מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

קביעת תושבות לצורך חוק הביטוח הלאומי

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה המסגרת הנורמאטיבית החוק אינו מגדיר מיהו 'תושב', אך נקבע כי המבחן העקרי לבירור שאלת היותו של אדם תושב ישראל הוא מבחן "מרכז החיים", אשר נבדק בפועל לפי "מבחן מירב הזיקות". מבחן זה בעל היבט פיזי-אובייקטיבי, הבוחן היכן מצויות מירב הזיקות הפיזיות של האדם ובעל היבט סובייקטיבי, שעניינו כוונת האדם וראייתו האישית את מרכז חייו: "המבחן שנקבע בפסיקה לקביעת תושבותו של אדם לצורך זכויות מכוח חוק הביטוח הלאומי הנו מבחן "מרכז החיים", הנבדק לפי "מירב הזיקות" (עב"ל 83/06 ג'אן טייץ – המוסד לביטוח לאומי, מיום 2.6.09).
ועוד נקבע בהקשר זה: "יש להוכיח מגורים של קבע במדינת ישראל לצורך תושבות. לא די במקום העבודה של המערער, מקום מגורי המשפחה המורחבת, תשלום דמי הביטוח הלאומי ובעובדה שילדיהם לומדים בבית ספר בירושלים בכדי להפכם לתושבי ישראל. " עב"ל (ארצי) 1549/04 מוחמד עלי זעתרי טויל – המוסד לביטוח לאומי, מיום 31.1.06.
...
להלן נפרט את הנימוקים בגינם הגענו למסקנה כי דין התביעה להידחות.
על יסוד כל האמור הגענו למסקנה כי בדין דחה המוסד את בקשת התובעת לתושבות בשל כך שהתובעת לא היתה תושבת ישראל נכון ליום 22.5.16.
סוף דבר – התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מלשון החוק עולה כי סעיף 2א לחוק הביטוח הלאומי קובע מי לא יחשב תושב לצורך חוק זה. בענייננו, סעיף 2א חל על התובעת, ולכן, אף בהנחה שמבחן מירב הזיקות מיתקיים לגביה, אין היא יכולה להחשב כתושבת לצורך הזכאויות המתחייבות מכח חוק ביטוח לאומי וזאת שעה ששהייתה בישראל היא מכוח היתר שהייה ולא מכוח היותה תושבת ישראל.
...
משעה שאוחזת היא בהיתר שהייה התוצאה היא כי לא ניתן לראותה או להגדירה כתושבת ישראל , וכפועל יוצא מכך ובהתאם להוראת סעיף 200(ג) לחוק התוצאה היא כי התובעים אינם זכאים לתוספת תלויים עבור התובעת.
יפים לענינינו הדברים שנקבעו בעניין בל (ת"א) 48371-05-10‏ ‏ איהאב נאסר נ' המוסד לביטוח לאומי: "הוראת סעיף 2א לחוק הביטוח הלאומי בשילוב עם חוק הוראת השעה יוצרת תוצאה קשה - שלילת זכויות סוציאליות מבני משפחה תלויים באזרח או תושב ישראל, הפוגעת הן בזכותו של המבוטח שהוא אזרח ותושב ישראל והן בזכויותיהם הסוציאליות של בני משפחתו... תכליתו של חוק הוראת השעה היא ביטחונית, ושלילת זכויותיהם הסוציאליות של בני משפחה של אזרחי ותושבי ישראל אינה דרושה להגשמת תכלית חוק הוראת השעה... אולם, מקום שלשונו של החוק ברורה, לא ניתן בדרך של פרשנות תכליתית להגיע לתוצאה הסותרת את לשון החוק." לאור האמור לעיל, וכפי שהובהר אף אם היה מוכח כי מבחן מירב הזיקות מתקיים בתובעת, לא היה בכך כדי להועיל לה שעה שמעמדה במשרד הפנים אינו בגדר " תושבת ישראל" אלא שהייה על פי היתר, ולאור לשון החוק הקובעת באופן ברור וחד משמעי כי מי שבידו היתר כאמור בצו הכניסה לישראל לא יחשב כתושב, התוצאה היא כי על פי לשון החוק , התובעת אינה תושבת המדינה לצרכי חוק הביטוח הלאומי וכפועל יוצא מכך, אינה זכאית לתשלום הקצבה אשר נשללה.
סוף דבר נוכח האמור לעיל, התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

סעיף 2א(ב)(3) לחוק הביטוח הלאומי קובע כי לעניין חוק זה לא יראו כתושב ישראל מי שבידו אשרה ורישיון לישיבת ביקור מסוג ב/1, ב/2, ב/3 או ב/4 לפי תקנה 5 לתקנות הכניסה לישראל, התשל"ד – 1974.
...
תחילה היתה התובעת בעלת אשרת תיירת מסוג ב/2, ולאחר שהגישה את כל המסמכים למשרד הפנים, שונה מעמדה לבעלת אשרת שהייה מסוג ב/1, משרד הפנים האריך פעם אחר פעם את אשרת השהייה עד שהתובעת קיבלה בסופו של דבר תעודת זהות.
לפיכך, המסקנה היא כי התובעת אינה בבחינת אשת מבוטח.
אשר על כן, התביעה נדחית.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

השופטת חני אופק גנדלר לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי ירושלים (ב"ל 22638-08-16; השופטת יפה שטיין ונציג הציבור יוסי קאשי) בגדריו נדחתה תביעתו של המערער ונקבע לגביו כי "לא התגורר בבית בואדי גו'ז  ולכל המאוחר התגורר שם עד ל- 3/99". משכך, נקבע כי אין לראות במערער תושב לצורך חוק הביטוח הלאומי, תשנ"ה-1995 (להלן: חוק הביטוח הלאומי או החוק) החל ממרץ 1999.
...
למעשה המוסד בטיעוניו מבקש במשתמע לתת אמון ומשקל חלקי בהודעת האב, כך שזו תשמש מסד למסקנה כי המערער עזב את בית הוריו בשנת 1999, אך לא לענין היעד שבאותה נשימה ממש נאמר כי עבר אליו.
משהנטל הוא על המוסד לא רק לענין עצם החדילה אלא גם לענין מועדה, אין בידינו לקבוע כי הוא הורם ביחס לכלל התקופה שבמחלוקת.
סוף דבר - הערעור מתקבל בחלקו וביחס לתקופה שעד ליום 2.9.07, כך שהחל ממועד זה חדל המערער להיות תושב ישראל לצורך חוק הביטוח הלאומי.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה באר שבע ב"ל 65472-12-21 14 מאי 2023 5 מתוך 5 דיון והכרעה המבחן שנקבע בפסיקה לבחינת תושבותו של אדם לצורך זכויות מכוח חוק הביטוח הלאומי הוא מבחן "מרכז החיים", הנבדק לפי "מירב הזיקות". למבחן זה שני פנים - ההיבט האובייקטיבי, הבוחן היכן מצויות מירב הזיקות של האדם מבחינה פיזית, וההיבט הסובייקטיבי, הבוחן מה הייתה כוונתו של האדם והיכן הוא רואה את מרכז חייו – להבדיל משהות ארעית או זמנית (עב"ל 386/99 אילנה דונייבסקי – המוסד לביטוח לאומי, פד"ע לז 696 (2002)).
...
לאור האמור, הגענו למסקנה כי המוסד עמד בנטל להוכיח שמרכז חייה של התובעת אינו בישראל, ואין עילה להתערבותנו בהחלטת המוסד לראות בתובעת כמי שאינה תושבת ישראל לעניין החוק.
לפיכך, התביעה נדחית.
בשים לב לכך שגרסתה של התובעת בעדותה לפנינו נמצאה על ידינו כלא מהימנה, והתובעת עמדה על קבלת פסק דין על אף המלצת המותב, ולמרות שמדובר בהליך מתחום הביטחון הסוציאלי – מצאנו כי נסיבות העניין מצדיקות לחייב את התובעת בהוצאות, אם כי בהוצאות מופחתות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו