מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

קביעת גורל הקשר הזוגי בין בני הזוג לאור הסכם הממון וההליכים המשפטיים

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

הראציונאל העומד בבסיסו של נוהל זה, הוא שמירה על התא המשפחתי, ומתן "הקלה על מי שקשר את גורלו עם בן זוג ישראלי באופן שיבטיח כי לא יצטרך לבחור בין בן הזוג למגוריו בארץ" (עע"מ 8611/08 פריהווט זוולדי נ' שר הפנים (27.2.11); ועע"מ 6147/11 טטיאנה גורובץ נ' משרד הפנים – מינהל האוכלוסין (3.3.13)); זאת, לנוכח זכותו החוקתית של בן הזוג הישראלי לחיי מישפחה (על זכות חוקתית זו ראו: "בג"ץ 7052/03 עדאלה – המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל נ' שר הפנים, פ"ד סא(2), 202 (2006); ובג"ץ 2028/05 חסן אמארה נ' שר הפנים (10.7.06)). על-פי הנוהל, אישור הבקשה נעשה בהליך מדורג, בכפוף לבדיקה מקיפה, הכוללת גם ראיון אישי, בדבר – כנות הקשר בין בני הזוג והמשך קיומו; בדיקת מרכז חייהם של המבקשים בישראל; והעדר מניעה ביטחונית או פלילית לאישור הבקשה. סיומו של ההליך, בתום ארבע שנים וחצי, במתן אזרחות לבן הזוג הזר, ככל שיימצא כי אכן מתקיימים התנאים הנדרשים, ובהתאם לבקשה מתאימה שתוגש.
בעיניין זה נפסק, כי "בעוד קשר של נישואין ניתן לזיהוי בקלות על פי אקט פורמלי מכוֹנן, זיהויו של קשר של ידועים בציבור מחייב בחינה עובדתית של טיב ונסיבות הקשר, על מנת לקבוע האם מתקיימים תנאי הסף – הגמישים כשלעצמם – בדבר חיים משותפים כבעל ואישה וניהול משק בית משותף"; אולם הובהר, כי "קשר הנישואין, כשלעצמו, מהוה אך ורק נקודת מוצא ראשונית מאוד לבחינת כנות הקשר הזוגי", ולכן קיים הליך מדורג גם בנוגע לבני זוג נשואים (עע"מ 4614/05 בעיניין אורן, לעיל; ועע"מ 4231/12, בעיניין בוטובסקי, לעיל).
עוד יצוין, כי בית-הדין נתן משקל להסכם הממון שנערך בין בני הזוג, בציינו כי ההסכם מצביע על "הפרדה רכושית מוחלטת", שאינה הולמת מצב של חיים בשיתוף בהווה או בעתיד.
סיכומם של דברים: הקביעה של בית-הדין – כי לא מצא "זוגיות אמיתית", וכי נראה שיחסי הזוגיות מבוססים הן על רצונה של המערערת להשתקע בישראל, והן על אינטרס של המערער כי המערערת "תטפל באביו ותביא לו ילדים" (כלשון בית הדין) – שהיא גם הייתה קביעתו של המשיב – נתקבלה בשלב מוקדם מדי של ההליך המדורג, ללא מיצוי הבדיקות והבירורים הנדרשים מצד המשיב; ובפרט – לאור אי-בחינתן של ראיות נוספות שהובאו, כאמור, במכתבים הרבים שבהם תוארה מערכת יחסים זוגית, באישורים אודות הנישואין לאחר הגיור, וכן במסמכים אודות טפולי ההפריה הלא מעטים בארץ ובחו"ל. קביעת המשיב – שלפיה המערער נישא למערערת ונוסע עִמה לחו"ל לטיפולי הפריה רק כדי להשתמש בה כמעין "רחם להשכיר" וקבלת "שירותי סיעוד" לאביו – לא עולה מהראיונות שנערכו לבני הזוג, ובודאי שלא בשלב זה של בדיקת בקשתם של בני הזוג, והיא אף נעדרת היתייחסות עניינית לראיות נוספות, לא מעטות, שהוגשו למשיב לתימוכין בטענה בדבר קיומה של מערכת יחסים זוגית כנה ואמיתית.
...
