ביום 23.7.2009 הגיש צד ג' תביעה לפסק דין הצהרתי ת"א (שלום קריות) 19819-06-09 לקבוע שהסכם המכר בין הנתבעים למוכרים בטל ולמתן סעדים נוספים בהקשר זה וכן, למתן צו מניעה קבוע כנגד הפינוי מהדירה.
האם הבנק יכול להשתהות עד אין קץ מתוך נוחותו, ולא לממש את הנכס? בית-משפט קמא היתמודד עם שאלה זו באמצעות התפיסה של תום-הלב, ואף המחבר ויסמן הסביר (שם [15], בעמ' 258, ה"ש 8) כי ייתכן שיהא ניתן לאכוף את הנושה לממש את המישכון על יסוד סעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973, שעניינו שימוש בזכות בתום-לב ובדרך מקובלת.
ראה גם ע"א 4817-05-14 (מחוזי חיפה) משה גטניו נגד משכן בנק הפועלים למשכנתאות, בפסק זה טען המערער טענות הדומות לטענות הנתבעים ביחס לאי מימוש המישכון על ידי הבנק ולכך שניגרם לו נזק בשל היצטברות ריבית פיגורים :
"9. בבקשה שהוגשה מטעם המערער, נטען כדלקמן: המערער מעולם לא התגורר בדירה ואין מקום לאלץ אותו לפרוע את התשלומים הכרוכים ברכישת הדירה, שעה שהוא לא יכול להתגורר בדירה. עוד טען המערער כי המשיב לא פעל למימוש הבטוחה שניתנה לצורך הבטחת השבת ההלוואה, כלומר לא פעל לפינוי מישפחת ברנדר מהדירה ומכירתה – וזאת במשך שנים רבות, כך שהדבר גרם לנזק בכל הנוגע להצטברות חוב הפיגורים ולאי הקטנת הנזק בנוגע להחזר ההלוואה"
על כך קבע בית המשפט המחוזי כי :
"החובה לפעול למימוש הדירה –
...
על כן, בנסיבות אלו ולמרות קיומה של עילת תביעה אין מנוס מדיון ממוקד בעיקרי הטענות שיש בהן כדי להכריע בתביעה שבנדון.
כב' הש' עמית על דעת הש' חיות(כתוארה אז) והש' פוגלמן השיבו לשאלה זו בסיכומו של דבר :
"30. סיכומו של דבר, כי הנתבע אינו חייב להודות בזכותו הקונקרטית של התובע לסעד מסוים לצורך סעיף 9 לחוק ההתיישנות, ודי לו שיודה בעובדות
לאחר עיון בכתבי הטענות לאורך השנים ובהליכים השונים אין בידי לקבל את טענת
ההתיישנות שהעלו הנתבעים ואני דוחה אותה שכן, הנתבעים הודו במסמך שנערך על ידם
ב-2016 (12.7.2016) שהם הפרו את הסכם ההלוואה , כי הם חייבים בתשלום החזר
ההלוואה והם מבקשים שהות להסדיר את החוב.
על כן, אני סבור כי יהיה זה נכון להעמיד את גובה החוב שהנתבעים יחויבו בו על סך של 175,000 ₪ (סכום ההלוואה המקורי) בצירוף הפרשי הצמדה בלבד ממועד מתן ההלוואה ועד היום כאשר כל הסכומים שהנתבעים טוענים ששילמו יזקפו ע"ח הריביות שהם הופטרו מהם על פי פסק דין זה.
בנוסף, המשכון על הדירה יישאר בתוקף לטובת התובע עד למימוש כל יתרת החוב.