מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

קביעת מס שבח על עסקת קומבינציה או עסקה רגילה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

הווה אומר, יש לאמוד את שווי העסקה על-פי הערכה אובייקטיבית של שווי השוק של הזכויות שנמכרו, כפי שהיה במעמד חתימת עסקת הקומבינאציה (עניין חנין, פסקה 3; ע"א 390/80 תעש מור מרכז תעשייתי בע"מ נ' מנהל מס שבח מקרקעין, איזור תל-אביב, פ"ד לז(1) 449, 458 (1983)).
ענייננו כאמור בפרשנות החוק ולא בפרשנות הוראת הבצוע; אם התמורה בעסקת קומבינאציה למכר חלקי, על-פי מהותה, כוללת ברגיל גם את שכר טירחתו של היזם, הוא ה'רווח בגין שירותי הייזום' – הרי שגם בגין רכיב זה, כיתר התמורה, מתחייבים הצדדים לעסקה במס שבח ורכישה.
בהוראת ביצוע 23/98 צוין העיקרון שלפיו יש לקבוע את שווי המכירה בעסקת קומבינאציה על-פי שווי שירותי הבניה שמקבל בעל הקרקע מהקבלן על הקרקע שנותרה בבעלותו ואשר כוללים, כאמור, עלויות בניה, עלויות תיכנון ופקוח, רווח קבלני סביר בשיעור של 15%-20%, מס ערך מוסף וכן אגרות, מסים והיטלים שמשלם הקבלן בעבור בעל הקרקע (כגון: מס שבח, היטל השבחה, דמי היתר למינהל מקרקעי ישראל, אגרות בנייה וכו').
...
נוכח המסקנה כי לא היה מקום להוסיף רווח יזמי לחישוב שווי התמורה בעסקה, עולה השאלה אם ראוי להחזיר את הדיון לוועדה על מנת להפחית רווח זה מן החישוב הנוגע לשווי התמורה שאותו אימצה.
מהשוואת ארבעת התחשיבים מצא השמאי בוחניק כי שווי התמורה והקרקע בעסקה נע בטווח שבין 5,460,000 ש"ח – 5,850,000 ש"ח, ובסופו של דבר העריך את התמורה בעסקה שלפניו ברף הנמוך בסכום של 5,500,000 ש"ח. מנגד, חוות דעתו של השמאי סיון שהוגשה מטעם המערערים התבססה על השוואה לעלויות בנייה של פרויקט אחר של החברה ברחוב קדרון בחיפה, וקבעה על בסיס השוואה זו כי שווי המכירה בעסקה הנדונה הסתכם בסך של 2,725,000 ש"ח. בחקירה נגדית הסתבר כי השמאי סיון לא בדק את המבנה ברחוב קדרון ולא העריך בעצמו את עלויות הבניה של הפרויקט, אלא הסתפק באימוץ הנתונים שנמסרו לו מפי מנהל החברה ללא בדיקה עצמאית.
נוכח כל האמור, לו תישמע דעתי יש לדחות את הערעור, אך בהינתן השאלה המשפטית שנדונה בו אציע שלא לעשות צו להוצאות.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 10.1.2016 הוציא המשיב למבקשים שומת מס שבח בסך של כ-3 מיליון ₪ בגין עסקת המכר.
בעקבות חתימת התוספת להסכם ביקשו המבקשים את תיקון שומת מס השבח שנקבעה להם, אך המשיב דחה בקשה זו בנימוק שלא גובתה באסמכתאות כנדרש.
יפים לענייננו דברי כבוד המשנה לנשיאה רובינשטיין (כתוארו אז) ברע"א 3776/16 שמעון גנים נ' דרור רחל (פורסם בנבו, 15.08.2016) (להלן – עניין גנים), בפיסקה י': "...ככל שאנטרס הסופיות של בעל הדין האחר מובהק יותר, והסתמכותו על חלוף המועד ברורה יותר, כך יהיה מקום לידרוש שלטעם המיוחד יהא אופי של העידר שליטה או תקלה שאינה רגילה או צפויה." הערר דנן הוגש באיחור ניכר – למעלה משבעה וחצי חודשים לאחר חלוף המועד הקבוע בדין.
במצב דברים זה התרה בנכוי של ההוצאות מן השבח יוביל לתוצאה של העידר שינוי ביחס לשומת מס השבח על פי החלטת המשיב מיום 4.6.19.
המשיב טען אף לקיומה של חלופה שלישית בהתייחסות לכך שביר גלוב שילמה עבור המבקשים תשלומים החלים עליהם או לשינוי בעסקת הקומבינאציה – איננו מוצאים לנכון להתייחס לכך, שכן בפנינו לא הוצגה כל שומה מתוקנת אחרת או שומה נוספת.
...
סבורים אנו, כי באיזון שבין זכות הגישה לערכאות ובין אינטרס ההסתמכות של המשיב ועקרון סופיות הדיון – בנסיבות העניין, ידם של האחרונים על העליונה [ע"א 5040/03 מצפה 6896/19 בע"מ נ' מנהל מיסוי מקרקעין, תל-אביב, נח(6) 180, בפסקה 14 (2004); ו"ע (מחוזי נצ') 2893-01-16 עזבון המנוח מוחמד חדר עבדאללה נ' מדינת ישראל - מנהל מיסוי מקרקעין נצרת, בפסקה 24 (פורסם בנבו, 28.03.2016)].
כאמור, משכו של האיחור אף הוא מהווה שיקול לדחיית הבקשה להארכת המועד, בוודאי כאשר הובהר בכל האמור לעיל כי המבקשים תרמו משמעותית להארכת משך הזמן של האיחור.
סוף דבר: מכל האמור במקובץ, אציע לחבריי לדחות את בקשתם של המבקשים להאריך את המועד להגשת הערר, מאחר והמבקשים לא הצביעו על נימוק העולה כדי טעם מיוחד להארכת המועד המבוקשת על ידם ובהתאם לכך יש למחוק את כתב הערר שהוגש באיחור.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

הסוגיה שהובאה לפתחנו אינה רק סוגיה שמאית, והיא מאתגרת בהיבט מסוים את הכללים הרגילים לחישוב מס שבח בגין עסקת קומבינאציה.
ברובד הראשון, השאלה היא אם יש למסות את העסקה על פי שווי השוק של המקרקעין או על פי התמורה שנטען כי נתקבלה עבורם.
כפי שנאמר בע"א 7759/07 כספי נ' מנהל מס שבח מקרקעין נתניה, פסקה טו (12.4.2010): "בעיסקאות קומבינאציה מסוג מכר חלקי (מקרים בהם מוכר בעל הקרקע חלק ממנה לקבלן, תמורת בניה של הקבלן על חלקו של המוכר), כגון במקרה שלפנינו, ההלכה היא כי שווי המכירה יהא שווי התמורה המוסכמת, קרי, הבניה; שווי הבניה יחושב כשווי השוק של שירותי הבניה לבעלים בצרוף רווח קבלני מקובל ביום המכירה, אך ללא מרכיב הקרקע". בהתאם, אופן החישוב של שווי התמורה מפורט בהוראת הבצוע מס' 23/98 של נציבות מס הכנסה ומיסוי מקרקעין, שכותרתה "שווי מכירה בעסקת אחוזים", ומטרתה היא "לקבוע עיקרון, לפיו יש לקבוע את שווי המכירה עפ"י שווי שרותי הבניה שמקבל המוכר וכמפורט [...]". כאמור, לצד גישה זו, נשמרת האפשרות למסות את העסקה לפי שווי השוק של המקרקעין (ע"א 552/82‏ אופיר‎ ‎נ' מנהל מס שבח מקרקעין, פ"ד מב(3) 508, 511 (1988); עניין קפלן, בעמ' 779; וראו גם: אהרן נמדר מס שבח מקרקעין 270-265 (2011) (להלן: נמדר); יצחק הדרי מסוי מקרקעין - כרך ב 159-153 (מהדורה שניה; 2003); יצחק הדרי מסוי מקרקעין - כרך א 315-311 (מהדורה שלישית; 2012) (להלן: הדרי - מהדורה שלישית)).
...
מסקנה זו מקובלת עליי.
בהתחשב במכלול הראיות והנסיבות, אני סבור כי לא ניתן לאמץ את השורה התחתונה בחוות דעת השמאי בוחניק מטעם המשיב, ויש להעריך את שווי המקרקעין שמכרו חנין לקבלן ב-1.9 מליון ₪.
נוכח התוצאה אליה הגעתי, אני סבור כי המקרה שלפנינו אינו מצדיק הטלת קנס גירעון ויש להורות על ביטולו, וזאת אף מבלי להידרש לפגיעה בזכות הטיעון של חנין.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת התיקון, יצרו רשויות המס חריג לכלל זה, לפיו חבויות המס ייקבעו בהתאם למועד חתימת ההסכם, ואולם החריג אינו חל בכל מקרה של תנאי מתלה אלא רק במקרה מצומצם של עסקת קומבינאציה המותנית בשינוי יעוד.
סעיף 19(3א) לחוק הנו חריג להילכת אלדר שרון והוא חל על עסקת קומבינאציה בהן "התמורה כולה אינה בכסף". ראינו גם את הילכת בית המשפט העליון בענין אלדר שרון (ע"א 489/89) שקבע כי חוזה עם תנאי מתלה הנו חוזה שלם מרגע כריתתו ו"יום המכירה" נקבע למועד זה גם לענין חוק מסוי מקרקעין.
המלומדים גורמן ואהרונוביץ כותבים בעמוד 343 לספרם "מסוי מקרקעין- פרשנות הלכה למעשה", בין היתר: "אנו בדיעה כי יש מקום לשינוי גורף של הילכת אלדר שרון, בהתאם לתוכן הכלכלי של העסקה..." המלומדים הדרי ודיבני כותבים בעמודים 362 עד 364 לספרם "מסוי מקרקעין", בין היתר: "... עם זאת מבחינה מעשית הלכה זו (הילכת אלדר שרון – צ.פ.) עלולה ליצור קושי לצדדים לעסקה, שהרי גורל העסקה לוט בערפל כל עוד אין התנאי מיתקיים... תוצאה חמורה זו תמנע באחת משתי הדרכים הבאות: (1) דחיית יום המסירה ליום מילוי התנאי, כמו הפיתרון שאומץ בחוק המס האנגלי-האמריקאי..." המלומד נמדר בספרו "מס שבח מקרקעין", כותב בעמודים 322 עד 323, בין היתר: "עניינם של דיני המס אינו בפורמליסטיקה... אלא דוקא בתוכן הכלכלי של העסקה... הדבר נכון בנידון דנן, כאשר ההסכם שבין הצדדים הנו רדום עד למילוי התנאי המתלה, ואין כל הצדקה, מן הפן הכלכלי, לחייב אינטרס רדום שכזה במס כמכירה רגילה...". אומנם חוק מסוי מקרקעין פותר חלקית את הקושי באופן שהוא דוחה את תשלום המס, כל עוד לא התמלא תנאי מהתנאים הקבועים בסעיפים 52-51 לחוק, או לפי סעיף 91א' לחוק (כגון: תשלום ע"ח התמורה בסכום העולה על 50% לעניין מס רכישה ו- 40% מהמחיר לענין מס שבח, מסירת החזקה לקונה ועוד), ואולם דחייה זו היא בתוספת ריבית והצמדה בשל תקופת הדחייה ובחלק ניכר מהמקרים אין עמידה בתנאי סעיפים אלו (כמו כמקרה דנן, אשר התמורה ששולמה עולה על 50% מהתמורה הכוללת).
...
סוף דבר: הלכת אלדר שרון של בית המשפט העליון, לפיה חוזה עם תנאי מתלה הוא חוזה שלם מרגע כריתתו (בכפוף לחריגים מסוימים) "ויום המכירה" נקבע למועד זה גם לעניין חוק מיסוי מקרקעין, הינה הלכה מחייבת, ולמרות חלוף השנים (כשלושה עשורים) לא נס ליחה.
אני מסכים כי בנסיבות המקרה מתחייבת פעולת היוון התמורה הנדחית על מנת להגיע לתוצאת מיסוי נכונה, והקורא מופנה לחלק ו' לחוות דעתי בעניין א.ק.מ. דה וינצ'י ("על נחיצות ההיוון - כללי"), שם נותרתי במיעוט (ו"ע 29956-06-17 א.ק.מ. דה וינצ'י שותפות מוגבלת נ' מנהל מיסוי מקרקעין תל אביב, ניתן ביום 31.1.2019).
אני מקבל את הפרמטרים בהם השתמש רו"ח פרידמן (שיעור ההיוון של 6% ומשך זמן של 6 שנים), שכן גם לטעמי הם משקפים באופן ראוי הן את רמות הסיכון והן את משך הזמן הצפוי להכנת תכנית בנין עיר שעשויה להקנות את זכויות הבניה הנוספות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

ניצן הסביר אז שמקור הפער בין הסכומים הוא במע"מ על מחיר שירותי הבניה שנקבע בהסכם בסך 2.6 מיליון ₪; אילו הצדדים ערכו עסקת קומבינאציה רגילה, הנתבעים לא היו משלמים לתובעת על שירותי הבניה אבל היו נושאים במע"מ שאותו התובעת צריכה לקבל בכל מקרה, גם אם מאמצים מתוה עסקה של 'קומבינאציה במהות'.
הוא לא נרשם כבעל זכויות בקרקע כדי לא להיות חשוף למס הכנסה, מס רכישה ומע"מ. ההסכמים מראים שאין לניצן כוח כלכלי לבצע את הפרויקט ולהביא את חלקו לעיסקת קומבינאציה; הם נועדו להונות את רשות המסים ולהסתיר את זהותו של ניצן כיזם, בעודו מנסה לזכות ברווח על עסקת יזמות על גבם של הנתבעים ולהתחלק ברווחים בשיטת מס שמתאימה ליחיד ולא ליזם.
לגבי כל אחד מהם – לשון החוזה, המהות הכלכלית של העסקה, הבאת המימון, השלכות המס, ביצוע פעולות יזמות, סיכונים של כל צד וההטבות בהן זכה עקב ניסוח החוזה כפי שנעשה, עלה בידו להראות שהעסקה הטיבה עם הנתבעים, לא קפחה אותם; מעדותו עלה שבכל מתוה אחר, מכר קרקע או קומבינאציה, היו משלמים מס שבח בסכום גבוה הרבה יותר מזה בו נשאו בפועל, אגב מימוש הקרקע לפי החוזה כפי שנחתם.
זאת ועוד: חרף עדותו של ניצן כי החוזה נתפר כפי שנתפר לפי צרכיהם של הנתבעים ונוכח רצונם להמנע מתשלום מס שבח בסכום גבוה – ואף בהנתן הצהרתו כי התובעת הייתה אדישה לכך ומבחינתה לא הייתה מניעה לבצע את העסקה במתוה קומבינאציה מלא ורגיל, התוצאה בפועל היא שלא רק הנתבעים חסכו מס שבח בסכום גבוה; התובעת לא שילמה את מס הרכישה שהיה חל עליה בעסקת קומבינאציה.
...
כך אני מורה.
הנתבעים ישלמו לתובעת סכומים מצטברים אלו: סך 1,380,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה המתוקנת (8.6.2020) עד יום פסק-הדין, הוצאות משפט (אגרת משפט, הקלטת הדיון ושכרו של מומחה התובעת) בסך 71,000 ₪ ושכ"ט עו"ד (כולל מע"מ) בסך 76,050 ₪, שניהם בערכי יום פסק-הדין.
הנתבעים ישלמו לצד השלישי את הוצאות ההליך בסך 5,000 ₪ ושכ"ט עו"ד (כולל מע"מ) בסך 64,350 ₪, שניהם בערכי יום פסק-הדין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו