ביום 26.7.2011 הגיש המשיב תביעה בבית המשפט לעינייני מישפחה בפתח תקווה לפירוק שתוף ביחס לדירה.
בית המשפט דחה את עמדת העותרת כי מדובר בפורום בלתי נאות, זאת לנוכח העובדה שהנכס נמצא בישראל.
הוא מדגיש כי התביעה הראשונה הוגשה לבית הדין הרבני כבר בשנת 1999, ואין כל סיבה הגיונית לסרוב העותרת לקבל את הגט בישראל.
סעיף 1 לחוק שיפוט בתי דין רבניים קובע כי:
"עניני נישואין וגירושין של יהודים בישראל אזרחי המדינה או תושביה יהיו בשיפוטם היחודי של בתי דין רבניים".
בהמשך לכך נקבע בסעיף 3 לחוק כי תביעה במסגרת סעיף 1 יכולה לכלול עניינים הכרוכים בתביעת הגירושין: "הוגשה לבית דין רבני תביעת גירושין בין יהודים, אם על ידי האישה ואם על ידי האיש, יהא לבית דין רבני שיפוט יחודי בכל ענין הכרוך בתביעת הגירושין, לרבות מזונות לאישה ולילדי הזוג".
מנגד, ישנו מועמד נוסף להקניית הסמכות – ולטענת העותרת הוא המהוה את המקור הבלעדי לסמכות בית הדין הרבני במקרה זה. בשנת 2005 ניכנס לתוקף תיקון 3 לחוק, הקובע בסעיף 4א את סמכות בית הדין הרבני מבחינה בינלאומית בעינייני גירושין.
עקרון זה כבר זכה לביטוי בדברי הנשיא מ' לנדוי:
"מעיקרא נטול בית-המשפט המחוזי סמכות לידון בתביעת גירושין בין בעלי-הדין שלנו שהינם עדיין בעלי אזרחות ישראלית. בכך דווקא טמונה החומרה המיוחדת שבפירוש המילולי של סעיף 1 בדבר המצאות בעל-הדין בישראל; אם יוחלט שגם בית-הדין הרבני אינו מוסמך לידון בענינם, הרי שהשארנו את המשיבה לאנחות, ללא פורום כלשהוא שבו תוכל להגיע אל התרת קשר הנישואין שלה עם העותר על-פי ההלכה" (בג"ץ 297/77 חן נ' בית-הדין הרבני האיזורי בחיפה ואח', פ"ד לא(3) 679, 687 (1977)).
...
ואולם, וכפי שיובהר, סלע המחלוקת ואורכם של ההליכים מובילים למסקנה ברורה שבקנה-מידה רציונאלי, גם על-פי האינטרסים של הצדדים וציפיותיהם, נעדרת מידתיות בין ההשקעה של הצדדים בהליך השיפוטי לבין הפער בעמדותיהם ומהותן.
מסקנה זו נגזרת מגבולות ההליך השיפוטי בישראל.
לסיכום, אמת-המידה למתן צו עיכוב יציאה מן הארץ במסגרת סעיף 4א לחוק שיפוט בתי דין רבניים היא חשש כן וממשי שמא הימנעות ממתן הצו תביא לידי עיגון.
ניתן להגדיר הבדל זה כהבדל בין "סמכות פנים" מול "סמכות חוץ", או "סמכות מקומית" מול "סמכות בינלאומית".
סוף דבר
המסקנה היא שיש להפוך את הצו על תנאי שניתן לחלוט, באופן שיפורט להלן.