ביום 22.6.08 נימסרו לידי אישתו של העותר דרישות המופנות לעותר לתשלום חוב ארנונה, בהתאם לחוק ההסדרים במשק המדינה (תקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב), התשנ"ג 1992 (להלן: "חוק ההסדרים") בגין המושכר ובגין נכס נוסף ברחוב נחלת בנימין 125 בתל אביב.
נכון למועד הגשת הסיכומים, השאלה היחידה שנותרה לדיון היא האם המשיבה רשאית להמשיך בהליכי האכיפה המנהלית על פי נספחים ט'1 – ט'3 לעתירה לאור השהוי הרב בו נקטה המשיבה, לטענת העותר, ומאחר שביום 14.5.2012 ניתנה החלטה על ידי רשם ההוצאה לפועל שלפיה יש להעביר למשיבה סכום של 129,707 ₪ והיתרה תוחזר לעותר.
על פי סעיף 3 א' לחוק הרשויות המקומיות, מי שחויב בתשלום רשאי תוך 90 יום מיום קבלת הודעת התשלום להשיג עליה, אין חולק כי העותר לא עשה כן ופנה למשיבה לאחר כ – 4 שנים ממועד מסירת האזהרה.
לטענתו, היתנהגות הרשות מצביעה על ויתור על זכותה לפעול בהליכי גבייה מינהליים על פי ההודעות מיוני 2008, וזאת מכוח העובדה שעמד לרשותה תיק הוצל"פ פתוח והופקד בו מלוא סכום החוב בתיק, כך שאילו סברה כי הסכום שהופקד לא כיסה את החוב ,הייתה ממשיכה בהליכי גבייה במקביל ומשלא עשתה כן במשך שנים רבות, מעידה היתנהגותה על ויתור על זכות זו.
לגבי הנכס ברחוב נחלת בנימין 125 טוען העותר כי לא היה כל חוב לעירייה בגין נכס זה, והא ראיה, שחוב זה לא נכלל במסגרת ההליכים בתיק ההוצל"פ. כיום, בחלוף הזמן , אין העותר מסוגל להביא ראיות לעניין זה. בנסיבות אלה עקב שהוי הרשות, השתנה מצב העותר לרעה.
דיני ההתיישנות מאזנים בין השיקולים הנוגדים, מטרתו של חוק ההתיישנות הוא להגשים תכלית חברתית מחד, היינו ההשלכות הנובעות ממתן האפשרות להגיש תובענה באיחור אל מול אינטרס התובע לנהל הליכים למימוש זכותו.
האם יש בתכליתו של הסדר זה כדי להצדיק את אי תחולתו של מוסד ההתיישנות? בעיניין נסייר נקבע כי התשובה לכך היא שלילית.
אמר על כך כב' השופט ד' לוין:
"בחקיקה הישראלית קבועים הסדרים לא מעטים, שתכליתם לסייע לרשויות בגביית תשלומי המס ובאכיפת ההוראות הפיסקאליות השונות. הסדרים אלה, ברובם המכריע, נותנים בידי הרשויות הגובות אמצעי- עזר אדמיניסטרטיביים גרידא, שכל תפקידם להקל על מלאכת הגביה. בכלל אלה מצויות, דרך כלל, אותן הוראות חוק שמכוחן יכולות הרשויות להתנות השלמתן של עסקאות במקרקעין בפירעון חוב המס... טיבם של הסדרים סטטוטוריים אלה הוא, אפוא, אדמיניסטרטיבי- אכיפתי, ולמעשה, אין המדובר אלא בהליכים ממין מיוחד של הוצאה לפועל" (ע"א 633/91 מנהל מס רכוש ומנהל מס שבח מקרקעין ת"א נ' שמש, פ"ד מח(1) 841, 850 (1994)) (להלן: פרשת שמש).
...
"
בעניננו, אינני מקבלת את טענת השיהוי של העותר.
משקבעתי שהרשות פעלה כדין, אין בידי לקבלת את בקשת העותר ליתן צו המורה לרשות להפסיק את הליכי הגבייה.
אשר על כן, העתירה נדחית.