מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

קשר סיבתי בין מעשה לתוצאה בעבירת רצח

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

תאריך הישיבה: י"ג בחשון התשע"ד 17.10.2013 בשם המערער בע"פ 6294/11: עו"ד אשר חן בשם המערער בע"פ 6295/11: עו"ד משה מרוז בשם המערער בע"פ 6367/11: עו"ד גיל פרידמן בשם המשיבה: עו"ד תמר בורנשטיין בשם שירות המבחן לנוער: גב' שולמית מרדר בשם שירות המבחן למבוגרים: גב' ברכה וייס ] ][][]תוכן עניינים לפי פסקות עובדות כתב האישום המתוקן 5-1 עקרי פסק דינו של בית המשפט המחוזי 59-6 מספר המשתתפים בתקיפה 6 עוצמת התקיפה 7 גרסת המערער 1 8 גרסת המערער 2 9 גרסת המערער 3 10 המנעות ממתן עדות 17-11 סייג מפני אחריות פלילית 19-18 אות החיים האחרון שהיתקבל מהמנוח 24-20 פינוי גופת המנוח 25 הנתיחה וממצאיה 26 סיבת המוות 28-27 קשר סיבתי 33-29 השברים בגופת המנוח 38-34 המקום והשעה בהם נמצאה גופת המנוח 42-39 "השעות האבודות" 45-43 רצח 46 הריגה 48-47 מחדלי חקירה 54-49 ההליכים לעניין גזר הדין 56-55 עקרי גזר הדין 59-57 3 העירעור 81-60 נימוקי העירעור בע"פ 6294/11 – המערער 1 64-60 נימוקי העירעור בע"פ 6295/11 – המערער 2 67-65 נימוקי העירעור בע"פ 6367/11 – המערער 3 70-68 תסקירים עדכניים ועמדת שירות המבחן בעירעור 71 תגובת המשיבה 81-72 דיון והכרעה 185-82 מבוא 82 דחיית הערעורים כנגד הכרעת הדין 83 הקשר הסיבתי 84 הריגה – קשר סיבתי עובדתי 85 המערערים גרמו לטביעתו של המנוח 86 היתערבות במימצאי עובדה ומהימנות 89-87 קשר סיבתי עובדתי – מן הכלל אל הפרט 93-90 ראיות נסיבתיות – מסגרת נורמאטיבית 95-94 ראיות נסיבתיות – מן הכלל אל הפרט 107-96 לא הוכחה התערבותו של גורם זר מיתערב 121-108 קשר סיבתי משפטי – הגישה המסורתית 122 הריגה – היסוד הנפשי 137-123 קשר סיבתי משפטי – התפתחות ההלכה הפסוקה 143-138 קשר סיבתי משפטי – מן הכלל אל הפרט 146-144 המערער 3 – כשירות להעיד 155-147 המערער 3 – סייג אי שפיות כהגנה מפני אחריות פלילית 163-156 מחדלי חקירה 169-164 העירעור כנגד גזר הדין 185-170 פסק-דין השופט י' דנציגר: לפנינו ערעוריהם של שלושה נאשמים על הכרעת דין מיום 27.4.2011 ועל גזר דין מיום 19.7.2011, שניתנו על ידי בית המשפט המחוזי לנוער בתל-אביב-יפו (השופטת נ' אחיטוב, השופטת מ' דסקין והשופט ר' בן-יוסף) בתפ"ח 1057/09.
בית המשפט המחוזי ציין כי עבירת ההמתה היא עבירה תוצאתית בעטיה צריך להתקיים קשר סיבתי בין המעשה הפלילי לבין תוצאת המוות.
...
סבורני כי העונש שהשית בית המשפט המחוזי על המערערים עולה בקנה אחד עם עקרון ההלימה בהתחשב בנסיבותיו החריגות והקשות במיוחד של האירוע מושא כתב האישום.
בהקשר הנדון מקובלת עלי טענת המשיבה כי אין להקל עם המערער 1, על אף קטינותו בעת ביצוע המעשים שבגינם הורשע, נוכח העובדה כי הוא הגורם שחולל את האירוע מושא כתב האישום והוא זה שהזעיק את המערערים 3-2 למקום הימצאו והצביע על המנוח, וכתוצאה מכך החלו המערערים כולם להכות את המנוח ללא רחם.
לאחר ששבתי ובחנתי את העניין, הגעתי לכלל מסקנה כי בעבירות האלימות הנוספות, שבוצעו כלפי רעייתו ובתו של המנוח, יש חומרה מוסרית-מהותית יתרה, ועל כן ראוי היה להורות על צבירת העונשים, חרף העובדה שמדובר במסכת עובדתית אחת.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

היסוד העובדתי של העבירה כולל מעשה או מחדל אסור, תוצאה שהיא מותו של אדם, וכן קשר סיבתי בין המעשה לתוצאה (יעקב קדמי על הדין בפלילים חוק העונשין 1059-1060 (חלק שלישי, מהדורה מעודכנת, 2006) (להלן: קדמי, חלק שלישי)).
ההלכה היהודית דורשת "קשר סיבתי טהור", משמע שכוונת הקטילה "חייבת להיות מופנית רק כלפי הנרצח ועל מעשה הרצח להיות הגורם היחיד לתוצאה" (עניין טואלבו, פסקה 9, על סמך מקורות המשפט העברי שהובאו שם, למשל רמב"ם, הילכות רוצח ושמירת הנפש, פרקים ב, ד).
...
מבלי לחלוק כהוא זה על דברי חברי דומני כי ניתן על דרך המשפט העברי לבסס אף את המסקנה אליה הגעתי לפיה אין להרשיע את המשיב בעבירת ההריגה.
המסקנה מהאמור כי שוב עומדים אנו בצומת המדיניות המשפטית.
סבורני כדעת חברַי שיש להחמיר עם אלה המשתתפים במירוצי מכוניות.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

היסוד העובדתי של העבירה כולל מעשה או מחדל אסור, תוצאה שהיא מותו של אדם, וכן קשר סיבתי בין המעשה לתוצאה (יעקב קדמי על הדין בפלילים חוק העונשין 1059-1060 (חלק שלישי, מהדורה מעודכנת, 2006) (להלן: קדמי, חלק שלישי)).
ההלכה היהודית דורשת "קשר סיבתי טהור", משמע שכוונת הקטילה "חייבת להיות מופנית רק כלפי הנרצח ועל מעשה הרצח להיות הגורם היחיד לתוצאה" (עניין טואלבו, פסקה 9, על סמך מקורות המשפט העברי שהובאו שם, למשל רמב"ם, הילכות רוצח ושמירת הנפש, פרקים ב, ד).
...
מבלי לחלוק כהוא זה על דברי חברי דומני כי ניתן על דרך המשפט העברי לבסס אף את המסקנה אליה הגעתי לפיה אין להרשיע את המשיב בעבירת ההריגה.
המסקנה מהאמור כי שוב עומדים אנו בצומת המדיניות המשפטית.
סבורני כדעת חברַי שיש להחמיר עם אלה המשתתפים במירוצי מכוניות.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

בדומה ר' ע"פ 10023/06 מייסרה נ' מדינת ישראל [פסקה 4 לפסק דינו של כב' הש' הנדל] (פורסם בנבו, 9.12.09) (להלן: "עניין מייסרה"): "תנאי בלתו אין להרשעת נאשם בעבירת המתה, הוא קיומו של קשר סיבתי בין מעשיו לבין תוצאת המוות. הפסיקה קבעה כי הקשר הסיבתי בעל שני רבדים: העובדתי והמשפטי. העובדתי – כשמו כן הוא – בדיקה היסטורית. המשפטי – נורמאטיבי: קביעת מדיניות משפטית מתי, או ליתר דיוק עד לאיזה גבול, יהא אדם אחראי לקשר העובדתי שלו לארוע מסוים. כדי להמחיש את העניין אצביע על דוגמאת קצה: הרי, בלא לידת הרוצח – לא היה מתרחש הרצח. אך, כמובן שאין להאשים את הוריו במעשיו הפליליים. הפסיקה הגדירה את הקשר הסיבתי העובדתי באופן הבא: "בבוחנו את דבר קיומו של קשר סיבתי עובדתי על בית-המשפט לקבוע אם ההיתנהגות נשוא האישום מהוה סיבה פיזית הכרחית בשרשרת הסיבתית שהסתיימה בתוצאה הטרגית" (.
...
לסיכום פרק זה: מלכתחילה, נוכח גרסת הנאשם אז כהיום, ספק רב האם ישנה תשתית עובדתית המצדיקה בחינתו של הקנטור; ספק האם מדובר בדין מקל; הנאשם אינו עומד במבחן הנורמטיבי הסובייקטיבי והראיות בנוגע לפגיעה הקשה בשליטתו העצמית דלות ביותר; ואם בכך לא די, הנאשם אינו עומד במבחן הנורמטיבי.
מכל האמור, דינה של טענת הקנטור להידחות מכל וכל.
סוף דבר: בהסתמך על הקביעות העובדתיות והמשפטיות של בית המשפט במסגרת תיק ניסיון הרצח, כאשר הוכח לפנינו קשר סיבתי בין הירייה שירה הנאשם בראשו של ת.מ לפטירתו בחלוף חמש שנים, ומתוך ששללנו קיומה של אחריות מופחתת, אנו מרשיעים את הנאשם ברצח, עבירה לפי סעיף 300(א) לחוק העונשין, התשל"ז-1977.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

קשר סיבתי: קשר סיבתי – מסגרת נורמאטיבית: זוהי הגדרתה של עבירת הרצח המיוחסת לנאשם : "300. (א) הגורם בכוונה או באדישות למותו של אדם, דינו – מאסר עולם" הלכה היא מלפנינו כי בעבירה תוצאתית יש להוכיח קיומו של "קשר סיבתי עובדתי" וקשר "סיבתי משפטי" בין ההיתנהגות - "הגרימה", לבין התוצאה - "מותו של אדם": "דרישה לקשר סיבתי משמעה כי היתנהגותו של הנאשם הוותה סיבה מהותית והכרחית, מנקודת ראות פיזית-אובייקטיבית, להתרחשות התוצאה. בהתאם לכך, על התביעה להוכיח כי היתנהגותו של הנאשם הוותה סיבה-בלעדיה-אין למות הקורבן. יודגש, כי היתנהגותו של הנאשם אינה חייבת להיות הסיבה היחידה והתכופה להתרחשות המוות, אולם עליה להיות בעלת תרומה הכרחית להתרחשות התוצאה הקטלנית כפי שזו אירעה בפועל [...] קשר הסיבתי המשפטי בא על סיפוקו על פי מבחן הצפיות הסבירה, קרי: הדרישה לקיומו של קשר סיבתי משפטי משמעה כי יש לבחון אם ניתן היה לצפות, באורח סביר ואובייקטיבי, את אפשרות התרחשותה של התוצאה הקטלנית. נקבע בפסיקה כי כאשר מדובר בעבירות בהן נידרש יסוד נפשי של מודעות סובייקטיבית של הנאשם לרכיבים העובדתיים של העבירה, ובפרט לאפשרות גרימת התוצאה הקטלנית – כמו בעבירת ההריגה –אין צורך לבחון את שאלת הקשר הסיבתי המשפטי, ודי בקיומה של מודעות אישית –סובייקטיבית, לאפשרות של גרימת התוצאה הקטלנית (...) במילים אחרות, הקשר הסיבתי המשפטי 'נבלע' ביסוד הנפשי של עבירת ההריגה, ואין טעם בדיון מקדים בשאלת קיומו של היסוד האובייקטיבי". (ע"פ 5656/11 שולמן נ' מדינת ישראל [פסקה 10 לפסק דינו של כב' הש' שהם](פורסם בנבו, 5.8.12) (להלן: "עניין שולמן")) בדומה ר' ע"פ 10023/06 מייסרה נ' מדינת ישראל [פסקה 4 לפסק דינו של כב' הש' הנדל] (פורסם בנבו, 9.12.09) (להלן: "עניין מייסרה"): "תנאי בלתו אין להרשעת נאשם בעבירת המתה, הוא קיומו של קשר סיבתי בין מעשיו לבין תוצאת המוות. הפסיקה קבעה כי הקשר הסיבתי בעל שני רבדים: העובדתי והמשפטי. העובדתי – כשמו כן הוא – בדיקה היסטורית. המשפטי – נורמאטיבי: קביעת מדיניות משפטית מתי, או ליתר דיוק עד לאיזה גבול, יהא אדם אחראי לקשר העובדתי שלו לארוע מסוים. כדי להמחיש את העניין אצביע על דוגמאת קצה: הרי, בלא לידת הרוצח – לא היה מתרחש הרצח. אך, כמובן שאין להאשים את הוריו במעשיו הפליליים. הפסיקה הגדירה את הקשר הסיבתי העובדתי באופן הבא: "בבוחנו את דבר קיומו של קשר סיבתי עובדתי על בית-המשפט לקבוע אם ההיתנהגות נשוא האישום מהוה סיבה פיזית הכרחית בשרשרת הסיבתית שהסתיימה בתוצאה הטרגית" (.
...
עוד נותנים אנו משקל נכבד לכך שהנאשם כלל לא התעניין במצבו של המנוח לאחר שדקר אותו בבטנו, לא העניק לו עזרה ולא דאג שאחרים יעשו כן. מסקנה זו בעינה עומדת גם אם הנאשם לא הבחין בדם היוצא מגופו של המנוח וגם אם המנוח לא התמוטט באופן מידי אלא לאחר מספר צעדים שפסע לעבר קבוצת המתפללים בצדו השני של הכביש.
לאחר שמיעת הראיות, הגענו לכלל מסקנה כי קיים קשר סיבתי עובדתי וקשר סיבתי משפטי בין הדקירה לבין מותו של המנוח; מעשיו של הנאשם אינם חוסים תחת סייג ההגנה העצמית, הגנה עצמית מדומה ואף לא קרוב לכך; מעשיו של הנאשם בוצעו תחת הלך נפשי של אדישות מובהקת.
סוף דבר, מכל המקובץ לעיל אנו מרשיעים את הנאשם בעבירת רצח בהתאם להוראת סעיף 300(א) לחוק העונשין, התשל"ז- 1997.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו