מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

רכב בבעלות המעביד וזכות שיבוב ביטוח לאומי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה המסגרת הנורמאטיבית המבחן לקביעת רכב מעביד איננו הרישום של הבעלים של הרכב במשרד הרשוי, אלא מבחן הבעלות הקניינית ברכב (רע"א 8493/08 המוסד לביטוח לאומי נ' מגדל חברה לביטוח בע"מ (02/06/11)).
היטיב להגדיר את המונח "רכב מעביד", כב' השופט ריבלין: "ההסכם רב השנים בין המוסד לביטוח לאומי לבין חברות הביטוח המסחרי ומסמך ההבנות שנילווה נסב על זכות השבוב של המוסד כלפי המבטחות בגין תגמולים ששילם לנפגעי תאונות דרכים; מיסמך ההבנות קובע, בין היתר, כי במקרים בהם אירעה התאונה ב"רכב המעביד", אין למוסד זכות שבוב כאמור.
...
מכל המקובץ, לא עלה בידי התובע להוכיח את תביעתו ודין התביעה להידחות.
סוף דבר אני מורה אפוא על דחיית התביעה.
התובע ישלם לנתבעת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הוראה זו מרחיבה את הוראת סעיף 4 להסכם המקורי בין הצדדים, אשר היתייחס, כאמור, אך ורק למצב שבו החברה הנה המבטחת של המעביד, אך לא לרכב שכור על ידי המעביד ואף לא לרכבו של העובד המשמש אותו בעבודתו, וקובעת מקרים נוספים שבהם לא יהיה זכאי המוסד לביטוח לאומי לממש את זכותו לשיבוב.
מניסוחו של מיסמך ההבנות ניתן להווכח, שאף שהצדדים היו רשאים להגדיר את המונח "רכב מעביד" ככל רכב שלמעביד יש זיקה מסוימת אליו או ששמש את המעביד בעת התאונה, או שהנסיעה בו הייתה לצרכי המעביד ושלמעביד היה עניין בה, בחרו הצדדים שלא לעשות כן וסייגו את זכותו של התובע לשיבוב רק לנסיבות שהנסיעה נעשתה ב"רכב בבעלות המעביד או רכב שכור" על ידו, כאמור בסעיף קטן ד' למסמך ההבנות, דהיינו, זכותו של התובע סויגה רק במצבים בהם למעביד זכות מסוג בעלות או שכירות ברכב – שתי זכויות קנייניות המחייבות תמורה והחזקה אך שונות במשכן - האחת, קבועה והשנייה, זמנית.
...
אשר על כן, לא מצאתי שהוכחה טענת הנתבעות לפיה הרכב הושכר על ידי העירייה מאתרים ירוקים ועל כן אני קובעת שלא מדובר ברכב מעביד והתובע זכאי לשיבוב כלפי הנתבעת בגין הגמלאות ששילם לנפגע.
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, אני מקבלת את התביעה ופוסקת לתובע סך של 80% מן התגמולים ששולמו לנפגע, כאשר מיום 14.4.2010 עד ליום 14.3.2012 ישאו הסכומים הפרשי הצמדה וריבית כחוק וממועד זה גם את הריבית הקבועה בהסכם וזאת עד ליום התשלום בפועל.
הנתבעת תשלם עוד לתובע שכר טרחת עורך דין בשיעור של 15.21% מהסכום שנפסק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפסק הדין בעיניין אררט, דן בית המשפט בהרכב מורחב במקרה בו היה הרכב בו אירעה התאונה, רכב שכור על ידי המעביד, והביע את דעתו, כי ראוי לחתור לפרשנות הרמונית של סעיפי החוק, כך שבכל מקרה בו מדובר ברכב בשירות המעביד ובתאונת עבודה, כאשר על המעביד מוטלת גם החובה לדאוג לקיומו של ביטוח כמו גם לתשלום תגמולי המוסד לביטוח לאומי לא תקום זכות שבוב למוסד לביטוח לאומי.
בהקשר זה חשוב להדגיש, כי אף המלומד ריבלין, שסבור שראוי לקבוע, כי קיימת חבות של קרנית לשאת ברבע מן הפצוי בעבור התובע, סבור במקביל שעדיין יש למצוא את הדרך להקים מחסום מפני זכות החזרה של קרנית כנגד בעל הרכב, שכן אין לבוא חשבון עם המעביד שלא טרח לבטח את הרכב בו נסע העובד, שכן זה שילם תגמולי המוסד לביטוח לאומי בעבור העובד.
...
בהקשר זה אציין, כי בישיבת ההוכחות הראשונה אליה התייצב בן סימון, החלטתי שלא להעידו ובד בבד באותו מעמד הוסברו לו היטב משמעות התביעה, חובתו להגיש כתב הגנה וראיות כמו גם הסיכון הכרוך מבחינתו בניהול התביעה ואולם בפרק הזמן שחלף בין הישיבה הראשונה לשניה, בן סימון לא עשה דבר והתייצב לישיבה השנייה כשהוא מעלה טענה שלא הבין, חשב שהתיק נסגר וביקש דחיה נוספת.
כמפורט כבר לעיל, החוסר של קרנית, הוא בסופו של דבר חוסר של הציבור שומר חוק שמבטח את רכבו, כאשר אחוז מסויים מתגמולי הביטוח מועבר לקרנית ומאפשר את פעולתה.
סוף דבר לאור המפורט עד כאן, משנקבע שהמדובר בתאונת עבודה ברכב מעביד ושעה שקרנית נכנסת בנעלי מבטחת הרכב, לא עומדת למוסד לביטוח לאומי זכות השיבוב ומכאן גם לא זכאי התובע לפיצוי בשיעור של 25% מהנזק.
משכך, דין התביעה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במקרה שלפנינו מיתקיים רק תנאי אחד מבין התנאים המצטברים (נסיעה לצרכי המעביד), התנאי השני כי המדובר ברכב בבעלות המעביד לא הוכח ולכן המסקנה היא, כי למוסד לביטוח לאומי יש זכות שבוב.
...
אכן הנפגע שב ופנה לתובע לאחר שליחת מכתב הדרישה בטענת החמרה, דבר שביכולתו של הנפגע לעשות בכל זמן, אולם בכך אין כדי להביא לידי מסקנה שמכתב הדרישה נשלח מוקדם מדי.
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, אני מקבלת את התביעה ופוסקת לתובע סך של 55% מן התגמולים ששולמו, כאשר עד ליום 2/7/12 ישא הסכום ריבית והצמדה ומאותו מועד גם את הריבית הקבועה בהסכם וזאת עד ליום התשלום בפועל.
הנתבעת תשלם עוד לתובע שכר טרחת עורך דין בשיעור של 13% בתוספת מע"מ מהסכום שנפסק וכן תישא בשכר העדים כפי שנפסק בצירוף ריבית והצמדה עד למועד התשלום.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה בהתאם להסכם עתיק היומין שנכרת בין המל"ל לבין הפול ויתר חברות הביטוח בשנת 1979, לתוספת המבהירה משנת 1990, ול"תוספת הסכם" משנת 2014, לא רשאי המל"ל לעתור לשיבוב בגין הגימלאות ששילם לנפגע מהחברה המבטחת את הרכב המעורב בתאונת הדרכים עת המדובר בנסיעה שהיא "בשירות המעביד" או נסיעה "ברכב מעביד". בסיפא להסכם המקורי הובהר כי "בכל מקום בו מדובר במסמך זה לעיל ב'רכב מעביד' או ב'רכב מעבידו' או במבטחו, פרושו - רכב בבעלות המעביד, או רכב שכור ע"י המעביד הנהוג בידו או בידי עובדו". על רקע ההוראה לעיל, נעוץ העירעור המונח לפנינו בניסיונה החוזר של הפול לטעון כי כהן נפגע תוך כדי נסיעה ברכב שבבעלות מעבידו, נתון המשמיט את הבסיס לתביעת השבוב של המל"ל נגדה בה עתר המל"ל לשפותו ב 55% מסכום הגימלאות ששילם לכהן, אף משמיט את זכותו של כהן לזכות ב- 25% מנזקו במקרה של "בליעת" התביעה ע"י תשלומי המל"ל. אלא שמהראיות שהובאו בבית משפט קמא, ואשר בית משפט קמא ניתח אותן בהרחבה, עולה שלטענת היות האופנוע המעורב בתאונה "רכב מעביד" אין כל תימוכין, ולו שמץ של ראיה.
ברע"א 8233/10 המוסד לביטוח לאומי נ' אריה חברה לביטוח נקבע בהקשר ל"רכב מעביד" וההסכם בין המל"ל לחברות הביטוח כי "יש לפרש את הביטוי 'רכב בבעלות המעביד' לפי המובן המשפטי הכללי של 'בעלות' בדיני הקניין ...", כך שלספקולציות המועלות ע"י הפול אין כל מקום.
...
לא מצאנו כל ממש בטיעון המתייחס לנכות התפקודית בהינתן הפגיעה הקשה, הנכות הרפואית והשלכותיה.
אנו מורים אפוא על דחיית הערעור.
המערערת תשלם לכל אחד מהמשיבים הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 20,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו