מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

קביעת הסכום שיש לשלם לבית המשפט על מנת להגיש תביעה כספית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

באשר לשעור הערובה הנידרש טוען הנתבע שיש להיתחשב בשווי התובענה אשר לא הוערך במלואו כאשר לצד הסעד הכספי נתבע סעד של קפוח שלא הוערך, בכך שהתביעה הוגשה בחוסר תום לב וכן בשיעור ההיתדיינות הצפוי שיהיה כרוך כנטען בהוצאות נכבדות.
בתשובה לתגובה, טען הנתבע בעיקר לעניין סכום ההוצאות הצפוי עקב ניהול התביעה והתייחס הנתבע לכך שהתביעה הוגשה בחוסר תום לב ושבית המשפט עמד על הקשיים המתגלים בתום ליבו של התובע בדיון שהתקיים בתאריך 28.6.23 בדיון בעיניין הסעד הזמני בפני כב' השופטת מיכל רוזן-עוזר.
המסגרת הנורמאטיבית בסוגיה זו נטועה בתקנה 157(א) לתקנות סדר הדין האזרחי תשע"ט-2018 (להלן: "תקנות סדר הדין האזרחי"), המקנה לבית המשפט סמכות לחייב תובע בהפקדת ערובה לשם תשלום הוצאותיו של נתבע.
התובע מציין שברשותו חשבון בנק בישראל, אולם לא הגיש דפי פירוט חשבון על מנת שניתן יהא להתרשם האם אכן קיימים לו נכסים במדינת ישראל.
אשר לסכויי התביעה והסכומים הנתבעים, קיים קושי בעת הזו להעריכם, ניתן לומר בזהירות המתבקשת לשלב זה של ההליך ומבלי לקבוע מסמרות, נראה שמדובר בטענות עובדתיות ומשפטיות שעליהן להתברר כאשר הצדדים לא עיגנו את ההסכמות ביניהם ואת חלוקת הפעולות ביניהם באופן רישמי, עובדה המציבה בפני התובע משוכות בדרכו להוכחת עילות התביעה, מאידך בנגוד לטענת הנתבע לא ניתן לומר שמדובר בתביעה שסכוייה אפסיים וניכר גם הנתבע מודה בכך שהתובע זכאי לכספים ממכירת סניף פארק המדע אך לא ברור שיעורם.
לעניין סכום הערובה, הסכום שנקבע במסגרת ההחלטה על ערובה להוצאות אמור לשקף את סכום ההוצאות שהערכאה הדיונית צופה שניתן יהיה להטיל על הצד שיפסיד בתביעה, בתום הדיון בה. סכום זה איננו מקביל בהכרח לסכום אותו התחייב אותו צד לשלם לבא כוחו, והוא משקף כאמור את הסכום שעשוי להיפסק, מנקודת המבט של בית המשפט, בתום ההליך הכל בשים לב לנסיבות העניין (ראו רע"א 2142/13 נעמאת נ' קרמין, פסקה 8 (13.11.2014), רע"א 1153/23 פדיה מושב עובדים להתיישבות חקלאית בע"מ נ' מ.ד.ר.א בנין והשקעות בע"מ (27.02.2023)).
...
דיון והכרעה לאחר שבחנתי את טענות הצדדים ומכלול הנסיבות באתי לידי מסקנה שיש להטיל על התובע ערובה להוצאות הנתבע, בשים לב לכך שמדובר במי שלעת הזו אינו מתגורר בתחומי מדינת ישראל וכאשר לא הוכח שלתובע נכסים במדינה, מלבד אולי זכויותיו בחברות נשוא ההליך, אשר שיעורן, אם בכלל, נתון במחלוקת.
בנסיבות דנן, סבורני שהאיזון הראוי, בשלב זה, הוא בחיוב התובע בהפקדת ערובה בסכום של 25,000 ₪, אשר יבטיח הוצאות מתונות ומיידיות של הנתבע ככל שידחה ההליך.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום הרצלייה נפסק כדקלמן:

אתה מבקש כסף ולהפתעתי ולתדהמתי אני לא רואה שאתה מצרף חישוב כאילו חישוב כלשהוא את השלב הזה אני ביצעתי את הזרועות אני התקנתי את העמודים האלה לא התקנתי, את הכבלים האלה אני הנחתי, אני מייצג הרבה קבלנים ובדרך כלל תביעה מהסוג הזה אמורה לכלול חישוב ומדידה על העבודות שבוצעו בפועל.
בחקירתו הנגדית ובסיכומים הפנה התובע לחשבון אחר שכותרתו: "חשבון סופי - לצרכי תביעה". סעיף 5 להסכם ההיתקשרות בין הצדדים קובע את תנאי התשלום כדלקמן: התובע יגיש חשבון בכל 25 לחודש בגין העבודה שבוצעה; הנתבעת תיבדוק את החשבון בכפוף לאישורו של המפקח הראשי; לאחר אישור החשבון הנתבעת תשלם לתובע בהתאם לחשבון שאושר.
בהתאם, מונה מהנדס החשמל אורי ברנר כמומחה מטעם בית המשפט, על מנת שיקבע מה הן העבודות אשר בוצעו ע"י התובע, האם הן בוצעו כנדרש, ומה הסכום שיש לשלם בגינן בהתאם להסכם בין הצדדים.
...
משאישור כנ"ל לא ניתן, אינני מקבלת את טענת התובע לכך שהשתכללו הסכמות נוספות בענין גופי התאורה.
המסקנה מהאמור לעיל הינה, שבהעדר אישור לתשתית העובדתית שעליה מבוססת חוות דעת המומחה כנקודת מוצא, לא ניתן להסתמך על מסקנות המומחה בחוות הדעת.
אשר על כן, אני דוחה את התביעה נגד הנתבע 2.
סוף דבר, הנתבעת 1 תשלם לתובע סך של 68,430 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סכום האגרה שיש לשלם נקבע בהתאם לסעד המבוקש בכתב התביעה.
על תובענה המוגשת לבית המשפט המחוזי לסכום כסף קצוב תשולם אגרה בסך של 2.5% מן הסכום הנתבע (פרט 8 לתוספת לתקנות).
די בכך שהנתבע לא צרף תצהיר לתגובתו כדי לקבוע שלא עמד בנטל, מה גם שידע לנקוב בתביעה שהתמורה צפויה להיות גדולה מ- 2.5 מיליון ₪ כעילה לקנות סמכות בבית משפט מחוזי מבלי שפרש על מה ולמה.
התובע אפילו לא טרח להגיש בקשה מפורטת לפיצול סעדים, על מנת שניתן יהא להחליט האם נכון לפצל את הסעד הנטען ומהי הערכאה שראוי שתידון בהליך, אף כי ספק אם היה ראוי לקבל בקשה מסוג זה, שכן משמעות הדבר הכפלת הדיון, וניהול שלב ראשון במערכה (השוו: ת"א 17238-03-22 מגדלי בת-הים אופק ייזום ובניה בע"מ נ' עריית בת ים ואח' (7/2/23)).
...
בנסיבות שפורטו, לא שוכנעתי שלא ניתן לכמת את שווי הסעדים בשלב זה, נוכח הוראות החוזה המפורטות.
יכול שהדבר דורש חישובים, הערכות וחוות דעת מומחה מתאימה, ואולם אין בכך כדי להביא למסקנה שהמדובר בסעד שאינו ניתן לכימות.
סוף דבר התביעה כנוסחה אינה יכולה לעמוד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

משמצאה עצמה המבקשת בפני אפשרות של תביעות סותרות, הגישה את ההליך דנן על מנת שבית המשפט יכריע האם עליה לשלם את הכספים ליורשי המבוטח המנוח או ליורשי המוטב המנוח.
סעיף 147 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 קובע כי: "סכומים שיש לשלם עקב מותו של אדם עפ"י חוזה ביטוח, על פי חברות בקופת קיצבה או בקופת תגמולים או על פי פעולה דומה, אינם בכלל העזבון, זולת אם הותנה שהם מגיעים לעיזבון". לעניין זה נקבע כי: "סעיף 147 לחוק הירושה מאפשר הורשה ב"מעין צוואה" או "תחליף צוואה"..
לא מן הנמנע שהאב המנוח, שדאג לבנו במהלך כל חייו, רצה לבטחו על מנת להבטיח את שלומו גם לאחר מותו, וכי הסכומים שהפקיד בביטוח ניתנו לבן כמתנה גמורה, תוך שהוא רשם את שמו (בלבד) כמוטב, על מנת שהכספים יחזרו אליו במקרה בו הבן ילך לעולמו לפניו (ורק לצורך כך).
...
לעניין זה אני סבור שיש לתת משקל רב לבחירתו של האב המנוח שלא לכתוב את יורשיו כמוטבים בפוליסה.
לאור כל האמור לעיל ובהתחשב בעובדה שהעמותה נמחקה כבר בחודש 1/2002 ובהתחשב בעובדה שלעמותה אין כל נכס או רכוש אחר, אבקשך להותיר על כנה את מחיקת העמותה ולבטל את הבקשה לפירוק העמותה".
סוף דבר: לאור על האמור אני קובע כי הכספים המצויים בידי התובעת (המבקשת) והצבורים בקופה יועברו ליורשי המבוטח המנוח, מר צמח מזרחי ז"ל וזאת כמפורט בצו הירושה שצורף לבקשה, ככל שלא ניתנה הוראה שיפוטית אחרת המסייגת את תוקפו של צו הירושה.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2024 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

ככלל, משהמומחה אישר זאת, וזו כבר הוצאה בפועל (שלא ברור מדוע לא צורפה לכתב התביעה משהייתה בידם ולא הגישו בקשה לצרוף ראיה עם הסבר מדוע לא צרפו את הראיה והם בכלל לא עתרו במסגרת הסכומים בתביעה שכנגד לתשלום והיא אף לא צורפה לתיק בית המשפט אלא נשלחה למומחה כשנה לאחר הגשת התביעה שכנגד, ביום 23.2.23, ועל כן אין חובה לקבלה מבחינה משפטית) – הדבר אמור להיות מוכר בנוגע למה שביצע התובע עבודה ונימצא ליקוי (כאשר למומחה הדבר הוצג כעבודות ריצוף אם כי במענה לשאלות ההבהרה כן הבין שמדובר בהשלמה), אולם לא ברור מדוע על התובע לשלם עבור המטבח שלא ביצע אם ממילא המומחה תימחר זאת שלא ביצע ולכן מגיע לו פחות, משמע שלא שולם לו על כך משהמומחה העריך את העבודה לפי מה שבוצע ולכן ממילא היו אמורים להוציא הוצאה זו להבדיל ממקרה בו ביצע את המטבח ונידרש לפרק את מה שביצע ולהוציא סכום נוסף ומשכך אין לקבל זאת על הסכום המלא.
כאמור, הנתבעים הסבירו כי ישנו שטח לא ידוע שלא סומן ולא תועד והם ראויים לפצוי על מנת לבצע את התיקון ומכמתים זאת ב-1200 ש"ח אולם מעבר לכך שהתייחסתי לכך שהגם שלא נחה דעתי מכך שהמומחה מצא מקום להזכיר זאת וחרף שאלות ההבהרה, תוך הדגשה שלא נקט במספר ומיקום הוא מיתעלם, כל שכן דרשתי שבמסגרת ההנחיות למומחה שיתייחס לסוגיית המידות של האריחים –בסיכומיהם ביקשו להסתמך על חוות דעתו ואם הם תובעים כי אז עליהם היה להוכיח זאת מקום בו הייתה קיימת היתעלמות.
כן ציינו "המומחה סיכם, חישב וקיזז בדו"חו מכל זוית אפשרית לעניין הנזקים הכספיים בהשוואה לעבודה שהושקעה זאת באופן מיטבי. הדו"ח הוגש לצדדים ולבית המשפט, הגם שאיננו לשביעות רצונו של התובע בתוצאותיו, איננו ניתן לביטול". בעיניין זה אעיר, כי הם אלו שהשיגו נגד הכרעות המומחה ומבחינתם היה להסתמך על המומחה מטעמם, בעוד הוא דוקא טען כי מסקנות המומחה מטעם בית המשפט מלמדות כי לא כצעקתה כפי שהם הציגו במסגרת חוות הדעת מטעמם.
כן יצוין כי חוות דעת המומחה מטעמם שקבע כי יש לפצות את הנתבעים בסך של למעלה מ-29,000 ₪ התקבלה בשישית מסכומה לפי חוות דעת המומחה מטעם בית המשפט (כשהפריד מעניין הקבלה, אלא בהתייחס לחוות דעת המומחה מטעמם), ומקום בו שתי התביעות התקבלו באופן חלקי – התובע עתר לחיוב בכ-33000 ₪, המומחה העריך את העבודה שבוצעה בסך של 9900 ₪ מתוך 11,700 ₪ באופן שעל הנתבעים לשלם לו יתרה של 6100 ₪ אולם בוצע קזוז במסגרת ההגנה/כתב תביעה שכנגד עת הם עתרו לחיוב של כ-34,000 ₪ ובכלל זה כ-29,000 ₪ עבור תיקון ליקויים והוכרו ליקויים בגובה של 7295 ₪ בלבד כשכל רכיבי תביעתו האחרים ובכלל זה פגיעה בשם טוב כתוצאה מההתקשרות/סיומה ומול זאת דחיית רכיב עגמת הנפש שנגרמה להם מההתקשרות/סיומה, כפי שיובהר – כי אז חלף פסיקת הוצאות איש כלפי רעהו, נכון הוא כי כל צד יישא בהוצאותיו.
אני סבורה כי נוכח היתנהלות הצדדים שיכלו לייתר את התביעות מלכתחילה, וכאשר במבחן התוצאה שתי התביעות התקבלו באופן חלקי (משהמומחה קבע שישית מסכום הליקויים שקבע המומחה מטעמם מעבר לכך שלא קיבל את כל טענותיו בנוגע לעבודה לקויה ואף דחה את עמדתו כי מדובר בליקויים חמורים אלא טיב העבודה הוא דוקא סטנדרטי, ויתר הרכיבים נדחו, ומנגד קבע שישנם ליקויים שיש לקזז מהתשלום לתובע) – כל צד יישא בהוצאותיו ובטרחתו.
...
אעיר כי בעניין זה אני מאמינה יותר לנתבעים בנוגע לסיכום עבודה – דבר שמשך אותם להיקשר בהסכם, משהגיעו בגינו ולא בגין עובדיו, כל עוד הוא מפקח עליהם – מפקח על הרצף באופן רציף ולא בשליטה מרחוק.
סוף דבר.
אני סבורה כי נוכח התנהלות הצדדים שיכלו לייתר את התביעות מלכתחילה, וכאשר במבחן התוצאה שתי התביעות התקבלו באופן חלקי (משהמומחה קבע שישית מסכום הליקויים שקבע המומחה מטעמם מעבר לכך שלא קיבל את כל טענותיו בנוגע לעבודה לקויה ואף דחה את עמדתו כי מדובר בליקויים חמורים אלא טיב העבודה הוא דווקא סטנדרטי, ויתר הרכיבים נדחו, ומנגד קבע שישנם ליקויים שיש לקזז מהתשלום לתובע) – כל צד יישא בהוצאותיו ובטרחתו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו