טענות הצדדים
טענות התובעת
לטענת התובעת במסגרת התמודדותה לתפקיד חוקרת מחוזית, אחת המתמודדות במיכרז, גב' אלין אלול היתה מדריכה בצוות.
יודגש, כי זכות הטיעון מוקנית לעובד לא רק במקרה של פיטורים, אלא גם במקרים שבהם מבקש המעסיק לשנות את תנאי ההעסקה כגון – העברה לתפקיד אחר, שינוי הקף המשרה, וכיו"ב (ר' ע"ע (ארצי) 1465/02 בנימין משה – איגוד ערים לכבאות והצלה טבריה, פד"ע לט 646 (2004); ע"ע (ארצי) 173/06 מירה גרינשפן – האוניברסיטה העברית בירושלים (8.11.07); ע"ע (ארצי) 39172-11-16 מדינת ישראל – **** שדה (3.6.18)).
תצהירה ועדותה של גב' שרביט עולים בקנה אחד עם חקירתה בנוגע לתביעת התובעת אל מול המוסד לביטוח לאומי להכיר בפגיעתה נוכח אותה ישיבה כפגיעה בעבודה, ועיון בחקירה זו מחזק וממחיש את חוסר תום הלב וחוסר האנושיות שנקט הנתבע כאשר הודיע לתובעת על כך שלא תשמש יותר בתפקיד אליו נבחרה במיכרז, עדות שעולה בקנה אחד עם עדות התובעת:
" ...ש: מה ידוע לך לגבי הישיבה בה התבקשה הגב' אנה שטקלר על העברתה מתפקידה? ת:... המנכ"ל אילעזר יבלון זימן את הישיבה בה נכחו המנכ"ל, אני, אנה שטקלר ולמיטב זכרוני אפרת מייקין- יועצת המנכ"ל שכתבה פרוטוקול שלא הופץ, רונית צור, מנהל אגף משאבי אנוש אלמוג שרב. נושא בגינו זומנתי היה חקירות ילדים שהמנכ"ל אמר לי בשיחה מקדימה, אגבית, ימים לפני כן שהגיע להחלטה שתימצא חן בעיני. המנכ"ל ניהל את הישיבה ופתח בהכרזה שהגיע להחלטה להזיז את חנה מתפקידה ומעתה היא הבעיה שלי ועלי למצוא לה תפקיד, אמר זאת כאילו חנה לא נימצאת בחדר ולא פנה אליה בכלל. בהמשך מנה את שאר שנויי כוח האדם. ניסיתי להביע את התנגדותי למהלך הזזתה של חנה כפי שעשיתי מול השר מאיר כהן, אולם המנכ"ל הבהיר כי לא ישנה את החלטתו. אמרתי שמגיע לחנה לזוז משם כפרס על הסבל הנגרם מזה למעלה משנתיים על ידי קבוצות עובדות שאינן מקבלות את נהולה שלא בצדק ונתמכות ע"י ועד המשרד שהן בעצמן חלק ממנו. ש. כיצד הגיבה חנה למשמע הדברים? ת: כמוני, קיבלה הלם. דמעות זלגו מעיניה ויחד עם זאת אמרה למנכ"ל לאחר ..חצי שעת דיון לאחר שנתן לה את זכות הדיבור כי היא נוכחת בחדר וראוי לדבר איתה. הבהרתי למנכ"ל כפי שעשיתי בעבר עם מנכ"לים אחרים כי חנה מנהלת ראויה ואין שום סיבה להזיזה מתפקידה בשל התנכלותם של מספר עובדים הנתמכים ע"י הועד ומשסים את אמצעי התיקשורת נגדה. ש: האם היתקיימו עם הגב' אנה שטקלר דיונים קודמים לגבי העברתה מהתפקיד? ת: לא. היתקיימו עימה דיונים קודמים לאור הטענות של אותה קבוצת עובדים שרצתה בהחלפתה. הנושא של העברתה מתפקיד הועלה בפני ע"י השר מאיר כהן ועוזריו. הודעתי שעל גופתי והנושא הוסר ולא הגיע אליה. מבחינת חנה, לראשונה באותה פגישה נחשפה לרעיון העברה מתפקידה. כל הדיבורים בעיניינה היו בע"פ כולל הטענות כלפיה. בקשתי לראות את הטענות של הועד כלפיה בכתב ומעולם לא קיבלנו דבר.. למיטב ידיעתי נכתב פרוטוקול ע"י הגב' אפרת מייקן אולם לא הופץ ולא הגיע לידיי" (ר' נספח כו' לתצהיר התובעת).
פיצוי התובעת – עגמת נפש ונזק נפשי
עיון בכתב התביעה של התובעת מעלה כי תובעת היא פיצוי בגין עגמת נפש וגרימת נזק נפשי בשל האופן שבו הנתבע העביר אותה מתפקידה באופן חד צדדי מבלי שניתנה לה כל אפשרות להשמיע את טענותיה ונוכח הפגמים הרבים שחלו בנידון כמפורט בכתב התביעה.
יפים לעניינו דברי בית הדין הארצי לעבודה בע"ע 360/99 אהרון כהן נ. מדינת ישראל עבודה (ארצי כרך לג' (61) 32) (להלן: פרשת כהן) שם נדון עניינו של עובד שהועבר מתפקידו כמנהל מינהל סחר פנים במשרד המסחר והתעשייה, בית הדין קבע כי העברתו מתפקידו נעשתה שלא כדין, בחוסר תום לב, ותוך הפרת חוזה העבודה בין הצדדים, על כן קבע בית הדין כי יש מקום לפסוק לתובע פיצוי בגין נזק לא ממוני, בית הדין קבע לאמור: "עגמת נפש, כאב וסבל, אי נוחות, פגיעה ברגשות, אשר נגרמו עקב קיומו הלקוי של חוזה, כולם מהוים נזק לא ממוני, אשר, כבדיני הנזיקין, מוכרים גם בדיני החוזים. דיני החוזים מכירים בהם כנזק בר פיצוי (ראה ע"א 348/79 חנה גולדמן נ' יצחק מיכאלי, תמר מיכאלי וחברת ביניש בע"מ, פ"ד לה(4), 31; דוד קציר, "תרופות בשל הפרת חוזה", חיפה 1991, חלק ב', עמוד 1087).
...
עם זאת לא שוכנענו כי יש לקזז את הסכומים שקיבלה מהמוסד לביטוח לאומי שעה שיש בהם כדי לפצות אותה על הנכות הנפשית שנגרמה לו ואין לכך קשר לפיצוי ממוני בנוגע להפסד שכר.
אשר על כן שוכנענו כי יש לפצות את התובעת בגין ההפרש בין השכר שקיבלה עובר להעברה מתפקידה לבין הפנסיה שקיבלה וזאת לתקופה של 24 חודשים.
כמו כן מדובר בפיצוי בגין ימי מחלה שהתובעת בחרה לקבלם והתשלום בגינן נעשו בהתאם להוראות חוק דמי מחלה והוראות התקשי"ר.
בכל הנוגע לטענת של אבדן אחוזי פנסיה לא שוכנענו כי יש לפצות בגין רכיב זה, שעה שהתובעת קיבלה יותר משבעה אחוזי פנסיה נוספים בשל מצב בריאותה.