מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

קבלת בקשה לקבלת חומר חקירה זכות מכח חוק חופש המידע

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

ביחס לתיק זה הוחלט כי מימצאי החקירה אינם מגבשים תשתית ראייתית מספקת להעמדתה של דוד לדין פלילי ועל כן הוא נגנז בעילת "העדר ראיות מספקות". ביום 12.2.2020 פנה עותר 1 (להלן: דרוקר), עתונאי חוקר ופובליציסט, אל דוברות משרד המשפטים בבקשה לקבל לעיונו את חומר החקירה בתיק המתנות בלבד, מכוח הנחיית פרקליט המדינה מספר 14.8, שעניינה "בקשה מצד גורמים שונים לעיין בחומר חקירה שבתיק מישטרה" (להלן: הנחיית פרקליט המדינה או הנחייה 14.8).
כפי שכתב חברי השופט י' עמית, בספרו חסיונות ואינטרסים מוגנים הליכי גילוי ועיון במשפט האזרחי והפלילי 336 (2021): "הנחיית פרקליט המדינה מגבשת את זכות העיון הפרטית במשפט המינהלי ביחס לתיק פלילי. ניתן לומר כי הנחיה זו היא מבחינה מסוימת 'תמונת ראי' לסעיף 74 לחסד"פ [חוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982], באשר שני מסלולים אלה עוסקים בחומר שנימצא ב'תיק חקירה'; ואולם, בעוד סעיף 74 ניכנס לפעולה לאחר הגשת כתב האישום, בהנחיה נקבע במפורש כי היא אינה חלה מקום בו הוגש כתב אישום. ההנחיה קובעת גם כי 'חוק חופש המידע אינו חל על מידע כאמור', כך שמדובר במסלול ייחודי שאינו חל מקום שבו חלה זכות העיון הציבורית מכוח חוק חופש המידע ואינו עומד לזכות הנאשם לאחר הגשת כתב האישום". בהנחיה מפורטים השיקולים השונים אותם הרשות צריכה לשקול לשם הכרעה בבקשה לעיון במידע המצוי בתיק חקירה.
...
בתשובתו הבהיר העוזר כי הבקשה נבחנה היטב על ידי מספר גורמים בפרקליטות המדינה ובמערך הייעוץ המשפטי לממשלה ואף על ידי היועץ המשפטי לממשלה באופן אישי, והוחלט שאין להיעתר לה. בנוסף, בתגובתם המקדמית לעתירה טענו משיבים 1 ו-2 כי בקשת העיון שהוגשה מטעם העותרים אינה מתבססת על אינטרס אישי בעיון ואף לא קיימת זיקה הדוקה בין מטרת העיון המבוקשת להליך הפלילי.
בנסיבות אלה אפוא, אין מקום להתערב בהחלטה שלא להיעתר לבקשה לעיון בתיק החקירה, החלטה שהתקבלה בהתאם לאמות המידה שנקבעו בהנחיית פרקליט המדינה.
דיון והכרעה דין העתירה להידחות בהיעדר עילה להתערבותנו.
העתירה נדחית אפוא.

בהליך רישוי עסקים (רע"ס) שהוגש בשנת 2021 בעניינים מקומיים רמת גן נפסק כדקלמן:

אומר בפתח החלטתי זו שככל שנוגע לבקשה לצוו " להשלמת חומר חקירה" אני מבין שמדובר בבקשה לעיון בחומר חקירה שלא הועמד לעיון ב"כ המבקשים , קרי בקשה לפי סעיף 74 (ב) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב 1982.
(-) הראציונלים הניצבים בבסיס הליכי הגילוי והעיון לפי סעיף 74 לחסד"פ, שונים מהרציונאלים שבבסיס הזכות הציבורית לגילוי ועיון מכוח חוק חופש המידע.
הילכת וייס, שהשלימה את הפסיקה שניתנה בעיניין ג'ולאני וסגל, לא התיימרה להטמיע את הדין המנהלי של חופש המידע אל תוך ההליך הפלילי, אלא העתיקה את הבקשה לגילוי ולעיון שנועדה לאשש טענה לאכיפה בררנית, ומיקמה אותה בשלב הטענות המקדמיות לפי סעיף 149(10) לחסד"פ. (-) האמצעי הדיוני להעלאת הדרישה לקבלת חומר לצורך ביסוס הטענה לאכיפה בררנית הוא סעיף 108 לחסד"פ, ולא סעיף 74 לחסד"פ. אין בכך כדי לגרוע מזכותו של נאשם, כמו כל אדם אחר, לפנות בבקשה במסלול של חוק חופש המידע, ואולם לא יהא בכך כדי לעכב את ההליך הפלילי.
...
אומר בפתח החלטתי זו שככל שנוגע לבקשה לצו " להשלמת חומר חקירה" אני מבין שמדובר בבקשה לעיון בחומר חקירה שלא הועמד לעיון ב"כ המבקשים , קרי בקשה לפי סעיף 74 (ב) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב 1982.
לכן הוא מביע תמיהה כיצד לא נעתר אגף ההנדסה לבקשת העסק הנוכחית.
אולם אני סבור שב"כ המבקשים לא מצליח להציג תשתית ראייתית ראשונית לפיה אכן העסקים הקודמים, שפעלו במקום, אחזו ברישיון עסק.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

הזכות של כל אזרח לקבלת מידע מרשות ציבורית מוסדרת בסעיף 1 לחוק חופש המידע, תשנ"ח – 1998, ואולם, סעיף 14 לחוק קובע כי החוק לא חל, בין היתר, על גוף/רשות שלהם סמכות חקירה לפי דין – לגבי מידע שנאסף לצרכי חקירה וכן על מערכי המודיעין והחקירות של משטרת ישראל.
בית המשפט העליון, בבג"ץ 10271/02 פריד נ' משטרת ישראל – מחוז ירושלים תק-על 2006(3), 1128 (2006 ) (להלן: "עניין פריד") קבע, כי אמנם סעיף 14(א)(9) פוטר את מערך החקירות של המישטרה מתחולת החוק, אך אין מדובר בהסדר שלילי, המונע מאדם את האפשרות לקבל מידע מגופים אלה, כאמור בדברי ההסבר להצעת החוק: "יובהר כי הצעת החוק אינה באה למצות את מלוא האפשרות לקבל מידע מן הרשויות. נסיבות אשר אינן נופלות בגדר זכות למידע לפי חוק זה, בשל מהות המידע המבוקש, מיהות המבקש או הרשות המתבקשת - אין ההצעה באה להשמיע איסור לתת בהן מידע " (ה"ח תשנ"ז, 397).
וכך, גם כאשר לא עומדת למבקש זכות העיון מכוח חוק חופש המידע, עדיין נקודת המוצא היא גילוי והחיסיון הוא חריג.
בעיניין ע"א 2629/98 השר לבטחון פנים נ' הרב שלום דב וולפא, פ"ד נ(1) 786, 793-794, נקבע כי המבקש הנו צד מעוניין, בעל אינטרס אישי לגיטימי לעיין בחומר החקירה לצורך ניהול תביעתו וכי מתן זכות העיון תאפשר לו למצות זכויותיו בתביעה ותקדם את הערך של גילוי האמת ועשיית צדק על יסוד גילוי מלא של ראיות, שהנו אינטרס צבורי ולא רק אינטרס פרטי של המתדיין.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשה ובתגובה, מצאתי כי דין הבקשה להתקבל.
לאור האמור לעיל, הבקשה מתקבלת, ואני מורה על ביטול הצו שניתן ביום 11.10.20.
מאחר וצד ג' 2 ביקש השלמת טיעוניו במסגרת תשובתו לתגובת המודיעה לבקשתו לדחיית התביעה כנגד על הסף, לאחר המצאת חומר החקירה, ולאור החלטתי הנוכחית, ישלים צד ג' תשובתו עד ליום 1.12.20.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

על פי הפסיקה שאלת גילוי מסמכים לפי סעיף 108 ל-חסד"פ תדון בגדרי ההליך הפלילי, שהוא המקום הטבעי לבקשת מסירת חומרים אלו, ולא בגדר בקשה מכח חוק חופש המידע, התשנ"ח-1998 (להלן: חח"מ).
נפסק לא אחת, כי בית המשפט לא יתחשב באפשרויות הגנה ערטילאיות וספקולאטיביות ולא יעתר לבקשות לקבל חומרים, כשהרלוונטיות שלהם היא רחוקה ושולית [ראו עמית, חסיונות ואינטרסים, שער שני, פרק ז' - הרלוואנטיות כמבחן העקרי להגדרת 'חומר חקירה', עמודים 221–224, סעיף ד' שכותרתו "גבול הגישה הליבראלית מסע דיג ספקולאטיבי" והאסמכתאות שם].
הילכת וייס, שהשלימה את הפסיקה שניתנה בעיניין ג'ולאני וסגל, לא התיימרה להטמיע את הדין המנהלי של חופש המידע אל תוך ההליך הפלילי, אלא העתיקה את הבקשה לגילוי ולעיון שנועדה לאשש טענה לאכיפה בררנית, ומיקמה אותה בשלב הטענות המקדמיות לפי סעיף 149(10) לחסד"פ. (-) האמצעי הדיוני להעלאת הדרישה לקבלת חומר לצורך ביסוס הטענה לאכיפה בררנית הוא סעיף 108 לחסד"פ, ולא סעיף 74 לחסד"פ. אין בכך כדי לגרוע מזכותו של נאשם, כמו כל אדם אחר, לפנות בבקשה במסלול של חוק חופש המידע, ואולם לא יהא בכך כדי לעכב את ההליך הפלילי.
...
סוף דבר במסגרת שתי הבקשות בשני התיקים ביקש ב"כ הנאשמים להורות למאשימה להמציא מסמכים שונים.
בהינתן הוראות החוק והפסיקה, ראיתי לנכון להיעתר באופן חלקי לבקשות כדלקמן: באשר לבקשה לקבל העתק הנוהל הרלוונטי - מצאתי כי הדין עם המאשימה וכי הנוהל המאושר, אליו הפנתה המאשימה, עונה על הבקשה ומשכך רכיב זה של הבקשה נענה במלואו.
באשר לבקשה לקבל מידע מהרשות - משלא הונחה תשתית לבקשה ואף לא הונחה תשתית כלשהי לנחיצות מידע זה להגנת הנאשמים ולרלוונטיות שלו להליכים הפלילים המתנהלים נגד הנאשמים - מצאתי כי אין מקום להיעתר לבקשה בנוסחה כיום.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2023 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

בקשה מעין זו לא יכולה לעמוד לא לפי דרישת חוק חופש המידע התשנ"ח – 1998 ולא לפי סעיף 108 לחסד"פ. כמו כן, הנאשמים טוענים שבעבר קיבלו היתרים להפעלת המטמנה מרשות מקרקעי ישראל ושכללו תנאים שונים לנתינתם ושהתנאים הללו נקבעו שלא כדין.
טענה זו היא מוקשת בעיני ואיננה משכנעת וזאת מהסיבות הבאות: א. ראשית, אם התנאים שנקבעו בעבר על ידי רשות מקרקעי ישראל למתן ההיתרים להפעלת המטמנה נקבעו שלא כדין ולרעת הנאשמים, מה יש לנאשמים להלין על אותם תנאים, אם הם עמדו בהם בעבר וקיבלו היתרים וגם לא הועמדו לדין לגבי התקופה שבה פעלו במטמנה מכוח ההיתרים.
ב. שנית, ההגנה לא תגיש בקשה נוספת לקבלת חומר חקירה לפי סעיף 74 לחסד"פ וגם לא תגיש בקשה נוספת למתן צו להמצאת מסמכים לפי סעיף 108 לחסד"פ. ככל שתוגש בקשה כזו היא תדחה על הסף ללא קבלת תגובת המאשימה.
לאור מספר הבקשות שהוגשו בעיניין זה עד כה ולאור הזמן הרב שחלף מאז הגשת כתב האישום ועד היום, הנני קובע שההגנה מיצתה את זכויותיה הדיוניות בעיניין זה. ג. שלישית, ההגנה גם לא תגיש בקשה להסרת חיסיון וזאת ככל שישנה תעודת חיסיון בתיק.
...
לסיכום, הבקשה שבפניי למתן צו להמצאת מסמכים לפי סעיף 108 לחסד"פ נדחית לגבי ארבע הקבוצות.
לפיכך הנני מורה כדלקמן: ראשית, המאשימה לא תגיש בקשה נוספת לתיקון כתב האישום, אלא אם כן מדובר בהוספת אחד הנאשמים הקיימים כעת בכתב האישום כעד בתיק וזאת היה ויגיע להסדר טיעון בנפרד משאר הנאשמים.
לאור מספר הבקשות שהוגשו בעניין זה עד כה ולאור הזמן הרב שחלף מאז הגשת כתב האישום ועד היום, הנני קובע שההגנה מיצתה את זכויותיה הדיוניות בעניין זה. ג. שלישית, ההגנה גם לא תגיש בקשה להסרת חיסיון וזאת ככל שישנה תעודת חיסיון בתיק.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו