מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

רכישת קרקעות בחו"ל והפרת הסכם שותפות עסקית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עו"ד תשובה מביאה בתצהירה [סעיף 23(ב) ואילך] שורה של אינדיקאציות שניתן היה לצפות שיתקיימו ככל שהייתה אמת בדברי הנתבע וכך למשל: · "לא הוצג כלל ייפוי כח כלשהוא מאדם אחר למר קליין ולא הוזכר כלל דבר כזה, לא בכל שלבי המו"מ, לא בתכתובות עם באי כוחו ולא בהערות לחוזה טרם חתימתו" וכן: · "החוזה לא מנוסח כפי שצריך להיות מנוסח חוזה של רכישת מקרקעין בנאמנות עבור קונה זר מחו"ל. אני ניסחתי את החוזה. לו היה מדובר על חוזה של רכישה בנאמנות או חוזה על תנאי מתלה הייתי מנסחת חוזה שונה מזה שנחתם" עוד יש לקבל העובדה הבאה כמעידה על העידר האמת בטענת הנתבע: · הדיווחים לשלטונות המס מולאו ונחתמו כדיווחים של עסקה רגילה ולא של קנייה בנאמנות" ואכן אין לקבל טענה מאוחרת של הנתבע בדבר קיומו של צד שלישי "חיים פריד" עלום כאשר בכל מהלך המשא ומתן וחתימת העסקה ובנוסח ההסכם עצמו אין כל זכר לטענה זו. כך בכלל וכך במיוחד כאשר מדובר בעיסקה משמעותית בהקף של 33,000,000 ש"ח וכאשר הנתבע מלווה על ידי עורכי דין.
זאת ועוד – אפשר ובשלב מסוים טען כי הוא בוחן אפשרות להיקשר בהסכם באמצעות חברה בבעלותו או אף בבעלותו ובבעלות שותף ישראלי, אך בפועל ההסכם ברור ומחייב את הנתבע עצמו וכל הנסיבות לפני חתימת ההסכם ואחריו מובילות כאמור לקביעה לפיה התחייבותו היא אישית.
הבחינה הנוספת נעשית תוך השוואה, למשל, לעסקה בהקף של כ – 3,200,000 ש"ח קרי כעשירית מסכום העסקה שבמוקד פסק דין זה. אין מדובר בבדיקה שתביא לתוצאה חד משמעית וחד ערכית אלא אך ורק בבדיקה כללית לסבירות התוצאה אליה הגיע פסק דין זה. לו היתה עומדת למבחן השאלה מה הפצוי המוסכם במקרה של הפרת הסכם בהקף של כ – 3,200,000 ש"ח וביטולו לאחר כחמשה שבועות – הרי הסך של 10,000 ש"ח הוא סכום בהחלט נכון וסביר.
...
חלק שלישי – הערות לפני סיום וסוף דבר ארבע הערות לפני סיום לפני סיום תובא התייחסות למספר הערות כדלקמן: 5.1.
סוף דבר 6.1.
אשר על כן אני מחייב את הנתבע כדלקמן: (1) בתשלום הסך של 100,000 ש"ח בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 12/4/15 ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

להלן טענות שלושת האחים, הנתבעים 13-11/התובעים שכנגד, בסיכומיהם: עבדאלראזק מודה כי פעל יחד עם עבד אלרחמן המנוח בשליחות ובנאמנות, וכי שניהם שמשו כנאמנים עבור שני האחים המתגוררים בחו"ל, וזאת על סמך הסכם נאמנות בעל-פה בעת רכישת המקרקעין.
לטענת שלושת האחים, השוכר משתמש במושכר שלא כדין, מבלי שחתם על הסכם שכירות עם כלל השותפים, ואף הפר את הסכם השכירות בכך שצבר פיגורים רבים ולא שלמם מחודש אפריל 2011 ואילך.
לפיכך, גם אם יש בראיות כדי ללמד שמצבו לא היה מזהיר, הרי שלא די בראיות שהוצגו בעיניין מצבו הכלכלי של עבד אלרחמן המנוח כדי לבסס את הטענה כי לא הייתה לו יכולת כלכלית לשלם את מחצית תמורת הקרקע, או כי לא היו לו מקורות כספיים לשלם את הכספים הראשונים שנדרשו לרכישת הקרקע באופן שהצריך כבר בעת כריתת הסכם המכר לצרף את שני אחיו כשותפים לעסקה.
...
סוף דבר: לפיכך, אני מקבלת את התביעה העיקרית ומורה על העברה במושע של הזכויות הרשומות כיום בלשכת רישום המקרקעין במקרקעין הידועים כחלקה 18, גוש 10286 ע"ש הנתבע 1 המנוח והנתבעים 10-8, לשמות התובע, עבד אלרחמאן המנוח, וכן הנתבע 11, עבדאלראזק, בחלקים שווים, היינו: יירשמו ע"ש כל אחד מהם 880/11369 חלקים אשר ייגרעו מזכויותיהם של הנתבע 1 המנוח והנתבעים 10-8 בהתאם לפירוט כדלקמן: מזכויותיו הרשומות של הנתבע 1 המנוח ייגרעו 587/11369 חלקים; ומזכויותיהם של כל אחד מהנתבעים 10-8 ייגרעו 293/11369 חלקים.
כמו כן, אני מקבלת גם את התביעה שכנגד ומצהירה כי הנתבע 13, כמאל, זכאי להרשם כבעלים של מגרש 10286/18/5 בעוד נתבע 11 (עבדאלראזק), הנתבע 12 (עבדאלגפאר) ועבד אלרחמאן המנוח זכאים להרשם בחלקים שווים ביניהם כבעלים של מגרשים 10286/18/4 ו- 10286/18/3.
בהתאם לכך, אני מורה על העברה במושע מהזכויות שיירשמו ע"ש התובע עבד אלרחמאן המנוח והנתבע 11 בחלקה 18, גוש 10286, בהתאם לפסקה הקודמת לפסק הדין, לשמות הנתבעים 13-12, כך ש- 370/11369 חלקים יירשמו ע"ש הנתבע 12; ו- 650/11369 חלקים יירשמו ע"ש הנתבע 13.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

עד חודש אוקטובר 2015 פעלו הצדדים בהתאם להסכם, כאשר החברה שיווקה בשוק הישראלי את מוצריה של פזית בעזרת המותג TA, ואילו פזית הייתה אחראית לרכישת שירותי קרקע אצל ספקים בחו"ל. לקראת סיום עונת התיירות של שנת 2015 (המשתרעת על פני חודשים מרץ - אוקטובר) הצטברו חובות של השותפות לספקים בחו"ל, אולם אורן בוסו, מנהל החברה (להלן: אורן), סרב לבקשות חוזרות ונישנות של פזית מחודשים ספטמבר ואוקטובר 2015 להעביר אליה סכומי כסף לכסוי חובות אלו.
היחסים העיסקיים לא היו יחסי שותפות אלא היו יחסי ספק - לקוח, כאשר פזית פעלה כסיטונאי ורכשה מכספה את שירותי הקרקע בחו"ל, ואילו החברה פעלה כקמעונאי אשר שיווק חבילות נופש (כרטיסי טיסה ושרותי קרקע) ללקוחות הקצה - לנוסעים.
ההפרה התבטאה בבצוע שיטתי וממושך של מירמה: נטען כי מרבית הכספים עבור טיולי בחירה בזמן חופשי בחו"ל שנגבו מהנוסעים שרכשו מוצרי תיירות במסגרת המיזם המשותף, שולשלו לכיסה של פזית מאחורי גבה של החברה, ללא שתופה בהכנסות אלו.
...
אשר על כן, הנני מחייב את החברה (הנתבעת והתובעת שכנגד) לשלם לפזית (התובעת והנתבעת שכנגד) 7,707 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל ממועד הגשת תביעת פזית, 2.12.2015, ועד לתשלום המלא בפועל.
לאור האמור בפסקאות נח ו-סח לעיל, תביעת פזית לפיצויים בגין אבדן רווחים עתידיים ובגין פגיעה במוניטין נדחית.
לאור האמור בפסקאות עא ו-עה לעיל, הנני נעתר לבקשת החברה (התובעת שכנגד) ונותן נגד פזית (הנתבעת שכנגד) צו למתן חשבונות, במסגרתו עליה להעביר לבא-כוחה של החברה תוך 90 יום ממועד מתן פסק הדין את כל המסמכים הכוללים מידע על טיולי הבחירה שבוצעו בשנים 2015-2013, ממועד ההתקשרות בין הצדדים לביצוע המיזם המשותף ועד לסיום ההתקשרות, לרבות הנתונים הכספיים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כן טען התובע בכתב הגנתו שכנגד, כי המתווך הציג בפניו מיסמך המתקרא "דרוג הקרקעות של ישראל" המהוה מעין חוות דעת ולפיה הקרקע מושא התובענה אמורה לשמש לבניה רוויה "שיופשרו בעתיד". יוער בשלב זה, כי טענתו זו של התובע בכתב הגנתו שכנגד – מלמדת כי בעת חתימתו על החוזה, היה ברור לו גם על יסוד המסמך המתקרא "דרוג הקרקעות של ישראל" - כי הקרקע הנרכשת אינה מופשרת לבניה.
כך באשר לטענה כי לא ידע את מספר הגוש/חלקה, כך באשר לאינוסו להשתמש אך בשרותי עורכי הדין דכאן, כך באשר לטענה כי העביר לבנק בחו"ל סך של – 600,000 ₪ לדרישת מי מעורכי הדין, כך באשר לסחיטתו ע"י עורכי הדין כי רק לאחר התשלום יגלו לו את המידע על החלקה אותה רכש בחוזה עליו חתם, כך גם באשר למחיר קרקע לדירה ברעננה דבר הגובל באבסורד במקרה הטוב ובשקר מפגיע במקרה החמור יותר.
לעניין זה, אני נותן אמון מלא בעדותם, כי התובע ידע שמדובר בקרקע חקלאית וכי ניסיונו לבטל את החוזה נבע כתוצאה מאבדן התוחלת הכלכלית ולאו דוקא בהעדר יכולת כלכלית לגייס את מלוא התמורה בתואנה לקיומו של "שותף". איש רב ממון ונכסים המחזיק למעלה מ – 20 דירות בישראל יכול היה לגייס הלוואה מבנק בישראל לצורך מימון העסקה בתוך זמן קצר, חלף פניה לבנק בחו"ל ותרגום החוזה לאנגלית.
אוסיף, כי ממכלול הראיות שעלו לפניי עולה, כי משנכזבה תקוותו לצרף "שותף" לצורך "מימון העסקה" – בקש לבטלה ונוכח היתנגדות הצד השני פעל התובע בחוסר תום לב. יתרה מכך, כעולה מעדותו של המתווך – בה נתתי אמון מלא, תכניתו העסקית של התובע היתה לרכוש את הקרקע ולמכור את חלקה במחיר גבוה יותר לצד שלישי, תוך הותרת חלק מסוים בידו, באופן שיכסה גם את חלקו הוא.
(להלן – "עניין דדון"), אשר אימץ את פסק הדין בת.א. (י-ם) 308/74 מיכאל לוקמן נגד חיים שיף, פ"מ תשל"ז (ב) 480,487 וכדלקמן: "משא ומתן מחייב מעצם טיבו שיקול דעת וכן גילוי עובדות למיניהן הקשורות לעסקה אליה חותרים. מעשים אלה, שהם למיטב הבנתי בעלי גוון משפטי (להבדיל ממטריאלי-פיסי), יכולים להתבצע על ידי הצד לעסקה בכבודו ובעצמו, או על ידי אדם אחר כזרועו הארוכה. במקרה האחרון בפנינו שלוח במובן סעיף 1 לחוק השליחות." מעבר לאמור, חלה על מתווך החובה המצוינת בסעיף 8 לחוק המתווכים "לנהוג כלפי השולח בנאמנות". חובה זו, כוללת בין היתר את החובה לנהוג ב"זהירות סבירה", כפי שעמד על כך כבוד השופט אלון בעיניין דדון (ראו פס' 6): "בעניננו, זהירות סבירה זו כוללת את החובה לבדוק אם זכאי ומוסמך המוכר למכור את הדירה, בדיקה סבירה זו כוללת את החובה לבדוק אם זכאי ומוסמך המוכר למכור אתה דירה, בדיקה שניתן לעשות במאמץ קל על פי ספרי המקרקעין, משהוסיף המתווך במו ידיו כי המוכר הוא הבעלים הבלעדיים של הדירה מבלי שטרח לבדוק נכונותה של עובדה מכרעת וחשובה זו לגורלה של העסקה, בודאי שבכך היפר חובת נאמנות שחב הוא כלפי שולחו, היינו כלפי הקונה. משהיפר חובתו זו, קמה לקונה עילה לביטול החוזה שבינו לבין המתווך וזה האחרון אינו זכאי לדמי התיווך על פי החוזה". מנגד, ביקש כב' השופט ויתקון (בעיניין דדון הנ"ל) להסתייג מעמדה נחרצת זו, ובכגון דא – ראוי להביא דברים כלשונם: "... לא הייתי קובע כלל, שעל המתווך לוודא את אמתות ההוראות שהוא מקבל מכל צד משני הצדדים לעסקה, שהוא מתבקש לגרום לעשייתה, ושמחדלו לעשות כן נחשב כהפרת חובת הנאמנות שהוא חב לצד השני. חובה מעין זו חורגת מן המקובל בתחום זה של החיים המסחריים, יהא אשר יהיה מעמדו המשפטי המדוייק של המתווך בכל מקרה ומקרה." בהמשך לדיון הנוגע למונח "ענין מהותי" ו"מידע מהותי" שבסעיף 8 לחוק המתווכים, הוזכר מושג זה גם לעניין בירור מצב הנכס בבר"ע (נצרת) 209-01 זיוה וזאב מאיר נ' טלי שושן (לא פורסם, ניתן ביום 21.10.2001) בו צוטטו דבריו של ח"כ חנן גולדשמיט בדברי הכנסת, חוברת י"א, ישיבת ת"ו – הצעת חוק המתווכים במקרקעין – עמ' 3035-3036) ובה פירט את המונח "מידע מהותי", פירוט רלוואנטי לעניין בירור מצב הנכס, כדלקמן: "היום תיווך הוא מיקצוע שדורש מיומנות ומקצועיות. צריך להכיר את מצאי הנכסים שקיים, צריך להבין מה היא משכנתא, צריך להבין מה פירוש שיעבוד של נכס, צריך להיות בעל נגישות ובעל יכולת לבדוק פנקסים רשומים על פי דין כמו פנקסי טאבו, צריך להיות מסוגל לבדוק מה קובע מהנדס העיר, מה היתרי הבנייה שניתנו, אם יש תביעות ואם אין תביעות. כל הדברים האלה מאוד משמעותיים." לעניין בדיקת פנקסי רישום המקרקעין - על ידי המתווך, נאמר בתא"מ (ב"ש) 6782-02-15 קבוצת בלדרן בע"מ נ' ליובוב אסטיס (לא פורסם, ניתן ביום: 26/12/15) כדלקמן: "הוצאת נסח היא כיום, במיוחד למי שמתמצא ובקיא, תהליך קל וזמין שיכול להעשות באמצעות המרשתת תוך 3 דקות, בעלות מינימאלית (שניתן להחילה על הלקוח באמצעות כרטיס האשראי שלו). זאת באשר לנכס אשר אמור היה בשעת חתימת החוזה להיות מוסדר ורשום בלישכת רישום המקרקעין, כמו – לכאורה – הנכס נושא עסקת התיווך. במידה והנכס אינו רשום ב"טאבו" – הרי שדבר זה מספיק הוא על מנת להדליק נורה אדומה אצל המתווך".
...
התובע ישלם לנתבעת 1 את יתרת שיעור הפיצוי מוסכם על פי החוזה בסך כולל של – 202,000 ש"ח בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק, מיום ביטול החוזה ועד למועד התשלום המלא בפועל.
התביעה שכנגד של הנתבעים 2 ו -3 – נדחית.
התביעה שכנגד של הנתבע 5 – נגד התובע (כנתבע שכנגד), נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעת הייתה מורה, לאחר מכן עסקה בלווי קבוצות טיולים בארץ ובחו"ל ולאחר גירושיה רכשה בית ביישוב אורנית (להלן: "הבית").
הנתבע היה שותף בעסק ליבוא ציוד לתאורה והגברה ולאחר מכן עסק במקביל בניכיון שיקים.
עיקר טענות התובעת בכתב התביעה לטענת התובעת, בשנת 2007 סיימה מסכת גירושין ארוכה וכואבת ושנה לאחר מכן רכשה את הבית באורנית באמצעות כספים שקבלה במסגרת הסכם הגירושין וכן ממכירת חלקה בירושת אמה לאחותה.
חלף לו הזמן והתובעת לא שילמה על חשבון החוב, ומכאן שגם אילו מכתב הכוונות היה עולה כדי הסכם מחייב, הרי שהתובעת הפרה את ההסכם ולמעשה ביטלה אותו בהתנהגותה עת הפרה את ההסכם ולא שילמה ע"ח החוב, הרי שבפועל ההסכם בוטל נוכח היתנהגותה (ע"א 49/06 שניר תעשיות צמר גפן רפואי בע"מ נ' עריית כפר סבא מיום 11.6.08 פורסם בנבו; ע"א 4956/90 פזגז חברה לשיווק בע"מ נ' גזית הדרום בע"מ מיום 29.7.92 פורסם בנבו; ע"א 3733/16 ארד אברהם נ' אייל שנלר מיום 24.7.18 פורסם בנבו).
...
טענה זו נטענה ללא בדל של ראיה, ודינה להידחות.
סוף דבר התביעה נדחית.
התובעת תשלם לנתבע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד, בהתחשב בין היתר בסכום התביעה ועם זאת בכך שדיון ההוכחות הסתיים בישיבה אחת, בסך 40,000 ₪ אשר ישולמו תוך 30 יום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו