מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

צירוף ראיות בשלב הערעור ובכלל זה התרת עדות נוספת

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

עם זאת, התרת הרסן עלולה להרבות התדיינויות סרק, משום שתוגשנה בקשות לגילוי מסמכים ללא תשתית ראייתית ראשונית מתוך תקווה שניתן יהיה לערוך בהן מקצה שיפורים.
משכך, נקבע, הכללים בדבר צירוף ראיה לאחר סיום הדיון בתובענה ובטרם הכרעה בה יפים גם כאן, ובכלל זה: אופי הראיה, השלב בו מצוי ההליך, והסיבות לאי-צירוף הראיה במועד.
זאת ועוד; ההליך לא הגיע לשלב חקירת העדים, ועל כן יש להתייחס לבקשת הצירוף באופן מקל ונדיב.
בית המשפט המחוזי אף הוא ציין כי "בקשה לצרוף ראיה במסגרת דיון בבקשה לגילוי מסמכים טרם נדונה בבית המשפט כאן ובכלל", אולם החיל לעניין זה את התנאים שנקבעו בפסיקה להגשת ראיה נוספת בשלב שלאחר שמיעת הראיות וטרם הכרעה בתביעה.
מן הכלל אל הפרט בקשת רשות העירעור שלפני עוסקת אך ורק בשאלה אם ראוי היה להתיר למבקשת לצרף את מיסמך מדר כראיה נוספת במסגרת הליך הבקשה לגילוי מסמכים אם לאו; היא אינה עוסקת בבקשה לגילוי מסמכים גופה, אשר עתידה להיות מוכרעת בבית המשפט המחוזי.
...
איני שולל את האפשרות לשקול את תום הלב הדיוני של בעל דין במסגרת בקשה לצירוף ראיות, אולם סבורני כי יש מקרים בהם ניתן לרפא פגם זה באמצעות פסיקת הוצאות, שתשקף את מורת הרוח של בית המשפט מהתנהלות דיונית פסולה.
מסקנתי היא כי בשקילת מכלול השיקולים האמורים לעיל, ובראשם הרלוונטיות של מסמך מדר לטענות שבלב הבקשה לגילוי מסמכים (ומבלי להביע עמדה באשר לסיכוייה של הבקשה לגילוי מסמכים להתקבל, אף לאחר צירופו של מסמך מדר), היה דינה של הבקשה לצירוף ראיה להתקבל.
לסיכום: אמליץ לחברַי לדון בבקשת רשות הערעור כאילו ניתנה רשות ערעור והוגש ערעור על פי הרשות שניתנה, ולקבל את הערעור.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

באותה החלטה אף ניתנו הוראות לעניין זימון עדים ללא תצהירים ובכלל זה צוין בה כי ככל שיש בכוונת בעל דין לזמן עד בלא שיוגש לו תצהיר עדות ראשית, עליו להגיש במועד שנקבע לו להגשת תצהירי העדות הראשית מטעמו, בקשה מנומקת לזימון העד, אשר נתמכת בתצהיר שבו יפורטו הטעמים לאי הגשת תצהיר.
לטענת המבקש טעה בית משפט קמא באי התרת זמונם של העדים עניין המהוה סטיה באופן חד מהמדיניות המשפטית הליבראלית המתירה צירוף ראיות אף בשלבים מאוחרים של הדיון בפרט לאור קביעתו של בית המשפט כי עסקינן בראיות מהותיות.
בית-המשפט עשוי להעתר לבקשה להגשת ראיה נוספת אף כאשר אי-הגשתה במועד נובעת ממחדלו של בעל -דין, ובנסיבות מסוימות, אף כאשר הגשתה מתבקשת בשלב העירעור (ראו תקנה 457 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984), ובודאי נכונים הדברים בעיניין דנן בו הליך ההוכחות טרם החל.
...
דין הערעור להתקבל.
בית-המשפט עשוי להיעתר לבקשה להגשת ראיה נוספת אף כאשר אי-הגשתה במועד נובעת ממחדלו של בעל -דין, ובנסיבות מסוימות, אף כאשר הגשתה מתבקשת בשלב הערעור (ראו תקנה 457 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984), ובוודאי נכונים הדברים בעניין דנן בו הליך ההוכחות טרם החל.
כיוון שכך הערעור מתקבל באופן שיותר זימון העדים המבוקשים ע"י המבקש ואולם זאת כנגד תשלום הוצאות משפט בסך 2500 ₪ למשיבים 1-2 יחדיו ו2500 ₪ למשיבה 3 .

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2018 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

המערער כאמור, הואשם בכתב האישום המתוקן, בבצוע עבודות ללא היתר כדין, ומדברי המערער בשני הדיונים הנזכרים לעיל , עולה כי למערער היה ברור ומובן מלכתחילה כי העבודות שבוצעו על ידו, בוצעו ללא היתר כדין ולראייה, אף בדיון מיום 5/12/16 הודה המערער באופן ברור כי "עד היום לא הצלחתי להוציא היתר בנייה...". למעלה מהדרוש יצויין, כי גם אילו היה ספק בהבנת הנאשם את הודייתו, ספק זה הוסר באופן מלא בדיון הנוסף שהתקיים, ובו היה המערער מיוצג בו נשמעו טיעונים לעונש במסגרתם הוצג על ידי בא כוחו טיעון מפורט מגובה באסמכתאות, אשר נועד להצביע על נסיבות מקילות המצדיקות עונש מופחת ובכלל זה אישור של הרשות המקומית בדבר הליכי תיכנון המתקיימים לאישור תוכנית מפורטת במסגרתה יוכל המערער לקבל היתר בנייה, ראיות לבתי מגורים נוספים הקיימים באיזור ועוד', ובשום שלב משלבי הדיון לא הובאה ראייה כלשהיא, אשר היה בה כדי לפגום בהודייתו של המערער שלפיה הבניה בוצעה על ידו ללא היתר כדין.
בעיניין זה יצויין, כי המערער לא הגיש בקשה לצרוף ראיות נוספות ולא ביקש להגיש את תיק החקירה בעיניינו של המערער(אלא רק לא היתנגד להגשת חומרי החקירה וזאת במסגרת הדיון ), ובהתאם גם לא הועלה על ידי המערער טיעון סדור אשר יתייחס לראיות הקיימות בתיק החקירה ואשר יבהיר מדוע לעמדתו של המערער לא די בראיות הקיימות בכדי להרשיעו בבנייה ללא היתר, וב"כ המערער הסתפק בהעלאת טענות כלליות בדבר אכיפה בררנית ועוד' ובהקשר זה יצויין כי לא נסתרה טענת בא כוח המשיבה, שלפיה תיק החקירה כולל הודאה מפורטת של הנאשם בבנייה ללא היתר, ולא ניתן גם לקבל את ניסיונו של המערער להיתעלם מהמסמכים, אשר הובאו על ידי המערער עצמו בשלב הטיעונים לעונש, ואשר רק חיזקו וביססו את העובדה שאינה שנויה במחלוקת בדבר ביצוע בנייה ללא היתר על ידי המערער, ואילו אכן היה מוחזר כיום התיק לדיון בפני בית משפט קמא, המשיבה הייתה רשאית לבקש ולהסתמך גם על המסמכים שהובאו על ידי המערער, לצורך ביסוס אשמתו.
ערעור הוועדה – טיעוני הצדדים בעירעור אשר הוגש על יד הוועדה ביחס לגזר הדין נטען כי בית המשפט קמא חרג באופן מופרז לקולא ממיתחם הענישה ההולם את העבירות נשוא תיק זה , וזאת ללא כל הצדקה, וכן נטען כי במקרה זה קיימות נסיבות מחמירות כגון הקף בנייה גדול במיוחד ,(687 מ"ר) , המהוה בניה פראית המצביעה על התרת רסן וביזוי הדין , ואף על יכולת כלכלית לא מבוטלת, וכן צוינה העובדה שמדובר בבנייה על קרקע שיעודה חקלאי שלגביה אושרה תוכנית מתארית בלבד שמכוחה לא ניתן להוציא היתרי בנייה עד לאישורה של תוכנית מפורטת.
...
כמו כן אינני מקבל את טענות ב"כ המערער, לפיהן ניתן היה להבין מדברי המערער בדיון שהתקיים ביום 5/12/16: "איפה שבניתי מאושר על ידי הוועדה..." כי ניכר שהמערער לא הבין את משמעות הודאתו באשמה.
לעמדתי , המקרה שבפנינו דומה למקרה שנדון בע"פ 64416-12-14 ואסם נאיף עבדאלולי ואח' נ' הועדה המקומית לתכנון ובנייה מעלה חרמון מסעדה (23.3.2015 ), שם בסיכומו של דבר נקבע על ידי בית המשפט המחוזי סכום קנס כולל בסך של 180,000 ₪ (בחלוקה בין 3 נאשמים ) בגין בנייה משותפת של בית מגורים בשטח של 700 מ"ר ,על קרקע המיועדת למגורים אשר לא ניתן היה לקבל בה היתר בנייה בהעדרה של תוכנית מפורטת, אם כי יצויין כי לא נתבקש שם כלל חיוב על פי סעיף 219.
סיכומו של דבר,לאור כל האמור לעיל , דומה כי קשה להצביע על רמת ענישה מקובלת כאשר נדרש שילוב בין הטלת קנס על פי סעיף 204 לחוק וחיוב נוסף בגין שווי בנייה על פי סעיף 219 לחוק,אך אני סבור כי התוצאה אליה הגעתי,משקפת עמדת ביניים המצויה בין קצוות דוגמת ענין "סדן" מחד ו"קחיזי" מאידך , ובעיני היא העמדה הראויה במקרים אלו.
סוף דבר לאור כל האמור לעיל , אני מורה על דחיית ערעור כנאני , ועל קבלתו החלקית של ערעור הועדה כמפורט בסעיף 63 לעיל , ולאור תוצאת ההליך , ובשים לב להתערבות המינורית בפסק דינו של בית המשפט קמא, לא מצאתי לנכון לעשות צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

אומנם, בית המשפט רשאי לקבל ראיות נוספות בשלבים מאוחרים של הדיון וזאת, אף לאחר הגשת סיכומים (ראו – ע"א 714/88 - נירה שנצר נ' יובל ריבלין, פד מה(2), 89(26/02/1991) (להלן – פרשת שנצר) ואף בשלב העירעור.
המבחן השני, עניינו בעוצמת הנזק הראיתי והדיוני שיגרם לבעל הדין שכנגד עקב הגשת הראיה לאחר שהלה טען את טענותיו והביא את ראיותיו באופן העלול "להפר את האיזון העדין שבין הצדדים, איזון אשר עליו מושתתת השיטה האדוורסרית, שהיא - כך מקובל לחשוב - עומדת ביסוד סדרי הדין, בשיטת המשפט הישראלית" (בש"א (ירושלים) 7984/09 - רוזן שרה ואח' נ' חברת ארזי הבירה בע"מ (09/07/2009) – כך אין דומה מצב בו תובע מבקש להביא ראיה נוספת לאחר שהכריז "אלו עדי" אך טרם העידו עדי הנתבע, לתובע אשר מבקש לצרף ראיה במסגרת סיכומי התשובה מטעמו ולאחר שכל טענות הנתבע, לרבות סיכומיו כפי נפרשו בפניו.
הנני מוצאת לציין כי בנסיבות העניין מצאתי שקיימת הצדקה לחרוג מן הכלל הרגיל לפיו לרוב לא יותנה המשך ההליך בתשלום הוצאות וזאת, בנסיבות בהן מבוקש להגיש את הראיות הנוספות לאחר שהסתיים שלב ההוכחות, התיק נקבע לסיכומים והתרת הגשת הראיות הנוספות יהא בו בכדי להוביל- באופן ישיר ובלבדי להוצאות נוספות לתובעת וזאת, הן בניהול הוכחות נוספות והן, בהגשת ראיות נוספות ובכלל זה של עדים אשר כבר העידו מטעמה.
...
מן הכלל אל הפרט, יישומם של המבחנים המובאים לעיל על המקרה המונח בפני הביאני לכלל מסקנה כי דינה של הבקשה להתקבל.
סוף דבר סיכומו של דבר: הנני מתירה למבקשים להגיש את התצהיר הנוסף מטעמה אשר צורף לבקשה וזאת בכפוף לאמור לעיל ובמיוחד בכפוף לתשלום ההוצאות שנפסקו בתוך 30 ימים.
למען הסדר הטוב, הנני מורה על עיכוב ההחלטה בדבר הגשת סיכומים בכתב מטעם הצדדים.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בד בבד עם ערעורה הגישה המערערת בקשה לצרוף ראיות בשלב העירעור, ובכלל זה התרת עדות נוספת מצידה.
...
אחר עיון בהודעות הערעור ובעיקרי הטיעון ולאחר שהשלימו הצדדים טיעוניהם לפני, ולאחר שעיינתי בפסק הדין, לרבות בפרוטוקולי תיק בית המשפט קמא לא מצאתי להיעתר לערעור.
מעבר לאמור, לא שוכנעתי גם בנחיצותן וחשיבותן המיוחדת של הראיות המבוקשות לצורך הכרעת פסק הדין.
הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו