מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

רכישת דירות שיעור התמורה כתנאי למימוש הזכות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

בסעיף 7.1 להסכם התובעת התחייבה להעמיד הדירה לרשות הקונה עד ליום 24.7.06 בתנאי שהקונה מילא עד למועד המסירה את כל התחייבויותיו ושילם את כל התשלומים המגיעים למוכר ויחזיר את כל הערבויות הבנקאיות שניתנו לו. בסעיף 7.6 התחייבה המוכרת להעמיד את הדירה לקונה במועד המסירה כשהיא חופשיה מכל חוב, עיקול, משכנתא, שעבוד וזכות צד ג', למעט כאלה שנרשמו/הוטלו בגין חובות ו/או התחייבויות ו/או על זכויות של הקונה עצמו ו/או בגינו כשהיא ראויה לשימוש.
בסעיף 10.4 התחייבה המוכרת לרשום את הזכות בדירה על שם הקונה בעמידר, כשהדירה חופשיה מכל עיקול שעבוד זכויות צד שלישי למעט שעבודים לטובת הקונה או לפי בקשתו או בהרשאתו או משכנתות שהקונה התחייב לרשום במעמד רישום הדירה על שמו לשם הבטחת תשלום כספי בקשר להסכם זה. בסעיף 10.11 נקבע כי עם העברת הזכויות ע"ש הקונה בעמידר יראו את המוכרת כמי שמילאה את כל התחייבויותיה לפי הסכם זה. בסעיף 10.14 עולה כי הקונה חתם על ייפוי כח בלתי חוזר המייפה את כוחם של עורכי הדין לפעול ולחתום בשמו בכל הנוגע לבצוע התחייבויותיו ו/או מימוש זכויותיו לפי הסכם זה. מסעיף 11.1.2 עולה כי הקונה שילם שכ"ט עו"ד בשיעור אחוז וחצי בתוספת מע"מ ממחיר התמורה כולל מע"מ עבור ההוצאות המשפטיות הכרוכות בעריכת הסכם זה. ברשום הבית כבית משותף ורישום הזכות בדירה על שם הקונה בעמידר.
בסעיף 17 להסכם יוחד פרק שלם הנקרא הלוואה כנגד משכנתא ובו נכתב בסעיף 17.1 כי במקרה שהקונה יקבל הלוואה מבנק למשכנתאות לשם מימון רכישת הדירה באופן בו יועברו הכספים ישירות למוכרת ויזקפו ע"ח התמורה, יהא הקונה זכאי לרישום הערת אזהרה לטובת הבנק למשכנתאות, במידה וניתן לרשום בפנקסי המקרקעין הערת אזהרה.
...
אני סבור כי לאור הוראות החוק המוצגות לעיל, בשים לב להפרת החוזה על ידי התובעת (אי מסירת ערבות בנקאית, הימשכות ההליכים מול עמידר ומניעה מהנתבעים לקבל במועד כתב התחייבות לרישום משכנתא, אי רישום הערת אזהרה בעמידר בסמוך לחתימת ההסכם), והפרת ההסכם על ידי הנתבעים בכך שלא שילמו את התמורה במועדים המוסכמים או מיד לאחר הסרת המניעה, מחדליהם הראייתיים, ההנאה שהפיקו מהדירה ועליית ערכה מבלי ששילמו מלוא תמורתה, וכן בשים לב לפרק הזמן הארוך שחלף ממועד מסירת החזקה בדירה- אותו אף אחד מהצדדים לא צפה, אני סבור כי הצמדת הסכום הנומינלי כעולה מעדותו של רו"ח של התובעת בסך 271,614 ₪ בתוספת מע"מ והצמדתם למדד תשומות הבנייה ולריבית שנתית רגילה בשיעור של ארבעה אחוזים מהווה איזון ראוי בין זכויות הצדדים, חובותיהם, מחדליהם ופרק הזמן הארוך שחלף.
