מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

צו על-תנאי: שינוי שיטת תקצוב מעונות יום שיקומיים

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

גם בהיעדר עמידה על התנאי בדבר יחסי אישות הרי שלפי הנפסק, לרבות בפסיקה שעליה נסמכות (בין היתר) המערערות [ע"א 107/87 שרה אלון נ' פרידה מנדלסון, פדי מג (1) 431 (1989); להלן - עניין אלון] הכוונה היא למערכת יחסים כזו שיש בה פוטנציאל ליחסי אישות (ויוער כי עניין אלון, עוסק בירושה), ומשכך המערערות לא ממלאות אחר התנאים הקבועים בפסיקה לצורך הכרה בהן כידועות בציבור.
סמכות בית הדין להרחיב את תחולת גמלת השאירים ביחס למערערות: שגה בית הדין האיזורי בקביעתו כי ההרחבה אותה מבקשות המערערות ליצור צריכה להתבצע באמצעות תיקון חקיקה בלבד ולא באמצעות החלטה שיפוטית; דיני הידועים בציבור התפתחו במידה רבה על ידי בתי המשפט אשר הרחיבו והגמישו את מיגוון האפשרויות להכרה בידועים בציבור תוך צימצום תנאי הסף לצורך החלת ההגדרה על זוגות במצבים שונים; מדובר בנסיבות ייחודיות, אשר דורשות פרשנות של דבר חקיקה קיים (להבדיל מלקונה חקיקתית), ואין כל מניעה מבצוע הרחבה בדיני הידועים בציבור על ידי בית הדין, אשר טובת המבוטחים היא נר לרגליו, ולו היתמחות בפרשנות הוראות חוק הביטוח הלאומי והתאמתה למציאות המשתנה; בנוסף, אין להרחבה על ידי הפסיקה משמעות תקציבית, נוכח מיעוט המקרים הדומים למקרה הנידון.
במסגרת זו, תנתן הדעת להבחנה שבין התכלית הסובייקטיבית של דבר החקיקה, היא המטרה שאותה ביקש המחוקק להגשים באמצעות חקיקת החוק; לבין התכלית האובייקטיבית, המבטאת את 'כוונת השיטה המשפטית' או כוונת 'המחוקק הסביר' (ראו אהרן ברק פרשנות תכליתית במשפט 195 (2003) (להלן: פרשנות תכליתית)), הכוללת את המטרות והמדיניות, הערכים והעקרונות שאותן נועד להגשים כל דבר חקיקה בחברה דמוקרטית מודרנית (ראו ברק, בעמ' 204-201; .
ערעור המערערות ראוי אפוא להדחות כאמור, ללא צו להוצאות, ומבלי שלפסיקת חברותי יהא תוקף של הלכה פסוקה, מעשה בית דין, או פלוגתא פסוקה.
...
פסק דינו של בית הדין האזורי: בקשת הדחיה על הסף: המוסד טען כי דין התביעה להידחות על הסף בהעדר עילה, שכן לא יכולה לקום למערערות זכאות לקצבת שאירים בעודן בחיים.
סוף דבר לאור האמור, אילו דעתי הייתה נשמעת, היו תביעת המערערות וערעורן נדחים, מהטעם היחיד של היות תביעתן תביעה מוקדמת וחסרת עילת תביעה.
ערעור המערערות ראוי איפוא להידחות כאמור, ללא צו להוצאות, ומבלי שלפסיקת חברותי יהא תוקף של הלכה פסוקה, מעשה בית דין, או פלוגתא פסוקה.
סוף דבר על דעת כל חברי המותב, מטעמים שונים, הערעור נדחה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

השופט ח' מלצר: בעתירה שלפנינו הוצא צו על-תנאי המורה למשיב (משרד הבריאות) כדלקמן: "לבוא וליתן טעם מדוע לא יעודכן התעריף השעתי על פיו מחושב התקציב החודשי שמשלם המשיב עבור סל 'טפול בריאותי מקדם' לילדים בגיל הרך על הספקטרום האוטיסטי, המוענק על-ידי העותרות. זאת בשים לב לתעריפון הרישמי של המשיב לאיבחון וטפול בתחומים פרא-רפואיים המשולם לקופות החולים, ובשים לב לפער בין התעריף השעתי ששילם המשיב עבור השרות הנ"ל בשנת 1993 והתעריף בשנת 2004, לבין התעריף הקבוע כיום". ההישתתפות שעל פיה מחשב משרד הבריאות את התקציב החודשי המשולם על-ידו לעותרות, המספקות בפועל סל של שירותי "טפול בריאותי מקדם" (להלן: הסל הטיפולי) לילדים בגילאים של 7-1.5 שנים, אשר אובחנו כמצויים על הקשת האוטיסטית (לשם קיצור יכונו אלה להלן גם: ילדים אוטיסטיים), נובעת מהוראות חוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד-1994 (להלן: החוק).
סל השירותים נקבע בתקנה 19 לתקנות מעונות יום שקומיים (רשוי, סל שירותים לפעוטות עם מוגבלות ותנאי טפול בהם), התשס"ח-2008 (להלן: תקנות מעונות יום), שאושרו על-ידי ועדת הרווחה של הכנסת.
המשיב הוסיף כי שיעור התיקצוב בגנים הטיפוליים דומה לשעור התיקצוב במעונות היום השיקומיים.
המשיב סבור כי עתה התעריף המעודכן הנו סביר וזאת על יסוד שורה של טעמים: העובדה שהסכומים שקבעה ועדת התעריפים עולים, לשיטתו, בקנה אחד עם הנתונים שמסרה העותרת 1; העובדה שהסכום המעודכן, עליו המליצה ועדת התעריפים, מתיישב עם הסכום המתקבל מעדכון התעריף שנקבע בתקנות מעונות היום בעת התקנתן, כשהוא מוצמד למדד יוקר הבריאות, ולמעלה מכך העובדה שהמחיר שנקבע מגלם מספר מקורות גמישות, אשר מאפשרים את התאמת מקורות המימון לצרכים המשתנים (גובה השכר חושב בהתאם לעובדים בעלי ותק של למעלה מעשור בשירות הצבורי, בין היתר בשל הקושי לאתר מומחים בחלק מן המקצועות בעלי היתמחות ייחודית לאוטיזם; הנתון שלפיו ועדת התעריפים ביצעה את התחשיב על בסיס הנחה שרק 15% מהטיפולים יכולים להנתן באופן קבוצתי, אף על פי שבהתאם לנהלים אחוז גדול יותר של טיפולים יכול להנתן באופן קבוצתי ועלותם נמוכה יותר; העובדה שבחלק מהמקצועות השכר שנלקח בחשבון היה גבוה יותר מהשכר שדווח על ידי העותרות, מה גם שעל פי הנהלים ניתן להמיר שעות מטפלים לשעות הניתנות על-ידי סייעות, או בנות השרות הלאומי העובדות בגן או במעון, אך ועדת התעריפים לא הפחיתה בשל כך את התימחור); יתר על כן המשיב גורס כי העובדה שההחלטה התקבלה בסופו של תהליך עבודה מקיף ויסודה שנעשה על ידי ועדת התעריפים בתקופה שהעתירה היתה תלויה ועומדת מהוה ערובה לאיכותה.
החובה המוטלת על המדינה לנהוג בשויון בחלוקת תקציביה – אף היא מוכרת בשיטתנו (ראו, למשל: בג"ץ 4124/00 יקותיאלי ז"ל נ' השר לעינייני דתות, בפסקה 31 לפסק דינה של הנשיאה ביניש (14.6.2010)).
...
דומה כי למסקנה בדבר סבירות התעריף יש להגיע, גם בהינתן מגבלות התקציב, תוך מתן משקל ראוי ומשמעותי לצורך החברתי בטיפול שאיכותו סבירה והתחשבות בעקרונות של צדק וחמלה, ולא רק בהיבטים כלכליים.
חיזוק למסקנה בדבר חוסר סבירותו המהותית של התעריף השעתי ניתן למצוא גם בעובדה שקופות החולים, אשר נהנות מתקצוב גבוה יותר מכפי שניתן לעותרות –אפילו הן אינן מצליחות לגייס כוח אדם מתאים בתעריף העומד לרשותן (ראו למשל: הודעה לעיתונות של הוועדה לזכויות הילד של הכנסת מתאריך 6.12.2011, נספח א' להודעת העותרות מיום 14.12.2011; פרוטוקול הוועדה לזכויות הילד של הכנסת מתאריך 6.12.2011, נספח להשלמת הודעה מטעם העותרות מתאריך 25.12.2011).
כל האמור לעיל מצדיק את התערבותנו בתעריף השעתי שעל פיו מתוקצבות עמותות, אשר ילדים אוטיסטיים מממשים באמצעותן את זכאותם לטיפול בריאות מקדם לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי ופעוטות עם אוטיזם זוכים לשירותים מכח חוק מעונות יום שיקומיים.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המבקשת הוסיפה וטענה כי התברר לה שהמשיבה מבקשת לא רק לערוך התאמות ועדכונים בהתקשרות ביניהן, אלא לשנות את שיטת ההיתחשבנות מיסודה, כך שבכוונתה להעלות טענות משפטיות, כולל טענות בנוגע למנגנון הראוי, ואלו נתונות לסמכותם של הבוררים ולא לסמכות המומחה.
