ערעור על החלטת המשיב מיום 10.9.2020 לפיה נדחתה תביעתו של המערער להכרה על פי חוק הנכים (תגמולים ושקום), התשל"ה-1975 (להלן: חוק הנכים), מהטעם שלא הוכח קשר סיבתי בין תנאי השרות לבין מחלת הסוכרת (סוג 2) על רקע גנטי או משקל עודף או כבד שומני.
למען שלמות התמונה נציין כי המערער אובחן כסובל גם מיתר לחץ דם ובעניין זה מנהל הליך נפרד.
גם דר' סטיבן מלניק, מומחה לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד, היתייחס בחוות דעתו לתנאי השרות של המערער וציין כי במהלך השנים עבד המערער בעבודה תובענית ומאומצת אשר לא אפשרה לו זמן פנוי לדאוג לצרכיו: "היו מצבים רבים של חוסר שינה ואוכל של חטיפים מהשקם במקום ארוחות סדירות עקב חוסר זמן בגין תפקידו. המשקל שלו עלה מ-55 ק"ג ל-94 ק"ג... הגורם העקרי להשמנה הוא הסטרס ולחץ בעבודה של עד 18 שעות ליום שלא אפשר לו אפשרות לאכול בצורה מסודרת ועם תזונה נכונה במהלך השירות הצבאי".
ביחס לכבד השומני, הסביר דר' מלניק כי זהו מצב שכיח במדינות המפותחות אשר קיים בקרב כ-30% מהאוכלוסייה.
ביחס לצה"ל הפנה המומחה לדבריו של דר' סלמן זרקא, ראש ענף בריאות הצבא במפקדת קצין רפואה ראשי בכנס "תזונה מונעת – איחוד כוחות" בשנת 2006 כי "הצבא הוא ראי החברה, לא רק בהרכב האנושי שלו, אלא גם בתחום המשקל של המשרתים בו". גם הנתונים שנאספו בצה"ל ומחקר אליו היתייחס המומחה בחוות הדעת מלמדים על עליה בשיעור המתגייסים הסובלים מעודף משקל, כמו גם במשתחררים מצה"ל. מכלל הנתונים שסקר בחוות הדעת הסיק המומחה כי על פי הספרות הרפואית, אין קשר בין שירות צבאי להשמנה.
...
אשר לעליה במשקל מצאנו לציין כי מהמסמכים הרפואיים שהוצגו עולה כי המערער הופנה מספר פעמים לדיאטנית ונמסר לו על ידי רופא כי עליו לרדת במשקל (ראו למשל בחודש אוקטובר 2008 ובינואר 2009, ע' 716, 203 לתיק הרפואי).
ביחס לכבד השומני, מומחי הצדדים מסכימים כי 30% מהאוכלוסיה סובלים ממצב זה. בהינתן כל האמור לעיל, אין בסיס לקשור פגימה זו לתנאי השירות של המערער.
אשר על כן, אנו דוחים את הערעור.