מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

רישום ילדי תושב קבע במשרד הפנים

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

ברוח אותו עקרון, ב-עניין דופש נקבע כי ניתן יהיה לשדרג את מעמדו של תושב האיזור, אף לאחר המועד הקובע, וזאת אם בשעתו הוא היה זכאי לשידרוג ו"אי השידרוג נבע מטעות, או מחמת עיכוב בלתי מוצדק של הרשות הבודקת והמאשרת" (עיינו גם: עע"ם 6404/11 טוויל נ' משרד הפנים (‏14.02.2013) (להלן: עניין טוויל); עניין דג'אני; עניין אבו עיד).
השניים נישאו זה לזו בשנת 1987, ולהם עשרה ילדים, הרשומים כולם כיום במירשם האוכלוסין בישראל במעמד קבע – הם המערערים: 12-3.
סעיף 3 לנוהל שרנסקי, קבע את המדיניות הבאה: "... לגבי מי שנגרעו ממרשם האוכלוסין משנת 1995 ואילך – מי שהעתיק את מרכז חייו אל מחוץ לישראל מעל ל-7 שנים ולפיכך על פי הדין פקע רשיונו לישיבת קבע בישראל, ומשרד הפנים הודיע לו על פקיעת רשיונו לישיבת קבע, או נגרע מקובץ מירשם האוכלוסין עקב כך, וביקר בישראל בתקופת תוקפו של כרטיס היוצא שהיה ברשותו, ומתגורר בישראל שנתיים לפחות, יראה אותו שר הפנים כמי שקיבל רשיון ישיבת קבע בישראל מיום חזרתו, וזאת במידה ויבקש לרשום אותו מחדש במירשם האוכלוסין...". בתאריך 18.04.2000 ובהתאם לנוהל שרנסקי – המשיב החזיר למערערת את רישיונה לישיבת קבע, וזאת מאחר שהיא הוכיחה קיום מרכז חיים בישראל במשך שנתיים.
...
ביחס לשאר טענות המערערים, אציין כי המערערים לא הציגו בפנינו כל ראיה להפליה על בסיס שיקולים זרים ובלתי רלוונטיים, והסתפקו בהעלאת הטענה בעלמא, ועל כן גם דין טענתם זו להידחות.
לבסוף ומבלי לגרוע מכל האמור לעיל יש לציין כי בידי המערערים עומדת האפשרות לפנות לוועדה המקצועית המייעצת לשר הפנים וזאת בעילה הומניטרית מיוחדת במשמעות סעיף 3א1 לחוק הוראת שעה (ככל שהם יכולים לבסס עילה כזו) – הליך אליו הופנו בהודעת המשיב הנזכרת בפיסקה 35 שלעיל.
נוכח כל האמור לעיל – אציע לחברי לדחות את הערעור.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

סעיף 2 לחוק זה קובע, כי "בתקופת תוקפו של חוק זה, על אף האמור בכל דין לרבות סעיף 7 לחוק האזרחות, שר הפנים לא יעניק לתושב איזור או לאזרח או לתושב של מדינה המנויה בתוספת אזרחות לפי חוק האזרחות ולא ייתן לו רישיון לישיבה בישראל לפי חוק הכניסה לישראל, ומפקד האיזור לא ייתן לתושב איזור היתר לשהייה בישראל לפי תחיקת הבטחון באיזור". המונח "תושב איזור" הוגדר בחוק כ"מי שרשום במירשם האוכלוסין של האיזור, וכן מי שמתגורר באיזור אף שאינו רשום במירשם האוכלוסין של האיזור, ולמעט תושב יישוב ישראלי באיזור".
הגדרה זו נתפרשה בעע״מ 5569/05 משרד הפנים נ׳ עויסאת (10.8.08), שם נקבע כי במקרה של אדם הרשום במירשם האוכלוסין באיזור, עליו להוכיח כי הוא נטול זיקה אחרת לאיזור.
