בפסק הדין, נדחה ערעור המבקש על פסק הדין של בית הדין הארצי של לישכת עורכי הדין (להלן: בית הדין הארצי), מיום 22.12.2021, בבד"א 27/21 (עורכי הדין א' שטמר, ב' לבנטל, ו-ע' מרינברג), שבגדרו נדחה ערעור המבקש על פסק הדין של בית הדין המשמעתי המחוזי של לישכת עורכי הדין בירושלים (להלן: בית הדין המחוזי), מיום 10.6.2021, בבד"מ 1/18 (עורכי הדין ז' דסברג, ח' גרינבאום ו-ב' ארד).
לפי כתב הקובלנה שהוגש נגד המבקש, יצג הלה שתי אחיות (להלן: המתלוננות) בהליך משפטי נגד אחיהן.
בנוסף נטען בכתב הקובלנה, כי למרות שנשלחו אל המבקש מספר פניות בדואר רשום, ואף בוצעה לו מסירה אישית של התלונה, באמצעות חוקר מטעם לישכת עורכי הדין, לא התקבלה כל תגובה מצידו לתלונה.
התניה החוזית הנטענת, בהסכם שכר הטירחה, קובעת כך: "[המבקש] זכאי ויכול לקזז את שכר טירחתו מהפיקדונות או ההפקדות אשר יופקדו אצלו לזכות [המתלוננות] מבלי לבקש זאת מ[המתלוננות] וחתימת [המתלוננות] על הסכם זה מהוה הסכמה לכך". עינינו הרואות, כי התניה מקנה למבקש, כביכול, זכות 'לקזז' (כלשון החוזה) את שכר הטירחה מכספי הנאמנות; הא ותו לא. אין בינה, לבין התנאה על סעיף 88 לחוק לישכת עורכי הדין – ככל שהדבר ניתן, ואינני נידרש להכריע בכך בגדרי בקשה זו – דבר וחצי דבר; בפרט, אין בה כדי להרחיב את זכות העיכבון של המבקש מעבר לתנאי הסעיף, או להתגבר על המיגבלה הקבועה בו, שלפיה זכותו של עורך דין לעכב כספי לקוח, שהגיעו לידיו עקב שירות שניתן על-ידו, מותנית בהגשת "תביעה על שכר טירחתו או הוצאותיו תוך שלושה חדשים מיום שהלקוח דרש ממנו בכתב את מה שעוכב". יתרה מזאת, אפילו אניח כי אכן, כטענת המבקש, עסקינן בסעיף דיספוזיטיבי, הרי שהנטל המוטל על המבקש לסטות מהדין הדיספוזיטיבי – כבד, בפרט מקום בו הסטייה היא לטובת הצד שניסח את החוזה; לכל הפחות, על ההתנאה להיות מנוסחת בלשון ברורה וחד-משמעית (ראו למשל: איל זמיר פירוש והשלמה של חוזים 36-35, 41-40 והאסמכתאות שם (1996)).
...
לאחר שעיינתי בבקשת הרשות לערער, ושקלתי את נימוקיה, באתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה – להידחות.
אשר על כן, בקשת רשות הערעור נדחית בזאת.