בעיניין זה יצוין כי אמנם בפסיקה נקבע כי חרף לשונו של החוק במקרים בהם בן זוגו של דייר מוגן היה בחיים במועד פטירתו, אך לא רכש זכות חוקית במושכר כיוון שלא המשיך לנהל בו את העסק, יכולה הזכות לעבור לילדיו וליורשיו (ראו: ע"א 440/64 למם נ' אל כורי, פ"ד יט(1) 483 (1965); ע"א (מחוזי תל-אביב-יפו) 581/84 שמיר (שמוסקין) נ' קלמוביץ, פסקה 3 (1984); ת"א (שלום ירושלים) 21900-04-13 עמותת עטרת כהנים נ' אבו סביח, פסקה 42 (10.7.2022); בר-אופיר, 290(2)-290(4)), כך שהנתבע יכול היה לטעון ולהוכיח כי הזכות הועברה ישירות לאביו, וכי היתקיימו בעיניינו התנאים הקבועים בחוק.
דמי שימוש ראויים בגין השמוש בנכס
נוכח המסקנה כי הנתבע לא הוכיח את זכות הדיירות המוגנת, כך שלמעשה החזיק בנכס שלא כדין, קמה עילה לחייבו בתשלום דמי שימוש ראויים בגין הנכס (ובמאמר מוסגר יצוין כי ממילא משלא שולמו דמי מפתח דמי השכירות המירביים הקבועים לדיירות מוגנות לא היו חלים בעניינינו, בהתאם לסעיף 1(22) לתקנות הגנת הדייר (דמי שכירות בבתי עסק - אי תחולת השיעורים המירביים והפחתות), תשמ"ג-1983).
...
דמי שימוש ראויים בגין השימוש בנכס
נוכח המסקנה כי הנתבע לא הוכיח את זכות הדיירות המוגנת, כך שלמעשה החזיק בנכס שלא כדין, קמה עילה לחייבו בתשלום דמי שימוש ראויים בגין הנכס (ובמאמר מוסגר יצוין כי ממילא משלא שולמו דמי מפתח דמי השכירות המרביים הקבועים לדיירות מוגנות לא היו חלים בענייננו, בהתאם לסעיף 1(22) לתקנות הגנת הדייר (דמי שכירות בבתי עסק - אי תחולת השיעורים המרביים והפחתות), תשמ"ג-1983).
הנתבע לא הוכיח הפקדת דמי שכירות או תשלום דמי שכירות לבנק הדואר או לידי יחיא, והיות שאת גרסתו ועדותו מצאתי בלתי מהימנה, איני מקבלת את טענותיו גם בעניין זה. עם זאת, נוכח אי הבהירות אשר נותרה ביחס למועד גם לגרסת התובע, משהתובע - אשר עליו מוטל הנטל בעניין זה - ועדיו מסרו גרסה שאינה אחידה; וכן משום שהתובע לא התייחס בסיכומיו לשאלה, שאינה נקיה מספקות, בדבר מידת אחריותו של הנתבע (גם כיורש) לחובות אביו, סבורה אני כי יש לחייב את הנתבע רק בגין התקופה שלאחר פטירת אביו.
סיכומם של דברים
מכל הטעמים המפורטים לעיל התביעה מתקבלת (ברובה), וניתן בזאת סעד המורה לנתבע, ולכל אדם מטעמו, לפנות את הנכס ולהותירו כשהוא פנוי מכל אדם וחפץ, וזאת עד ליום 17.3.2024.