בהתאם לפסיקה[footnoteRef:1] בקביעת קיומם של יחסי עובד מעביד בין בני מישפחה יש צורך בזהירות מיוחדת: "כאשר הצדדים הם קרובי מישפחה, יש מקום לבחון בקפידת-יתר את טיב היחסים שנוצרו: יחסים וולונטריים התנדבותיים, או קשר חוזי להסדרת מערכת זכויות וחובות, ויש לתת את הדעת, בין היתר, לסימני היכר כגון מסגרת שעות העבודה, שכר ריאלי או "סמלי" וכד'". [1: דיון 0-108/לג המוסד לביטוח לאומי - שרה כץ, ה(1) 31 (1973); דיון (עבודה ארצי) 0-141/מח חנה גלנדאור - המוסד לביטוח לאומי, כ(1) 098 (1988)]
על רקע הנאמר יש לבחון האם במקרה של התובעת מדובר בעבודה, שאלולא היא ביצעה אותה היה על החברה להעסיק עובד אחר לבצע את אותה עבודה או שמא מדובר ביחסים וולונטריים משפחתיים "עזרה משפחתית" כאשר התמורה אשר שולמה לתובעת נקבעה משיקולים משפחתיים ולא כתמורה בגין העבודה שבוצעה על ידה.
...
בחודשים 9-10/2020 התובעת קיבלה דמי אבטלה, כאשר ביום 7.4.2021 נשלח לה מכתב על ידי הנתבע, כי היא אינה עונה על הגדרת "עובד" ועל כן תביעתה לקבלת דמי אבטלה נדחית.
כפי שפירטנו לעיל, התרשמנו שהתובעת ביצעה עבודה עבור החברה של אביה, אך אנו סבורים שהעבודה שבוצעה על ידי היתה במסגרת של עזרה משפחתית ולא כעובדת שכירה, כאשר בכל מקרה יש בכך להסביר כיצד התובעת ידעה "לפרט את העבודה שהיא נתבקשה לבצע .. לתאר את עבודתה ולתת הסברים לאופן ביצוע אותה עבודה". אין בכך שהתובעת ידעה להסביר לגבי העבודה כדי להוכיח שהיא עבדה בחברה כשכירה, ובוודאי שהתובעת לא הוכיחה את טענותיה בהתאם לאמות המידה הראייתיות הנדרשות על פי הפסיקה לצורך הוכחתו של "הגרעין המהותי" של ההתקשרות הנדרשת לשם גיבוש הזכאות של קרוב משפחה המבצע עבודה לדמי אבטלה[footnoteRef:5].
]
כמו כן לא שוכנענו כי השוני בין התמורה שהתובעת קיבלה בעת שהיתה בחו"ל לבין התמורה ששולמה לה בעת שהיתה בארץ היא הוכחה לכך שהיא באמת עבדה כשכירה ולא שוכנענו שאילולא התובעת ביצעה את העבודה, עובד אחר היה מבצע אותה, אלא ההיפך הוא הנכון, כפי שפורט לעיל.
סוף דבר:
מכל המפורט לעיל – לא שוכנענו שהתובעת עבדה כעובדת שכירה בחב' זידאן הנדסה בע"מ השייכת לאביה, כאשר לפי הראיות שבפנינו התרשמנו, כי העבודה אשר ביצעה התובעת היתה כעזרה משפחתית וכי התמורה אשר שולמה לה היתה במסגרת אותה עזרה משפחתית.