בהחלטה מיום 10.4.16 הנימוק היה לקוני ובן שורה אחת בלבד: "לאור הריאיון שנערך ביום 3.2.16 והממצאים בתיק הבקשה, לא שוכנענו מכנות הקשר", זאת ללא כל פירוט נוסף, אף לא של ממצאים כלשהם.
מבלי לקבוע מסמרות אעיר, כי מסקנה זו אינה מתחייבת.
התוצאה על-יסוד האמור לעיל, ומבלי להביע עמדה בשאלה, האם המערערים הוכיחו לעת הזו את כנות הקשר הזוגי לצורך קבלת מעמד במסגרת נוהל ידועים בציבור, סבורני כי יש לקבל את הערעור, במובן זה שפסק-דינו של בית-הדין לעררים יבוטל, וכן תבוטל החלטת המשיב בדבר הסירוב לבקשה וההוראה על הרחקתה של המערערת מהארץ.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המערערים עותרים לביטול פסק הדין של בית הדין לעררים, לביטול החלטת המשיב וכן עותרים כי בית המשפט יורה למשיב להמשיך את ההליך המדורג, בהתאם לנוהל בטיפול במתן מעמד לבני זוג של ישראלים, לרבות בני זוג מאותו המין (נוהל 5.2.0009) (להלן: "הנוהל" או "נוהל לחיים משותפים"), אשר החלו בו המערערים במהלך שנת 2017.
ביום 25.3.2018 קיבלו המערערים מכתב ובו החלטת משרד הפנים לדחות את בקשתם, לאור ההתרשמות השלילית מכנות הקשר.
מאידך, בעיניין זה קבע כבוד השופט עוזי פוגלמן: "... במישור שיקול הדעת עשיית הדין העצמי צריכה להשקל אל מול טיב המטריה שבה עסקינן, הכרוכה בפגיעה בזכויות יסוד: הזכות לכבוד והזכות לחירות (ראו בג"ץ 8665/14 דסטה נ' הכנסת, פסקות 14-13 לחוות דעתי (11.8.2015)), ובשים לב לקושי המובנה של האוכלוסייה הרלוואנטית לנהל הליכים משפטיים – "אנשים שממילא גורלם לא שפר עליהם ושממון רב אינו מצוי בכיסם; שרבים מהם אינם דוברים את השפה או מעורים בפרטי ההסדרים הנורמטיביים החלים עליהם; ושאינם מכירים היטב את הכלים המשפטיים העומדים לרשותם" (בג"ץ 7385/13 איתן – מדיניות הגירה ישראלית נ' ממשלת ישראל, פסקה 179 (22.9.2014)).
סעיף 1(2)(א) לחוק בית המשפט לעניני מישפחה קובע כי בגדר "בן זוג", שבהגדרת "בן מישפחה", כלולים בן זוגו, לרבות הידועה בציבור כאשתו (וכן בן זוגו לשעבר, בן זוגו שנישואיו עמו פקעו ובילבד שנושא התובענה נובע מהקשר שהיה ביניהם בתקופה שבה היו בני זוג).
כלומר, על מנת שבית המשפט לעינייני מישפחה יקנה סמכות לאשר וליתן תוקף של פסק דין להסכם הממון, צריך היה בית המשפט לעינייני מישפחה להשתכנע כי המערערים הם בני זוג ונכללים בקטגוריה השנייה על פי החוק, המגדירה את המונח "עינייני מישפחה" (ראו עו"ד אבישי גריידי הסכם ממון וגירושין: אישור ובטול בעמ' 27 (מהדורה ראשונה, 2007)).
ואכן ברע"א 6854/00 היועץ המשפטי לממשלה נ' מיכאל זמר, נז(5) 491 (2003) עמדה כבוד השופטת דליה דורנר על כך ש"הסמכות לאשר הסכם בין בני-זוג החיים במשותף קשורה בטבורה לתפקידיו ולאופיו המיוחד של בית-המשפט לעינייני מישפחה.
ברם, מן הראוי היה שבית הדין יתייחס להליך שהתנהל בבית המשפט לעינייני מישפחה, וינמק מדוע אין בקביעת בית המשפט משום ראיה כלשהיא על קיומו של תא משפחתי זוגי, או למצער שתוף כלכלי בין המערערים.
...
אציין כי נראה לי שראיה, שיש בה כדי להעיד על מצבו הרפואי של המערער, באופן המשליך על הוכחת כנות הקשר עם המערערת, תהיה קרדינלית לבחינת בקשת המערערים.
נראה לי שהמשיב אינו יכול לקבוע, חד משמעית, כי כך הדבר.
סוף דבר; מכל האמור, אני מקבלת את הערעור במובן זה שפסק הדין נשוא הערעור יבוטל, כמו גם החלטת משרד הפנים מיום 25.3.2018.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כך, קבע בית הדין לעררים כי המבקשים לא הוכיחו באופן פוזיטיבי כי הם מקיימים שותפות עמוקה העולה כדי קשירת גורלם זה בזו ולא הציגו כל ראיה חיצונית לקיומו של שתוף כלכלי של ממש וניהול חשבונות בנק משותפים.
לאור כל האמור, נקבע כי הגם שייתכן שישנו קשר כלשהוא בין המבקשים, לא הוכח די הצורך כי קשר זה עולה כדי מעמד של "ידועים בציבור" כנדרש לצורך כניסה להליך מדורג.
לטענתם, הוצגו על ידם חוזה שכירות, הסכם ממון, תצהירים ומכתבים המעידים על כנות הקשר ותמונות מבילויים משותפים, אולם בית הדין לעררים היתעלם מכל אותן ראיות פוזיטיביות.
לפיכך, סבורים המבקשים כי אין הצדקה להפסקת ההליך לאור הסתירות שהתגלו בריאיון, אלא שיש להמשיך ולבחון את הקשר הזוגי ביניהם.
בתגובתם לתשובה המשיבה לבקשה למתן סעד זמני, חוזרים המבקשים על טענותיהם ומוסיפים כי המבקש סובל מבעיה רפואית אובייקטיבית והוא מתקשה ביכולת להביע את ידיעותיו ומתקשה בחיבור משפטים ונעשה לחוץ ומבולבל במעמד ראיון או דיון משפטי.
זאת ועוד, הרי שהקשר הזוגי (הלכאורי) שבין המבקשים אינו קשר טרי כי אם קשר המתקיים מזה כארבע שנים, ובנסיבות העניין יש להעדיף לאפשר למבקשים למצות את זכות הגישה לערכאות בטרם תורחק המבקשת מישראל ותכפה פרידה, גם אם זמנית, על בני הזוג.
...
בנסיבות אלה, הערר נדחה והמבקשים חויבו בתשלום הוצאות המשיבה בסך כולל של 3,500 ₪.
על המבקש מוטל הנטל להראות כי מתקיימים שני תנאים מצטברים: האחד - שיש להליך הערעור סיכוי להצליח, והאחר - שמאזן הנוחות מטה את כף המאזניים להיעתר לבקשה (בן-נון וחבקין, הערעור האזרחי (2012), 586-687; עע"ם 6754/13 שרסטה נ' משרד הפנים (16.2.14)).
מאזן הנוחות: באשר למאזן הנוחות, אני סבור כי בחינת נסיבות העניין מלמדת על כך שהוא נוטה לטובת המבקשים.
לאור כל האמור, ובהתחשב במאזן הנוחות, אני מקבל את הבקשה למתן סעד זמני כך שלא יינקטו הליכי אכיפה והרחקה כנגד המבקשת עד להכרעה בערעור.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לכל אחד מן הצדדים בהליכים אשר לפני, תאור שונה בתכלית לאופן בו היתנהלה מערכת היחסים בין בני הזוג.
ידועים בציבור הם בני זוג שהחליטו לקשור גורלם האחד בשני, לקיים אורח חיים משותף כבני זוג נשואים לכל דבר ועניין, אך מטעמים שונים השמורים עימם בדרך כלל, נימנעו הם מלמסד את יחסיהם הזוגיים בנישואין דתיים או אזרחיים.
ממון"), אינה רלוואנטית שעה שבני הזוג לא נישאו ומשכך לא חלות עליהם הוראות חוק זה. בפסיקה נקבע כי בהתקיים תנאים מסויימים, עשויה הילכת השתוף הרכושי, יציר הפסיקה, לחול גם על בני זוג החיים כ"ידועים בציבור".
( 401 פמ"מ – 26/11/2000 ( (ראה: בג"צ 2222/99 גבאי נ' בית הדין הרבני הגדול, נד( הילכת שתוף נכסים בין בני זוג (שנישאו) מבוססת על קונסטרוקציה משפטית שעניינה קביעה שיפוטית של קיום הסכם משתמע בין הצדדים, לפיו הם שותפים שוים בזכויות ברכוש משותף.
( (ראה: בע"מ 1059/17 פלוני נ' פלונית פמ"מ – 9/2/2017 לאור כל האמור, כמו גם העדויות, מכלול הנסיבות, שוכנעתי כי עלה בידי התובע להוכיח כי בתקופת חייהם המשותפת של בני הזוג, משנת 1991 ועד לפטירת המנוחה, חיו בני הזוג יחדיו חיי שתוף, כי התובע והמנוחה קשרו גורלם זה בזו, כי ראו בעצמם מישפחה ובקשר ביניהם כקשר מחייב, ניהלו משק בית משותף, תמכו אחד במשנהו רגשית וכלכלית והגם שלא ניהלו חשבון בנק משותף, התנהלו כיחידה כלכלית אחת.
...
בנסיבות אלו, מכל הנימוקים שפורטו בהרחבה, אני מורה כדלקמן: תביעת התובע בדבר היותו בבחינת "ידוע בציבור" של המנוחה, כמו גם כי בין הצדדים 21  היה שיתוף רכושי – מתקבלת.
ההתנגדות לצוואת המנוחה מיום 19/7/2018 – נדחית.
23  ניתן בזאת צו לקיום צוואת המנוחה מיום 27/10/2015 ואני קובע כי צוואה זו היא בת 24  תוקף.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כמו כן, לא נערך ביניהם הסכם ממון והיחסים ביניהם התבססו על האמון הדדי (סעיף 12 לסיכומי התובע).
בפסיקה נקבע כי הגדרת "ידועים בציבור" היא הגדרה משפטית ולא הגדרה מילולית שנתנו לעצמם הצדדים: "הגדרת ידועים בציבור לענייננו הנה הגדרה משפטית ולא הגדרה מילולית. בני זוג הידועים בציבור הנם כאלה, כל עוד מיתקיים בהם המבחן הכפול. המבחן הסובייקטיבי של רצון לקשירת חיים יחדיו. וכפועל יוצא ממנו המבחן האובייקטיבי של ניהול משק בית משותף. לעניין הוכחת הקשר הזוגי כאמור כיוון הבחינה הוא הפוך, כלומר  המבחן האובייקטיבי מעיד על קיום לכאורה של המבחן הסובייקטיבי." ר' עב"ל (ארצי) 288/08 אלימלך - המוסד לביטוח לאומי, 06.04.2009 (להלן עניין אלימלך).
בעב"ל (ארצי) 21302-03-16 אידה שרה פוקילמן - המוסד לביטוח לאומי (02.04.2019) (להלן עניין – פוקילמן) נקבע כי כאשר מדובר בהוכחת הקשר הזוגי בין ידועים בציבור, על הטוען למערכת יחסים זוגית, להוכיח קיומם של שני תנאים מצטברים – "האחד -יחסים של 'ידועים בציבור' בעת פטירתו של בן הזוג; והשני - מגורים משותפים בשעת הפטירה." בעב"ל (ארצי) 1169/01 אורה אביטל - המוסד לביטוח לאומי (10.05.2004) (להלן- ענין אביטל) נפסק כי יש לפרש את המונח ידועים בציבור בהתאם לתכלית של החוק הספציפי למענו הוא נועד, וביחס לקיצבת שאירים התכלית היא בין היתר שמירה על אותה רמת החיים כפי שהייתה לפני פטירת בן הזוג (ר' עמ' 10 לפסק הדין בעיניין אביטל וגם עב"ל (עבודה ארצי) 731/07 לובוב קירשנר - המוסד לביטוח לאומי (06.09.2009).
היסוד השלישי – ניהול משק בית משותף ביחס ליסוד זה והזיקה בינו לבין מגורים משותפים, קבע בית הדין הארצי כי מדובר בביטוי אובייקטיבי של הזוגיות, בשיתוף שאינו דוקא כלכלי, אלא מאמץ משותף וחיי שתוף, כאשר ביניהם מתקיימים יחסי גומלין, ויישומו מביא למסקנה כי מדובר במערכת היחסים זוגית אמיתית על פי מכלול הנסיבות כפי שהובא בעיניין אביטל תוך הפניה להילכת קרול: "היסוד השני הוא ניהול משק בית משותף. לא סתם משק בית משותף מתוך צורך אישי, נוחות, כדאיות כספית או סידור עניני, אלא כפועל יוצא טבעי מחיי המשפחה המשותפים, כנהוג וכמקובל בין בעל ואישה הדבקים אחד בשני בקשר של גורל חיים" בעיניין פוקילמן הפנה בית הדין הארצי לע"ע (ארצי) 4247-12-15 מזל מימון - קרן הגימלאות המרכזית של עובדי ההסתדרות בע"מ (27.02.2017) שם נקבע ביחס ליסוד ניהול משק בית משותף כי : "דרישה זו מיתמקדת בביטוי הזוגיות באורחות החיים היומיומיים, והאופן בו הנחת השתוף באה לידי ביטוי בניהול משק הבית. הדגש הוא על מימדי שתוף מגוונים, בין שהם כלכליים ובין שאינם כלכליים, קרי המאמץ ההדדי שהושקע על ידי כל אחד מבני הזוג בהתאם ליכולותיו ואפשרויותיו לצורך כינון משק בית משותף. נבקש לחדד כי רכיב זה אינו מיתמקד בהכרח בפן הקנייני, אלא הדגש הוא בבחינת מאמץ משותף". עוד נציין כי הפסיקה ערה למצבים בהם עשוי לחול שינוי במצבם האישי של בני הזוג, הדינאמיקה ביניהם בתחילת החיים הזוגיים ולאחר תקופה מסוימת, עשויה להשליך על מצב הדברים לקראת סיומה של מערכת היחסים בין אם מדובר בהשלכות פוזיטיביות וקבלת עמדת בן הזוג העותר למעמד ידועים בציבור (ר' ע"ע (ארצי) 29148-11-16 נחמיאס – מבטחים מוסד לביטוח סוצאלי של העובדים בע"מ (12.12.2017); ע"ע (ארצי) 26836-10-18 קרן הביטוח והפנסיה של פועלי הבניין והעבודות הציבוריות – שאול (12.2.2019)); עב"ל (ארצי) 29360-09-21 חנה רפאילוב - המוסד לביטוח לאומי ( 07.11.2022)) ובין אם מדובר בהשלכות נגאטיביות המצביעות על נתק וניכור במערכת היחסים הזוגית שהתפתחה עם השנים (ר' ע"ע (ארצי) 183/99 סנדה אהרון - הממונה על תשלום הגמלאות, לז(2002) 396 (2002); ע"ע (ארצי ) 17777-10-13 ג'ודי בן עזרא - הסתדרות מדיצינית "הדסה" (12.09.2017)וכן עניין יפה שמיע).
אמנם גב' סולמני לא העידה במסגרת הליך זה, אך מתשובותיה של הבת, אפשר להסיק כי מדובר בדאגה כנה ואמיתית למצבה של הבת ביחס לתחושותיה והקשר עם התובע.
אין חולק כי מערכת היחסים שלה עם אביה היתה מעורערת אולם לא מצאנו באי דיוקים אליהם הפנה התובע בסיכומיו ככאלה המטים את הכף ביחס לקביעת היות התובע והמנוחה בני זוג ידועים בציבור וזאת לאור הפרוט הנרחב שהובא לעיל.
...
לא מצאנו לנכון לקבל את עמדת התובע כי הבת נמצאת תחת השפעה של אחיה של המנוחה, מר רוזנצבלט (ר' סעיף 17 לתצהירו של התובע) באופן השולל את תוכן עדותה.
נוסיף כי את האמור בפסק דין זה קבענו, כמתחייב, לאור התרשמותנו כמיטב הבנתנו את מכלול העדויות והראיות שהוצגו לפנינו ולאורם, הגענו לכלל מסקנה כי דין תביעת התובע – דחייה.
סוף דבר – התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו