מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

קשר סיבתי בין התנהגות לגרימת מוות

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

העמידה בדרישת הקשר הסיבתי מתאפשרת גם אם הלידה כשלעצמה לא הייתה מביאה לאותו מצב נפשי כגורם סיבתי יחיד אלא רק בהצטרף לגורמים נוספים (השוו: פלר, עמ' 437; יצחק קוגלר תיאוריה ומעשה בדיני עונשין – מבוא והיסוד העובדתי 361 (2020) (להלן: קוגלר); והשוו לעניין הקשר הסיבתי בין היתנהגות לבין גרימת מוות: סעיף 309(5)) לחוק העונשין; ע"פ 140/10 חלילה נ' מדינת ישראל, פסקה 76 (10.3.2011)).
...
ויובהר, בסופו של דבר לא בוטל אומנם סעיף 303 (כשם שבאנגליה לא בוטל ה-Infanticide Act), ואולם אין בכך כדי ללמד, לדידי, על היות הרציונל שבצד עבירה זו שונה מזה שבצד ההוראות לעניין אחריות מופחתת (ראו מרדכי קרמניצר וחאלד גנאים הרפורמה בעבירות ההמתה [2019] לאור עקרונות היסוד של המשפט, ומחקר היסטורי והשוואתי 170-168, 355-354 (2020)).
לאור זאת, כשם שנאשם איננו יכול לטעון לתחולתם במצטבר (להבדיל מתחולה לחלופין) של סייג אי השפיות והסדרי הענישה/האחריות המופחתת, כך גם אין לאפשר לנאשמת לטעון לתחולתם במצטבר (להבדיל מתחולה לחלופין) של סייג אי השפיות ושל סעיף 303 לחוק העונשין.
הוחלט בדעת רוב כאמור בחוות דעתו של השופט נ' הנדל, שאליו הצטרף השופט ע' גרוסקופף כי הערעור יתקבל באופן חלקי, במובן זה שהמערערת תזוכה מעבירת רצח, וזאת חלף פסק הדין המורה על הפסקת ההליכים נגדה בגין עבירה זו. זאת בניגוד לחוות דעתו של השופט ד' מינץ, שסבר כי יש לקבל את הערעור באופן של זיכוי המערערת מעבירה של המתת תינוק.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ההגנה בבית משפט קמא ויתרה לבסוף על טענה זו. טענה נוספת שתפורט בהמשך הדברים, נגעה להיעדר דפברלטור ובלון חמצן מלא בשטח הבריכה, שפגע כנטען, במאמצי ההחייאה והביא לניתוק הקשר הסיבתי בין היתנהגות המערער למותו של המנוח.
דיון והכרעה עבירה של גרימת מוות ברשלנות, לפי סעיף 304 לחוק העונשין, הנה עבירה תוצאתית ו"על התביעה להוכיח – ברף הנידרש במשפט הפלילי – את היסודות העקריים הבאים: ראשית, יש להוכיח את התקיימות רכיבי היסוד העובדתי – מעשה או מחדל; שנית, יש להוכיח את התקיימותה של תוצאה קטלנית; ושלישית, יש להוכיח קשר סיבתי – עובדתי ומשפטי – בין המעשה או המחדל ובין המוות.
...
יום צלקובניק, שופט עמית השופט ארד-אילון: אני מצטרף לעמדת חבריי לפיה יש לדחות את הערעור על הכרעת הדין במובן זה שהמערער עבר עבירה של גרם מוות ברשלנות.
גם כך מדובר בפרק זמן לא מבוטל, ומקובלת עלי במלואה מסקנתו של בית משפט קמא, כי "היעדר הפיקוח מצדו של המערער במשך פרק זמן ממושך, חרף שדה הראיה הפתוח, מהווה רשלנות רבתי, שיש בה נטילת סיכון בלתי סביר לתוצאה שנגרמה, במובנו של סעיף 21(א)(2) לחוק העונשין. " בית משפט קמא מצא, שמדובר ברשלנות ברף הגבוה.
דנה מרשק-מרום, שופטת סוף דבר: הערעור על הכרעת-הדין נדחה.

בהליך ערעור פלילי תעבורה (עפ"ת) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המחלוקות היתמקדו בשאלות שעניינן אם המערער הסיע את הילד המנוח ואת אחותו אל ביתם, ואם ידע את כתובתם ואת גילם; אם ידע כי כדי להגיע אל ביתם עליהם לחצות את הכביש ממקום עצירת המיניבוס; סדר ירידת הילד המנוח ואחותו מהמיניבוס ולאן פנה כל אחד מהם לאחר ירידתו; אם הנאשם ראה את הילד המנוח לאחר ירידתו מהמיניבוס קודם שהחל בנסיעה; אם המערער גרם ברשלנותו למות הילד המנוח.
בית המשפט קמא אף דחה את טענת המערער כי נפילת הילד המנוח על הכביש באופן עצמאי מנתקת את הקשר הסיבתי בין היתנהגות המערער לבין תוצאת התאונה.
...
אנו סבורים שהדין עם בית משפט קמא בכל הנוגע לקבילות הסרטון.
המסקנה מכל אלה היא שלא נפל פגם בהכרעות העובדתיות של בית משפט קמא.
לנוכח כל האמור, הערעור על שני חלקיו נדחה.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הקשר הסיבתי בין היתנהגות הנאשם למות המנוח ייבחן איפוא בהתאם לכללי הסיבתיות הרגילים, קרי: קיומם של קשר סיבתי עובדתי ומשפטי בין מעשי הנאשם לתוצאה הקטלנית.
לכן, אף אם הייתי מקבל את טענת ההגנה (ואינני מקבלה) כי הנזק במוחו של המנוח נגרם מהתנודות והחבטות שספג ברכב בו הוסע בידי חבריו לאחר הארוע לבית החולים, גם אז לא היה מתנתק הקשר הסיבתי המשפטי בין הדקירות לבין מותו של המנוח באשר לא מדובר בסוג היתרחשות בלתי צפוי באופן קצוני שיכול לנתק את הקשר הסיבתי בין המעשה לתוצאה.
...
במצב הדברים הרגיל, אדם שדוקר את חברו שלוש דקירות בחזהו בכוונה להמיתו צופה בפועל שהלה ימות, ואין חשיבות מיוחדת למנגנון המדויק שהביא בסופו של דבר לתוצאה הרצויה מבחינת הנאשם.
לכן, אף אם הייתי מקבל את טענת ההגנה (ואינני מקבלה) כי הנזק במוחו של המנוח נגרם מהתנודות והחבטות שספג ברכב בו הוסע בידי חבריו לאחר האירוע לבית החולים, גם אז לא היה מתנתק הקשר הסיבתי המשפטי בין הדקירות לבין מותו של המנוח באשר לא מדובר בסוג התרחשות בלתי צפוי באופן קיצוני שיכול לנתק את הקשר הסיבתי בין המעשה לתוצאה.
גם נתון זה אינו יכול לשנות מן המסקנה כי התקיים קשר סיבתי משפטי בין מעשי הנאשם לתוצאה הקטלנית, שכן השתהות בהובלת פצוע לבית החולים אף היא דבר צפוי לחלוטין.

בהליך בקשה לפסילה עד תום ההליכים (בפ"ת) שהוגש בשנת 2023 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

ר' בעיניין זה בש"פ 6757/09 מזרחי נ' מדינת ישראל: "הגשת כתב האישום היא היוצרת את חזקת המסוכנות, מתוך הנחת המחוקק כי כתב אישום מבוסס על ראיות לכאורה שנשקלו בידי התביעה, ואין הכרח בשלב זה של ההליך המשפטי לידון בראיות לכאורה העומדות נגד הנאשם, אלא משביקש הנאשם לשכנע בקשר להן, כי אין בנהיגתו סכנה לציבור. בכך שונה הדבר מהוראת סעיף 21(ב) לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), תשנ"ו-1996, המצריכה היווכחות בית המשפט 'שיש ראיות לכאורה להוכחת האשמה' מתחילה... כללו של דבר, בחינת חומר הראיות אינה תנאי מקדים לפסלות, כי אם חלק ממכלול השיקולים לבחינת פסילה בשעה שמבקשים שלא להורות עליה" וגם בש"פ 8645/07 חדש נ' מדינת ישראל: "...בדברי ההסבר להצעת החוק הובהר כי מדובר בפסילה "אוטומאטית", אשר מטרתה "להביא לכך שנהג שהוגש נגדו כתב אישום בשל מעורבותו בתאונת דרכים שבה נהרג אדם, לא ימשיך לנהוג ולסכן בנהיגתו את הציבור, אלא אם כן ישתכנע בית המשפט שנהיגתו אינה מהוה סכנה לציבור" (הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 79) (פסילה בעבירה שגרמה לתאונת דרכים שבה נהרג אדם), התשס"ז – 2007, ה"ח 129).
בנסיבות בהן המשיב לא עצר בקוו הצומת הדמיוני- ועל עובדה זו אין מחלוקת, הרי שגם לו יתקבלו העדויות בדבר נסיעה פרועה של המנוח, הרי שאינה בגדר ארוע המנתק הקשר הסיבתי בין היתנהגות המשיב להתרחשות התאונה.
...
לאחר שעיינתי בתיק החקירה במלואו שוכנעתי כי לא עלה בידי המשיב לסתור את חזקת המסוכנות הסטטוטורית במקרה דנן.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו