בשעה 21:20, במהלך נהיגתו של התובע בקטנוע, לצורך משלוח נוסף עבור העסק, התובע נפגע בתאונת דרכים בצומת צבר, כאשר פגע בהולכת רגל שחצתה את הכביש בריצה ברמזור אדום (להלן: "התאונה").
מטרת תיקון החוק, על דרך הוספת סעיף 7א, היתה לאפשר - על אף הוראת סעיף 7 לחוק, השוללת זכאות לפיצויים מרשימת נפגעים, ובכלל זה מי שנהג ללא ביטוח - לפצות נפגע, בהתקיים התנאים הקבועים בו.
בעיניין לוי הנ"ל (עמ' 351-352), הוסבר:
"נראה, כי הטעם המונח בבסיס הוראת סעיף 7א נעוץ, בין היתר, בגבולותיו של השיקול ההרתעתי. פיצוי לכל נוהג שניפגע בתאונת דרכים, אפילו לא ביטח את השמוש בו - אילו היה ניתן - היה מקטין את התמריץ למלא אחר חובת הביטוח, וחותר תחת התכלית של פיזור הנזק. אך מקום בו אין הנוהג יודע - בפועל או בכוח - על העדר הכסוי הבטוחי, אין תוחלת בהרתעה ואין מקום להוצאתו אל מחוץ למעגל הזכאים לפצוי. יתרה מזאת, בהעדר יסוד נפשי של מודעות בפועל או בכוח למחדל הבטוחי, גם אין לומר כי נפל בהתנהגותו פגם חמור, הסותר את תקנת הציבור, ומקים עילה לשלילת זכאותו".
בהמשך, בע"א 1777/03 קרנית קרן פיצויים לנפגעי תאונות דרכים נ' אגמי, פסקה 18 (4.7.2005) (להלן: "עניין אגמי"), חודדו הטעמים העומדים ביסוד סעיף 7א לחוק: "טעמים של תקנת הציבור המשולבים בשיקולים של הרתעה כנגד היתנהגות פסולה או מסוכנת במודע - הם המבססים גם את הוראת סעיף 7א, השוללת את שלילת הזכאות מהנוהג הלא מבוטח שהשתמש ברכב בהיתר מהבעלים, בעודו חף מידיעה סובייקטיבית ואובייקטיבית בדבר העדר הכסוי הבטוחי".
שלושה תנאים מצטברים צריכים להתקיים, על מנת שתקום תחולה לסעיף 7א לחוק הפיצויים.
עם זאת, לעניין זה אין לגזור גזירה שווה בין חובת הבעלים ומתיר השמוש לזו של הנוהג, שכן חובתו של הנוהג לערוך ביטוח לנהיגתו ברכב היא משנית וטפלה לחובתו של הבעלים לעשות כן:
"... חובתו של בעל רכב לביטוח הנהיגה בריכבו שונה בכל-זאת מחובתו של מי שנוהג בהיתר בריכבו של הזולת. חובתו של בעל רכב היא חובה עיקרית וראשונית. זה דרכו של עולם, וכך נוהגות הבריות הלכה למעשה: כשם שבעל הרכב דואג להוצאתו של רשיון לרכב ורשיון נהיגה, כן דואג הוא - אמור הוא לדאוג - להוצאתה של פוליסת ביטוח לנהיגה ברכב. שונה מעמדו של הנוהג ברכב הזולת, שחובתו לביטוח היא חובה שניתן לסייגה כחובה מישנית, חובה הטפלה לחובת הבעלים. שהרי אין זה נהוג ואין זה מקובל שהנוהג ברכב הזולת יוציא פוליסת ביטוח לנהיגתו. לא אחת נהגתי ברכב של ידידיי, ואינני זוכר כי אי-פעם שאלתי מי מהם אם הוציא פוליסת ביטוח על הנהיגה ברכב. גם לא שמעתי כי מי מידידיי שאל שאלה מעין-זו כשנהג ברכב של ידידו. בדוגמה אודות שני הידידים הנוסעים יום-יום מירושלים לתל-אביב, דרך העולם היא שכל אחד מן השניים מניח - כדבר המובן מאליו - כי האחר דאג להוצאתה של פוליסת ביטוח. כך, אני מניח, נוהגים הכל, והחוק יילך בעקבות החיים...".
[רע"א 2853/96 קרנית - קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים נ' פרח, פ"ד נג(1) 680, עמ' 694 (1999) (להלן: "עניין פרח"].
החלופה הרלוואנטית לענייננו, היא זו שקבועה בסעיף 9(א)(3) לחוק, לפיה לקרנית עומדת זכות לחזור על "בעל הרכב או המחזיק בו כאמור בסעיף 7א".
בדיון בזכות החזרה של קרנית כלפי המעסיק - הבעלים של הקטנוע ומתיר השמוש בו - יש להבחין בין שתי שאלות נפרדות; "השאלה הראשונה והמקדמית היא לגבי עצם התרת השמוש, קרי, האם ראובן הבעלים אכן התיר לשמעון לנהוג ברכב. השאלה השנייה, הקשורה למרכיב האשם, היא אם ראובן ידע או צריך היה לדעת כי לשמעון אין כסוי בטוחי" [עניין ויצמן הנ"ל, פסקה 3 לחוות הדעת של כבוד השופט עמית.
...
סוף דבר
אני מחייב את קרנית לשלם לתובע את סכום הפיצוי לאחר ניכוי גמלאות המל"ל, בסך של 48,000 ₪ וכן שכ"ט עו"ד בשיעור של 13% בצירוף מע"מ מסכום הפיצוי הנ"ל, וכן הוצאות משפט בסכום כולל של 7,500 ₪.
אני מחייב את הצד השלישי, לשפות את קרנית במלוא הסכומים שחוייבה לשלם לתובע.
בנוסף, אני מחייב את הצד השלישי לשלם לקרנית הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד, בסכום כולל של 15,000 ₪.