לטענת המשיבה מדובר בהוראה ייעודית לנושא התקציב, והיא החלה עלה מחלוקת נשוא הליך זה. אין מקום להכריע עתה בשאלת סמכותו של המומחה, הן משום שלא היתקיים מלוא הבירור המקיף הנידרש להכרעה כזו, הן משום שככלל על בית המשפט למעט להדרש לנושאים שבהם ניתנות החלטות ביניים בהליך בוררות, ובכלל זה טענות סמכות, שלא במסגרת תקיפת פסק הבורר הסופי (ראו רע"א 4628/05 בית אוצר צפורן נ' ראובן פלד בניה ושימור 2001 בע"מ (4.12.05)).
באשר למאזן הנוחות, הכלל שנקבע בפסיקה הוא כי "6. סעד זמני להפסקת הליכי הבוררות נדון, בעקרו, על פי אמות המידה המקובלות בסעדים זמניים, אולם בדרך יישומן לענין זה ישנם מאפיינים מיוחדים המייחדים את הליך הבוררות מסוגיות כלליות אחרות בהקשר לסעדי ביניים. בעקרו של דבר, במתן סעד זמני לעיכוב הליכי בוררות נידרשת הקפדה יתירה בהחלת התנאים המוקדמים ובבירור משקלם, הנגזרת מאופיו ומתכליתו של מוסד הבוררות.
כך, לדוגמא, ברע"א 3854/12, יוחאי לישה נ' ישראל לובין (8.7.12) דחה בית המשפט העליון בקשת רשות לערער על החלטה בה ניתן צו מניעה זמני האוסר המשך הליכי בוררות, בין היתר משום ש"מדובר בשלב ראשוני בבוררות ולעומת זאת אי עיכוב הליכי הבוררות עשוי היה ליצור מעשה עשוי".
...
בנסיבות אלו אני סבורה שיש מקום לעיכוב מסויים בהליכים בפני המומחה על מנת שניתן יהיה להביא העניין את המחלוקת להכרעת הבוררים, אולם לצד זאת יש להבטיח שהעניין לא יתעכב יתר על המידה, כדי לאפשר פיתרון מהיר ויעיל של הסכסוך.
לאור כל האמור אני מקבלת את הבקשה בחלקה כך שהצו הארעי שניתן יוסיף ויעמוד בעינו עד יום 10.9.19, על מנת לתת בידי הצדדים פרק זמן סביר להשלמת בניית מערך הבוררות בהתאם להסכם ולהבאת העניין להכרעת הבוררים.
כך שבסופו של דבר, בנסיבות מקרה זה, אין משמעות מעשית לחיוב בערבויות ולפיכך לא מצאתי לעשות כן. ככל שהמבקשת סבורה שיש צורך קונקרטי בחיוב בערבויות או בערבון, תוכל להגיש בקשה מתאימה.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

השלמת טיעון לאחר הדיון בפנינו איפשרנו לצדדים להגיש השלמת טיעון במסגרתה התבקשה התייחסותם, בין היתר, לשאלה הנוגעת לאופן היישום של הוראת סעיף 22 לחוק הסכמים קבוציים, התשי"ז-1957 (שיטת "הוראה מול הוראה") (להלן – סעיף 22), שעה שההסכם הענפי ובהתאמה הצוו הענפי קובעים לכאורה שכר נמוך מזה ששולם למערער, וכיצד משפיעה הוראת סעיף 3 לחוק שכר מינימום, התשמ"ז-1987 (להלן - חוק שכר מינימום), על שיטת ה"הוראה מול הוראה".
האמור יחול במיוחד על הסכם קבוצי כללי, אך, בשינויים המחוייבים, יחול גם על הסכם קבוצי מיוחד; (ג) למונחים ולניבים שבהסכם קבוצי שלא הוגדרו באותו הסכם יש ליתן משמעות כמקובל במערך העבודה, ולמונחים "טכניים" מתחום משפט העבודה – משמעות כמשמעותם בדיני העבודה; (ד) בבואו לפרש הסכם קבוצי יתן בית-הדין את דעתו לכך שהסכם קבוצי, לא רק שצריך לקיימו, אלא שצריך גם לחיות אתו.
העקרון בסעיף 22 לפיו הולכים אחר ההוראה המיטיבה עם העובד, מופיע גם בסעיף 23 לחוק הסכמים קבוציים הקובע כי אם "היו חלים על עובד יותר מהסכם קבוצי אחד, הולכים אחר ההוראה שהיא לטובת העובד". הוראה זו חלה גם על צוי הרחבה שהרחיבו הוראות הסכמים קבוציים (סעיף 30 לחוק הסכמים קבוציים; ע"ע (ארצי) 25181-03-19 מלונות הכשרת הישוב בע"מ – שני בן עמי (4.3.2021)).
רוצה הוא להשתחרר מתנאי ההסכם הקבוצי, אך יחד עם זאת להמשיך להיות צמוד אליו רק לעניין הפנסיה התקציבית, גם כשהוא מועסק על פי חוזה אישי, על כל הטבות השכר שבו, העולות על אלה שבהסכם הקבוצי.
...
אלא שעם מסקנה זו לא מסתיים מסענו, שכן יש להוסיף למשוואה את הוראת סעיף 3(ב) לחוק הסכמים קיבוציים לפיה בחשבון שכר המינימום אין להביא את תוספת הותק.
שעה שחישובי הצדדים לא פסעו בנתיב האמור, אני מסכים עם חברי כי אין מנוס מהחזרת המחלוקת להשלמת בירורה החישובי בבית הדין האזורי.
סוף דבר על דעת כל חברי המותב וכאמור בפסק דינו של השופט אילן סופר, ערעור המערער בכל הקשור לתוספת הוותק מתקבל בחלקו.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

השלמת טיעון לאחר הדיון בפנינו איפשרנו לצדדים להגיש השלמת טיעון במסגרתה התבקשה התייחסותם, בין היתר, לשאלה הנוגעת לאופן היישום של הוראת סעיף 22 לחוק הסכמים קבוציים, התשי"ז-1957 (שיטת "הוראה מול הוראה") (להלן – סעיף 22), שעה שההסכם הענפי ובהתאמה הצוו הענפי קובעים לכאורה שכר נמוך מזה ששולם למערער, וכיצד משפיעה הוראת סעיף 3 לחוק שכר מינימום, התשמ"ז-1987 (להלן - חוק שכר מינימום), על שיטת ה"הוראה מול הוראה".
האמור יחול במיוחד על הסכם קבוצי כללי, אך, בשינויים המחוייבים, יחול גם על הסכם קבוצי מיוחד; (ג) למונחים ולניבים שבהסכם קבוצי שלא הוגדרו באותו הסכם יש ליתן משמעות כמקובל במערך העבודה, ולמונחים "טכניים" מתחום משפט העבודה – משמעות כמשמעותם בדיני העבודה; (ד) בבואו לפרש הסכם קבוצי יתן בית-הדין את דעתו לכך שהסכם קבוצי, לא רק שצריך לקיימו, אלא שצריך גם לחיות אתו.
העקרון בסעיף 22 לפיו הולכים אחר ההוראה המיטיבה עם העובד, מופיע גם בסעיף 23 לחוק הסכמים קבוציים הקובע כי אם "היו חלים על עובד יותר מהסכם קבוצי אחד, הולכים אחר ההוראה שהיא לטובת העובד". הוראה זו חלה גם על צוי הרחבה שהרחיבו הוראות הסכמים קבוציים (סעיף 30 לחוק הסכמים קבוציים; ע"ע (ארצי) 25181-03-19 מלונות הכשרת הישוב בע"מ – שני בן עמי (4.3.2021)).
רוצה הוא להשתחרר מתנאי ההסכם הקבוצי, אך יחד עם זאת להמשיך להיות צמוד אליו רק לעניין הפנסיה התקציבית, גם כשהוא מועסק על פי חוזה אישי, על כל הטבות השכר שבו, העולות על אלה שבהסכם הקבוצי.
...
אלא שעם מסקנה זו לא מסתיים מסענו, שכן יש להוסיף למשוואה את הוראת סעיף 3(ב) לחוק שכר המינימום לפיה בחשבון שכר המינימום אין להביא את תוספת הותק.
שעה שחישובי הצדדים לא פסעו בנתיב האמור, אני מסכים עם חברי כי אין מנוס מהחזרת המחלוקת להשלמת בירורה החישובי בבית הדין האזורי.
סוף דבר על דעת כל חברי המותב וכאמור בפסק דינו של השופט אילן סופר, ערעור המערער בכל הקשור לתוספת הוותק מתקבל בחלקו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו