בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים
רע"א 39277-05-23 משרד עורכי דין ואח' נ' לאופר
לפני
כבוד השופטת אורלי מור-אל
מבקשים:
1.כהן וילצ'יק ושות' משרד עורכי דין
2.עו"ד אליעזר וילצ'יק
ע"י ב"כ עו"ד אבנר כהן
משיב:
דן לאופר
ע"י ב"כ עו"ד אמיר פבה
פסק דין
תמצית העובדות וטענות הצדדים
התובע בהליך זה (להלן גם: "המשיב"), שמאי מקרקעין במקצועו, הגיש את תביעתו כנגד הנתבעים (להלן גם: "המבקשים"), עורך דין ומשרדו, בטענה שבינו לבין המבקשים נכרת הסכם, אשר לטענת המשיב מזכה אותו בחלק משכר טירחה שקבלו ויקבלו המבקשים מלקוחות שונים, לאחר שביצע עבורם עבודה שמאית.
מושכלות יסוד הן שככלל השגות בעלי הדין על החלטות ביניים של הערכאה הדיונית, יידונו, במסגרת ערעור על פסק הדין וזאת למעט מקרים שבהם מבקש העירעור מראה שדחיית הדיון בהשגה על ההחלטה לשלב העירעור על פסק הדין, עלול להשפיע באופן ממשי על זכויות הצדדים, עלול לגרום לנזק של ממש או עלול להביא לקיומו של הליך מיותר או שגוי (ראו לעניין זה: רע"א 242/22 פלוני נ' פלוני (8.2.22) סעיף 10)).
בהקשר זה יפים הדברים שנפסקו ע"י כב' הש' נ' סולברג ברע"א 6676/17 כלל חברה לביטוח בע"מ נ' דיין (17.9.17):
"לעיתים מזומנות, סוגיית גילוי המסמכים מעצם טבעה מצדיקה מתן רשות ערעור עוד בעיצומו של המשפט. זאת בעיקר בשני הקשרים: הראשון, כאשר בית המשפט מקבל בקשה לגילוי מסמכים, ונטען שהמסמכים המבוקשים נהנים מחסינות, מכילים סודות מסחריים וכיוצא באלה. במצב זה, ברי כי חשיפת המסמכים תהיה בלתי הדירה, ולא ניתן יהא לתקן את החשיפה בסיום ההליך. ההקשר השני הוא כאשר בית המשפט דוחה בקשה לגילוי מסמכים, כך שבעל הדין נידרש לנהל את המשפט ללא המידע שרצה לקבל.
הסכמי שכר טירחה, ברגיל, אינם חוסים תחת חיסיון עו"ד-לקוח שכן עניינם הוא בנושאים דוגמאת שכרו של עורך הדין, זהות הלקוח ועובדת הפנייה אלא עורך הדין, סוג השרות ומהות הטיפול – כל אלה אינם קשורים לתוכן השרות שמעניק עורך הדין ללקוח אלא לעובדת מתן השרות המשפטי ולכן אינם חיסויים (ראו: רע"פ 751/15 יצחק אברג'ל נ. מדינת ישראל (9.12.2015); ע"א 7876/17 הכונסת הרשמית נ. עו"ד שאול קוטלר, נאמן לנכסי החייב (18.2.2018), סעיף 13 והאסמכתאות שם, להלן: "עניין קוטלר").
...
בית המשפט קבע שטענות המבקשים לגבי דרישות גילוי שונות לפיהם מדובר במסמכים החוסים תחת חיסיון עורך דין לקוח, דינן להידחות, שכן חיסיון זה אינו חל על עצם ההתקשרות של הלקוח עם עורך הדין.
באשר לטענות המבקשים לפגיעה בפרטיות הלקוחות מעצם חשיפת שמותיהם והסכמי שכר הטרחה בהם התקשרו, סבורני שיש לקבל מידע נוסף בטרם מתן החלטה על חשיפת שמות הלקוחות, להבדיל מכמות ההסכמים שנחתמו, תנאיהם ומועדם.
לפיכך, לאחר ששקלתי את טענות הצדדים ובנסיבות העניין, סבורני שהאיזון בין הטענות מצדיק קבלת מידע נוסף בנוגע להסכמים הפרטניים ובחינת עמדת הלקוחות בטרם חשיפת שמם ולפיכך אני מורה כדלקמן:
המבקשים יחשפו את ההסכמים בדרישה א' של הבקשה לגילוי מסמכים ללא שמות הלקוחות.
סוף דבר
לאור האמור לעיל, ניתנה רשות ערעור והערעור מתקבל כמפורט לעיל.