בהקשר זה נתתי דעתי להערת בית המשפט העליון בעיניין סרור (בפיסקה 26), כי אף ״שקיומו של מרכז חיים בישראל בשנתיים שקדמו להגשת הבקשה הוא תנאי לקבלת מעמד בישראל בהתאם לנוהל רישום ילדים, אין משמעות הדבר כי כל מי ששהה שנתיים בישראל עובר להגשת בקשתו איננו עוד 'תושב איזור׳״.
...
למסקנה זו אליה הגעתי ניתן למצוא תימוכין נוספים בשיקולי פרשנות כלליים שנקבעו בפסיקה לעניין חוק הוראת השעה.
משהגעתי למסקנה כי לא חל על העניין חוק הוראת השעה, אין לי צורך להכריע בטענה נוספת של המערערים, הנוגעת לגילם בעת הגשת הבקשה.
הערעור מתקבל.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עמ"נ 52676-02-18 שוויקי ואח' נ' יחידת עוז - רשות האוכלוסין הגירה ומעברי גבול (משרד הפנים) תיק חצוני: בפני כבוד השופטת דנה כהן-לקח מערערים 1.אנעאם שוויקי 2.גאלב אלשויכי 3.מהדייה אלשויכי 4.סוהיר אלשויכי ע"י ב"כ עו"ד נג'יב זאיד משיבה יחידת עוז - רשות האוכלוסין הגירה ומעברי גבול (משרד הפנים) ע"י ב"כ עו"ד ענבל משה (פמ"י) פסק דין
החלטת המשיבה לפיה מכאן ואילך, על הסדרת מעמדן של המערערות להעשות במסגרת בקשה לאיחוד מישפחות, ולא במסגרת הבקשה המקורית של אימן לרישום ילדים משנת 2002, הינה החלטה התואמת את לשונו ואת תכליתו של חוק הוראת השעה, ואין עילה להתערב בה. סעיף 3א(2) לחוק הוראת השעה שכותרתו: "היתר לגבי ילדים" קובע כי על-אף הוראות סעיף 2 לחוק הנ"ל, רשאי שר הפנים לפי שיקול דעתו: "לאשר בקשה למתן היתר לשהייה בישראל בידי מפקד האיזור לקטין תושב האיזור שגילו מעל 14 שנים, לשם מניעת הפרדתו מהורהו המשמורן השוהה כדין בישראל..." (ההדגשות אינן במקור-ד.כ.ל).
...
ממילא, אין בעובדה שאימן של המערערות היא תושבת קבע מזרח ירושלמית, כדי לשנות מקביעות אלה או מן המסקנה אליה באתי.
סוף דבר לא מצאתי עילה להתערב בפסק-דינו של בית-הדין לעררים שאישר את החלטת המשיבה, לפיה אין להמשיך ולהאריך את היתרי המת"ק בעניינן של המערערות במסגרת הבקשה המקורית של אימן לרישום ילדים משנת 2002, אלא על בני-זוגן של המערערות להגיש בעניינן בקשה לאיחוד משפחות ובמסגרתה לבקש את חידוש היתרי המת"ק. החלטה זו תואמת את לשונו ואת תכליתו של חוק הוראת השעה.
אשר על כן, ונוכח מכלול הטעמים האמורים, הערעור נדחה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המצב הנורמאטיבי בעיניין זה השתנה ביום 12.5.2002 עם קבלת החלטת הממשלה מס' 1813 שעניינה "הטיפול בשוהים בלתי חוקיים ומדיניות איחוד מישפחות בנוגע לתושבי רש"פ ולזרים ממוצא פלסטינאי". ההחלטה קובעת, כי משרד הפנים לא יטפל עוד בבקשות חדשות של תושבי האיזור לקבלת מעמד בישראל, יקפיא הליכים תלויים ועומדים של תושבי האיזור; ולא ישדרג את מעמדו של מי שכבר מצוי בהליך המדורג למעמד גבוה יותר (עניין דג'אני, פסקה 7).
כפי שהוסבר בהילכת סרור הנ"ל: "אף שקיומו של מרכז חיים בישראל בשנתיים שקדמו להגשת הבקשה הוא תנאי לקבלת מעמד בישראל בהתאם לנוהל רישום ילדים, אין משמעות הדבר כי כל מי ששהה שנתיים בישראל עובר להגשת בקשתו איננו עוד 'תושב איזור'. התנאי של תקופת מגורים בת שנתיים בישראל עובר להגשת הבקשה הוא תנאי כללי שחל על כל מי שמבקש לקבל מעמד בישראל – לרבות מי שאיננו תושב איזור. בחינת מרכז החיים בשנתיים שקדמו להגשת הבקשה לא נועדה לשלול את היות קטין תושב איזור, אלא נועדה לוודא כי אותו קטין זר המבקש מעמד בישראל, בין אם הוא תושב האיזור כמשמעותו בחוק הוראת השעה ובין אם לאו, אכן מתגורר דרך קבע בישראל בתקופה הרלבנטית". אמור מעתה, גם אם ניתן לראות את המערער כמי שבפועל התגורר בישראל דרך קבע במועדי הבקשות משנת 2007 ומשנת 2008 להסדרת מעמדו בישראל, עדיין לצורך תחולת חוק הוראת השעה נותר הוא במועד הגשת הבקשות בשנים 2007 ו-2008 "תושב איזור". משחל חוק הוראת השעה על המערער, בדין נדחתה הבקשה להסדרת מעמדו על דרך רישיון ישיבת קבע, לאור הוראת סעיף 2 לחוק שאסרה, ועודנה אוסרת, על שר הפנים ועל מפקד האיזור לתת לתושב איזור רישיון ישיבה בישראל.
...
פסק הדין של בית הדין לעררים בית הדין לעררים קבע בפסק דינו כי דין הערר להידחות על הסף בשל מספר טעמים: ראשית, דחה בית הדין את טענת המערערים לפיה מועד הגשת הבקשה הראשונה לצורך בחינת מעמדו של המערער הינו מועד הבקשה בשנת 1998.
בית המשפט העליון עמד על כך, כי תוצאה זו, חרף הקושי האנושי הטמון בה, היא התוצאה המתחייבת מכוח הוראות החוק.
בהקשר זה ייאמר, כי אין בידי לקבל את פרשנות המערערים למונח "תושב אזור", לפיה בחינת מרכז חייו של המערער כיום מחייבת את המסקנה כי המערער איננו עוד תושב אזור, ועל כן אין להחיל עליו את הוראות חוק הוראת השעה.
אשר על כן הערעור נדחה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 9149/17 לפני: כבוד השופט י' עמית כבוד השופט נ' סולברג כבוד השופט ד' מינץ העותרים: 1. סנאהר נובה 2. חסן נובה 3. אסעד נובה נ ג ד המשיב: משרד הפנים עתירה למתן צו על תנאי ובקשה לצוו ביניים בשם העותרים: עו"ד נג'יב זאיד בשם המשיב: עו"ד סיגל אבנון ][]פסק-דין
ביום 7.12.2016, פנו העותרים בבקשה כי תוענק אזרחות לעותר לאור הוראות הנוהל בדבר "ניהול רישום ומתן מעמד לילד שרק אחד מהוריו רשום כתושב קבע בישראל". המשיב, בהתייחסו לבקשה זו, ביקש מהעותרים להוכיח מרכז חיים בישראל בשלוש השנים האחרונות.
...
לטענת המשיבים, דין העתירה להידחות על הסף בשל קיום סעד חלופי, מאחר שעומדת לעותרים האפשרות לפנות לבית הדין לעררים בירושלים הפועל מכוח הוראת השעה.
לאחר עיון בטענות הצדדים, באתי למסקנה כי דין העתירה להידחות מחמת אי מיצוי הליכים וקיומו של סעד חלופי.
אשר על כן, העתירה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו