נציין כי המבחנים שנקבעו בעיניין כותה נקבעו לצורך איבחנה בין עצמאי לבין "עובד" וכעולה מתאור הרקע ההסטורי בפרק המבחנים לקביעת יחסי עובד – מעסיק בפס"ד כותה:
"בפסק הדין בעיניין בירגר, הדגיש בית הדין עניין זה, ובזו הלשון: "ייאמר מיד, שהמבחן אשר לפיו ייקבע, אם פלוני מעמדו הוא מעמד של "עובד" או של "מפרנס עצמאי", לא יכול שיהא יציב לדורות, קיים בכל הנסיבות וטוב ליישום לכל המטרות"". לפיכך, מטרת המבחנים שפורטו בפס"ד כותה היא המטרה לאבחנה הנ"ל, בשונה מאבחנה הנדרשת לצורך זהוי מעסיקים במשותף (אף כי יתכן שחלק מהמבחנים שפורטו בפס"ד כותה עשויים להיות רלוואנטיים גם לצורך בחינת העסקה במשותף, אף כי הניתוח בפס"ד כותה לא עסק בשאלה זו).
אלא שהציטוט הרלוואנטי המלא מעניין מנרב הוא: "בהתאם להלכה הפסוקה, בעת שמועלית טענה להיותו של המשתמש מעסיקו של העובד, יש לבחון תחילה את שאלת זהוי המעסיק בהתאם למבחנים המסורתיים, שעיקרם בחינה מהותית של השאלה מול מי מקיים העובד מערכת יחסי עבודה אותנטית ולגיטימית" (וראו גם קביעותיו של ביה"ד הארצי בסעיף 21 לפסה"ד בע"ע (ארצי) 36771-01-20 ד"ר רביע איבראהים – בית חולים "המשפחה הקדושה" (מיום 13.08.20.
וכך נאמר בפס"ד זה:
"כאשר עסקינן במערכת העסקה משולשת המבחן לקיומם של יחסי עובד-מעסיק בין מזמין השרות לבין עובד של נותן השרות הוא מבחן הלגיטימיות והאותנטיות, ובהקשר זה נאמר בענין אבו רביע כך: "באשר לאותנטיות התבנית, יש לבחון האם הלבוש הפורמאלי בו הולבשה תבנית ההעסקה תואם את העסקה האמיתית שנרקמה בין הצדדים או שמא היא למראית עין בלבד. בין המבחנים המרכזיים ניתן למנות את המבחנים הבאים: מי קיבל את העובד לעבודה? עם מי סוכמו תנאי שכרו? מי נשא בעלות שכרו? בידי מי הכוח לפטר את העובד ובפני מי היה עליו להתפטר? האופן בו ראו הצדדים הלכה למעשה את היחסים ביניהם. ויודגש, היתייחסות למבחנים אלה צריכה להעשות תוך היתחשבות במאפיינים המיוחדים של תבנית ההעסקה המדוברת: מיקור חוץ - של המשאב האנושי (קבלן כוח אדם) או של פונקציה (קבלן שירותים); היתקשרות כלכלית אחרת כגון: שתוף פעולה בין צדדים (למשל, עניין פלפל) וכיוצ"ב.
בע"ע (ארצי) 20310-09-19 מוחמד רשיד – נפתלי זקן בע"מ (נבו 07.08.22) היתייחס ביה"ד הארצי לדין החל בשטחי יהודה ושומרון:
"בשורת פסקי דין נקבע כי שטחי יהודה ושומרון נתונים לתפיסה לוחמתית של מדינת ישראל... בסעיף 2 למנשר בדבר סדרי שילטון ומשפט (איזור הגדה המערבית) (מס' 2), התשכ"ז-1967 (להלן: המנשר), שכותרתו "תוקף המשפט הקיים", נקבע כי "המשפט שהיה קיים באיזור ביום כ"ח באייר תשכ"ז (7 יוני 1967) יעמוד בתוקפו, עד כמה שאין בו משום סתירה למנשר זה או לכל מינשר או צו, שיינתנו על ידי, ובשינויים הנובעים מכינונו של שילטון צבא הגנה לישראל באיזור". מהסדר זה עולה כי בחקיקה החלה על התושבים הפלסטינאים באיזור מתקיימים שני רבדים מרכזיים:
'רובד אחד הוא המשפט שהיה קיים בשטחים המוחזקים עד שנת 1967, ובשטחי יהודה ושומרון זהו הדין הירדני; רובד אחר הוא הצוים שהוציא מפקד האיזור, המשמשים כדבר חקיקה ראשי ודבר חקיקת משנה בשטחים.
על האמור לעיל נוסיף שלא הוצגו לפנינו ראיות על כך שבנסיבות מקרה זה יש להחיל על התובע את הדין הישראלי מכוח פגיעה בשויון (בעיניין גבעת זאב היתייחס בית המשפט העליון למצב בו מועצה מקומית מעסיקה באותם תפקידים עובדי שטחים עם עובדים ישראליים, וקבע שאין להתיר מצב בו בגין אותה עבודה יופלו העובדים הפלסטינאים ויקבלו שכר פחות ממה שמקבלים על אותה עבודה עובדים בעלי תעודת זהות ישראלית).
...
אמנם, נוצר קושי בעקבות העסקת עובד באמצעות קבלן בתנאי עבודה הנופלים בהרבה מתנאי העבודה בהתאם לדין הישראלי (וביחוד כשמדובר בפן מרכזי בתנאי ההעסקה, המצוי בליבת זכויות עובד לסטטוס – משכורת מינימום), אך לנוכח מסקנתנו לפיה יש להחיל על התובע את הדין הזר- אין בעובדה זו כשלעצמה כדי לפגוע בלגיטימיות ההעסקה (וראו כתימוכין למסקנה לעיל קביעות ביה"ד הארצי בע"ע (ארצי) 20310-09-19 מוחמד רשיד – נפתלי זקן בע"מ (מיום 07.08.22) שם נדון מקרה בו עובדי קבלן משנה מהאזור עבדו בפרויקט חברה ישראלית).
איננו מקבלים גם את הטענה הנוספת של התובע להטלת אחריות על המנהל האזרחי מכוח כך שלא פיקח ודאג להסדרת זכויותיו על פי הדין הישראלי.
סוף דבר:
לנוכח האמור לעיל, התביעה נדחית, הן ביחס למנהל האזרחי והן ביחס לחברת סופר שיין.