ומוסיפה וקובעת תקנה 512 לתקנות ("שכר הסעה לפי מונה") כי "לא ידרוש אדם ולא יגבה ולא ירשה לאחר לידרוש או לגבות - (1) שכר הסעה או שכר המתנה יותר מכפי שיראה המונה בסיום הנסיעה".
חובה חד-משמעית זו, להפעלת מונה ולגביית שכר-נסיעה, רק - ואך-ורק - על-פי המונה, נקבע לה חריג מיוחד בהוראת תקנה 510(ב), ולפיו:
בנסיעה מיוחדת, על פי דרישת הנוסע, רשאי הנהג שלא להפעיל מונה בתנאי שיגבה בעד אותה נסיעה שכר הסעה כנקוב במחירון שאישר המפקח על התעבורה ושיימצא בכל עת במונית.
פירוש זה שלתקנות לא נתקבל על דעתו של בית-המשפט המחוזי, ובצדק כך.
שירות הסעות מיוחדות במונית שירות חיוני הוא לציבור.
וכלשון השופט זמיר בפרשת סלאח חליפה (שם, 572-571):
כידוע, אין זה מקרה נדיר שהסדר של עיסוק מסויים באמצעות תחיקה פוגע בחופש העיסוק: אם באמצעות דרישה לרשיון, שלא כל אחד יכול לקבלו; אם באמצעות תנאים לעיסוק שיש בהם כדי לצמצם את תחום העיסוק או להכביד על העיסוק; ואם באמצעות אגרות, פקוח או דרכים אחרות.
...
פירוש: חזקה על מפעל קרגל כי הסכם שכרת עם איילון היה - מבחינתו של המפעל ומבחינת עובדיו - הסכם מיטיב, ומסקנה נדרשת מאליה היא, לדעת בית-המשפט, כי המחיר שנקבע באותו הסכם לא היה מחיר מופקע.
ועוד: אם אמנם ההסכם בין איילון לבין קרגל כה מיטיב הוא עם הנוסעים - כטענת המערערים - מדוע לא יפעילו הנהגים את המונה אך יגבו שכר נסיעה - נמוך יותר - לפי התעריף? וכפי שבא-כוח המדינה הסביר לנו, ניתן לעשות במקרה זה הסדר עם רשויות המס אף-הן.
מסקנתי היא איפוא זו, שהרשעתם של המערערים בידי בית-המשפט המחוזי היתה הרשעה כדין, ואציע לחבריי לדחות את הערעור.