חברת שחאדה טענה מנגד, כי אופק היא הקבלן הראשי, "מבצע הבנייה".
ובכן, לפי תקנה 2(א) לתקנות הבטיחות "מבצע בניה" הוא "קבלן ראשי או מזמין, המבצע את העבודה כולה אל חלקה באמצעות עובדים שלו או באמצעות קבלנים העובדים עבורו". "מזמין" הוא "בעל הנכס או מי שבעל הנכס ייפה את כוחו להיתקשר עם קבלנים לבצוע עבודות בניה או בניה הנדסית, כולה או חלקה"; "קבלן ראשי" הוא "מי שמתקשר בהסכם חוזי עם מזמין לבצע עבודות בניה או בניה הנדסית"; ואילו "קבלן משנה" הוא "מי שהתקשר בהסכם חוזי עם קבלן ראשי לבצע עבודות בניה או בניה הנדסית".
בהתאם לתקנה 6(א) לתקנות הבטיחות אם "הטיל המזמין את ביצוע פעולות הבניה על קבלן ראשי, יראוהו כמבצע הבניה לעניין תקנות אלו והחובות המוטלות בתקנות אלה על מבצע הבניה מוטלות עליו". תקנה 6(ב) קובעת כי אם הקבלן הראשי מעסיק קבלני משנה בבצוע פעולות הבניה, אין הדבר פוטר אותו מחובותיו כמבצע הבניה ועדיין יש לראותו כנושא בחובות המוטלות עליו לפי התקנות.
בע"א 1062/15 והבי נ. נזאל ואח' חזר בית המשפט העליון והבהיר כי האחריות להבטיח את קיומן של הוראות הבטיחות ואת יישומן בשטח על ידי כל הנמצאים באתר מוטלת על "מבצע הבניה". כך נקבע:
"משעה שבעל נכס או מי שבעל הנכס ייפה את כוחו ("המזמין" בתקנות הבטיחות) הטיל את ביצוע הבניה על קבלן ראשי אחד, יראו בקבלן הראשי כמבצע הבניה ובהתאם, תעבור האחריות הנגזרת מכוח תואר זה לכתפיו (תקנה 6 לתקנות הבטיחות).
אני גם מפנה לספרו של אליאס, דיני ביטוח 1210-1212 (מהדורה שלישית, 2016) שם נכתב: "כאשר הצד השלישי, הנושא באחריות לנזק, הוא מבוטח משותף, אין המבטח רשאי להפרע ממנו במסגרת התיחלוף. על כן, כאשר הפוליסה מכסה מספר מבוטחים קשורים, כגון קבלן ראשי וקבלן משנה, מלווה ולווה, משכיר ושוכר, ודומה, אין המבטח זכאי להפרע מהמבוטח המזיק- בשמו של המבוטח התמים- בגין נזק שניגרם למושא הביטוח".
ראו גם באותו עניין, ספרו של ולר, חוק חוזה ביטוח (כרך ב') עמ' 259, שם דן המחבר בשאלת הגשת תביעת תיחלוף לפי סעיף 62 לחוק חוזה ביטוח נגד צד שלישי שהוא מבוטח נוסף, ומביע את דעתו, תוך הפניה לפסיקה ולספרות, כי אין זכות תיחלוף למבטח כלפי המבוטח.
שביעית, אף אם הייתי מאמצת את עדותם של חלק מהעדים לעניין השכר היומי שקבלו, עדיין אין בכך כדי ללמד על גובה שכרו של התובע, שעה שאין מחלוקת בין הצדדים כי השכר מושפע, בין היתר, מהוותק של העובד, ממעמדו כשוהה בישראל, שעות עבודתו ותפקידו באתר.
...
בשים לב לכך שלא היה מקום מלכתחילה להגיש את התביעה נגד בעלי המניות, ומנגד נוכח הייצוג המשותף לנתבעים 1 ו-2 ולנתבעים 3 ו-4, התובע ישלם לנתבעים 2 ו-4, סכום מתון של הוצאות ושכ"ט בסכום של 2,000 ₪ (לכל אחד מהם).
אני מקבלת את הודעת צד ג' שהגישו הנתבעים 1 ו-2 ומחייבת את צד ג' 2, חברת הפניקס, לשפות את המודיעים (הנתבעים 1 ו-2) במלוא הסכום בו חויבו לשלם לתובע, וככל שישולמו כספים בפועל ע"י נתבעים אלה, מכוח פסק הדין, לתובע.
מנגד, אני דוחה את הודעת צד ג' שהגישו הנתבעים 3-5 נגד הנתבעים 1-2.