מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

צו מניעה לעצירת הדיונים בבית הדין הרבני

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

ונבהיר: בלא מעט החלטות שנתן החתום מטה ושנתנו גם דיינים אחרים בבית דין זה הובהר ונקבע כי שעה שניתנת החלטה ולאחריה מוגשת ונדחית בקשה לשינויה של אותה החלטה יימנו הימים להגשת ערעור או בקשת רשות ערעור מההחלטה המקורית, שכן הגשת בקשה לשינוי אינה עוצרת את מחוגי השעון ואינה מקפיאה את מניין הימים, ולא כל שכן שאינה מסיגה את המחוגים או את לוח השנה אחורנית שעה שהיא מוגשת לאחר שתם הזמן לערעור או לבקשת רשות ערעור על ההחלטה המקורית.
בקשה לשינוי החלטה יכולה להיות מבוססת על גילוין של עובדות או ראיות חדשות, ודוק: לא עובדות שנוצרו לאחר ההחלטה המקורית אלא גם כאלה שרק התגלו לאחריה, וכשכך הדבר מדובר בבקשה לסתירת הדין על פי תקנה קכט לתקנות הדיון בבתי הדין הרבניים בישראל, התשנ"ג. יכולה בקשה כזו גם להתבסס על עובדות שנוצרו לאחר ההחלטה המקורית, ובמקרה כזה בהיבט המהותי לא מדובר בבקשה לשינוי ולסתירת ההחלטה, היינו קביעה כי הייתה שגויה בשעתה, אלא בקשה לפסיקה חדשה במעין־תביעה חדשה, גם אם זו חלק מן המארג הכללי של ההליך.
הטענות העולות בכתב העירעור יורדות בחלקן לשורש סמכותו של בית הדין לקיים את ההליך ולהחליט כפי שהחליט בנסיבות שבעניינינו שבהן המשיב מצוי בהליכי פשיטת רגל וניתן בעיניינו צו כנוס, וללא רשות של בית המשפט הדן בהליכי פשיטת הרגל (להלן: בית המשפט לפשיטת רגל).
ערעור בבית דיננו מצריך בדרך כלל פחות דיונים (ועל פי רוב די לו בדיון אחד) שכן עיקרו הוא בירורן של שאלות הלכתיות או משפטיות מוגדרות ולא חקירת העובדות, ולא כל שכן ערעור שעוסק בעקרו בשאלה מוגדרת וממוקדת הנוגעת לעצם יכולתו של בית הדין לידון בעיניינם של הצדדים או בשאלת מעמדם של הצדדים בהליך מסוים – שאם יתקבל ימנע הליך שעשוי להיות ממושך ולכלול דיונים רבים, עדויות וכו' בבית הדין האיזורי – ודאי שאין מקום לקבוע כי צפוי הוא להיות יקר יותר מהמשך ההליך בבית הדין האיזורי, ומה גם שלאידך גיסא אין כל יסוד להניח בודאות שאם יימשך הדיון בבית הדין האיזורי ללא מתן הרשות לערעור עתה לא יזדקקו הצדדים בסופו של יום גם להליך ערעור.
...
עיינתי שוב בבקשת רשות הערעור, שמאז הגשתה חלף לא מעט זמן בשל בקשתם של הצדדים להקפאת הליכים שנמשכה עד לאחרונה, ומנגד בתגובתו של המשיב לה, ובאתי למסקנה כי יש ליתן את רשות הערעור ובנסיבות העניין ומהנימוקים דלהלן, אף אין מקום להתנות את שמיעת הערעור בהפקדת ערובה להוצאות.
מה שנותר הוא לבחון אם לגופה של בקשה מעלה היא טעמים המצריכים ומצדיקים להיעתר לה, ולעניין זה ייאמר כי אף לוּ צדק המשיב בטענה שנדחתה לעיל – יש מקרים שטעמים כגון אלה יוכלו להצדיק היעתרות לבקשת רשות ערעור אף לאחר חלוף המועד.
יש אומנם שאין מנוס מניהול הליך למרות מצב זה, אולם הטענה – מצריכה בחינה יסודית, שכן היא נוגעת במובן מסוים לפחות לפן של השוואת הצדדים שהוא מיסודות הצדק והדין, דין תורה כמו גם – להבדיל – הדין האזרחי.
מסקנות והוראות סוף דבר: רשות הערעור ניתנת.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני רחובות נפסק כדקלמן:

הדבר קבל ביטוי גם בהחלטת בג"ץ מיום ד' בכסלו תשע"ט (‏12.11.2018) (בג''ץ 6617/18 פלונית נ' בית הדין הרבני הגדול), כפי שהובא לעיל: "צוי ההגבלה ניתנו על ידי בית הדין האיזורי מכוח הסמכות הנתונה לו לפי חוק קיום פסקי דין, והצווים אושרו כדין בידי נשיא בית הדין הגדול. יבואר כי חוק קיום פסקי דין מעניק לבתי הדין כלים משמעותיים שנועדו להלחם בתופעה השלילית של סרבנות גט, ומטבע הדברים הטלת הסנקציות הקבועות בחוק עלולה להסב פגיעה מסוימת ולעיתים קשה לסרבן או לסרבנית הגט. עם זאת, מן העבר השני עומדת זכותם של בן או בת הזוג העגונים, להשתחרר מקשר נישואין מלאכותי הנכפה עליהם, וכי חירותם תוחזר להם. החוק מעניק לבית הדין שיקול דעת בהטלת הצוים, כשלנגד עיניו זכויותיהם של שני הצדדים גם יחד וכן המטרה של מניעת התופעה הפסולה של עגינות." מעתה, עלינו מוטלת החובה לשקול במאזני צדק האם הגיע העת להטיל צו מאסר נגד האישה לאור הנתונים הרלוואנטיים למקרה דנן.
טרם נביא את טענות הצדדים בנקודה זו, נציין כי כבר בהחלטתנו מיום י"ט באייר תש"פ (13.5.20) החליט בית הדין כי למרות שהסמכות החוקית נתונה לבית הדין להטיל צו מאסר, ימתין בית הדין עם מתן ההחלטה כי אולי ושמא תתרצה האישה לקבל את הגט בלא צו זה. כדלקמן: "לאור האמור, לכאורה, אין להשהות את מתן הסנקציות המבוקשות כבר עתה. אך בית הדין שקל את הדברים היטב, ולאחר שיקול הדעת, מחליט בית הדין להמתין עם הסנקציות החמורות עוד פרק זמן, כדי לאפשר למשיבה לבצע את החלטת בית הדין גם בלי סנקציות אלו. יתכן ושמא תראה המשיבה את הכיוון אליו נוטה הרוח ותפטור אותנו מן הצורך להטיל עליה סנקציות חריפות אלו. לפיכך, בשלב זה לא יטיל בית הדין עונש מאסר על האישה." כבר אז קבע בית הדין: "לאור האמור, לא נראה כי יש צדק במשיכת הליך הכפיה על פני זמן רב. אלא על בית הדין לקבוע סד של זמנים צפופים, על מנת לסיים את הענין בהקדם האפשרי... אם חלילה וחס, צעדים אלו לא יעזרו, והמשיבה לא תביע את הסכמתה לקבל את גיטה, יתקיים דיון בפני בית הדין, לידון על החרפת הסנקציות ואף על הטלת מאסר." ועתה עלינו לבדוק, האם הצעדים שנקט בית הדין עזרו? האם הם קירבו את האישה למטרה הרצויה? האם ההמתנה הביאה את האישה לתובנות הנכונות? האם יש טעם בהמתנה נוספת שאולי תפטור אותנו מן הצורך בהטלת הצוו החמור, צו המאסר? לצערנו, אנו נאלצים לקבוע כי התשובה הברורה לשאלות אלו היא – לא! עובדה ברורה היא, כי הסנקציות לא הועילו.
כמו שטען בצדק ב"כ האיש בדיון הנ"ל (שורה 52 לפרוטוקול הדיון): "מעבר לימי עבודה שהוא מפסיד, ומעבר לעובדה שהוא לא יכול להתרכז בעבודה ולהתפתח כלכלית, כל ראשו בהליכים האלה. אנחנו כבר שנתיים שחלפו ממתן פסק הדין, ונזק של עצירת החיים ופגיעה באוטונומיה ובחירות, הסכום הזה של 400,000 ש"ח הוא אפילו קטן, כל אדם שתגידו לו בוא נעצור לך את החרות לשנתיים וניתן לך 400,000 שקל לא בטוח שבן אדם יסכים לזה." מאידך, עלינו לשקול את מידתיות הנזק שעלול להגרם לאישה הסרבנית בהטלת צו המאסר.
...
גם האשה לא הכחישה את העובדות דלעיל (לאור האמור נעתר בית הדין לבקשת הבעל והוציא צו האוסר על האשה לפרסם נגד הבעל או משפחתו).
הטיב להגדיר זאת ב"כ האיש בטיעוניו לפנינו בדיון ביום ז' בטבת תשפ"א (22.12.20): "יש דברים שקשה לכמת אותם, מבחינת עוגמת נפש ואובדן החירות והפגיעה באוטונומיה של הבעל לבנות תא משפחתי חדש וליצור זוגיות חדשה. כאשר פה ברור גם לפי מה שהאשה אומרת שהנישואין האלה הסתיימו, היא כבר לא אומרת שיש מקום לשלו"ב, היא גוזלת מאדם את כל החירויות של אדם ומונעת ממנו להביא ילדים, האם יש לזה מחיר? לא, זה נזק יומיומי, הוא לא יכול לצאת עם אף אחת, וליצור זוגיות, למה? על מה? ...היא אומרת לו אם לא תקבל את התכתיבים שלי אתה תישאר עגון ולא תוכל להתחתן, כי ככה היא קובעת והיא רוצה, הדבר הזה לא נתפס... לא נתקלתי בדבר כזה בכל שנות עבודתי כעורך דין... אסור לחכות יום אחד, צריך להוציא פקודת מאסר, אם זה לא המקרה אז באיזה מקרה? ביה"ד דיבר עם פרקליטה ואיתה והפציר בה, שלא נאמר התחנן, בסופו של דבר יש פה בן אדם ויש חיים ויש פה משפחה." בנוסף, יש לקחת בחשבון כי נגרם לאיש גם נזק כלכלי.
ב"כ האשה: אני עדיין סבור שהטלת מאסר על בחורה צעירה, מדובר במעשה קיצוני וחריג אולי החמור ביותר בתחום הענישה שבכלל אפשר להטיל על אדם כלשהו, ובוודאי על בחורה צעירה, ואני סבור שעל ביה"ד להמשיך ולמצות את כל האפשרויות האחרות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

צוין, בין היתר, כי לא ניתן לבצע את הפעולה מאחר שקיים צו מניעה בנוגע לנכס.
עוד נטען, בין היתר, כי עם השלמת עסקת המכר הראשונה, הפך ניימן לבעלים של 1/5 מהזכויות בנכס; כי בית הדין האיזורי אישר את עסקת המכר הראשונה במספר החלטות שניתנו אחריה כך שהוא נעדר סמכות לעצור את רישום הזכויות על שם ניימן; כי מאחר שעיסקת המכר השנייה נערכה בין גורמים פרטיים, לבית הדין האיזורי לא הייתה סמכות לידון בה; כי הצוו ניתן במסגרת הליך שהעותרים לא היו צד לו, ובלי שניתנה להם הזכות להגיב לבקשה או להשמיע את טיעוניהם בפני ההרכב – דבר שעולה כדי פגם מהותי המחייב את ביטולו; כי הצוו פוגע באנטרס ההסתמכות והציפייה של העותרים; וכי במסגרת ההליך בבית הדין האיזורי נפלו פגמים העולים כדי פגיעה בכללי הצדק הטבעי.
דין העתירה להדחות ולו מן הטעם שהעותרים נקטו לשון חריפה ומשתלחת כנגד בית הדין הרבני: "ההחלטה בבקשת הפסלות ניתנה במתוזמן מספר ימים לפני הדיון שנקבע בעירעור על מנת לתת לעותרים 'מכה בכנף'. זוהי שיטת העבודה של בית הדין האיזורי שיורד בעצמו למערכה ומנהל אותה כנגד העותרים באופן אישי, שרירותי ומושחת [...] אם זה לא הליך מוטה איננו יודעים הליך מוטה מה הוא [...] מתן הצוו משיקולים זרים". לא כך מתבטא בעל דין כלפי ערכאת שיפוט.
...
]השופט י' עמית: העתירה שלפנינו, הנפרשת על פני 35 עמודים ועשרות נספחים, מכוונת נגד החלטותיו של בית הדין הרבני האזורי בתל אביב-יפו (להלן: בית הדין האזורי) מיום 8.1.2020 ומיום 16.3.2020 (תיק 1031195/1), במסגרתן ניתן צו איסור דיספוזיציה בנכס המקרקעין מושא העתירה; וכנגד פסק דינו של בית הדין הגדול מיום 12.1.2021 (תיקים 1273461/2; 1273461/3; 1273461/4), במסגרתו נדחה ערעורם של העותרים על החלטותיו של בית הדין האזורי.
דיון והכרעה דין העתירה להידחות על הסף.
דין העתירה להידחות ולו מן הטעם שהעותרים נקטו לשון חריפה ומשתלחת כנגד בית הדין הרבני: "ההחלטה בבקשת הפסלות ניתנה במתוזמן מספר ימים לפני הדיון שנקבע בערעור על מנת לתת לעותרים 'מכה בכנף'. זוהי שיטת העבודה של בית הדין האזורי שיורד בעצמו למערכה ומנהל אותה כנגד העותרים באופן אישי, שרירותי ומושחת [...] אם זה לא הליך מוטה איננו יודעים הליך מוטה מה הוא [...] מתן הצו משיקולים זרים". לא כך מתבטא בעל דין כלפי ערכאת שיפוט.
אשר על כן, העתירה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט א' שטיין: לפנינו עתירה למתן צו על תנאי אשר יופנה אל המשיבים 2 ו-3 – בית הדין הרבני האיזורי פתח-תקוה (להלן: בית הדין) ובית הדין הרבני הגדול (להלן: בית הדין הגדול), בהתאמה – ואשר יחייבם ליתן טעם מדוע לא תבוטלנה ההחלטות שניתנו על ידיהם בתאריכים 3.5.2020 ו-30.8.2020, בהתאמה, ואשר הסמיכו עניינית את בית הדין לידון בסוגיות חלוקת הרכוש שכרך הבעל, המשיב 1 (להלן: המשיב), לתביעת הגירושין שהגיש לבית הדין.
המשיב טוען כי בקשת העותרת לסעדים זמניים אשר הוגשה לבית המשפט לעינייני מישפחה נועדה לשמר את המצב הקיים, ואין בה כדי למנוע מבית הדין מלדון בתביעת הרכוש שנכרכה.
כלומר, בית המשפט לעינייני מישפחה עצר מלכת ונמנע מלדון בתביעה, כפי שמחייב הכלל בדבר כיבוד הדדי בין הערכאות.
...
הלכה היא עמנו כי בית משפט זה לא יתערב בהחלטותיו של בית דין דתי אלא במקרים חריגים, צרים ומוגדרים ובהימצא אחד הפגמים כדלקמן: (1) חריגה מסמכות; (2) סטייה ברורה מהוראות חוק המכוונות אל בית הדין הדתי שניתן לראות בה חריגה מסמכות או טעות בדין גלויה ומוכחת על פני הפסק; (3) פגיעה בעקרונות הצדק הטבעי; וכן (4) כאשר בית משפט זה מגיע לידי מסקנה כי יש להושיט לעותר סעד מן הצדק שאיננו בסמכותו של בית משפט או של בית דין אחר (ראו: סעיף 15(ד) לחוק יסוד: השפיטה; וכן בג"ץ 5346/19 פלוני נ' פלונית (5.9.2019), פסקה 5 והאסמכתאות הנזכרות שם).
בתי הדין בחנו את הכריכה והגיעו למסקנה כי כנה היא, שכן המשיב מעוניין לחלק את הרכוש המשותף עם העותרת.
העתירה נדחית אפוא.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 4923/22 לפני: כבוד השופטת ד' ברק-ארז כבוד השופט ד' מינץ כבוד השופטת ר' רונן העותרת: פלונית נ ג ד המשיבים: 1. בית הדין הרבני הגדול בירושלים 2. בית הדין הרבני האיזורי תל אביב-יפו 3. פלוני עתירה למתן צו על-תנאי בשם העותרת: עו"ד בנימין דקל בשם היועץ המשפטי לשיפוט הרבני: עו"ד שירה בן אלי בשם המשיב 3: בעצמו ][]פסק-דין
באופן ספציפי, סעיף 19א(ה) לחוק קובע כי אם "נטענה טענת פסלות נגד דיין, יחליט בה אותו דיין לאלתר ולפני שייתן כל החלטה אחרת". עוד קובע סעיף 19א(ח) לחוק כי בעת שמודיע בעל דין כי בדעתו לערער על החלטה בבקשה לפסלות דיין, "יופסק הדיון עד להחלטה בעירעור, זולת אם החליט הדיין או בית הדין, לפי הענין, מנימוקים שיירשמו, שיש להמשיך בהליך". במלים אחרות, בקשה לפסלות דיין מביאה, כבררת מחדל, לעצירתו של ההליך המתנהל בבית הדין הרבני.
בית הדין הרבני הגדול דחה את הבקשה, בציינו כי "אי מתן החלטה בעירעור מעכב את המשך טיפולו של ביה"ד האיזורי בתיק זה. ולאור החומר שבתיק, ילדי הצדדים נפגעים פגיעה חמורה בגין מניעת הקשר בין הילדים לאב... אין אנו יכולים להיתעלם מדרך היתנהלותה של [העותרת] המעוררת ספק גדול אם רצונה שערעורה ישמע". לנוכח האמור נקבע כי הדיון יתקיים במועדו.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינו בעתירה על נספחיה, כמו גם בתגובות לה, הגענו לכלל מסקנה שדינה להידחות על הסף.
בנסיבות העניין, לא מצאנו כי המקרה דנן נמנה עם אותם מקרים חריגים המצדיקים התערבות בהחלטתו של בית הדין הרבני הגדול, ודי בכך כדי לדחות את העתירה.
סוף דבר: העתירה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו