בנוסף אני מאמץ גם את קביעתו של כב' השופט ברנר באותה החלטה המאוזכרת בסעיף 9 לעיל ולפיה: "בנפול הריבית ההסכמית, יש לשאוף לבצוע בקירוב של כוונת הצדדים, הכל במיגבלות החוק. משכך, דרגת הריבית הקרובה ביותר לריבית ההסכמית שנפסלה, היא הריבית המכסימלית הקבועה בצו הריבית. כידוע, דוקטרינת הבצוע בקירוב הוכרה במשפט הישראלי, בין מכח סעיף 4 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשל"א-1970, ובין מכוח עיקרון תום הלב החוזי (ע"א 2686/99 אייזמן נ' קדמת עדן בע"מ, פ"ד נה(5) 365 (2001)); רע"א 8671/16 יהודה דורון נ' עמיר גלעד (פורסם בנבו, 21.02.2017)). לעומת זאת, החלה של ריבית נמוכה לאין שיעור, לפי חוק פסיקת ריבית, אינה משקפת את כוונת הצדדים ובודאי שאין היא משקפת את הנהוג ביחסים שבין מלווה חוץ בנקאי או בנקאי, לבין לווה עסקי שנוטל הלוואה בסדר גודל שנועד לממן פרוייקט בנייה רחב הקף."
תחולת חוק הריבית וצו הריבית
בשונה מהעניין אשר נידון בפרשת לוקרנו בו בחן בית המשפט העליון את תחולת חוק הריבית בראי תכליותיו משום שההלוואות שניתנו שם לא נפלו באופן נקי בלשון הגדרות "מלווה צמוד ערך", הרי שבמקרה שלפנינו אין חולק שמדובר בהלוואה צמודה למדד.
...
סוף דבר - עסקיה של החברה לא צלחו, סבלנותם של נושיה פקעה, מונה לה כונס נכסים [פר"ק 56504-12-16 הבנק הבינלאומי הראשון לישראל בע"מ נ' נ.ב.ע בע"מ ואח' – להלן – "תיק הכינוס"], והתובעת הגישה תביעה בסדר דין מקוצר כנגד החברה (שאינה יכולה להתברר עקב עיכוב ההליכים כנגדה במסגרת תיק הכינוס) וכנגד הנתבעים כערבים לחיוביה.
תכליתה האובייקטיבית של ההוראה, דהיינו בחינת מארג התכליות של חוק הריבית עצמו, מביאה למסקנה כי העובדה שמלכתחילה לא נקבעה ריבית המשולמת לאחר חלוף מועד הפירעון, כסנקציה בגין פיגור בפירעון ההלוואה, אינה שוללת את היכולת להשקיף על הריבית המשולמת בפועל לאחר חלוף מועד פירעון הקרן כריבית פיגורים למעשה, וזאת שעה שפרשנות נוגדת תפגע בתובעת, ובשים לב לכך שעניינם של הנתבעים, וכמבואר כבר בסעיף 10 לעיל, אינו נופל בגדר תכלית החוק, דהיינו במצב שקיים בו החשש כי נכרתה עסקה שכל כולה אינה אלא אמצעי לעקוף את הוראות החוק ולהביא לניצול הלווה החלש [ראו פרשת לוקרנו – סעיף 9 לפסק הדין].
סוף דבר
תוצאת הדברים - ניתנת לנתבעים הרשות להתגונן מפני התובענה, ברם היא מסויגת לטענות המפורטות ברישא של סעיף 17 להחלטה זו, ואין עוד מלבדן.