ואכן, קשה שלא להתרשם, מהאופן שבו נימקה הועדה את מסקנתה כפי שעולה מהפרוטוקול, כי הערכת מימצאי הבדיקה הקלינית נעשתה על ידי הועדה מתוך נקודת המוצא כי היתנהגות המערער היא סלקטיבית ומניפולטיבית:
תחילה, ציינה הועדה, באופן חד משמעי כי "מימצאי הבדיקה הקלינית אינם משתמעים על שתי פנים אלא הם ביטוי מובהק וקלאסי להאדרת הסימפטומים בלשון המעטה". לאחר מכן פירטה הועדה דוגמאות למסקנתה זו – אי ידיעת המערער האם יש לו בן ובת, ותשובתו האם כי בחורף חם יותר מאשר בקיץ כאשר היא מציינת כי אלו אינן עולות בקנה אחד עם רמת תיפקוד של אדם אשר סיים 11 שנות לימוד בבית ספר שהיה מיועד להפרעות היתנהגות ולא לבעלי מוגבלות שכלית התפתחותית.
צורת התשובות, לדעת הועדה, "אופיינית לניסיון להאדיר ואף להתחזות ל"משוגע" על פי רמת הבנתו של הנבדק".
אשר לבדיקה הפסיכודיאגנוסטית מיום 25.11.2012 אשר עמדה בפני הועדה (צורפה לנימוקי העירעור) – הרי שמעיון בבדיקה זו - כלל לא עולה היתרשמות של הפסיכולוג המאבחן כי חוסר שתוף הפעולה של המערער היה מתוך "נטייה להתחזות":
· הועדה, בהתכנסותה הראשונה, מצטטת בפרוטוקול מתוך בדיקה זו: "ל"א היה ניתן להעביר לאמגד כלים פסיכולוגיים באופן מלא בשל חוסר שתוף פעולה ככל הנראה על רקע נפשי בלתי מאובחן...". מעיון בבדיקה עולה כי נרשם בה כך: "במהלך הבדיקה לא היה אפשרי להעביר לאמגד מבחנים פסיכודיאגנוסטיים סטאנדרטים מלאים בשל חוסר שתוף פעולה, ככל הנראה על רקע נפשי בלתי מאוזן" (ולא "בלתי מאובחן"- כפי שצוין על ידי הועדה).
כאשר העמיד המבוטח את עצמו לבדיקת הועדה ופעל לפי שיקול דעתו באופן שאפשר לועדה להגיע למסקנות רפואיות ומשעה שהגיעה הועדה למסקנות מהימנות - לא מוטלת על הועדה החובה להזהירו (בר"ע (ארצי) 33514-11-19 חאלד יעקובי - המוסד לביטוח לאומי, ניתן ביום 17.11.2019).
...
· לגבי הקושי בבדיקה לקבוע את רמתו האינטלקטואלית של המערער ולבצע אבחנה, אותו מציינת הוועדה בפרוטוקול – הרי שמעיון בבדיקה הפסיכודיאגנוסטית עולה כי נרשם בה: "אי לכך, היה קשה לקבוע את רמתו השכלית במונחי IQ סטנדרטיים או לבצע אבחנה קלינית אובייקטיבית". אולם צוין עוד, כי: "חשיבתו קונקרטית ולרוב בלתי מאורגנת. בנוסף, בלמידה ופתרון בעיות הוא מראה הפרעות רציניות בקשב וריכוז אשר מקשים עליו לרכז אנרגיה לצורך ביצוע משימה ובלעקוב אחר הוראו מורכבות. בנוסף, ביקורת ביצועיו והתבונה לקשייו דלה".
· אשר לחוסר שיתוף הפעולה במבחני ההשלכה אשר גם אליו מייחסת הוועדה התנהגות מגמתית - הרי שבסיכום הבדיקה (בעמ' 3 לבדיקה) הפסיכו- דיאגנוסטית, נרשם כך: "מבחינה רגשית והתנהגותית, למרות שהועברו לאמגד חלק ממבחני השלכה ((H.T.P, T.A.T .BENDER- II לא שיתף פעולה באופן שנתן להסיק ממנו מסקנה קלינית משמעותית. יחד עם זאת, ניתן להתרשם מאדם שסובל ממצוקה נפשית אינטנסיבית, ככל הנראה מדובר בסכיזופרניה בתהליך זחלני. הנבדק מדבר בצורה לא מאורגנת, אסוציאטיבית ובלתי עקבית. האפקט מצומצם, בלתי יציב ואינו תואם את הנסיבות. בנוסף, התנהגותו מעידה על שיפוט לקוי".
כלומר, עיון בבדיקה מעלה דווקא כי המאבחן מציע הסברים אחרים לחוסר שיתוף הפעולה כפי שפורט לעיל, ולא התנהגות מגמתית.
משכך ולאור כל האמור לעיל, יש להשיב את עניינו של המערער לוועדה בהרכב אחר.
בפניי הוועדה בהרכבה החדש לא יונחו פרוטוקול קודמים ו לא יונח פסק דין זה.
אשר לשאלת ההוצאות - בשים לב לטענות המערער בערעור, לתוצאה אליה הגעתי ולצורך בהכרעה שיפוטית בהליך זה, ישלם המשיב למערער שכ"ט עו"ד בסך של 5,000 ₪.