ראש ההוצל"פ הפנה את הסוגיה לבית המשפט לפי סעיף 10(ד) לחוק על מנת שידון בה "כאילו הגיש הלווה בקשה לבית המשפט לביטול חוזה ההלוואה או תנאי בו או לשינויים כאמור בסעיף 9".
פסק דינו של בית משפט קמא
בפסק דינו מיום 16.12.2014 קבע בית משפט קמא כי "מדובר בהלוואה אחת ויחידה שנלקחה בשנת 2006" וכי ההסכם השני אינו הסכם לנטילת הלוואה חדשה אלא "נועד להפחית את התשלומים החודשיים ולפרוס יתרת החוב לתקופה ארוכה יותר". על יסוד ממצאו זה ועל יסוד מועד כניסתן לתוקף של תקנות הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות (קביעת סכום לעניין סעיף 15(ב)(1) לחוק) התשס"ז-2007 (להלן- התקנות), בחודש יולי 2007, אשר החילו את מיגבלת הריבית לפי סעיף 5 לחוק על כל הלוואה שסכומה עד 1,000,000 ₪, עת ההסדר הקודם הוחל רק על הלוואות עד 25,000 ₪, הוסיף בית משפט קמא וקבע כי החוק אינו חל על ההלוואה הנדונה מש"תיקון הסכום אינו חל על הלוואות שניתנו לפני מועד תיקון החוק, שכן קביעה רטרואקטיבית מעין זו יש בה פגיעה חמורה בעיקרון החוקיות והתערבות ביחסים מסחריים קיימים.
בעקרי הטיעון טענו כי התביעה הוגשה בלא המסמכים הנדרשים לפי סעיף 8 לחוק הלוואות חוץ בנקאיות; כי המשיבה הפרה את החובה לשלוח להם התראה בדבר העמדת ההלוואה לפרעון מידי תוך 14 יום; כי שיעור העלות הממשית של האשראי לפי ההסכם אינו ברור; כי אין לאשר ריבית של 41%, בין מכוח תקנת הציבור ודיני החוזים הכלליים ובין מכוח סמכותו של בית המשפט להפחית ריבית לפי סעיף 9 לחוק; כי נטיית הפסיקה להפחית משמעותיות את שיעור הריבית, כי יש לפרש את סעיף 19(ב) לחוק, באופן היוצר לאורך כל חיי החוק תיקרת ריבית המתבטאת בכפלים מהריבית המרבית על פי החוק, שמעליה אין תוקף להסכמת הצדדים, וכי הפער בין ריבית הפיגורים המותרת כיום, 7.8% לשנה, לבין זו שנפסקה, זועק להפחתה.
סעיף 19(ב) לחוק קובע כי:
"על אף האמור בסעיף קטן (א), הוראות סעיפים 7 עד 14 יחולו גם על חוזה הלוואה שנחתם לפני תחילתו של חוק זה ושלא חלות לגביו הוראות סעיף 15, ושעל פיו עולה שיעור העלות הממשית של האשראי או שיעור ריבית הפיגורים על כפליים השעור המירבי המותר על פי סעיפים 5 או 6".
דא עקא, שמדובר בסעיף שכותרתו "תחילה ותחולה", שבספרות המקצועית המתייחסת אליו נאמר:
"החלתן הרטרואקטיבית של הוראות חוק, לעולם תהיה בעייתית... [וגלומה בה] פגיעה אינהרנטית בהסתמכות הצדדים באשר למצב המשפטי החל ביום התקשרותם בהסכם הלוואה חוץ בנקאי... בהתאם להצעת החוק, הוצע לקבוע כי חלק מהוראות החוק המהותיות יחולו גם על חוזי הלוואה שנחתמו לפני תחילת החוק, והחורגים מן השיעורים המירביים המותרים על-פי החוק, לגבי העלות הממשית של האשראי וריבית הפיגורים, על מנת לתת מענה לבעיות של ריבית הנשך שנוצרו לפני הסדרת העניין בחוק" [גלעד נרקיס וורד שיידמן תקן, הלוואות חוץ בנקאיות, מהדורה שנייה (2014) עמ' 333-334].
...
טענות המשיבה
המשיבה טוענת כי יש לדחות את הערעור מחמת איחור בהגשתו משההכרעות המהותיות ניתנו עוד בפסק שניתן ביום 16.12.2004 ו"פסק הדין המשלים" אינו אלא פסיקתא; כי המשיבה שלחה התראה תוך 14 יום במכתב מיום 07.08.2011 (נספח ה' לסיכומי המשיבה); כי הפסיקה הכשירה שיעורי ריבית דומים לאלו שאושרו ע"י בית משפט קמא - 28% או 33%; כי אין המדובר בריביות העולות על 40%; כי קביעה בדבר חוסר סבירות הריבית צריכה להתחשב במקובל בשוק לפי מועד נטילת ההלוואה, ולא לפי שינויים מאוחרים; כי אין להחיל רטרואקטיבית את התקנות המרחיבות את ההסדר המגביל.
עם זאת, הגעתי למסקנה כי שני נושאים טעונים תיקון:
האחד- בהודעת הערעור (סעיף 28) ובעיקרי הטיעון מטעם המערערים (סעיף 6) קבלו המערערים על כי בית משפט קמא חייב אותם בהוצאות "למרות הפחתת הריבית" ו"הגם כי תביעתם התקבלה בחלקה".
בכפוף לשתי הקביעות לעיל, אין מנוס לטעמי מדחיית יתר טענות המערערים, וכך אציע לחברי.
יונה אטדגי, שופט
התוצאה
בכפוף לביטול ההוצאות שנפסקו על ידי בית משפט קמא, ובכפוף לקביעה כי המערערים פרעו את חובם למשיבה – הערעור נדחה.