אחד עשה (סוף עמ' 14).
ת. שרון-נתנאל, שופטת השופט ר' סוקול: עיינתי בחוות דעתה של חברתי כב' השופטת ת. שרון נתנאל, אולם דעתי שונה ואילו תיתקבל דעתי היינו מרשיעים את הנאשם 1 - סאטי בן מוחמד אגבאריה בעבירת הרצח בכוונה תחילה, גרימת חבלה חמורה, קשירת קשר לפשע ונשיאת כלי נשק ואת הנאשם 2 - פורסאן בן סלאח אגבאריה – היינו מרשיעים בעבירת הרצח במזיד, גרימת חבלה חמורה וקשירת קשר לפשע.
היסוד הנפשי הנידרש להרשעה הנו "במזיד". בתיקון 43 לחוק העונשין הוסף סעיף 90א הקובע כדלקמן: (1) "זדון או "מזיד" - יהיה היסוד הנפשי הדרוש להיתהוות העבירה - מודעות כאמור בסעיף 20(א) רישה, ולענין תוצאת המעשה הנמנית עם פרטי העבירה - גם פזיזות; משמע, היסוד הנפשי הנידרש הנו מודעות לרכיבי היסוד העובדתי וכן אדישות לגרימת התוצאה, דהיינו לגרימת המוות.
– עקרון זה מצא ביטוי בסעיף 34א לחוק העונשין: (א) עבר מבצע, אגב עשיית העבירה, עבירה שונה ממנה או נוספת לה, כאשר בנסיבות הענין, אדם מן היישוב יכול היה להיות מודע לאפשרות עשייתה - (1) יישאו באחריות לה גם המבצעים בצוותא הנותרים; ואולם, נעברה העבירה השונה או הנוספת בכוונה, ישאו המבצעים הנותרים באחריות לה כעל עבירה של אדישות בלבד; (2) יישא באחריות לה גם המשדל או המסייע, בעבירה של רשלנות, אם קיימת עבירה כזאת באותו יסוד עובדתי.
...
הנאשמים טוענים, כי שותפיהם של ויסאם ואשרף בביצוע האירוע הם אחיהם - ח'אלד, אחמד ונסים ואולי אף בני משפחה אחרים וכי ויסאם ואשרף הפלילו אותם, כדי להסיר מעליהם אחריות לרצח (בטענה שסאטי הפתיע אותם כששלף אקדח וירה במנוח, ללא ידיעתם וללא הסכמתם), כדי לחלץ את אחיהם ובני משפחתם משותפות באירוע וכדי להימלט מנקמת דם. התוצאה : לאחר שבחנו בקפידה רבה את הראיות שהובאו בפנינו ונתנו דעתנו לטיעוני ב"כ הצדדים סבורים אנו כי, אכן, חשד כבד רובץ על כתפי הנאשמים שבפנינו (בעיקר על סאטי), אולם, מהנימוקים כפי שיפורטו להלן, הגענו למסקנה, כי הראיות שהובאו בפנינו מותירות ספק סביר בדבר השתתפות הנאשמים באירוע.
סוף דבר כאמור, הגעתי למסקנה כי הוכח שהנאשמים השתתפו באירוע, הוכח כי סאטי ירה במנוח וכן הוכח כי התקיימו יסודות עבירת הרצח בכוונה תחילה, בסאטי.
כן שוכנעתי כי התקיימו יסודות עבירת הרצח במזיד בפורסאן בהיותו מבצע בצוותא.
כמו חברתי גם אני סבור שיש להרשיע את סאטי גם בעבירת החזקה ונשיאה של נשק.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

עבירת הרצח הבסיסית של הקוד הפלילי הגרמני (Totschlag, כקביעתה בסעיף 212) אמנם מבוססת על כך שההמתה בוצעה בכוונה, אלא שהדרישה לכוונה אינה מצומצמת רק למצבים של כוונה ממש לגרום למוות, אלא משתרעת גם על אדישות (אם כי לא קלות דעת גרידא) ביחס לאפשרות של גרימת מוות (dolus eventualis) (גישה המקובלת גם בשיטות קונטיננטאליות נוספות, אך לא התקבלה כאמור בשיטה הצרפתית בכל הנוגע לעבירת הרצח.
העבירה האחרת בראי הפסיקה – כיצד פירשה הפסיקה את ה"עבירה האחרת" בהקשר של סעיף 300(א)(4) לחוק העונשין? האמת ניתנת להיאמר, כי הדיון בסעיף זה הוא דל יחסית, הן בספרות והן בפסיקה, ככל הנראה כתוצאה מכך שהעמדתם לדין של נאשמים בגין עבירה זו, ודאי כעבירה עיקרית (שלא בתוספת לרצח בכוונה תחילה או לרצח אגב ביצוע עבירה אחרת לפי סעיף 300(א)(3) לחוק העונשין), היא עניין נדיר למדי.
המשפט העברי מבחין בין שלושה ההורגים ללא כוונה (שם א') – מהם בשגגה גמורה, מהם שקרובים הם לאונס ומהם כבעניינינו הקרוב לזדון, ולא זה המקום לפרט.
...
אם כן, גם השוואה בין העונש שנגזר על המערער, שנסיבותיו האישיות אינן קשות באופן קיצוני, ושאינו זכאי להקלה בעונש השמורה למי שמודה במעשיו, לבין העונש שנגזר בעניין ארקאן, מביאה למסקנה כי בית המשפט המחוזי לא חרג באופן קיצוני ממדיניות הענישה הראויה, לא לקולא ולא לחומרא.
יחד עם זאת, אין מקום להרשיע את המערער ברצח תוך פריצת המקובל ובעיקר הראוי בפרשנותה של עבירה זו. סוף דבר: אציע לחברי לדחות את ערעורו של המערער ואת ערעורה של המדינה, על כל חלקיהם, תוך שיובהר כי המערער אכן הורשע גם בעבירת הגניבה, וזאת בהסכמת המערער, כאמור בפסקה 22 לעיל.
חברתי פרשׂה, בדרכה וכדרכה, את התשתית הנורמטיבית המלאה הדרושה להכרעה בסוגיה המורכבת בה עסקינן, ובסופה הגיעה למסקנה כי בנסיבות ענייננו לא היה מקום להרשיע את המערער בעבירת הרצח אלא בעבירת ההריגה, כפי שקבע גם בית המשפט המחוזי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

הפעם השלישית שבה דן פרופ' ישראל גלעד בפיצויים העונשיים, היא במסגרת הפרק השמיני, "יסוד הזיקה בין התרשלות לבין הנזק – הקשר הסיבתי המשפטי", בסעיף 3 "הטלת אחריות בשל סיכונים עוולתיים בלתי צפויים", שם הוא כותב את הדברים הבאים (סעיף 8.3.1, עמ' 625; ההדגשות במקור): "שיקול בולט בהקשר זה הוא דרגת אשמתו של הנתבע. כבר עמדנו על כך שהיסוד הנפשי המלווה היתנהגות משפיע על אפיונה של ההיתנהגות כרצויה או כבלתי רצויה, וכי היתנהגות תיחשב כבלתי רצויה לא רק בשל תוצאותיה הצפויות אלא גם בשל טיבה המוסרי המתבטא ביסוד הנפשי המלווה אותה. כאשר לדוגמה הנתבע גורם לתובע לנזק במתכוון או בזדון, משליך הדבר על האיזון הראוי בין האינטרסים והערכים המתנגשים. שיקולים של הגינות, יעילות, חופש, שויון וטובת הציבור יכולים להטיות את הכף לא רק בעד אפיונה של היתנהגות שכזו כבלתי ראויה, כהתרשלות, אלא גם בעד הטלת אחריות על המתרחש בשל הסיכונים שאינם ניתנים לצפיה. זאת כדי לחדד את המסר המרתיע והמחנך של האחריות ואף כדי לגמול לנתבע. גישה מחמירה זו יכול שתחול גם כאשר היסוד הנפשי המלווה את ההיתנהגות אינה כוונה או זדון אלא 'רק' פזיזות, דהיינו אדישות או קלות דעת כלפי האפשרות שסיכון הנזק יתממש. ביטוי לגישה זו מצוי בריסטייטמנט השלישי על ניזקי גוף ונפש. תחת הכותרת של Scope of Liability for Intentional and Reckless Tortfeasors קובע סעיף 33 כי הגורם לנזק בכוונה אחראי גם לנזק שאי אפשר היה לצפותו (was unlikely to occur), וכי ככלל אחריותו של הגורם נזק פיזי בכוונה ואף בפזיזות רחבה מזו של הגורם נזק בהתרשלות פשוטה. בקביעת הקף האחריות המורחב יש לשקול, לפי הוראה זו, את דרגת אשמתו המוסרית של הנתבע, את מניעיו, את חומרת סיכון הנזק שיצר ואת מידת סטייתו מסטאנדארט ההיתנהגות הראוי". ובהערה 208, שם, לאחר שפרופ' ישראל לעד מפנה לסעיפים ולהערות שבריסטייטמנט האמריקאי, הוא מתמודד עם הטענות, שם, וכותב כדלקמן (ההדגשה הוספה): "אמנם נכתב כי הוראה זו חורגת ממבחן הסיכון, שכן זה אמור להגביל את האחריות לנזק שאליו כיוון הנתבע או שאותו צפה, אך נראה כי ההוראה דוקא מתיישבת עם מבחן הסיכון כמבחן-על... כאשר אדם יוצר סיכון של נזק בכוונה או בפזיזות אפשר וראוי לקבוע כי גם סיכונים בלתי צפויים הם חלק מן הסיכון העוולתי שיוצרת התרשלותו". אקדים, קמעא, את המאוחר ואומר, כבר בשלב זה של הדיון, כי מי שמחליט לירות על נוסעי רכב יהודיים בכביש 443, בלי לבדוק מי בדיוק נמצא ברכב, יהיה אחראי גם לנזק שניגרם להורים של הנרצחים, וגם לכך שהתינוקות שנותרו ברכב, יתומות, יזכו לפצוי גבוה, על אף שאין הוכחה קונקרטית כי המפגעים ידעו מי ומי היו ברכב, ואף על פי כן, החליטו לירות, כדי לרצוח יהודים/ישראלים.
כשם שהמאסר הקרוי "מאסר עולם", והניתן, על דרך הכלל, כעונש על רצח בכוונה תחילה, שונה באורכו ממדינה למדינה (בארצות הברית מאסר עולם נמשך עד מותו של האסיר ופעמים רבות הוא נקבע לשנים רבות יותר מתוחלת חייו, כדי למנוע מצב בו הוא יצא לחופשי טרם מותו, באנגליה מאסר עולם נמשך לתקופה משתנה; ביוון מאסר עולם עומד על 25 שנה, ואילו בגרמניה עומד מאסר העולם על 15 שנה).
...
בנוסף, אמורים הדברים בנוגע לאוריאל בן שלום, בת אל בן שלום, אודליה משה בן שלום, ומשה עצמון – אחיהם וגיסם של המנוח יניב בן שלום ז"ל, ולאור זאת, גם תביעותיהם נדחות.
כ.7 הפיצויים לאסתר בן שלום תובעת מס' 10 – אסתר בן שלום – היא אמו של המנוח יניב בן שלום ז"ל. מן הטעמים המנויים למעלה, אני קובע כי היא עונה על הדרישה הראשונה שבהלכת אלסוחה.
הגעתי למסקנה כי הגב' אסתר בן שלום – כמו ההורים של הנרצחים האחרים – זכאית לפיצויים עונשיים בסכום של 5,000,000 (חמישה מיליון) ₪.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

] הגורם בכוונה או באדישות למותו של אדם באחת מהנסיבות המפורטות להלן, דינו – מאסר עשרים שנים: המעשה בוצע בתכוף לאחר היתגרות כלפי הנאשם ובתגובה לאותה היתגרות, ובילבד שמתקיימים שניים אלה: (א) בעקבות ההיתגרות הנאשם התקשה במידה ניכרת לשלוט בעצמו; (ב) יש בקושי האמור בפסקת משנה (א) כדי למתן את אשמתו של הנאשם, בשים לב למכלול נסיבות העניין דברי ההסבר של החוק מקרבים בין המונח "היתגרות" ובין המונח "קנטור". כידוע, העידר קנטור אובייקטיבי וסובייקטיבי הוא אחד משלושת התנאים לבצוע עבירת רצח בכוונה תחילה תחת הדין הישן.
הסעיף, כמוזכר, נוגע למעשה שנעשה כאשר הנאשם היה: "נתון במצב של מצוקה נפשית קשה, עקב היתעללות חמורה ומתמשכת בו או בבן משפחתו, בידי מי שהנאשם גרם למותו". למרות שההגנה ציינה כי המנוחה נעדרה כוונת זדון להרע למערער ולגרום לו לסבל, עצם ההשוואה בין החיים לצד אדם חולה ובין ההיתעללות אשר בגינה המחוקק הכיר באשם מופחת במקרה של לקיחת חיי אדם, עלולה להיות מקוממת ואף לעלות כדי פגיעה בכבוד האדם של המנוחה.
...
מכאן שדין טענה זו להידחות.
מטעם זה, מצא בית המשפט המחוזי כי נסיבות המקרה מתאימות גם להרשעה בעבירת רצח בנסיבות מחמירות לפי סעיף 301א(א)(1) לחוק המעודכן.
הסיפור, מנקודת מבטו של המבצע, וודאי מנקודת מבטו של הקורבן, מוביל למסקנה כי התביעה עמדה בנטל המוטל עליה להרשעה בסעיף 301א(א)(7) לחוק.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו