ערעורה של קו-אופ
פיצויים בגין 90 הימים של "ארכת החסד"
בחוזה השכירות בין חברת עייני לבין קו-אופ קבעו הצדדים בסעיף 5.3, כאמור, כי "איחור של עד 90 יום ביום המסירה לשיפוצים, לא יחשב כהפרה".
למעשה, בסעיף 5.3, הסכימו חברת עייני וקו-אופ ליתן לחברת עייני "ארכת חסד", לפיה תוכל לאחר במועד המסירה לקו-אופ, לפרק זמן של 90 יום לכל היותר.
הלכה היא, כי כאשר קבעו הצדדים בחוזה שביניהם, כי איחור של תקופה מסוימת לא יחשב כאיחור המהוה הפרת החוזה, פרשנות בתי-המשפט לעניין הפצוי במקרה של הפרה הנה, כי איחור מעבר לתקופה שנקבעה מהוה הפרת החוזה, ומשהופר החוזה, זכאי הצד הנפגע לפצוי מהיום שבו התחייב המפר למסור את החזקה, ולא מתום הארכה, אלא אם קבעו הצדדים אחרת.
ואולם, לקראת סיום פסק-הדין, במסגרת קביעות בית-המשפט לעניין התביעה שכנגד, שהוגשה על-ידי חברת עייני בעיניין אי-תשלום דמי השכירות מיום 1.6.97 ועד 19.8.97, קבע בית-המשפט המחוזי כי: "נוכח האיחור במסירת המושכר לשיפוצים, אין מקום לתביעה זו והיא נדחית."
לטענת חברת עייני, טעה בית-המשפט המחוזי בכך, שהשמיט - במסגרת קביעתו בתביעה שכנגד - את תשלום דמי השכירות בעבור חודש יולי 1997, בסך של 78,090 ש"ח, בצרוף הפרישי הצמדה וריבית, שכן אין מחלוקת, כי זכאית חברת עייני לתשלום דמי השכירות בעבור חודש זה.
בטענה זו של חברת עייני יש ממש.
...
אני סבור, כי טענתה של סופרזול בענין זה - בדין יסודה.
למעשה, הסתירה בין הקביעות הביאה לכך, שהסכום המשוערך, בסך 300,000 ש"ח, נכון ליום פסק-הדין - אשר כלל בחובו אף את שיערוך הריבית - הוגדל באמצעות קביעת ריבית נוספת, והדבר מהווה למעשה "כפל שיערוך" של הסכום הנ"ל.
לפיכך, הגעתי למסקנה, כי אין מקום לכפל שערוך הסכום של 300,000 ש"ח, וכי סכום זה מהווה את הסכום המשוערך נכון ליום פסק-הדין.
סוף דבר
לסיכום ומכל האמור לעיל, הגעתי למסקנה כי יש לקבל את הערעורים באופן חלקי, כדלקמן:
חברת עייני תשלם לקו-אופ בגין האיחור במסירת המושכר, בסך-הכל סכום של 500,000 ש"ח נכון ליום פסק-הדין של בית המשפט המחוזי.