ביום 10.6.2019 התקבלו תשובותיו של המומחה לשאלות ההבהרה, אשר השיב בין היתר כדלקמן:
"ב. החשיפה הממושכת והאינטנסיבית בודאי האיצה את התפתחות ה-BCC. BCC שהיה קיים כבר בעת שהחל עבודתו כמציל, BCC שניגרם כתוצאה של שנים ועשרות שנים של חשיפה לשמש. החשיפה האינטנסיבית יכולה היתה לגרום לגידולו היותר מהיר של ה BCC הקיים, אבל לא לגרום להיווצרותו בפרק הזמן הקצר של החשיפה".
לאחר מכן, ביקש התובע להפנות למומחה שאלות הבהרה נוספות, ובהתאם הופנו למומחה השאלות הבאות:
האם ניתן לקבוע, בסבירות של מעל 50%, קיומו של קשר סיבתי בין עבודת התובע למחלתו, כאשר גם החמרת מצב עקב העבודה משמעה קיום קשר סיבתי?
ככל שהתשובה לשאלה הקודמת הנה בחיוב, מהי השפעת העבודה על המחלה ביחס לגורמים האחרים, דהיינו, האם לתנאי העבודה היתה השפעה משמעותית על מחלתו, כאשר השפעה משמעותית על פי הפסיקה הנה בשיעור של 20% ומעלה.
למען הבהירות אם בשנים שעבד כמציל נחשף לשמש במצטבר יותר מ-20% מאשר בכול התקופה האחרת החל מילדותו, דרך שנות לימודיו, שרותו הצבאי, עבודותיו הקודמות, בילויים וטיולים בשעות הפנאי ובחופשות, רק אז תהיה השפעת עבודתו _> 20%".
פרופ' וולף קבע בחוות דעתו, כי יש קשר סיבתי בין סרטני העור שהוסרו מאפו של התובע בשנת 2016 לבין עבודתו של התובע כמציל, אולם הוא אינו יכול להעריך את השפעת החשיפה לשמש על הליקוי לעומת גורמים אחרים, ולמעשה עלה מתשובותיו האחרונות כי לא ניתן לקבוע השפעה של 20% ומעלה של תנאי העבודה על הופעת הנגעים.
עוד יודגש כי אין לקבל אין טענת התובע שיש לאמץ את קביעתו של פרופ' וולף כי יש קשר ישיר בין חשיפה ממושכת לשמש בעת העבודה לבין התפתחות סרטני עור מסוג BCC, משום שמיד לאחר מכן הסביר המומחה שאין זה המצב של התובע שכן במקרה זה "סרטני העור שהוסרו מעור אפו של התובע ב-2018 הם תוצאה של חשיפה לשמש של הרבה מעל ל-10 שנים לפני הופעתם, דהיינו לפני התחלת עבודתו כמציל בבריכה". על מסקנה זאת חזר גם לאחר מכן בשאלות ההבהרה, והסביר כי החשיפה לשמש לא גרמה להווצרות הליקוי, כיוון שהחשיפה בשנים הרלוואנטיות הייתה קצרה.
...
כך, מחד טען בחוות דעתו כי חשיפה לשמש בגיל מאוחר אינה מהווה גורם סיכון, ומצד שני טען כי החשיפה לשמש במהלך שנות חייו הבוגרים כמציל היא זאת שגרמה להיווצרות המחלה, אמירה ומסקנה שסותרות זו את זו. כמו-כן מקובלת עלינו טענתו של פרופ' כהן כי שינה את דעתו לאחר חשיבה מחודשת ומתן תשומת לב לפרק הזמן בו היה התובע חשוף לשמש בשנים האחרונות, נוכח שאלות ההבהרה, שהרי לצורך כך נועדו.
עוד יודגש כי אין לקבל אין טענת התובע שיש לאמץ את קביעתו של פרופ' וולף כי יש קשר ישיר בין חשיפה ממושכת לשמש בעת העבודה לבין התפתחות סרטני עור מסוג BCC, משום שמיד לאחר מכן הסביר המומחה שאין זה המצב של התובע שכן במקרה זה "סרטני העור שהוסרו מעור אפו של התובע ב-2018 הם תוצאה של חשיפה לשמש של הרבה מעל ל-10 שנים לפני הופעתם, דהיינו לפני התחלת עבודתו כמציל בבריכה". על מסקנה זאת חזר גם לאחר מכן בשאלות ההבהרה, והסביר כי החשיפה לשמש לא גרמה להיווצרות הליקוי, כיוון שהחשיפה בשנים הרלוונטיות הייתה קצרה.
סיכום
על יסוד האמור לעיל, ניתן תוקף למסקנותיו של המומחה, והתביעה נדחית.