סבור אני שיש לדחות תביעה זו עקב התנהגות שני הצדדים, כפי שפורטה לעיל, וכן עקב כך שהתובעת היה חברה בע"מ, ולחברה בע"מ, שהיא תאגיד, אין עגמת נפש.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל, על הנתבעים לשלם לתובעת כדלקמן: את הסך 697,927 ₪ בתוספת הצמדה למדד תשומות הבנייה ורבית שנתית בשיעור 4% מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל; ככל שיחפצו הנתבעים ליטול משכנתא לתשלום סכום זה, רצוי שהתובעת תסייע להם בעניין זה. את הוצאות המשפט בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

קבוצת רכישה מוגדרת בסעיף 1 לחוק, במערכת ההגדרות הבאה:  "קבוצת רכישה" – קבוצת רוכשים המתארגנת לרכישת זכות במקרקעין ולבניה על הקרקע של נכס שהוא אחד המפורטים להלן, באמצעות גורם מארגן, ובילבד שהרוכשים בקבוצה מחויבים למסגרת חוזית: (1) נכס שאינו דירת מגורים; (2) נכס שהוא דירה המיועדת לשמש למגורים;  לעניין הגדרה זו – "גורם מארגן" – מי שפועל בעצמו או באמצעות אחר לאירגון קבוצת הרוכשים לצורך הרכישה והבנייה, לרבות הכנת המסגרת החוזית, והכל בתמורה עבור פעולות האירגון כאמור; "מסגרת חוזית" – מערכת חוזים הקשורים זה בזה שבאמצעותם תפעל הקבוצה לקבלת נכס בנוי; "תמורה" – במישרין או בעקיפין, לרבות בשווה כסף.
"  סעיף 9(א) לחוק הוא הסעיף הקובע את החבות במס רכישה, קובע כדלהלן: במכירת זכות במקרקעין יהא הרוכש חייב במס רכישת מקרקעין (להלן – מס רכישה); מס הרכישה יהיה בשיעור משווי המכירה או בסכום קבוע, לפי סוג המכירה או המקרקעין, הכל כפי שיקבע שר האוצר באישור ועדת הכספים של הכנסת, ובילבד שלגבי מכירת זכות במקרקעין לרוכש הנמנה עם קבוצת רכישה לגבי נכס שאינו דירת מגורים יהא שווי המכירה – שווי המכירה של הנכס הבנוי שאינו דירת מגורים.
העוררת תולה את יהבה בהגדרת "גורם מארגן", הקבועה בסעיף 1 לחוק: "גורם מארגן – מי שפועל בעצמו או באמצעות אחר לאירגון קבוצת רוכשים... והכל בתמורה עבור פעילות האירגון". לטענת העוררת, לשם הגדרת "רוכש" בקבוצת רכישה, תנאי הוא כי הרוכש "יאורגן לקבוצה בידי גורם מארגן שיקבל ממנו תמורה"(סעיף 14 לסיכומי התשובה).
איני מקבל טענה זו, שכן רכישת הזכות במקרקעין על ידי העוררת נעשתה בפועל עם מימוש האופציה - וזאת יחד עם חברי קבוצת הרכישה, ולא בהסכם הראשוני אשר עסק רק בהקניית האופציה – אשר ממושה הוא המהוה את רכישת הזכות במקרקעין נשוא הדיון כאן.
...
עוד אוסיף כי אין בידי לקבל את טענת העוררת כי יש להבחין בין שאר הרוכשים, הפועלים באופן "פסיבי" והצטרפו למסגרת מאורגנת, לבין העוררת, שפעלה באופן "אקטיבי" וארגנה בעצמה את הקבוצה (ס' 28 לסיכומי עוררת).
איני מקבל טענה זו, שכן רכישת הזכות במקרקעין על ידי העוררת נעשתה בפועל עם מימוש האופציה - וזאת יחד עם חברי קבוצת הרכישה, ולא בהסכם הראשוני אשר עסק רק בהקניית האופציה – אשר מימושה הוא המהווה את רכישת הזכות במקרקעין נשוא הדיון כאן.
סוף דבר מכל הטעמים שפורטו לעיל, אציע לחבריי לדחות את הערר.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נטען כי הזכאות של המנוח לרכישת הזכויות בדירה בוטלה על ידי עמידר עוד ביום 8.9.2020, מאחר שהמנוח לא עמד בתנאים לרכישת הדירה, קרי, לא שילם את חוב שכר הדירה כמתחייב בסעיף 6 למכתב הזכאות, לפיו תנאי למימוש הרכישה הוא בכפוף לתשלום מלוא החובות תוך 60 ימים ממועד המכתב, כמו כן צוין כי זו "הודעה לידיעה בלבד, נא להגיע לסניף לסילוק חוב". לא רק זאת אלא שסעיף 3 למכתב הזכאות הוא תנאי מתלה הקובע כי תנאי לרכישת הזכויות הוא תשלום מלוא סכום הרכישה בתוך 180 ימים.
בהתאם לסעיף 15 לחוק הדיור הצבורי (זכויות רכישה), התשנ"ט-1998 (להלן: "חוק זכויות רכישה"), הוראות החוק המקנות זכויות לזכאי לא יחולו אם חוזה השכירות הופר הפרה יסודית, וזו לא תוקנה בתוך זמן סביר, ובעניינינו אי סילוק החוב ואי תשלום מלוא התמורה עבור הרכישה מהוים הפרה יסודית שמחילים את הסעיף כאמור וממילא שוללים מהעותר זכויות רכישה.
נטען כי שיעור ההנחה שניתן למנוח אינו שגוי, אלא מבוסס על סעיף 3 לחוק זכויות רכישה, וממילא טענת העותר בעיניין זה נטענה בעלמא וללא כל ראיה שתוכיח אחרת.
...
לא ראיתי לקבל את טענת העותר כי התגורר בדירה משנת 2011, והחלטת הועדה העליונה בעניין זה בהחלט מקובלת עלי, בכל מקרה גם אם כך הרי אין מדובר במי שהתגורר ברציפות במועד הקובע וגם לא 3 או 4 שנים (בהתאמה) עובר לפטירת המנוח (יום 12.5.2020), ומשכך חל עליו תיקון החוק לפיו עליו להוכיח זכאות עצמאית לדיור הציבורי.
‏ ‏ גם אין בידי לקבל את טענת העותר כי יש ללמוד על מגוריו בדירה מאחר ששהה במעצר בית בכתובת של הדירה; לציין כי שהייה במעצר בית בכתובת מסוימת אינה מעידה על מקום מגורים קבוע של העציר.
סוף דבר לאור כל האמור, אני דוחה את העתירה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

· בסעיף 6 להסכם הוסדרה תמורת הדירה החדשה ונקבע כי פרעונה יהיה בשלבים בהתאם להתקדמות שלבי העבודה, התשלום האחרון עבור הדירה החדשה הנו בשיעור של 10% מהתמורה הכוללת – 226,000 ₪ - ובס''ק 6.6 להסכם נקבע כי הוא ישולם עם מסירת החזקה בה לתובעים בהתאם להוראות ההסכם וכי "מוסכם כי ככל שעד למועד כאמור הקונים לא יימכרו (כך במקור – ר.ח.) את דירתם הנוכחית בבניין, אזי תתאפשר לבקשת הקונים דחיה של תשלום זה לתקופה של 4 חודשים". כמו כן, בסעיף 9 להסכם, נקבע כי מסירת הדירה החדשה לתובעים תהיה עד ליום 1.8.19.
בנידון יש להפנות לעובדה כי סעיף 6 להסכם עניינו בפרעון תמורת הדירה החדשה ולא במועד ותנאי מסירתה, תניות שהוסדרו בסעיף 9 להסכם.
יתרה מכך, לו תיתקבל טענת התובעים בנידון, הדבר מביא לתוצאה אבסורדית, חסרת היגיון המנוגדת להוראות ההסכם המפורשות, לפיה מימוש זכות התובעים לדחיית תשלום יתרת תמורת הדירה החדשה, מאיינת, ממש כך, את סעיף 9.9 להסכם, לפיו חובת הנתבעת למסור את הדירה החדשה לידי התובעים מותנית בתשלום מלוא תמורתה.
בסעיף 4 לכתב ההגנה בהליך המקביל, טענה הנתבעת כדלקמן: "מועדי המסירה להם התחייבה הנתבעת כלפי בעלי הדירות הקיימות במקרקעין וכן כלפי רוכשי דירותיה באתרים הנ"ל ע"פי הסכמים מחייבים שנחתמו ע"י הנתבעת הם מועדים קשיחים. איחורים במועדי המסירות כאמור מקנים כלפי הנתבעת זכות לפיצויים כספיים גבוהים וכן עלולים להגיע עד לכדי הפרות יסודיות המאפשרות ביטול ההסכם הנ"ל על כל המשתמע והנובע מכך" (ההדגשה אינה במקור – ר.ח.).
...
משבאתי לכלל מסקנה כי התחייבות הנתבעת למסור את החזקה בדירה החדשה לתובעים מותנית בתשלום מלוא תמורתה, ומאחר ובמועד המסירה שנקבע בהסכם – 1.8.2019 – התובעים טרם מכרו את דירתם המקורית והם בחרו לדחות את התשלום האחרון, אזי בהתאם לסעיף 9.9 להסכם, הנתבעת היתה זכאית לדחות את מועד המסירה עד לביצוע אותו תשלום בתוספת 21 יום, משמע עד ליום 22.12.2019.
לסיכום, אני דוחה את התביעה.
התובעים ישלמו לנתבעת, ביחד ולחוד, באמצעות בא כוחה, הוצאות עבור הגשת חוות דעת נגדית, חלקה של הנתבעת בשכרו של מומחה בית המשפט ובנוסף לכך שכ"ט עו"ד בסך של 8,000 ₪ (כולל מע"מ).

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בכל הנוגע לניסיון הממונה הנכבד להיתלות בעצם רישום המשכנתא לטובת בנק הפועלים, מופנית הועדה הנכבדת להוראות סעיף 3.5.1(ב) להסכם המכר: "מובהר ומוסכם בזאת, כי ככל שימומשו השעבודים לטובת הגורם המלווה, כי אז המוכרת מסכימה ומאשרת בזאת באופן בלתי חוזר כי כל אחד מהקונים יהא זכאי לקבל את חלקו היחסי מתמורות המימוש, בנכוי הוצאות המימוש, כאשר זכותם של הקונים תהא בכל מקרה קודמת לזכותה של המוכרת (ככל שתהא לה זכות כאמור)". רוצה לומר, העוררת המחתה בהמחאה בלתי הדירה את זכויותיה ביתרת התמורות, אשר עולות לאין שעור, על הקף החוב לבנק העומד על סך של 17,044,246 ₪ בלבד לפי דו"ח סילוק).
2.5 תשלום תמורה לגורם המארגן: על פי התיקון, התמורה למארגן עבור פעולות האירגון שלו היא תנאי להכרה בקבוצת הרוכשים כ"קבוצת רכישה" לעניין החוק.
בסעיף 4.15 ל"הסכם השתוף" נאמר: "4.15 כי ידוע להם שבכוונת רוכשת המקרקעין ליטול הלוואה לצורך מימון חלק מהתמורה נשוא הסכם הרכישה, וכי לשם כך ישועבדו המקרקעין לטובת הגורם המלווה (כהגדרתו להלן) באופן שתרשם, בין היתר, משכנתא מדרגה ראשונה על המקרקעין לטובת הגורם המלווה, וכי לא תהיה למי מהצדדים כל טענה ו/או תביעה ו/או דרישה כלפי רוכשת המקרקעין ו/או כלפי צד ג' כלשהוא, ובילבד ש: (א) סכום ההלוואה מהגורם המלווה לא יעלה על 20 מיליון ₪; (ב) רוכשת המקרקעין תפעל לקבלת מכתב מהגורם המלווה המחריג באופן מוחלט את זכויותיהם של הצדדים במיגרש מתחולת השעבודים שיירשמו לטובת הגורם המלווה, וזאת עד לא יאוחר מתום 12 חודשים ממועד חתימת הסכם המכר; (ג) רוכשת המקרקעין תתחייב באופן בלתי חוזר כי במקרה של מימוש השעבודים, יהיה כל אחד מהרוכשים זכאי לקבל את חלקו היחסי מתמורת המימוש, בנכוי הוצאות המימוש, כאשר זכותם של הרוכשים תהא קודמת לזכותה של רוכשת המקרקעין (ככל שתהא לה זכות כאמור), והכל בהתאם להוראות הסכם זה והסכם המכר". יידוע הרוכשים על המשכנתא לבנק הפועלים ו/או הסכמתם למשכנתא זו, אינה פוטרת את העוררת ממתן בטוחה אחרת לרוכשי הדירות וכזו לא ניתנה.
...
הערות האזהרה – שנרשמו מאוחר יותר – היו כפופות לשעבוד ראשון זה ונדחות בפניו.
סוף דבר אנו דוחים את הערר.
אנו מחייבים את העוררת לשאת בהוצאות המשיבה לרבות שכ"ט עו"ד בסך כולל של 10,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו