אחד משותף מנישואיו החדשים (להלן: "ילד משותף") ואחד מבעלה הראשון של אשתו השניה (להלן: "ילד חורג").
די בכך שהתובע עונה על זכאות לקצבת שאירים ואין דרישה שכל ארבעת ילדיו יענו לדרישה זו.
לנוכח ההיסטוריה החקיקתית של הסעיף והצורך בעזרה למשפחות מעוטות יכולת כפי נוסח דברי ההסבר לחוק, הכוונה היתה להרחיב את תחולתו כדי לכלול משפחות מרובות ילדים שמעמדן הכלכלי תלוי בתשלום הגמלאות.
(ב)(1) בכפוף להוראות סעיף קטן (ב1), לפני תחילת כל שנת לימודים או בתחילתה ישלם המוסד מענק לימודים, בשיעורים המפורטים בפסקה 2, לכל אחד מאלה, לפי הענין:
(א)הורה יחיד, בעד כל אחד מילדיו; (ב)הורה שמשתלמת לו גמלה לפי סעיף 5(א)(3) לחוק הבטחת הכנסה, בעד כל אחד מילדיו; (ג)מי שבמשמורתו ילד שנתייתם משני הוריו, בעד אותו ילד; (ד)מי שבמשמורתו ילד נטוש כמשמעותו לפי חוק הבטחת הכנסה, בעד אותו ילד; (ה)מי שמשתלמת לו, לפי הסכם הנערך לפי סעיף 9, קצבה בעד ילד שעלה לישראל בלי הוריו, בעד אותו ילד; (2)מענק הלימודים יהיה בשיעורים האלה:
(א)18% מהשכר הממוצע-בעד ילד שלפני יום א' בטבת שבאותה שנת לימודים (בסעיף זה-היום הקובע), מלאו לו 6 שנים ולא מלאו לו 11 שנים; (ב)10% מהשכר הממוצע-בעד ילד שביום הקובע מלאו לו 11 שנים ולא מלאו לו 14 שנים.
" בנוסף עלינו לבדוק את ההגדרה בחוק מישפחות חד הוריות תשנ"ב-1992:
"הגדרות 1.בחוק זה-"הורה יחיד"-תושב ישראל אשר בהחזקתו ילד הנמצא עמו ואשר נתקיים בו אחד מאלה:
(1)הוא אינו נשוי ואין אדם הידוע בציבור כבן זוגו; (2)הוא נשוי ומתקיים בו האמור באחת מפסקאות המשנה (א), (ב) או (ג), ובתנאי שאין אדם אחר הידוע בציבור כבן זוגו; (א) הוא חי בנפרד מבן זוגו תקופה של שנתיים לפחות ופתח בהליך על פי דין להשתחרר מקשר הנישואין ופעל במסגרת הליך זה שנתיים לפחות; (ב) היא עגונה, כמשמעותה בסעיף 1 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה–1995; (ג) היא חיה בנפרד מבן זוגה, שהתה במקלט לנשים מוכות 90 ימים לפחות, מתוך תקופה של שנים עשר חודשים שתחילתה ביום הראשון לשהותה במקלט כאמור, פתחה בהליך על פי דין להשתחרר מקשר הנישואין ופעלה במסגרת הליך זה במשך שישה חודשים לפחות; ואולם אישה תהא פטורה מפתיחת הליך כאמור אם לשכת הסעד אישרה כי יש בכך כדי לסכן את חייה או את חיי ילדה; (3) הוא עולה חדש שנמצא בארץ למעלה משנה ופחות משנתיים ובן-זוגו לא עלה לארץ ואף אינו שוהה בה, ובתנאי שאין לו בן זוג אחר; "השר"-שר העבודה והרווחה; "ילד"-ילד כמשמעותו בסעיף 1 לחוק הביטוח הלאומי שטרם מלאו לו 18 שנה; " 2. כללי הפרשנות של החקיקה הם ברורים. אמנם התכלית היא בבסיס הפרשנות ובחקיקה סוציאלית הפרשנות תהא לטובת הנזקק, אולם גם עניין זה כפוף רק למקום שבו אין הלשון מפורשת או במובן של לקונה או במובן של אי היותה חד משמעית.
...
מכל מקום סבורים אנו כי פרשנות לפיה לא יהיה זכאי למענק למודים לשני ילדיו הראשונים מאשתו הראשונה לא תעלה בקנה אחד עם תכלית החוק והגיונו שכן היא גורעת מהזכאות שהיתה קמה לו אילו היה הורה יחיד.
נמצאנו במצב אבסורדי בו אדם שנישא ומתמודד אמנם עם בן זוג בפרנסת 4 ילדים או לפחות שלושה שכולם שלו, מקבל פחות, או ליתר דיוק הילדים הזכאים לקצבת שארים מקבלים פחות.
יחד עם זאת, כפי שציינו לעיל לשון החוק בנסיבות של התובע הספציפי הזה לא מאפשר את קבלת התביעה מאחר ולא מתמלאים בו ובילדיו כל התנאים המצטברים אותם קובע החוק מפורשות ועל כן חזקה עלינו מצוותו של בית הדין הארצי בפסק הדין בעניין ליאורה עמר פורמן האומר מפורשות כי אין בית הדין רשאי להכניס לחוק חריגים שאינם מפורטים בו.
לאור האמור התביעה נדחית בנסיבות אלה ללא צו להוצאות.